|
|
Małżeństwa: rozsądek czy romantyczność? |
| Autor |
Wiadomość |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 04 Wrz, 2019 19:43
|
|
|
Wyczerpujący esej, w sensie zebrania wszelkich informacji w jedym tekscie, nie wyczerpania cierpliwości czytelnika . Mam ochotę na małą powtórkę z powieści Jane Austen. Jakoś zwykle pod jesień taka chęć mnie nachodzi. |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Wto 19 Sie, 2025 13:33
|
|
|
| Właśnie mnie olśniło, że właściwie najlepszą partią wśród bohaterów JA jest pan Rushworth, mający 12 tysięcy rocznie. Darcy plasuje się z 10 tysiącami na drugim miejscu, Bingley i Henry Crawford mający po 5 tysięcy idą łeb w łeb. Nie wiadomo ile ma pan Knightley ani ile będą mieć Henry Tilney i Tom Bertram. Nie pamiętam też ile miał pułkownik Brandon, kołacze mi się że coś koło 2 tysięcy , ale głowy nie dam. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Czw 21 Sie, 2025 15:15
|
|
|
Uuu, 12 tysięcy. Ale pytanie, czy był tak przystojny jak Darcy z Dumy i Uprzedzenia 1995 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 21 Sie, 2025 16:12
|
|
|
No nie był, raczej wyglądał jak w serialowym MP , opisany jest jako ociężały czyli zapewne otyły, a do tego przygłup Maria Bertram po prostu nie miała doświadczenia, jak sobie z takim radzić. Jestem w stanie zrozumieć jej decyzję, bo nie miała innej drogi do względnej samodzielności i wyjścia spod kurateli ojca niż małżeństwo, a w takiej sytuacji jak się sprzedawać, to za grube pieniądze |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 21 Sie, 2025 20:19
|
|
|
| Zawsze się zastanawiałam jaki jest przelicznik ówczesnego funta na dzisiejsze realia? Jak to mniej więcej wygląda? |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Czw 21 Sie, 2025 21:05
|
|
|
To są ogromne pieniądze.
Dla przykładu: 1800 rok - 5000 funtów z tamtego okresu to odpowiednik ponad 500 000 funtów dzisiaj. W 1795 (data powstania DiU) będzie nawet bliżej do 600 000 a może nawet ponad.
Dokładne ustalenie wartości w przeliczeniu na dzisiejsze jest możliwe tak dopiero od lat 60-tych XIX wieku, więc te wcześniejsze wartości są na ogół zaniżane.
Opierał się na parytecie złota (wcześniej srebra stąd te wahania) i tu wartość nie była stała dla poszczególnych lat.
Pamiętajmy o zmianach historycznych - wojny napoleońskie wpłynęły na dewaluację funta.
Ale, jak wspomniałam, to są dane przybliżone. Na pewno istnieją jakieś wiarygodne strony internetowe, na których są przeliczniki.
Kiedyś przeliczałam wartość funta z lat 70-tych XX wieku na dzisiejszy (bo czytałam książkę z tamtego okresu i padała tam kwota, byłam ciekawa jaka to wartość "na dzisiejsze") i zszokowało mnie jaką wartość miało wtedy np. 1000 funtów.
| Tamara napisał/a: | | Właśnie mnie olśniło, że właściwie najlepszą partią wśród bohaterów JA jest pan Rushworth, mający 12 tysięcy rocznie. Darcy plasuje się z 10 tysiącami na drugim miejscu, |
A jednak nie - Darcy wygrywa (i to nie minimalnie), bo "DiU" powstała w 1795 roku i jego 10 tys. było więcej warte niż 12 tys. Rushwortha w 1812.
To są kluczowe czasy dla funta, bo tak wspomniałam funt stracił podczas wojen napoleńskich, więc na moje oko Rushworth ma o jakieś 20-30 % mniej dochodu niż Darcy. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pią 22 Sie, 2025 13:31
|
|
|
O patrz, tego nie brałam pod uwagę ale to by wyjaśniało, dlaczego pani Bennet mało nie zemdlała, kiedy się dowiedziała o zaręczynach Elżbiety, a majątek Rushwortha nie budził jakichś większych emocji, poza tym , że staż go było na dom w Londynie, jakiego nie mógłby kupić Marii Crawford z pięcioma tysiącami. Zawsze mnie to trochę dziwiło, bo 12 000 rocznie to więcej niż miał Darcy, a tu okazuje się, że trzeba uwzględnić inflację no i wychodzi na to , że nic się na świecie nie zmienia, poza kostiumami i scenografią |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Czw 28 Sie, 2025 00:10
|
|
|
A propos ekonomii - był linkowany ten kanał?
https://www.youtube.com/watch?v=thqY3020vH8
Dziewczyna (o bardzo stosownym nazwisku Dashwood ) analizuje cytaty z DiU pod kątem zamożności Darcy'ego, ma też inny filmik o ekonomii w czasach regencyjnych. |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Czw 28 Sie, 2025 15:52
|
|
|
Nie wiem, ale widziałam już wiele z jej filmików Fajnie opowiada |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|