|
|
O pisarstwie E. Gaskell. Symbolika seksualna... |
| Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 12:06
|
|
|
Tylko to, co piszesz, nadal wynika z faktów, które przed chwilą przedstawiłyśmy EOT, bo widzę, że nic z tego nie będzie |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Akaterine

|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 12:25
|
|
|
| Ira napisał/a: | | Widzę to trochę inaczej, ale z każdą z was też się zgadzam. |
Czyli jesteś za, a nawet przeciw .
Nie można w taki sposób porównywać tych pisarek. Przypomniała mi się znajoma, która stwierdziła, że "Jane Austen jest spoko, jej powieści nie są tak zboczone jak Grey". Niby racja, ale jednak porównanie jest, że tak powiem brzydko i potocznie, z d... .
| Ira napisał/a: | | Interesujące jest to, że Gaskell żyła w bardziej purytańskiej epoce niż Austen, |
Nie chciałam być poprzednim razem tak małostkowa, ale teraz się przyczepię - nie purytańska. Purytanizm to był ruch religijny w XVI i XVII wieku. Pewnie chodzi Ci o słowo "pruderyjny". |
|
|
|
 |
Ira

|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 12:36
|
|
|
Akaterine o to mi chodziło. Dzięki. Nie wiem czemu myślę jedno, a piszë co innego. Czasem tak jest na szybko bez sprawdzenia tekstu.
A co do tego o Greyu i Austen to po prostu odlot
Tak. Jestem za, a nawet przeciw.:).
Może niezbyt jasno opisałam to co myślę. Jednak pozostaje przy swoim zdaniu. Mimo to spojrzałam też na to z drugiej strony o tym co pisalyscie i też się z tym zgadzam. Bo przyjmuje też ten punkt widzenia. |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 17:19
|
|
|
Jestem za głupia na ten temat... Nie rozumiem tytułu - jaka symbolika seksualna jest w Gaskell bo nie kumam?
Bo rozumiem domniemanie, że w Austen nie ma skoro nie miała męża
Tak szczerze, to nie rozumiem, jakie znaczenie ma posiadanie/brak doświadczeń miłosnych tj. seksualnych dla dobrze bądź źle napisanej powieści, która najczęściej dla alkowy jednak nie zagląda |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 17:30
|
|
|
| Nie wiedziałam nawet, że był taki temat 😉 |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 18:12
|
|
|
Ja też nie - muszę doczytać |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 18:21
|
|
|
Nie chodzi chyba o jakaś symbolke tylko o pewne tchnienie zmysłowości w tej powieści.
Swoją drogą Ruth jest chyba najbardziej platoniczna z wszystkicb powieści Gaskell bo ta zrobiła ze.swej bobaterki takiego nierealnego i niecielesnego anioła, że głowa mała. Dużo bardziej przemawiają do mnie wzmiankowane przez Austen, krótko ale realistycznie, bez owijania w bawełnę, czy w R&R czy w D&U przypadki uwodzenia dziewczyn.
Natomiast u Gaskell pociąga mnie ta specyficzna, łagodna empatia, której trochę brak ironicznej Austen. Mogę.też.zrozumieć to "za i przeciw" Iry bo jednak teoretyczna wiedza, nawet najbardziej przenikliwa, nie zastąpi do końca doświadczenia i są takie typy wyczulenia zmyslowego, które kobietom bez realnych doświadczeń seksualnych mogą być obce. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 19:36
|
|
|
| Ira napisał/a: | Widzę to trochę inaczej, ale z każdą z was też się zgadzam.
Interesujące jest to, że Gaskell żyła w bardziej purytańskiej epoce niż Austen, ale dodawała więcej kontrowersyjnych tematów w swoich powieściach. U Austen byli rozpustnicy, ale tylko się o tym mówiło kogo uwiedli. Natomiast Gaskell opisywała dokładnie takie historie. Thornton nie uwodził pracownic, a Margaret mimo pomówień nic złego nie zrobiła. Ale "Ruth" już nie jest taka niewinna powieścią
Każda z nas tutaj ma inny punkt widzenia tak samo Austen i Gaskell z.powodu czasów w jakich żyły i pozycji społecznej inaczej myślały. |
Ja bym to rozumiała inaczej - Austen nie opisywała skandali, bo za jej życia ciągle jeszcze żywe jeszcze były libertyńskie obyczaje , więc to , co dla Gaskell było skandalem , dla Austen było po prostu jednym z aspektów codziennej obyczajowości - weźmy choćby tę nieznośną lady Susan, która uwodzi jednego po drugim , co jest dla otoczenia kłopotliwe, ale nie skandaliczne. Tak samo obyczaje i poglądy rodzeństwa Crawfordów są może niezgodne z tradycyjną anglikańską moralnością mieszkańców prowincji, ale normalne i akceptowalne w środowiskach miejskich czy wśród bardziej światowych niż Bertramowie sfer. Za czasów Austen seks nie był tabu, więc nie działał jak owoc zakazany , nie trzeba było go przemycać, kto chciał - znajdował sobie odpowiednie wydawnictwa na sferę seksualną tabu i odium grzechu i nieprzyzwoitości nałożyły dopiero czasy wiktoriańskie, dlatego to, co zakazane, stało się przedmiotem ukrytych aluzji i podtekstów i takiego "tajnego erotyzmu" w literaturze. Dla mnie to trochę takie przemycanie "świerszczykowych" treści w eleganckiej i zakamuflowanej formie dlaczego w epoce wiktoriańskiej moraliści tak grzmieli na kobiety czytające romanse - bo im się od lektur zachciewało romantycznej miłości nasyconej erotyzmem , zamiast "zamknij oczy i myśl o Anglii" a potem do garów i dzieci
No ale to moja prywatna opinia |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Ira

|
Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 19:53
|
|
|
| Twoja opinia Tamaro do mnie przemawia.:) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|