|
Fajny serial wczoraj widziałam II |
| Autor |
Wiadomość |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2025 11:50
|
|
|
W serialu było tyle zbiegów okoliczności, że głowa mała, np. ofiara "przypadkowo" mieszka obok przyjaciółki głównej bohaterki, Vespa jest powiązany z główną bohaterką przez osobę syna (what?!), taaa, bo Warszawa to taka wiocha, że wszyscy się znają i mieszkają "za płotem" albo ta "akcja" na polu i stacji benzynowej - słabe to było. Razi mnie coś takiego (te przypadki, zbiegi okoliczności, wszyscy wszystkich znają), tym bardziej, że w książce mimo, że dzieje się w "dzikich" Stanach takich naciąganych faktów nie było.
I ta smutna, szarobura atmosfera... Podobnie było w "W głębi lasu".
Oj, lubimy się jako naród smucić, zamartwiać, dołować.
Nawet z akcyjniaków z psychologicznym tłem zrobimy dramat z egzystencjalnym, dołującym smutasem, koniecznie w nieciekawych, podupadłych otoczeniach, a jak nawet ładny budynek i wnętrze to dowalimy filtr w burym kolorze, żeby wyszło depresyjnie.
Wtedy nawet twarze aktorów pokrywają się niezdrową bladością, szarością, wyglądają na zmęczonych, przeoranych przez życie (lub kaca ) lub poważnie chorych z tym trupim odcieniem skóry.
A książkę polecam, wg mnie jedna z lepszych Cobena, nota bene pierwsza, którą przeczytałam tego autora. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 16 Lip, 2025 14:54
|
|
|
| Jestem w trakcie oglądania 3 sezonu "Pozłacanego wieku" - bardzo mi się podoba, w tej serii jest nawiązanie do ślubu Consuelo Vanderbilt, bo sama rodzina Russelów jest na nich wzorowana. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2025 23:13
|
|
|
Ranking seriali historycznych, które zdaniem autora są zrealizowanie z dbałością o realia epoki:
https://www.youtube.com/watch?v=1HEynbNTorQ
Większośc albo nawet wszystkie są tu znane
Ale, ale, czy ktoś oglądał "The Knick", o amerykańskim szpitalu na początku XX wieku? |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Sob 20 Wrz, 2025 07:30
|
|
|
| Oglądamy sobie wieczorami z R. 1670 i właśnie mnie olśniło, że Bogdan "bogaty i umyty" jest karykaturą Brauna. 🫣 Tak się staram, żeby ten odrażający polityk nie pojawiał się w mojej bańce informacyjnej, że totalnie nie wyłapałam analogii. 🤪 |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Sob 20 Wrz, 2025 23:08
|
|
|
| Bogdan zawsze był dość paskudną postacią, nadaje się jako karykatura. Mam nadzieję, że to karykatura, wstrzymuję się jeszcze z oglądaniem. |
|
|
|
 |
Fibula

|
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2025 22:13
|
|
|
| Aragonte napisał/a: | Ranking seriali historycznych, które zdaniem autora są zrealizowanie z dbałością o realia epoki:
https://www.youtube.com/watch?v=1HEynbNTorQ
Większośc albo nawet wszystkie są tu znane
Ale, ale, czy ktoś oglądał "The Knick", o amerykańskim szpitalu na początku XX wieku? |
Ja, ale mnie nie porwał. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Czw 06 Lis, 2025 15:16
|
|
|
Heweliusz, wczoraj była premiera na Netflixie.
Zbiera bardzo dobre opinie nie tylko krytyków, ale i na filmwebie na prawie 1,5 tys. ocen (to bardzo dużo na serial, który jest dopiero 24 h online) ma bardzo wysoką ocenę 7,8.
Może dziś lub jutro go obejrzę, choć tematyka ciężka.
Ktoś z forum już oglądał?
EDIT:
Obejrzałam.
Sredni, nie podzielam zachwytów. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 09 Lis, 2025 10:32
|
|
|
| Obejrzałam - serial bardzo starannie zrobiony, dopracowany. Sceny katastrofy są na wysokim poziomie, ale mnie nie porwał emocjonalnie. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Nie 09 Lis, 2025 11:15
|
|
|
| R. właśnie ogląda. Ja nie mam ochoty. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 09 Lis, 2025 21:34
|
|
|
| Warto obejrzeć tak czy inaczej. Doczytałam teraz, że Finowie zrobili w 2023 serial o katastrofie promu Estonia ( półtora roku po Heweliuszu , w roku 1994 ). |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Nie 09 Lis, 2025 22:32
|
|
|
| Trafiłam przypadkowo jakiś rok temu na pierwszy odcinek tego fińskiego serialu o katastrofie promu Estonia, ale pamiętam, że mnie nie wciągnął i poprzestałam na tym jednym odcinku. |
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Czw 13 Lis, 2025 14:13
|
|
|
| Trzykrotka napisał/a: | | Bogdan zawsze był dość paskudną postacią, nadaje się jako karykatura. Mam nadzieję, że to karykatura, wstrzymuję się jeszcze z oglądaniem. |
Ja też się wstrzymuję z oglądaniem, bo słyszałam, że drugi sezon jest słaby.
A czy ktoś zerknął na nowy serial o ostatniej epidemii ospy prawdziwej w Polsce, tej w latach 60. we Wrocławiu? "Czarna śmierć"? Warto obejrzeć?
https://vod.tvp.pl/seriale,18/czarna-smierc-odcinki,2333523
W sensie chyba był na razie jeden odcinek |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 13 Lis, 2025 14:27
|
|
|
Ja mam w planie, ale jak będzie całość. Na razie zaczęłam Heweliusza, dwa odcinki za mną.
Sceny katastrofy są bardzo dobrze nakręcone, to by się świetnie oglądało na dużym ekranie. Ale cała reszta - przepychanki kto jest winny i jak pozamiatać wszystko pod dywan póki co budzą mnie mieszane odczucia. |
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pią 14 Lis, 2025 10:23
|
|
|
| Aragonte napisał/a: |
Ja też się wstrzymuję z oglądaniem, bo słyszałam, że drugi sezon jest słaby.
|
Nie jest tak źle, choć tak dobrze też nie jest. Ale warto obejrzeć, po to choćby, żeby potem wziąć udział w głosowaniu na najgorętszego kawalera Adamczychy Czy kawaler przystojny i dobrze ustawiony? Czy kawaler bogaty i umyty? Czy kawaler miły, ładny (choć łapserdak)? I płaczka Stasia w nowej odsłonie i wakacje allinkluziw i dożynki dla króla i w ogóle. Jest jakaś spójna fabuła i nadal mnóstwo śmiechu, choć imho postawili na nie ten wątek... Ale obejrzeć warto, tym bardziej, że zakończono już zdjęcia do trzeciego sezonu. |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Nie 16 Lis, 2025 22:16
|
|
|
| https://youtu.be/nabX0WgRZuI?si=1I4rqCjZuzFDedTK Roman Czejarek nagrał podkast o katastrofie Heweliusza, nie słuchałam. To co linkuję jest wywiadem udzielonym na kanale Polityka o historii Marcinowi Zarembie, bardzo dobry. Czejarka kojarzyłam wyłącznie z Latem z Radiem, a tu taka niespodzianka |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pon 17 Lis, 2025 14:09
|
|
|
| Ania Aga napisał/a: | | Roman Czejarek nagrał podkast o katastrofie Heweliusza, nie słuchałam | Ja słuchałam, właśnie wczoraj skończyłam ostatni obecnie, szósty odcinek (bo według zapowiedzi będzie jeszcze siódmy, tylko trzeba go opracować)- świetna robota , robi wrażenie, może nawet większe niż serial, bo opiera się tylko na materiałach źródłowych, a serial, choć dobry, to jednak ma elementy fikcji.
Polecam:
https://www.youtube.com/w...Xx1BfWrxg5uhON6 |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Pon 17 Lis, 2025 18:26
|
|
|
| Muszę posłuchać |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2025 19:56
|
|
|
Czekam: https://youtu.be/PPdfVV3ehaQ?si=H14QipR8s4V8ivve
|
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2025 09:01
|
|
|
Obejrzałam Czarną śmierć - to było moim zdaniem o wszystkim tylko nie o epidemii czarnej ospy we Wrocławiu
O ile Heweliusz trzymał się mniej więcej tego co się zdarzyło, tylko dał własne dialogi i w dużej mierze postaci oraz sposób opowiedzenia historii, o tyle tu od początku wszystko jest na opak, a próba zrobienia z tego kryminału jest bardzo wysilona. Ostatnie dwa odcinki wieją okropną nudą, to już tylko jednym okiem pod sprzątanie dokończyłam. |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2025 19:49
|
|
|
Obejrzałam też Hrabiego Monte Christo, 8-odcinkowy serial z 2024 roku, Sam Clafin w roli tytułowej. Dobrze mi się oglądało, spokojnie, choć bez fajerwerków.
zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=Jk9ncn5rM-8 |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 13 Lut, 2026 10:48
|
|
|
Oglądam 2 sezon The Pitt i jest równie dobry jak pierwszy. Cóż, takie medyczne seriale, jak dobrze zrobione, to samograj. Można się powzruszać. Noah Wyle nie tylko gra, ale także pisze scenariusze i nawet reżyseruje.
Obejrzałam też "Ołowiane dzieci" i serial mi się podobał. Udało się twórcom odtworzyć tamten Śląsk. Myślę jednak, że nie trzeba było aż tak zmieniać historii, żeby udramatyzować całość. Zostawiłabym prawdziwą profesor, która zdiagnozowała ołowicę, a nie wstawiała inną postać. Wątek z UB też można było inaczej pokazać. Trochę się czepiam, wiem. Mam do przeczytania książkę na ten temat i TVP Historia pokazała wczoraj dokument o tych wydarzeniach. Zachęcam do obejrzenia.
https://vod.tvp.pl/filmy-dokumentalne,163/doktorka,2729560 |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 20 Lut, 2026 16:35
|
|
|
Jestem w połowie Nocy i Dni (mam na myśli serial) - zachwyconam
Tj Barbarę miałabym co najmniej kilka razy ukatrupić ale doceniam, że choć sama z sobą - i kamerą - jest szczera.
Aktorstwo jest bardzo dobre, błoto w Serbinowie epickie, a sceny z chłopami cudne, np. "ratujta się, dochotory jadą!"
Teraz by się nie dało nakręcić takiego serialu, ale jak Netflix nakręci to spróbuję obejrzeć |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pią 20 Lut, 2026 16:39
|
|
|
Tak, to jest epicki serial. Bińczycki Nenufary
Nie będę oglądać nowego bo świętości się nie tyka |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 20 Lut, 2026 16:58
|
|
|
Oj tam, nowego Znachora też obejrzałam, ale tylko do starego wracam |
|