PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Filmy i seriale kostiumowe
Autor Wiadomość
annmichelle 

Wysłany: Wto 28 Lis, 2023 12:23   

Na filmwebie kilku ludzi mocno siedzących w czasach napoleońskich pięknie punktuje ten film: nie tylko jakieś kosmetyczne pierdoły wychwycalne jedynie dla specjalistów, ale całkiem poważne błędy faktograficzne, obyczajowe, historyczne.
Tak jak napisałam - można nie lubić jakiejś postaci historycznej, ale nie wyklucza to nakręcenia realistycznego, ciekawego i przede wszystkim w miarę zgodnego z faktami filmu.
Najlepszym dla mnie przykładem jest film "Upadek" - w którym główną postacią jest Adolf Hitler, więc postać raczej w top10 najmniej "lubianych" autentycznych postaci, a jednak film nie jest paszkwilem, nie jest laurką, nie wymyśla Hitlera na nowo.
Sorry, ale jestem dosyć krytyczna w ocenie dzieł (literackich, filmowych) gdy mamy do czynienia z bohaterami, którzy istnieli naprawdę. Moje lubienie/nielubienie nie ma tu nic do rzeczy.
Kto chce "wymyślać historię na nowo" niech sobie kręci "Bridgertonów" czy "Grę o tron" - tu może sobie folgowań do woli. :-)
Ale film pod tytułem "Napoleon", "Kochanice króla" (i wszystkie te koszmarki, które powstały o dynastii Tudorów), jakieś Cezary, Kleopatry, Spartakusy, Piłsudskie, Curie-Skłodowskie, itp. - przynajmniej "z grubsza" powinny trzymać się faktów, a nie wymyślać, jak np. w w/w filmie że Napoleon bił (!) Józefinę przy gościach, właściwie był impotentem i depresyjnym typem snującym się bez celu, którego nie interesowała za bardzo taktyka i strategia, a polityka też jakoś nieszczególnie, gdy wiemy z wielu różnych źródeł (w tym także mu krytycznych), że był zupełnie innym człowiekiem. :roll:

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Wto 28 Lis, 2023 22:25   

Podobno dlatego związał się z Józefiną, bo miał kompleksy na tle seksualnym i bał się , że przy młodej i niedoświadczonej zaliczyłby dramatyczną wpadkę, starsza i doświadczona była w stanie sobie dać z tym radę.
Spotkałam się z opinią, że ten film to satyra na polityków o wybujałych ambicjach .

annmichelle 

Wysłany: Pią 02 Lut, 2024 15:05   

Głośno jest o filmie Biedne istoty. https://www.filmweb.pl/fi...oty-2023-874687
Na początku nawet się nim zainteresowałam (przez klimatyczne zdjęcia promocyjne).
Natomiast czytając opinie widzów - hm, no są dosyć skrajne. Krytycy pieją z zachwytów (aż nienaturalnie :lol: ), natomiast widzowie mocno podzieleni.
Przyznam jednak, że kilka opisów, na co położony jest szczególny akcent w tej ekranizacji plus kilka screenów podpowiadają mi - nie, to nie dla mnie. :roll:

Książkę spróbuję przeczytać, bo zapowiada się lepiej. :-)

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pią 02 Lut, 2024 15:36   

Czytałam o tym filmie - zdecydowanie nie dla mnie.

Tamara 

Wysłany: Czw 06 Cze, 2024 16:41   

Czeka nas kolejna wersja Chopina https://www.filmweb.pl/ne...C4%99cie-155914
Bardzo jestem ciekawa jak on będzie tego Chopina grać, w sensie wykonywania samodzielnie utworów. Piszą, ze ma wykształcenie muzyczne, ale nigdzie nic o tym nie znalazłam, w 2016 ukończuł Akademię teatralna w Warszawie i to wszystko co wiadomo.

Edit - jego nieżyjący ojciec w wywiadzie powiedział, że ukończył dwie szkoły muzyczne - czyli podstawową i średnią. Zobaczymy jak z tym Chopinem będzie. Obawiam się, że tak jak z Orzelskim w serialu :?

annmichelle 

Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 11:13   

Właśnie wypatrzyłam na Amazonie, że w październiku ma się ukazać na BR edycja kolekcjonerska (z 2 godzinami dodatków i gadżetem) Wszystkie stworzenia duże i małe.
https://www.amazon.de/dp/...lv_ov_lig_dp_it
Po angielsku i niemiecku (w Polsce nie była dotychczas wydana nawet na dvd...).
I tak mnie olśniło, że może poproszę Mikołaja, żeby mi to podarował na Gwiazdkę. :mrgreen:
Lubię ten serial (wspaniały odstresowywacz jesienno-zimowy), piąta seria ma się ukazać w styczniu. :-)

P.S. Niedawno zakupiłam sobie dwie pierwsze książki J. Herriota i ciekawa jestem czy mi się spodobają.

RaczejRozwazna

Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 12:11   

Oooo. Muszę wrócić do tego serialu. Książkę miałam w ręce, ale wybór w bibliotece był zbyt duży 😅

annmichelle 

Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 12:14   

RaczejRozwazna napisał/a:
Oooo. Muszę wrócić do tego serialu.

No, ja chyba też sobie zrobią powtórkę całości jakoś tak jak zrobi się jesienno-ponuro.
Po zastanowieniu - może nawet uprzedzę Mikołaja i sama sobie kupię po 25. października. :-P
Widziałam właśnie trailer 5 serii - wróci Tristan (z wąsami! :shock: ), nie wiem, czy to oznacza już koniec wojny czy tylko na urlop.

Aragonte 

Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 12:23   

annmichelle napisał/a:
P.S. Niedawno zakupiłam sobie dwie pierwsze książki J. Herriota i ciekawa jestem czy mi się spodobają.

Ja mam chyba właśnie dwa pierwsze tomy - przyjemne, ciepłe książki dla zwierzakolubów.

BeeMeR 

Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 14:37   

Czytałam kiedyś tą serię, przyjemna lektura. Kiedyś jakis stary serial oglądałam.

annmichelle 

Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 15:59   

Pierwsza ekranizacja serialowa była w latach 1978-90 i pamiętam jakież przebłyski z czasów mego dzieciństwa.
Natomiast ta nowa jest kręcona od 2020 roku i jak już wspominałam gdzież na forum - dla mnie - super! :-)

EDIT:
Tu moje wrażenia (skopiowane z innego tematu :wink: , wciąż aktualne!)
Cytat:
W ciągu (po)świątecznych dni obejrzałam przyjemny serial "All Creatures Great and Small (2020-22).
Ciepły, taki trochę słodki, brytyjski vintage :wink: (dzieje się w latach 1937-39), trzy odcinki świąteczne - więc pod względem czasu, klimatu bardzo mi przypasował. :-)
To remake (i ekranizacja książki) serialu z lat 70-tych "Wszystkie stworzenia duże i małe" (pamiętam jak przez mgłę).
Cała główna czwórka obsady - świetna. :-)

Uwielbiam Samuela Westa :-P , ma potencjał komediowy, już w "Mr Selfridge" był świetny.
Gdy pomyślę, że pierwszy raz zobaczyłam go w "Perswazjach" 1995 - tyle to już lat.... :cool:
Pani Hall to wredna panna Steel z "Rozważnej i romantycznej" z 2007 roku. :-P
Ale też młoda obsada (postacie Tristana i Jamesa) - kompletnie nieznani mi aktorzy, a zagrali super.
Lubię tę brytyjską mimikę, która wyraża więcej niż słowa. :lol:

Uwielbiam patrzeć na te wszystkie detale w ich domu, kuchnia, jedzenia, nawet kafelki czy dywany. :-P
No i nie mogłam się napatrzeć na ubrania. :serce2: Nawet głupie kołnierzyki od koszuli czy sweterki są rewelacyjne.
I te wszystkie zwierzaki! :serce:
Nie jestem jakąś fanką koni, ale w tym serialu pokazane są pięknie.
Super, że jest też szczurek i to jako pozytywny bohater, a nie "wstrętne, brudne, szczurzysko". :wink:

Cytat:
Czwarty sezon "Wszystkie stworzenia duże i małe" miał u mnie premierę 23. grudnia i teraz się za niego biorę. :-)
Jestem dopiero po pierwszym odcinku (przypomniałam sobie jeszcze ostatni z trzeciej serii, bo przez rok trochę pozapominałam) i jest tak jak było dotychczas: nostalgicznie, ciepło, trochę życzeniowo ("ach, dawniej to było fajnie"), ale to dobry serial na ponury czas zimowo-jesienny.
Pozytywny.

annmichelle 

Wysłany: Sob 14 Wrz, 2024 19:25   

Obejrzałam film z 1988 roku, na podstawie opowiadania Johna Galsworthy'ego "Jabłoń".
Film nosi tytuł A Summer story:
https://www.filmweb.pl/fi...oria-1988-31621

Czy to historia miłosna?
I tak i nie. Dla mnie to film o egoizmie. :evil:
Dalej będą spoilery :wink:

Spoiler:
Główny bohater - Frank to egoista, któremu wydaje się jakim to wielkim romantykiem i poetą nie jest. Tymczasem jego przyjaciel-kobieciarz jest lepszym człowiekiem niż nasz wrażliwiec, bo o ile ten pierwszy bierze od życia co chce i poderwanym pannom nie pozostawia złudzeń o co mu chodzi, to Frank pod przykrywką pięknych słówek, obietnic (bez pokrycia, jak się okazuje) jest zwyczajnym tchórzem. Tchórzem do końca.
Nawet po 18 latach i poznaniu prawdy (także o sobie) nie ma na tyle przyzwoitości, żeby sam z siebie przyznać się kim jest, przeprosić.
Ostatnia scena z synem jest najlepszym podsumowaniem jak słabym i tchórzliwym jest człowiekiem.
Kto spodziewa się po tym filmie pięknej historii miłosnej - ten jej tu nie znajdzie.
Natomiast jako dramat obyczajowy jest to dobry film.
Główny bohater mierził mnie swoim postępowaniem przez większość filmu. Okropny człowiek.

RaczejRozwazna

Wysłany: Sob 28 Wrz, 2024 23:22   

Byłam w kinie na starym Gladiatorze. Borze szumiący co to jest za ponadczasowy film :oklaski:
Uważam, że twórcy nowego są bardzo odważni, albo niezbyt mądrzy, żeby brać się za wskrzeszanie takiej legendy.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Sob 28 Wrz, 2024 23:33   

RaczejRozwazna napisał/a:
Borze szumiący co to jest za ponadczasowy film

Zgadzam się.

Trzykrotka 

Wysłany: Nie 29 Wrz, 2024 23:29   

O tak. Pomysł na fabułę nie jest może zły, ale zderzenie się z takim filmem, z taką obsadą, z taką muzyką - nie widzę tego.

RaczejRozwazna

Wysłany: Pon 30 Wrz, 2024 11:02   

Widziałam zwiastuny nowego - w ogóle tego nie widzę :roll: Ten aktor nie ma charyzmy.

Swoją drogą jednak szkoda, że Russel Crowe się tak szybko i brzydko zestarzał. George Clooney podobnie. W sumie mnie to dziwi, dawniej panowie starzeli się zasadniczo w dużo bardziej elegancki sposób. :wink: Obaj są przecież jeszcze młodzi metrykalnie.

Trzykrotka 

Wysłany: Pon 30 Wrz, 2024 13:11   

Russel Crowe chyba raczej nieszczególnie o siebie dba, niestety.

Tamara 

Wysłany: Pią 03 Sty, 2025 13:34   

Właśnie odkryłam, że w 2018 nakręcono "Colette" z Keirą w roli głównej, jak ja się cieszę, że o tym nie wiedziałam, przecież to musi być okropne :zalamka: :thud:

Aragonte 

Wysłany: Pon 14 Lip, 2025 11:33   

Wpadł mi w oko na YT film o Henryku IV, tym, który przetrwał noc świętego Bartłomieja i przejął tron Francji. Zaciekawiona jestem. Podrzucam link, może kogoś innego też zainteresuje:
https://www.youtube.com/watch?v=WcC0eXh3fH4

Tamara 

Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 14:25   

:paddotylu: :paddotylu: :paddotylu:
https://www.facebook.com/share/19SGiKyFwu/

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 14:59   

Ale co to właściwie będzie?

BeeMeR 

Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 15:48   

Mnie to wygląda jak produkt AI :mysle:

annmichelle 

Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 17:31   

Fake news. :wink:
Przynajmniej tak dla mnie wygląda.
Zdjęcie typowe dla AI, ani Macfadyen ani Knightley tak dziś nie wyglądają.

RaczejRozwazna

Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 21:01   

To są typowe strony produkujące fake newsy. Mnie ciągle wyskakują np. Titanic 2 :lol:

Trzykrotka 

Wysłany: Pią 25 Lip, 2025 10:10   

Może tu będzie pasowało. Jak powstawał Pan Wołodyjowski - słowami reżysera

https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,26925412,nie-chcial-zawadzkiej-w-roli-basi-zona-zrobila-swoje.html#s=amtp_pnHP_related_relartlink

Odpowiedz do tematu