|
Filmy i seriale kostiumowe |
| Autor |
Wiadomość |
annmichelle

|
Wysłany: Wto 28 Lis, 2023 12:23
|
|
|
Na filmwebie kilku ludzi mocno siedzących w czasach napoleońskich pięknie punktuje ten film: nie tylko jakieś kosmetyczne pierdoły wychwycalne jedynie dla specjalistów, ale całkiem poważne błędy faktograficzne, obyczajowe, historyczne.
Tak jak napisałam - można nie lubić jakiejś postaci historycznej, ale nie wyklucza to nakręcenia realistycznego, ciekawego i przede wszystkim w miarę zgodnego z faktami filmu.
Najlepszym dla mnie przykładem jest film "Upadek" - w którym główną postacią jest Adolf Hitler, więc postać raczej w top10 najmniej "lubianych" autentycznych postaci, a jednak film nie jest paszkwilem, nie jest laurką, nie wymyśla Hitlera na nowo.
Sorry, ale jestem dosyć krytyczna w ocenie dzieł (literackich, filmowych) gdy mamy do czynienia z bohaterami, którzy istnieli naprawdę. Moje lubienie/nielubienie nie ma tu nic do rzeczy.
Kto chce "wymyślać historię na nowo" niech sobie kręci "Bridgertonów" czy "Grę o tron" - tu może sobie folgowań do woli.
Ale film pod tytułem "Napoleon", "Kochanice króla" (i wszystkie te koszmarki, które powstały o dynastii Tudorów), jakieś Cezary, Kleopatry, Spartakusy, Piłsudskie, Curie-Skłodowskie, itp. - przynajmniej "z grubsza" powinny trzymać się faktów, a nie wymyślać, jak np. w w/w filmie że Napoleon bił (!) Józefinę przy gościach, właściwie był impotentem i depresyjnym typem snującym się bez celu, którego nie interesowała za bardzo taktyka i strategia, a polityka też jakoś nieszczególnie, gdy wiemy z wielu różnych źródeł (w tym także mu krytycznych), że był zupełnie innym człowiekiem. |
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Wto 28 Lis, 2023 22:25
|
|
|
Podobno dlatego związał się z Józefiną, bo miał kompleksy na tle seksualnym i bał się , że przy młodej i niedoświadczonej zaliczyłby dramatyczną wpadkę, starsza i doświadczona była w stanie sobie dać z tym radę.
Spotkałam się z opinią, że ten film to satyra na polityków o wybujałych ambicjach . |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pią 02 Lut, 2024 15:05
|
|
|
Głośno jest o filmie Biedne istoty. https://www.filmweb.pl/fi...oty-2023-874687
Na początku nawet się nim zainteresowałam (przez klimatyczne zdjęcia promocyjne).
Natomiast czytając opinie widzów - hm, no są dosyć skrajne. Krytycy pieją z zachwytów (aż nienaturalnie ), natomiast widzowie mocno podzieleni.
Przyznam jednak, że kilka opisów, na co położony jest szczególny akcent w tej ekranizacji plus kilka screenów podpowiadają mi - nie, to nie dla mnie.
Książkę spróbuję przeczytać, bo zapowiada się lepiej. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 02 Lut, 2024 15:36
|
|
|
| Czytałam o tym filmie - zdecydowanie nie dla mnie. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 06 Cze, 2024 16:41
|
|
|
Czeka nas kolejna wersja Chopina https://www.filmweb.pl/ne...C4%99cie-155914
Bardzo jestem ciekawa jak on będzie tego Chopina grać, w sensie wykonywania samodzielnie utworów. Piszą, ze ma wykształcenie muzyczne, ale nigdzie nic o tym nie znalazłam, w 2016 ukończuł Akademię teatralna w Warszawie i to wszystko co wiadomo.
Edit - jego nieżyjący ojciec w wywiadzie powiedział, że ukończył dwie szkoły muzyczne - czyli podstawową i średnią. Zobaczymy jak z tym Chopinem będzie. Obawiam się, że tak jak z Orzelskim w serialu |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 11:13
|
|
|
Właśnie wypatrzyłam na Amazonie, że w październiku ma się ukazać na BR edycja kolekcjonerska (z 2 godzinami dodatków i gadżetem) Wszystkie stworzenia duże i małe.
https://www.amazon.de/dp/...lv_ov_lig_dp_it
Po angielsku i niemiecku (w Polsce nie była dotychczas wydana nawet na dvd...).
I tak mnie olśniło, że może poproszę Mikołaja, żeby mi to podarował na Gwiazdkę.
Lubię ten serial (wspaniały odstresowywacz jesienno-zimowy), piąta seria ma się ukazać w styczniu.
P.S. Niedawno zakupiłam sobie dwie pierwsze książki J. Herriota i ciekawa jestem czy mi się spodobają. |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 12:11
|
|
|
| Oooo. Muszę wrócić do tego serialu. Książkę miałam w ręce, ale wybór w bibliotece był zbyt duży 😅 |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 12:14
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Oooo. Muszę wrócić do tego serialu. |
No, ja chyba też sobie zrobią powtórkę całości jakoś tak jak zrobi się jesienno-ponuro.
Po zastanowieniu - może nawet uprzedzę Mikołaja i sama sobie kupię po 25. października.
Widziałam właśnie trailer 5 serii - wróci Tristan (z wąsami! ), nie wiem, czy to oznacza już koniec wojny czy tylko na urlop. |
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 12:23
|
|
|
| annmichelle napisał/a: | | P.S. Niedawno zakupiłam sobie dwie pierwsze książki J. Herriota i ciekawa jestem czy mi się spodobają. |
Ja mam chyba właśnie dwa pierwsze tomy - przyjemne, ciepłe książki dla zwierzakolubów. |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 14:37
|
|
|
| Czytałam kiedyś tą serię, przyjemna lektura. Kiedyś jakis stary serial oglądałam. |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 15:59
|
|
|
Pierwsza ekranizacja serialowa była w latach 1978-90 i pamiętam jakież przebłyski z czasów mego dzieciństwa.
Natomiast ta nowa jest kręcona od 2020 roku i jak już wspominałam gdzież na forum - dla mnie - super!
EDIT:
Tu moje wrażenia (skopiowane z innego tematu , wciąż aktualne!)
| Cytat: | W ciągu (po)świątecznych dni obejrzałam przyjemny serial "All Creatures Great and Small (2020-22).
Ciepły, taki trochę słodki, brytyjski vintage (dzieje się w latach 1937-39), trzy odcinki świąteczne - więc pod względem czasu, klimatu bardzo mi przypasował.
To remake (i ekranizacja książki) serialu z lat 70-tych "Wszystkie stworzenia duże i małe" (pamiętam jak przez mgłę).
Cała główna czwórka obsady - świetna.
Uwielbiam Samuela Westa , ma potencjał komediowy, już w "Mr Selfridge" był świetny.
Gdy pomyślę, że pierwszy raz zobaczyłam go w "Perswazjach" 1995 - tyle to już lat....
Pani Hall to wredna panna Steel z "Rozważnej i romantycznej" z 2007 roku.
Ale też młoda obsada (postacie Tristana i Jamesa) - kompletnie nieznani mi aktorzy, a zagrali super.
Lubię tę brytyjską mimikę, która wyraża więcej niż słowa.
Uwielbiam patrzeć na te wszystkie detale w ich domu, kuchnia, jedzenia, nawet kafelki czy dywany.
No i nie mogłam się napatrzeć na ubrania. Nawet głupie kołnierzyki od koszuli czy sweterki są rewelacyjne.
I te wszystkie zwierzaki!
Nie jestem jakąś fanką koni, ale w tym serialu pokazane są pięknie.
Super, że jest też szczurek i to jako pozytywny bohater, a nie "wstrętne, brudne, szczurzysko". |
| Cytat: | Czwarty sezon "Wszystkie stworzenia duże i małe" miał u mnie premierę 23. grudnia i teraz się za niego biorę.
Jestem dopiero po pierwszym odcinku (przypomniałam sobie jeszcze ostatni z trzeciej serii, bo przez rok trochę pozapominałam) i jest tak jak było dotychczas: nostalgicznie, ciepło, trochę życzeniowo ("ach, dawniej to było fajnie"), ale to dobry serial na ponury czas zimowo-jesienny.
Pozytywny. |
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2024 19:25
|
|
|
Obejrzałam film z 1988 roku, na podstawie opowiadania Johna Galsworthy'ego "Jabłoń".
Film nosi tytuł A Summer story:
https://www.filmweb.pl/fi...oria-1988-31621
Czy to historia miłosna?
I tak i nie. Dla mnie to film o egoizmie.
Dalej będą spoilery
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 28 Wrz, 2024 23:22
|
|
|
Byłam w kinie na starym Gladiatorze. Borze szumiący co to jest za ponadczasowy film
Uważam, że twórcy nowego są bardzo odważni, albo niezbyt mądrzy, żeby brać się za wskrzeszanie takiej legendy. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 28 Wrz, 2024 23:33
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Borze szumiący co to jest za ponadczasowy film |
Zgadzam się. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2024 23:29
|
|
|
| O tak. Pomysł na fabułę nie jest może zły, ale zderzenie się z takim filmem, z taką obsadą, z taką muzyką - nie widzę tego. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2024 11:02
|
|
|
Widziałam zwiastuny nowego - w ogóle tego nie widzę Ten aktor nie ma charyzmy.
Swoją drogą jednak szkoda, że Russel Crowe się tak szybko i brzydko zestarzał. George Clooney podobnie. W sumie mnie to dziwi, dawniej panowie starzeli się zasadniczo w dużo bardziej elegancki sposób. Obaj są przecież jeszcze młodzi metrykalnie. |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2024 13:11
|
|
|
| Russel Crowe chyba raczej nieszczególnie o siebie dba, niestety. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pią 03 Sty, 2025 13:34
|
|
|
Właśnie odkryłam, że w 2018 nakręcono "Colette" z Keirą w roli głównej, jak ja się cieszę, że o tym nie wiedziałam, przecież to musi być okropne |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pon 14 Lip, 2025 11:33
|
|
|
Wpadł mi w oko na YT film o Henryku IV, tym, który przetrwał noc świętego Bartłomieja i przejął tron Francji. Zaciekawiona jestem. Podrzucam link, może kogoś innego też zainteresuje:
https://www.youtube.com/watch?v=WcC0eXh3fH4 |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Tamara

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 14:59
|
|
|
| Ale co to właściwie będzie? |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 15:48
|
|
|
Mnie to wygląda jak produkt AI |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 17:31
|
|
|
Fake news.
Przynajmniej tak dla mnie wygląda.
Zdjęcie typowe dla AI, ani Macfadyen ani Knightley tak dziś nie wyglądają. |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 20 Lip, 2025 21:01
|
|
|
To są typowe strony produkujące fake newsy. Mnie ciągle wyskakują np. Titanic 2 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
|
|
|
 |
|
|