|
Ruth |
| Autor |
Wiadomość |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 06 Mar, 2013 10:08 Ruth
|
|
|
Dostałam mejla z potwierdzeniem premiery
| Cytat: | RUTH to pełen współczucia portret „kobiety upadłej”, śmiało przeciwstawiający się ówczesnym poglądom na temat tego, co grzeszne i nieprawe.
Tytułowa bohaterka, Ruth Hilton, to młoda, naiwna dziewczyna, sierota, która zarabia na swe utrzymanie jako szwaczka. Gdy traci posadę i dach nad głową, oczarowany jej urodą i skromnością dżentelmen proponuje dziewczynie schronienie i pociechę. Szczęście nie trwa długo, zdruzgotana i zhańbiona Ruth otrzymuje jednak szansę na nowe życie pośród ludzi, którzy ofiarują jej miłość i szacunek. Kiedy Bellingham ponownie wkroczy w życie Ruth, dziewczyna zmuszona będzie dokonać niemożliwego wyboru pomiędzy akceptacją ze strony ogółu a osobistą dumą.
Elizabeth Gaskell kreśli niezwykłe postaci na tle wrzosowisk wiktoriańskiej Anglii.
Ruth ukaże się 20 marca. |
Nie wiem jak Wy, ja mam ogromną ochotę i ciekawa jestem tej powieści. |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013 18:12
|
|
|
| Mam już w łapach. Wydana zacnie. |
|
|
|
 |
milenaj

|
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013 18:53
|
|
|
| Ja nie wiem kiedy kupię. Zaszalałam znowu w Empiku, miałam kod do Znaku na -35% i też wykorzystałam, jakaś odrobinka na allegro i się uzbierało. Muszę poczekać. |
_________________ https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 19 Mar, 2013 08:42
|
|
|
| Kasiek, i jak? Zajrzałaś już? Ciekawa jestem opinii zanim podejmę decyzję. Z kasą kruchutko... |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 19 Mar, 2013 10:54
|
|
|
Skończę dzisiaj czytać książkę, którą mam zaczętą i się za Ruth wezmę. Dam znać natentychmiast |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 20 Mar, 2013 08:51
|
|
|
Dzięki Zapowiada się bardzo dobrze, ale co opinia Damy, to opinia Damy |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 20 Mar, 2013 10:26
|
|
|
Zaczęłam, jak na razie, jest dobrze. Na bieżąco będę donosić. |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 21 Mar, 2013 10:00
|
|
|
Jak na razie(dobijam do połowy) czyta się bardzo dobrze
Jak na razie mamy historię Tess D'Urberville. |
|
|
|
 |
primavera

|
Wysłany: Czw 21 Mar, 2013 16:57
|
|
|
w merlinie jest promocja Ruth
http://merlin.pl/Ruth_Eli.../1,1218885.html |
_________________ Cha d' dhùin dorus nach d'fhosgail dorus.
No door closes without opening another door.
 |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 22 Mar, 2013 00:08
|
|
|
| A ja właśnie skończyłam. No upłakałam się pięknie i koncertowo. To jest zupełnie inna książka niż te Gaskell, które znamy. Przesiąknięta religią, Pismem Święty, ale bardzo, bardzo ładna! |
|
|
|
 |
migotka
migotka

|
|
|
|
 |
asiek

|
Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 10:07
|
|
|
| Szkoda, że powieść przesiąknięta jest religią... A miałam ochotę na lekturę. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 12:00
|
|
|
| Asiek a co ci przeszkadza? Potraktuj to jako część ówczesnego światopoglądu społecznego. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
asiek

|
Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 12:12
|
|
|
| Wątki religijne zwyczajnie mnie nudzą i męczę się podczas lektury. Nie ma tam dla nic odkrywczego. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 12:27
|
|
|
| W książce, która pochodzi z określonej epoki literackiej i historycznej czyta się takie rzeczy w odmienny sposób. Nie namawiam jednak. Ja przeczytam na pewno ze względów literackich. Ciekawa jestem, jak rozwijało się pisarstwo Gaskell, bo to jej wcześniejsza powieść. Zdecydowanie najdojrzalsza jest ostatnia - Żony i córki. Kupiłam to nowe wydanie Cranford, ale wolałam wcześniejsze tłumaczenie. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 16:29
|
|
|
| Cytat: | Wątki religijne zwyczajnie mnie nudzą i męczę się podczas lektury. Nie ma tam dla nic odkrywczego.
|
Oczywiście to Ty wiesz najlepiej, co Cię nudzi i też nie chcę namawiać, ani agitować, ale ta historia dzięki spleceniu z religią nabiera dodatkowej głębi. |
|
|
|
 |
milenaj

|
|
|
|
 |
mamalu
Nie bylo mnie tutaj 21 lat...
|
Wysłany: Śro 16 Paź, 2013 22:50
|
|
|
| Ruth przeczytałam w maju, muszę powiedzieć że ta opowieść mnie rozczarowała, po lekturze P-P oczekiwałam czegoś więcej. |
_________________ Mamalu:) |
|
|
|
 |
mamalu
Nie bylo mnie tutaj 21 lat...
|
Wysłany: Śro 16 Paź, 2013 22:57
|
|
|
Dziękuje za wyjaśnienie |
_________________ Mamalu:) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 21 Lut, 2020 19:58
|
|
|
| Zaczęłam czytać Ruth. Nie wiem, czy skończę, ale na razie czytam. Jak to u Gaskell bardzo plastyczne opisy. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pią 21 Lut, 2020 20:30
|
|
|
| Ruth bardzo mi się podobała, choć temat niełatwy. Świetnie ukazana sytuacja uwiedzionej dziewczyny w XIX w. Straszne to było. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 21 Lut, 2020 21:27
|
|
|
| Właśnie nie wiem, czy mam ochotę się dręczyć. A jakie jest zakończenie? Bardzo smutne? Jako żywo właścicielka szwalni przypomina mi moją byłą szefową. Dokładnie ten typ - jak widać nieśmiertelny. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pią 21 Lut, 2020 23:24
|
|
|
Rozdzierające. Chociaż i z odrobiną nadziei.
Ale mimo wszystko nie żałuję, że przeczytałam. W tej powieści Gaskell ukazała niezwykłe jak na autorkę swego czasu pokłady empatii i współczucia. Właściwie emocje są wszystkim w tej powieści.
Obok "Żon i córek" jest to moja ulubiona powieść Gaskell. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 22 Lut, 2020 12:30
|
|
|
| Przeczytam, bo mi się podoba sposób opisywania osób i ich postępowania. Gaskell był w tym dokonała. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|