|
Fantastyka na małym i dużym ekranie III |
| Autor |
Wiadomość |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 28 Wrz, 2024 22:11
|
|
|
Eeej, czy ktoś wie, czy to serio ekranizacja "Dzienników gwiazdowych", czy jakiś żart? YT mi podrzucił znienacka i nie mogę rozstrzygnąć
https://www.youtube.com/watch?v=Lk8bnWwbSUc |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2024 10:08
|
|
|
Byłam wczoraj na babskim wypadzie do kina, na Beetlejuice, Beetlejuice. Oczywiście, odpowiednio wcześniej przypomniałam sobie film z 1987 roku, żeby mieć ciągłość akcji. Ubawiłyśmy się po pachy, aktorsko nie było żadnych rozczarowań. Michael Keaton w formie! I to dosłownie. Nie miałam wrażenia, że aktor postarzał się o 26 lat... |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2024 13:46
|
|
|
O, może się na to jednak wybiorę, bo słyszę pozytywne komentarze Niedawno odświeżałam sobie wersję z 1987, bo moja starsza córka tego nie widziała i dla niej oglądałyśmy |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2024 16:18
|
|
|
| Nie widziałam pierwszej części, ale na HBO mają... |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Sob 05 Paź, 2024 17:03
|
|
|
| Ponoć druga jest nawet lepsza od pierwszej . |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2025 09:36
|
|
|
Wróciłam do oglądania "Koła czasu". Miałam obejrzane większość 1 sezonu. Oglądam dla kostiumów i ładnych wnętrz. Z postaci lubię tylko czarodziejkę graną przez Rosamund Pike i jej strażnika. Młodzi jak mnie nie obchodzili, tak dalej nie obchodzą. Nadal też irytuje mnie pomieszanie rasowe i brzydota aktorów/aktorek. Przyzwyczaiłam się innych standardów urody w serialach |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2025 18:48
|
|
|
Ja niedawno powtórzyłam pierwszy sezon The Expanse. To nadal jeden z najlepszych seriali Sci-Fi, moim zdaniem.😍😍😍 |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2025 19:31
|
|
|
| Przewijam, nie jest to jakoś szczególnie interesujące - nie mam pojęcia, czy ja już taka stara, czy Koło czasu jest po prostu nudne. Najciekawsza jest postać Moiraine - aktorka też najlepsza. Ona i jej strażnik mają więcej ekranowej chemii niż ta panna, co to niby ma być parą z nim. Niestety młoda obsada nadal ledwo, ledwo choć są lepsi niż w 1 sezonie. Po zastanowieniu stwierdzam, że nie tyle jestem stara, co potrzebuję więcej emocji, ale nie w kategoriach efektów tylko no właśnie emocji, człowieczeństwa. Podobał mi się przecież bardzo Light Shop, który na początku sprawiał wrażenie opowieści o duchach, a potem nabrał większego znaczenia. Wzruszyłam się też na zwykłej opowieści obyczajowej nie dawniej niż w piątek. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 06 Mar, 2025 09:55
|
|
|
| Skończyłam 2 sezon Koła czasu - rozmach realizacyjny tego serialu jest niesamowity. Kostiumy, lokacje, scenografia, efekty. W Pierścieniach Władzy wszystko wydaje się plastikowe, a tutaj zdecydowanie nie. Scenariuszowo też lepiej, bo wiadomo, że mają mnóstwo książkowego materiału. Aktorstwo się poprawiło w stosunku do pierwszego sezonu, choć nadal nie przepadam za postacią Perina i tej N coś tam - wiedzącej. Słaba aktorka, denerwująca postać. Nie pasuje mi do Lana. Natomiast Moiraine i Lan to jest czysta chemia. Zupełnie nietrafionym pomysłem uczynienie z Moiraine lesbijki - na co to komu, ale przewinąć zawsze można. Polubiłam postać Egwene, w drugiej części sezonu jej historia była dla mnie najciekawsza. Aktorka też dobra. Postacie Przeklętych ciekawe i niejednoznaczne. Młody grający Randa ciut lepszy, ale nadal chodzi krokiem modela na wybiegu. Pomieszanie statystów i aktorów różnych etnicznie bez powodu jest irytujące i mylące. O ile można coś takiego zrozumieć w Białej Wieży i mieście, gdzie się ona znajduje, to już mała wioska gdzieś tam powinna być etnicznie jednolita. Nie mogę zrozumieć takiego mieszania bez sensu. Pewnie obejrzę sezon 3, który zaczyna się chyba w następnym tygodniu. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 22 Mar, 2025 15:30
|
|
|
| Jestem po 4 odcinkach 3 sezonu, który jest naprawdę dobry. Minus oczywiście wątki lesbijskie i homo ple ple. Na szczęście jest przycisk przewijania. Czwarty odcinek chyba najlepszy, bo skupia się na mniejszej ilości postaci i wyjaśnia pewne sprawy. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 02 Kwi, 2025 20:51
|
|
|
Ja do Koła czasu nie wrócę - wystarczył mi pierwszy sezon (nie jestem pewna czy cały).
Za to powtórzyłam sobie Firefly |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 02 Kwi, 2025 21:15
|
|
|
| Pierwszego nie dokończyłam, potem jest lepiej. Mnie się to teraz nieźle ogląda. Nie jestem jakoś przywiązana do całości, ale jako coś fantasy może być. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 11 Kwi, 2025 20:39
|
|
|
| 7 odcinek Wheel of time był niezły - całość toczyła się w jednym miejscu i była bitwa. Wszyscy młodzi aktorzy i aktorki się wyrobili poza tym, który gra Perrina - nadal tylko marszczy twarz i nic z tego nie wynika. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 26 Kwi, 2025 16:04
|
|
|
| Obejrzałam pierwszy sezon "Opowieści podręcznej". Nie zamierzam oglądać dalej, bo potem to już fantazja scenarzystów. Nie podoba mi się aktorka w głównej roli - za często ma otwarte usta. Tak samo Nick - wymoczek jakiś - zupełnie mi nie pasuje, zwłaszcza jak sobie przypomnę Aidana Quinna w tej roli w filmie sprzed lat. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 03 Cze, 2025 08:24
|
|
|
| Ktoś kiedyś układał obsadę marzeń do współczesnej ekranizacji HP - na długo przed pomysłem na serial - i tę aktorkę uznał za idealną do roli Dolores Umbridge. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 03 Cze, 2025 10:01
|
|
|
| A jaka? |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 04 Cze, 2025 10:22
|
|
|
| Elizabeth Moss, główna aktorka Opowieści podręcznej. Jej uroda doskonale pasuje do opisu Dolores. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 04 Cze, 2025 14:17
|
|
|
| Faktycznie, dość dziwna jest 🙂 |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 04 Cze, 2025 14:36
|
|
|
Bardzo dobrze gra, ale urody jest - cytując klasyczkę - nienachalnej |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 06 Sie, 2025 20:44
|
|
|
Obejrzałam ( trochę przewijając tu i tam ) pierwszy sezon "Fundacji". Nie porwała mnie. Owszem, jest kilka ciekawych wątków ( na przykład potrójny imperator, aktorzy mają tutaj sporo do zagrania, Demerzel - aktorka świetnie dobrana ), ale są też śmiertelnie nudne ( wątek matematyczki z zalanej woda planety, wszystkie wątki pseudo-romansowe ). Serial jest ogólnie przegadany i ma za mało akcji. Za mało też angażuje się w historie postaci - może to wynika z faktu, że jest tak wiele przeskoków czasowych. Widzę też dyskryminację białych aktorek - jest raptem jedna, a te brązowe mi się mylą Nie wiem czy oglądać dalej... |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 22:27
|
|
|
| Zaczęłam oglądać "Silos" i widzę, że to bardziej moje klimaty niż "Fundacja". Jest nastrój, tajemnica, postacie, które dobrze się ogląda. Na razie zostaję przy tym serialu. Tak się zastanawiam, czy nie przeczytać jakiegoś streszczenia 2 sezonu "Fundacji" i przeskoczyć do 3. Podobno są jakieś fragmenty kręcone u nas. Może rozpoznam. Na plus "Silosa" muszę zaliczyć też fakt, że główną bohaterka jest biała i nie jest brązową nastolatką genialną ponad miarę 😆 i trzeba ją w związku z tym co i rusz pokazywać pływającą w basenie. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pią 08 Sie, 2025 11:36
|
|
|
| Admete napisał/a: | | główną bohaterka jest biała i nie jest brązową nastolatką genialną ponad miarę 😆 i trzeba ją w związku z tym co i rusz pokazywać pływającą w basenie. |
Tzn tą ciemniejszą nastolatkę pokazywali w basenie czy pokazują tę mniej mądrą? |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 08 Sie, 2025 14:30
|
|
|
| Ta brązowa jest genialna i pływa w basenie licząc liczby pierwsze, bo to ją uspokaja. A druga to jej córka, strażniczka i też specjalna choć w inny sposób. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 11 Sie, 2025 08:34
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Ta brązowa jest genialna i pływa w basenie licząc liczby pierwsze, bo to ją uspokaja. |
ej, no ale chociaż znaleźli "wytłumaczenie" do tego pokazywania ją w basenie, a nie że pokazujemy bo prawie goła baba to faceci obejrzą |
|
|
|
 |
|
|