|
Henryk VIII |
| Autor |
Wiadomość |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 20:16
|
|
|
| Alison napisał/a: | | Ale chyba za bardzo sugeruję sie filmem z moją kochaną Bonham-Carter. Czyżby był aż taki niezgodny z prawdą historyczną? |
Tak jak pisze Maryann, oprócz wątku miłosnego - w zasadzie wszystko ok.
P.S. Oj jak ja ten film strasznie przezywalam !! |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 20:21
|
|
|
Dziewczynki, ja to głupi z historii strasznie jestem, więc Wy tu sobie rozmawiajcie, a ja się przy Was chętnie douczę
Ciociu Aine, a mój synek przeszedł do kolejnego etapu tej olimpiady z historii wieesz, mimo, że to niezbyt lubiane przez niego XX-lecie międzywojenne? Jak przejdzie jeszcze ten, to będzie zwolnion z egzaminu humanistycznego. Potrzymasz kciuka? |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 20:22
|
|
|
| AineNiRigani napisał/a: |
Ta scena na szafocie mnie zamieniała w cieknącą galaretkę. Ciebie też? |
|
|
|
 |
Maryann

|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 20:25
|
|
|
| Ten film jest piękny, choć tak strasznie smutny. Choć i tak może mniej ponury od prawdy - w rzeczywistości Jane nie miała nawet tyle szczęścia. Była bogata, inteligentna i wykształcona, ale chyba nikt jej nigdy w życiu nie kochał. Nawet rodzice traktowali ją tylko jak narzędzie do zdobycia władzy. |
_________________ If I could write the beauty of your eyes...
 |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 20:30
|
|
|
| Maryann napisał/a: | | Ten film jest piękny, choć tak strasznie smutny. Choć i tak może mniej ponury od prawdy - w rzeczywistości Jane nie miała nawet tyle szczęścia. Była bogata, inteligentna i wykształcona, ale chyba nikt jej nigdy w życiu nie kochał. Nawet rodzice traktowali ją tylko jak narzędzie do zdobycia władzy. |
To straszne jak w historii roi się od takich tragicznych postaci. Ostatnio czytałam o Katarzynie II i historia życia jej męża Piotra po prostu mną wstrząsnęła. Od samego dzieciństwa był traktowany strasznie, mimo swojej wysokiej pozycji, a już to jaką mu zgotowano śmierć, to jest po prostu niewyobrażalne bestialstwo. |
|
|
|
 |
Maryann

|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 20:37
|
|
|
| Tylko, że Piotr w przeciwieństwie do Jane Grey miał przynajmniej jakiś realny wpływ na swoje życie. Krótko bo krótko, ale był władcą Rosji z realna władzą - wykorzystał ją zresztą na rzecz Fryderyka II. A jak skończył życie - cóż, w tym kręgu kulturowym i w tych czasach, że się tak wyrażę, była to bardzo popularna metoda unieszkodliwiania przeciwników politycznych. Piotr I nie oszczędził nawet własnego syna... [/fade] |
 |
|
|
|
 |
Maryann

|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 20:39
|
|
|
| Alison napisał/a: | Ta scena na szafocie mnie zamieniała w cieknącą galaretkę. Ciebie też? |
Nie wiem, czy można nakręcić bardziej przejmującą scenę egzekucji. |
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 21:06
|
|
|
| Alison napisał/a: | | AineNiRigani napisał/a: |
Ta scena na szafocie mnie zamieniała w cieknącą galaretkę. Ciebie też? |
No jak nie, jak tak !!
Katarzyna też nie miała letkiej śmierci, oj nie. Pod tym wzgędem polska fantazja dała jej nieźle w rzyć (dosłownie i w przenośni).
P.S. Mateczko, bede trzymać oba kciuki, a jak trza będzie to nawet duze palce u nóg !!! |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 21:09
|
|
|
| AineNiRigani napisał/a: | | No jak nie, jak tak !!!!! |
A kto mówił, że nie?
| AineNiRigani napisał/a: | | P.S. Mateczko, bede trzymać oba kciuki, a jak trza będzie to nawet duze palce u nóg !!! |
Sęks :-* |
|
|
|
 |
Maryann

|
Wysłany: Śro 12 Gru, 2007 15:54
|
|
|
| Agn napisał/a: | | szukam biografii Marii Tudor, bo za słabo ją znam. |
Agn, moja biografia Marii Tudor już do mnie jedzie...
Dotrze niestety dopiero po świętach, ale już się cieszę... |
 |
|
|
|
 |
|
|