|
"Portret Doriana Graya" Oscar Wilde |
| Autor |
Wiadomość |
Biedroneczka [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 10:53 "Portret Doriana Graya" Oscar Wilde
|
|
|
Dorian Gray jest człowiekiem niezwykłej urody, lecz nie tylko jego aparycja czyni go niezwykłym... Jest on bowiem w posiadaniu obrazu, swojego portretu, który starzeje się zamiast swego właściciela.
Dziś pożyczyłam od koleżanki, zaraz zrobię sobie herbatki z cytrynką, wyłączę się z życia rodzinnego i biada temu kto przerwie mi czytanie. Po lekturze podzielę się wrażeniami.
Dodaję okładkę zagraniczną, polskie wydanie nie doczekało się ładnej oprawy. Może strzelą wydanie filmowe, ach Ben Barnes na okładce |
|
|
|
 |
Sofijufka
ja chcę miec spokój...

|
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 11:12
|
|
|
przyjemnej lektury! Dobrze sie to czyta |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 16:05
|
|
|
Oj dobrze Polecam gorąco! |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 16:14
|
|
|
Była filmowa okładka - oczywiście tylko angielska.
 |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
Czasami po prostu odpowiedź brzmi: nie. |
|
|
|
 |
Biedroneczka [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 18:30
|
|
|
Jestem w trakcie, zrobiłam sobie przerwę na przetarcie patrzałków i powrót do Was. Nie chcę zapeszyć, ale jak na razie OGROMNIASTY ukłon w stronę Wilde'a.
Ładna, na serio ładna. Może kiedyś "Portret Doriana Graya" w orginale? Hmm, kto wie
Nie mam nic przeciwko, a nawet bardzo bym chciała aby polska okładka (jeśli będzie nowe wydanie) była coś w deseń tego plakatu:
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 21:22
|
|
|
| Ben Barnes jest dla mnie - z powierzchowności - idealnym Dorianem... |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
stawrogi
stawrogi

|
Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 22:00
|
|
|
| O nie widziałam, pamiętam z dzieciństwa jakąś starą wersję nadawaną w cyklu Perły z lamusa- od niej się zaczęło- dopiero potem przeczytałam książkę:) |
_________________ stawrogi |
|
|
|
 |
Diana

|
Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010 19:23
|
|
|
| Jeszcze książki nie czytałam, ale chyba najpierw zobaczę film. Ben Barnes z plakatu patrzy po prostu hipnotyzująco. Całkiem już zapomniałam, że miano ten film nakręcić. A szykuje się chyba prawdziwa uczta. |
_________________ Czym jest życie- snem jedynie...
gg 9031506 |
|
|
|
 |
Eeva
Rtyhm is my life

|
Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010 22:55
|
|
|
Film bardzo fajny polecam, ale zupełnie inny niz książka - tzn różni się od książki, tak to chciałam ująć |
_________________ I live in the real world where vampires burn in the sun.
I don't want to achieve immortality through my work; I want to achieve it through not dying.
The Cure, Joy Division and Morrissey make it cool to be unloved. |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 22:59
|
|
|
| Ale chyba nieźle oddaje ideę? Tzn. jeśli wziąć pod uwagę, że z oczywistych względów mocno "fabularyzuje" historię, którą Wilde spisał w sposób bardziej refleksyjny. |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
|
|
|
 |
hannah_johnson

|
Wysłany: Czw 07 Lip, 2011 22:36
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Ben Barnes jest dla mnie - z powierzchowności - idealnym Dorianem... |
Dorian o ile dobrze pamiętam, był w powieści blondynem, a Ben ma ciemne włosy, ale to akurat można przeboleć. Film bardzo fajny:) |
|
|
|
 |
Dajana1003

|
Wysłany: Pią 08 Lip, 2011 17:45
|
|
|
Widziałam tylko część filmu, ale nigdy nie myślałam, że jest oparty na jakiejś książce |
_________________ What if I say I'm not like the others? |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 09 Lip, 2011 12:21
|
|
|
| powazny blad !! |
|
|
|
 |
Deanariell
nie z tego świata /Jensenated

|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 11:31
|
|
|
| Dajana1003 napisał/a: | | Widziałam tylko część filmu, ale nigdy nie myślałam, że jest oparty na jakiejś książce |
Oscar Wilde zapewne przewraca się w grobie ze zgrozą w oczodołach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde
Nie wiem jak teraz program z języka polskiego w LO, ale powinni coś o tym autorze przynajmniej wspominać w ramach wzmianki o literaturze obcej - przy okazji zagadnień: modernizm, Młoda Polska... Która to teraz klasa w tym trzyletnim systemie LO? |
_________________ "Carry on my wayward son,
For there'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Now don't you cry no more..."
["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion Winchesterland forever and ever!
 |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 12:36
|
|
|
Trzecia. I w tym temacie nie za wiele jest w programie utworów zagranicznych autorów, zresztą w ogóle klasyka światowej literatury jest traktowana baaardzo pobieżnie. |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 13:47
|
|
|
| Ja nie przyganiam mlodziezy, bo sama poznalam tworczosc Oscara zupelnie poza lektura szkolna... |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 21:26
|
|
|
| Niestety przy 3 latach w LO nie ma czasu na zbyt wiele... |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Deanariell

|
Wysłany: Wto 12 Lip, 2011 15:14
|
|
|
| AineNiRigani napisał/a: | | Ja nie przyganiam mlodziezy, bo sama poznalam tworczosc Oscara zupelnie poza lektura szkolna... |
Ja chyba również w ten sposób... Przy okazji czytania na własną rękę różnych opracowań na temat epoki...
| Admete napisał/a: | | Niestety przy 3 latach w LO nie ma czasu na zbyt wiele... |
W ciągu czterech lat nie można było się zmieścić z programem, a teraz, to już totalna żałość... Nie wywracam oczyma na niedoinformowaną młodzież, raczej ubolewam nad nędzą systemu edukacji.
Nawet, jeśli nie ma czasu na czytanie, to można byłoby uczniom ogólnie opowiedzieć o najważniejszych utworach z danego okresu, polskich szczególnie, ale na tle literatury obcej, a przynajmniej z naciskiem na kulturę i sztukę Europy, skoro jesteśmy jej częścią. Wiem, że to utopijna wizja z mojej strony. |
 |
|
|
|
 |
Velissa
|
Wysłany: Wto 12 Lip, 2011 23:16
|
|
|
Czytam... czytam... Oj... Wciąga
Filmu nie widziałam jeszcze... Ale postanowiłam, że przeczytam najpierw książkę... |
|
|
|
 |
Deanariell

|
Wysłany: Śro 13 Lip, 2011 11:39
|
|
|
| Velissa napisał/a: | | postanowiłam, że przeczytam najpierw książkę |
|
 |
|
|
|
 |
hannah_johnson

|
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011 12:41 Re: "Portret Doriana Graya" Oscar Wilde
|
|
|
| Biedroneczka napisał/a: | Obrazek
Dorian Gray jest człowiekiem niezwykłej urody, lecz nie tylko jego aparycja czyni go niezwykłym... Jest on bowiem w posiadaniu obrazu, swojego portretu, który starzeje się zamiast swego właściciela.
Dziś pożyczyłam od koleżanki, zaraz zrobię sobie herbatki z cytrynką, wyłączę się z życia rodzinnego i biada temu kto przerwie mi czytanie. Po lekturze podzielę się wrażeniami.
Dodaję okładkę zagraniczną, polskie wydanie nie doczekało się ładnej oprawy. Może strzelą wydanie filmowe, ach Ben Barnes na okładce |
Polecam tez inne utwory Wilde`a:) |
|
|
|
 |
beatrice

|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2012 12:49
|
|
|
Jedna z moich ulubionych książek. Po prostu kopalnia złotych myśli.
Posiadam wydanie z Benem na okładce, w środku są też cudne fotosy z filmu. Więc uczta nie tylko dla szarych komórek, ale i dla oka. |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Pią 13 Lip, 2012 04:08
|
|
|
W środku są fotosy?! Jak mogłam ich nie zauważyć? Cóż, w takim razie drugi egzemplarz jest mi jednak niezbędnie potrzebny. |
|
|
|
 |
beatrice

|
Wysłany: Pią 13 Lip, 2012 08:59
|
|
|
Są, są. Rozpłynąć się można. |