|
|
Seriale popularnonaukowe |
| Autor |
Wiadomość |
annmichelle

|
Wysłany: Wto 08 Lip, 2025 11:33
|
|
|
Polecam.
Ja dowiedziałam się dużo nowych rzeczy, szczególnie o działaniach policji
Wczoraj zaczęłam szukać więcej informacji na ten temat i odkryłam, że Disney Plus nakręcił serial fabularny o tych wydarzeniach (konkretnie o bulwersującej mnie sprawie - nie chcę zdradzać o czym dokładnie, bo wtedy oglądając dokument nie będzie się miało momentu zaskoczenia), pewnie go obejrzę, ale narazie nie mogę się po tym wszystkim otrząsnąć.
Media i policja spreparowały taką narrację, że propaganda Goebbelsa by się nie powstydziła .... I to w roku 2005, gdy media, internet, relacje świadków starały się przebić przez kłamstwa podawane przez policję brytyjską.
Dopiero teraz (po 20-stu latach!) ma szansę oddać sprawiedliwość i na to liczę.
Czytałam opinie Brytyjczyków na Reddicie i większość miała autentycznie wdrukowany ten fałszywy przekaz i dopiero teraz zmieniają opinię i są oburzeni i zasmuceni do jakiej manipulacji posunęła się władza i policja.
Ja, tak jak wspomniałam, nie miałam o tym jednym konkretnym wydarzeniu pojęcia, może w 2005 roku nie za bardzo śledziłam wiadomości, a może po prostu starano się nie nagłaśniać, bo od początku było jasne, że coś tu nie gra. Monitoring i relacje świadków (a bezpośrednich było kilkunastu) mówiły zupełnie coś innego niż oficjalna wersja policji i władz.
Smutne i tragiczne... |
|
 |
Caroline

|
Wysłany: Śro 09 Lip, 2025 22:16
|
|
|
Też widziałam ten dokument i podzielam Twoją opinię, annmichelle. Też zaskoczył mnie wątek słabości służb. Taki tupolewizm kompletny. Kilka lat po 9/11, włączeniu się Brytyjczyków w atak na Irak, państwo daje się tak zaskoczyć i jest kompletnie nieprzygotowane. Nic nie wie, niczego się nie spodziewa, jest nieudolne, pasywne, nieogarnięte. Obywatele jeżdżą sobie wte i wewte na szkolenia z terroryzmu do Pakistanu i kompletnie nikogo to nie interesuje. Szok. Tylko kłamać na zawołanie potrafili.
Oburzający wątek, o którym mówisz - tak, wstrząsający. Czytałam później o tym, o tych wszystkich kłamstwach. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 09 Lip, 2025 22:32
|
|
|
| Właśnie skończyłam oglądać i podzielam waszą opinię. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 09 Lip, 2025 22:37
|
|
|
Obejrzałam serial "Suspect" (na Disney Plus) przedstawiający te wydarzenia w wersji fabularnej, z aktorami.
Też niezły, uzupełnił mi kilka niejasności po serialu dokumentalnym, dopełnił obraz całej manipulacji mediów, zakulisowych brudnych zagrywek policji, nieprawdziwych oskarżeń, a także rozprawy sądowe z udziałem policji (niezły cyrk) oraz działanie terrorystów (ekstremizm jest straszny).
Polecam obejrzeć jako uzupełnienie po dokumentalnym.
Oczywiście wygrzebałam informacje z neta, bo bardzo mnie zaciekawiły te wszystkie kłamstwa, machlojki. Ręce opadają.... |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 13 Lis, 2025 17:12
|
|
|
Obejrzałam czarny serial - tj. serial dokumentalny na temat polskich katastrof z drugiej połowy XXw. Odcinki około 25 minut - polecam (jest np. na yt)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarny_serial |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Czw 13 Lis, 2025 22:23
|
|
|
Dzięki.
O serialu nie słyszałam, większość katastrof znam, więc chętnie obejrzę. |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 13 Lis, 2025 22:57
|
|
|
| Ja znałam katastrofy samolotowe, pociągową, slyszałam o rafinerii i czarnej ospie, ale budowlanych i gazowych nie znałam. |
|
 |
annmichelle

|
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 14 Lis, 2025 08:34
|
|
|
O, dzięki, zainteresuję się i też poszukam |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 19 Lis, 2025 12:50
|
|
|
| annmichelle napisał/a: | | natrafiłam na kolejny - "Nieznane katastrofy". | Obejrzałam - większości nie znałam, dziękuję za polecenie
Na pewno kojarzyłam pożar w szpitalu dla psychicznie i nerwowo chorych z piosenki śpiewanej przez Wójcickiego w Ostatnim Dzwonku:
https://www.youtube.com/watch?v=R-7cWBBUedg
Ale już M/S „Maria Konopnicka” Kaczmarskiego nie znałam
https://www.youtube.com/watch?v=PvYWVbiBWbo |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|