|
Anne Brontë |
| Autor |
Wiadomość |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Nie 29 Paź, 2006 17:55 Anne Brontë
|
|
|
Anne Brontë (ur. 17 stycznia 1820 w Thornton - zm. 28 maja 1849 w Scarborough) - angielska pisarka, jedna z trzech sławnych sióstr-pisarek Brontë.
Anne urodziła się w Thornton, w hrabstwie Yorkshire (Anglia). Jej matka umarła rok później, po tym jak rodzina przeniosła się do Haworth. Śmierć matki i rodzeństwa miała wpływ na jej dalsze życie. Wraz z siostrami kształciła się w pensji dla niezamożnych w Westmoreland. Później pracowała jako guwernantka. Wspólnie z siostrami Charlotte i Emily Jane od wczesnych lat młodości pisała wiersze i opowiadania. Razem wydały w 1846 tomik poezji, w którym Anna opublikowała swoje poezje pod pseudonimem Acton Bell. Umarła w nadmorskim kurorcie Scarborough w Anglii, gdzie leczyła gruźlicę (na tę samą chorobę zmarł przed nią jej brat Branwell i dwie siostry - Maria i Elizabeth), a jednocześnie w miejscu, w którym rozgrywały się wydarzenia zawarte w jej powieściach. Tam też została pochowana na Cmentarzu Parafialnym Św. Marii.
Anne wydała dwie powieści:
Agnes Grey - historia guwernantki, zawierająca elementy autobiograficzne (1847)
The Tenant of Wildfell Hall - związana z losem jej brata Branwella (1848)
Żadna z nich nie została wydana w Polsce.
Za: Wikipedia |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
Gitka

|
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2007 08:48
|
|
|
| A ona dla mnie to już zawsze będzie miała twarz Isabelle Huppert. |
| Ostatnio zmieniony przez Gosia Nie 04 Mar, 2007 19:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2007 21:25
|
|
|
Na mnie duze wrazenie zrobil opis ostatnich dni chorej na suchoty Anne Bronte. Kiedy juz nie bylo dla niej ratunku, Charlotte wyjechala z nia do nadmorskiego Scarborough, w ktorym zreszta Anne ulokowala ostatnie sceny swej powiesci "Agnes Grey".
Anne jako jedyna zostala pochowana z dala od Haworth, w miejscu ktore w jakis sposob bylo jej bliskie.
Była osobą pelną wewnetrznego spokoju, ktorego w trudnych chwilach uzyczala siostrom, jej obecnosc wyciszala napiecia miedzy siostrami.
Opisywana byla jako: "slodka, lagodna, astmatyczna, o fiolkowoniebieskich oczach, delikatnej przejrzystej cerze i jasnokasztanowych wlosach" |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
|
|
|
 |
behemotka
behemotka
|
Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 13:48
|
|
|
http://wyborcza.pl/1,7547...m_Ropuchem.html
wywiad wprawdzie o Jane Austen ale...
"Elizabeth Gaskell, znana głównie jako biografka Charlotte Brontë. Pisała m.in. o kobietach z nizin społecznych, o robotnicach z manufaktur. Albo trzecia z sióstr Brontë - Ann, która do tej pory była niemal kompletnie poza Anglią nieznana. Właśnie powstaje pierwszy przekład jej powieści na polski." |
|
|
|
 |
aś

|
Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 13:59
|
|
|
| behemotka napisał/a: | | Właśnie powstaje pierwszy przekład jej powieści na polski. |
też to wyczytałam- bardzo się cieszę, bo ciekawa jestem twórczości najmłodszej siostry. po przeczytaniu "Na plebanii w Haworth" najbardziej polubiłam właśnie Annę |
_________________ "Trwa wielka sztuka, a ty możesz dopisać swój wers." |
|
|
|
 |
behemotka
behemotka
|
Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 14:01
|
|
|
http://wyborcza.pl/1,7547...m_Ropuchem.html
wywiad wprawdzie o Jane Austen ale...
"Elizabeth Gaskell, znana głównie jako biografka Charlotte Brontë. Pisała m.in. o kobietach z nizin społecznych, o robotnicach z manufaktur. Albo trzecia z sióstr Brontë - Ann, która do tej pory była niemal kompletnie poza Anglią nieznana. Właśnie powstaje pierwszy przekład jej powieści na polski." |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 14 Sie, 2010 16:11
|
|
|
| Przytoczyłam w innymm dziale ten wywiad i też zwróciłam uwagę na to zdanie. Mam nadzieję, że będzie neidługo do kupienia. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
behemotka
behemotka
|
Wysłany: Nie 15 Sie, 2010 12:47
|
|
|
| przepraszam, nie wiem, czemu dwa razy się wysłało |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
|
|
|
 |
milenaj

|
|
|
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Czw 02 Lut, 2012 17:06
|
|
|
| Ależ ja nie narzekam, tylko się dziwię! |
|
|
|
 |
milenaj

|
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 02 Lut, 2012 17:28
|
|
|
| Może ktoś coś więcej napisać o tej książce? Kupię na pewno i cieszę się, że wydają tak ładnie jak "Shirley" ale między Bogiem a prawdą ta ostatnia mnie jakoś nie porwała więc chcę się nastawić odpowiednio... |
|
|
|
 |
Sofijufka
ja chcę miec spokój...

|
Wysłany: Czw 02 Lut, 2012 18:28
|
|
|
to jest powieść w formie listu bohatera do przyjciela oraz pamiętnika bohaterki. Losy kobiety walczącej o niezależność w świecie, gdzie w oczach społeczeństwa i w świetle prawa żona jest jedynie własnością męża.
Pojawienie się we dworze Wildfell Hall pięknej i tajemniczej wdowy wywołuje huragan plotek wśród okolicznych mieszkańców. Czy młoda kobieta skrywa jakiś mroczny sekret? Nikt nie może uciec przed przeszłością...
Anne wykorzystała tu historię swojego brata i jego pijaństwa do przedstawienia degrengolady męża bohaterki...
Dla mnie to ciekawa książka, choć główny bohater, zakochany w rzekomej wdowie to zachowuje si e czasem jak nastolatek a nie facet |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Czw 02 Lut, 2012 19:17
|
|
|
U Dyboskiego przeczytałam, że Anna w pewnym stopniu wzoruje się na Heathcliffie z "Wichrowych wzgórz" kreśląc portret swojego bohatera. Jej zamiarem było odtworzenie zmarnowanego życia brata w celu ostrzeżenia innych przed podobnym losem. Tytuł przetłumaczył "Dzierżawca dworu na Dzikich Skałach"
Czy ta powieść nie była ekranizowana? |
|
|
|
 |
Akaterine

|
Wysłany: Czw 02 Lut, 2012 19:21
|
|
|
| Była, grali Tara Fitzgerald, Toby Stephens i Rupert Graves. Chętnie kupię, bo film bardzo mi się podobał. |
|
|
|
 |
Caroline

|
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2012 18:47
|
|
|
Czekam i czekam aż cena troszkę spadnie, ale na razie nic.
Shirley też trzyma się wysoko. |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2012 20:43
|
|
|
| Ja kupiłam już jakiś czas temu wykorzystując promocję w ŚK. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Fibula

|
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2012 21:04
|
|
|
| Jutro ma być promocja w Empiku 30% przy zakupach od 100 zł. |
|
|
|
 |
Dorfi
Królowa Śniegu

|
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 13:07
|
|
|
| Kupiłam "Agnes Grey". Co prawda dla mamy w prezencie, ale jak ona przeczyta to przeczytam ją i ja. |
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota,
chociaż co do pierwszego nie mam pewności"-A.Einstein |
|
|
|
 |
|
|