|
|
Nasze małe muzyczne historie |
| Autor |
Wiadomość |
Loana

|
Wysłany: Śro 04 Wrz, 2024 13:58
|
|
|
O bosz, żadnej nie znam!
A lista z WŁAŚCIWYMI przebojami zacna. Annmichelle, Ty masz ją na Spotify? Podrzuciłabyś linka? |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 04 Wrz, 2024 15:43
|
|
|
| Loana napisał/a: | | A lista z WŁAŚCIWYMI przebojami zacna. Annmichelle, Ty masz ją na Spotify? |
Tak, tzn. mam tam jeszcze więcej tytułów, tylko nie chciało mi się wszystkich spisywać tutaj "ręcznie".
Jakby co to mam jeszcze listę moich kochanych klasyków muzyki pop lat '50-'60 (uwielbiam słuchać jesienią, ale trzeba lubić te klimaty, więc pewnie nie dla każdego )
| Loana napisał/a: | | Podrzuciłabyś linka? |
Proszę bardzo.
| Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Śro 04 Wrz, 2024 16:08
|
|
|
Dziękuję, otworzyłam sobie Posłucham w aucie |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 04 Wrz, 2024 16:26
|
|
|
| Loana napisał/a: | Posłucham w aucie |
Miłego słuchania! |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Nie 08 Wrz, 2024 12:15
|
|
|
James Blake nagrał płytę z coverami w 2020 r., ja o nim i o tej płycie dowiedziałam się dzisiaj przypadkiem. Jedna z piosenek z tego albumu była mi znana, okazało się, że śpiewała ją Beyonce, pochodzi z "Króla Lwa", zdziwiłam się, bo dla mnie ta piosenka jest dużo starsza, klasyk, ale rzeczywiście Blake zaśpiewał swoją wersję piosenki Beyonce.
James Blake https://www.youtube.com/watch?v=Vw-iSZZdAfE
Beyonce https://www.youtube.com/watch?v=LxK0v3V4udk
Niektórzy twierdzą, że Beyonce inspirowała się Red Hot Chili Pepers, no nie wiem https://www.youtube.com/watch?v=rn_YodiJO6k
Na pewno nie odkrywam Ameryki, ale z jakim przebojem, bardzo starym wam się kojarzy? Swoją drogą ten przebój też nie jest oryginalny, inspirowany jest pieśnią gospel. |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 09 Wrz, 2024 14:27
|
|
|
Z utworem to nie umiem powiedzieć, ale kojarzy mi się z Chopenem |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2024 14:11
|
|
|
| Loana napisał/a: | | kojarzy mi się z Chopenem |
Bardzo trafne skojarzenie, lewa ręka fortepianu przypomina Etiudę rewolucyjną i któreś preludium. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pią 21 Lut, 2025 10:46
|
|
|
Dziś wygrzebałam w necie piosenkę, którą pamiętam z dzieciństwa baaaardzo wczesnego, bo przedszkolnego.
https://www.youtube.com/watch?v=xy4AB4t2gh4
Jest to połączenie trzech teledysków.
Znałam teledysk z fiatami 126p, ale nie wiedziałam, że Jantar nakręciła też jeden na lotnisku, w samolocie i kokpicie. Pierwszy raz to widzę.
Mój Boże, gdy się pomyśli, że musiało być to niedługo przed jej śmiercią (piosenka jest bodajże z 1979 roku, a Jantar ma tu krótkie włosy, takie jak pod koniec życia), chichot losu jeśli chodzi o pomysł na teledysk.
A sama piosenka bardzo grecka (wiadomo! skomponowana była dla Eleni) i mam z nią miłe wspomnienia. |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 15:16
|
|
|
Znaliście, słuchaliście Universe, Mirka Bregułę? Muzyka mojej młodości, wyśmiewana przez dziennikarzy, muzyków, bardzo niedoceniana. A ta muzyka była autentyczna, płynąca z serca. Zaczęła mi się wyświetlać w proponowanych, wspomnienia wróciły
https://www.youtube.com/watch?v=DoEzG3evGpU |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 17:04
|
|
|
Pewnie, że znam Universe.
Nie pamiętam, żeby zespół był wyśmiewany. Na pewno nie wtedy, gdy hitem była ta o Lennonie, często puszczali ją w telewizji (i to za PRL, a nie w jakiejś komerycjnej stacji), pamiętam też "Wołanie przez ciszę", "Blues o w pół do piątej rano", "Ty masz czego nie mam ja", "Daj mi wreszcie święty spokój". Jeszcze pewnie coś bym skojarzyła, nawet jeśli nie pamiętam teraz tytułu.
I znam je wszystkie z radia, tv, więc nie były jakoś bojkotowane przez publiczne media. Nie byłam ich fanką, ale znałam te kawałki.
Dopiero jakieś 10-12 lat temu odkryłam, że solista popełnił samobójstwo... |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 19:01
|
|
|
| Do dziś pamiętam komentarze, kim jest ten chłopak, że ośmiela się śpiewać epitafium dla Lennona |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 19:10
|
|
|
| Ania Aga napisał/a: | | słuchaliście Universe, Mirka Bregułę? | Zupełnie nie znałam
A ciekawy głos i piosenki |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 19:16
|
|
|
| BeeMeR, jesteś za młoda. |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 19:34
|
|
|
Dawno już nie słyszałam czegoś takiego
Bo czuję się jak najstarsza starowinka... |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 19:38
|
|
|
Miło mi, że mimowolnie sprawiłam radość |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 20:04
|
|
|
| Ania Aga napisał/a: | | Do dziś pamiętam komentarze, kim jest ten chłopak, że ośmiela się śpiewać epitafium dla Lennona |
Szok, bo ja pamiętam zupełnie inne reakcje, zwłaszcza od ludzi, którzy wyrośli na muzyce The Beatles.
Pamiętam, tak jak wspomniałam, że ta piosenka była często grana w telewizji, czyli była akceptowana przez władzę i środowisko muzyczne.
Kto komentował, że niby nie są godni? Jakaś osoba publiczna czy ludzie z Twojego otoczenia?
Dopytuję, bo pierwszy raz spotykam się z taką oceną akurat tej piosenki. |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 20:20
|
|
|
| annmichelle, takie były recenzje po festiwalu, gdzie Universe grali tę piosenkę, w radiu czy w telewizji nie pamiętam, ale były. To, że coś było grane wcale nie oznacza, że środowisko muzyczne akceptowało, był taki zespół Bolter z przebojem Daj mi tę noc, grany non stop. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 20:43
|
|
|
| Ania Aga napisał/a: | | annmichelle, takie były recenzje po festiwalu, gdzie Universe grali tę piosenkę, w radiu czy w telewizji nie pamiętam, ale były. To, że coś było grane wcale nie oznacza, że środowisko muzyczne akceptowało |
Ja byłam dzieckiem, jak ta piosenka powstała, więc opinie nawiedzonych krytyków mnie nie interesowały, bo ich nie czytałam.
A część "środowiska muzycznego" pewnie miała kwas, że sama nie wpadła na taki pomysł. Typowe.
Porównywanie tej piosenki i jej popularności do "Daj mi tę noc" to trochę nie teges.
Nie mówię, że to jakaś wielka sztuka, ale to "Johnny, woła cię świat, wołam cię ja!" pamiętam do dziś i absolutnie nie rani ani moich uszu, ani nie "uraża moich uczuć", jako wiecznej fance The Beatles.
Jeszcze przypomniała mi się jedna ich piosenka "Tacy byliśmy jeszcze wczoraj".
Mam skojarzenia z koloniami, latem, morzem. |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 20:49
|
|
|
annmichelle, w pierwszym komentarzu pisałam o opiniach środowiska muzycznego, dziennikarzy, a nie zwykłych słuchaczy. | annmichelle napisał/a: | | Pamiętam, tak jak wspomniałam, że ta piosenka była często grana w telewizji, czyli była akceptowana przez władzę i środowisko muzyczne. | Daj mi tę noc podałam jako przykład, a nie porównanie do Universe, nie wiem, czy środowisko muzyczne tak bardzo akceptowało ten przebój, był wtedy odbierany jako obciach, ale może był to tylko żart muzyczny? |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 26 Lut, 2025 21:02
|
|
|
| Ania Aga napisał/a: | | annmichelle, w pierwszym komentarzu pisałam o opiniach środowiska muzycznego, dziennikarzy, a nie zwykłych słuchaczy. |
Tak, wiem. Ale jak często krytycy "dają ciała" w przypadku muzyki, literatury, filmu, sztuki to każdy z nas zna pewnie wiele takich przypadków. Dlatego generalnie krytycy sobie, a ludzie sobie.
Oczywiście później wychodzi, że "Daj mi tę noc" czy disco polo ma się dobrze, ale jest też masa wartościowych rzeczy zjechanych totalnie przez nawiedzonych krytyków, którym "coś się nie spodobało".
Akurat z tym duetem nie kojarzyłam krytyki, dlatego dopytałam. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 27 Lut, 2025 12:58
|
|
|
| Nie znam chyba. Nie przypominam sobie zupełnie. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 27 Lut, 2025 15:43
|
|
|
| Universe pamiętam bardzo dobrze bo powstał, gdy chodziłam do LO i cóż, to było coś w rodzaju dzisiejszego Martyniuka jeżeli idzie o poziom , przy czym nie cieszył się popularnością Zenka, bo wtedy ludzie jeszcze nie przywykli do kiczu, to był powiedzmy prekursor nurtu discopolowego . Generalnie , aczkolwiek był puszczany w stacjach radiowych, wśród ówczesnej młodzieży nie cieszył się estymą a raczej był symbolem kiczu, zwłaszcza że wokalista miał beznadziejny nosowy głos, więc na tle ówczesnej polskiej muzyki i takich wykonawców jak Wodecki, , VOX, Zaucha czy punkowe i postpunkowe zespoły , wypadali żałośnie. Tym bardziej że próbowali się umiejscowić w estetyce New Romantic, co im nijak nie wychodziło. Zasadnicza opinia była taka, że zawodzą zamiast śpiewać. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Czw 27 Lut, 2025 15:59
|
|
|
Dla mnie jego głos zawsze brzmiał jak nastolatka dopiero co przechodzącego mutację.
Dla koneserów, ale raczej nie beczał jak Martyniuk. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 27 Lut, 2025 16:41
|
|
|
On nie beczał, tylko zawodził przez nos, jego "Dżonyyyyyyyyyy!..." było niezapomniane taki kiepski młodzieńczy tenorek. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|