|
Fantastyka na małym i dużym ekranie III |
| Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 24 Mar, 2023 13:47
|
|
|
| BeeMeR napisał/a: | | ale jako bardzo zdecydowane hetero odczuwam wyraźnie przyjemność ujemną zwaną dyskomfortem gdy mi pokazują całujące się dziewczyny albo chłopaki. Nie moja bajka i nigdy nie będzie |
Mam tak samo. Nie dość, że dyskomfort, to jeszcze nuda, bo nie jestem w stanie przejąć się losem takich związków czy romansów. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Śro 19 Kwi, 2023 19:09
|
|
|
Będzie remake "Zmierzchu" - jako serialu
https://www.hollywoodrepo...rks-1235391710/
Chyba Bella będzie zmieniać ciuchy co pięć minut, bo serio nie wiem, co tam miałoby się dziać |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 19 Kwi, 2023 19:51
|
|
|
O raju Ciekawa zresztą jestem, czy będzie jakiś odbiór szerszy, bo chyba moda na Zmierzch jak szybko wybuchła tak szybko się skończyła? |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Śro 19 Kwi, 2023 20:54
|
|
|
| Wampiry jeszcze są na topie? Ciekawe, czy dałabym radę wrócić do książek, filmu? |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Czw 20 Kwi, 2023 14:24
|
|
|
| Aragonte napisał/a: |
Chyba Bella będzie zmieniać ciuchy co pięć minut, bo serio nie wiem, co tam miałoby się dziać |
Zekranizują po prostu powieść najwierniej jak się da: każde smażenie kotleta dla taty, każde szykowanie obiadu Ależ to były nudy |
|
|
|
 |
Aragonte

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2023 19:49
|
|
|
| Nie dokończyłam pierwszego. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2023 21:18
|
|
|
O, a ja chętnie zobaczę. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2023 23:25
|
|
|
Młodziaki mnie nie kręcą, ale para bardziej dojrzała (która nie jest parą ) jest całkiem, całkiem Tak że nie mówię "nie". |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 07 Cze, 2023 06:31
|
|
|
| Trafiłam na Legimi na całkiem przyzwoitą książkę o Qui Gon Jinnie i Obu Wanie. Ma tytuł Mistrz i uczeń. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Śro 07 Cze, 2023 13:31
|
|
|
| Na sierściuchu nie ma, więc na razie nie przeczytam. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Pon 18 Wrz, 2023 15:53
|
|
|
Z racji tego, że miesiącami nie odpalam TV, to o mały włos przegapiłabym moment, w którym pojawił się drugi sezon Koła czasu. Wczoraj obejrzałam pierwszy odcinek.
Wkurza mnie, że zmienili odtwórcę roli Mata. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 18 Wrz, 2023 16:43
|
|
|
| Zmienili? A który to? Może ten, co najlepiej grał? |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2023 18:04
|
|
|
Kto pamięta książkową trylogię i 4 filmy Igrzyska śmierci ten pewnie już wie, że 3 lata temu autorka wydała czwartą książkę, której akcja dzieje się 64 lata przed wydarzeniami z trylogii i dotyczy młodości prezydenta Snowa.
Właśnie weszła do kin ekranizacja tej powieści: Igrzyska śmierci: Ballada ptaków i węży i zbiera bardzo dobre opinie, zarówno od krytyków, ale przede wszystkim od widzów.
Na pewno kiedyś obejrzę, teraz czytam książkę.
A może któraś z Was widziała lub się wybiera i podzieli wrażeniami.
P.S. Z ciekawostek, że film kręcono w Berlinie, Duisburgu i Wrocławiu (m.in. wydarzenia na arenie). |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2023 18:55
|
|
|
Ja póki co czytałam książkę
Film kiedyś też obejrzę. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2023 19:37
|
|
|
| Film chętnie obejrzę. Może będzie na Netflixie, bo wcześniejsze były tam ( może nadal są ) dostępne. Książki są według mnie słabsze od filmów ( tej ostatniej nie znam ). |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 25 Gru, 2023 16:26
|
|
|
| Obejrzałam "Rebel Moon" - znudziła mnie sama historia, przewijałam tu i tam. Efekty, zdjęcia, dźwięk - w miarę, natomiast scenariusz to popłuczyny po innych produkcjach. Nuda, nuda, nuda. Obawiam się też, że bohaterowie nie mają charyzmy, zwłaszcza bohaterka. O wiele ciekawsze od mdłej historyjki o tym jak to szukamy ludzi do ochrony wioski gdzieś tam w kosmosie, były fragmenty dotyczące Macierzy, rodziny królewskiej, armii - czyli ogólnie tej złej strony. Na plus Doona Bae w jednej z ról i tyle. Mieli sporo pieniędzy, a wyszło im...hmmm - nic. Szkoda waszego czasu. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Wto 26 Gru, 2023 20:45
|
|
|
| Obejrzałam dziś. Fakt, dobrze się bawiłam, ale historia, muszę przyznać, że mocno wtórna. Dla ładnych kadrów i efektów oraz twarzy można obejrzeć. Ale głębi bym tam nie szukała. Snyder zapatrzył się chyba na Gwiezdne Wojny, bo mnóstwo stamtąd pozrzynał. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 09 Lut, 2024 14:06
|
|
|
Percy Jackson i bogowie olimpijscy - serial. Wzdech.
Niedawno oglądaliśmy film - ogólne wrażenie to facepalm Tak przemielono i zamerykanizowano i tak dość papkowatą fabułę książki.
Serial jest wierniejszy książce, ale też nie do końca, im dalej tym większe są odstępstwa i nie bardzo zrozumiałe - tj. wcale nie wychodzą serialowi na lepsze
Za to jest nudny do potęgi.
Bo co ma powinna być jakaś akcja to postaci stają i gadają - np. dobre kilka minut o tym, jak bardzo muszą uciekać z miejsca w którym czas biegnie inaczej i wszystko się "na zewnątrz" zmienia Plus mamy niemało niepotrzebnych nikomu retrospekcji, np. o perypetiach ze zmianą szkoły.
Za to wątek Gabe'a jest niewykończony, a akurat to film interesująco zrobił w scenie po napisach końcowych.
Jeśli idzie o obsadę, to jest różnie, jedni lepiej inni gorzej, Ania miała zastrzeżenia do obsadzenia roli Annabeth, ale moim zdaniem aktorka nie wyszła tak źle, jak jej dialogi z pozostałą główną dwójką chłopców, bo były wyjątkowo nijakie albo durne Adam dostał załamki jak zobaczył Zeusa - chyba nawet większej, niż gdy kiedyś zobaczyć Morgana Freemana w roli wszechmocnego Niektóre wątki i rozwiązania się nie kleiły, a większość akcji która mogła być fajnie wykorzystana została ugrzeczniona i nijaka.
Przynajmniej pod tym kątem film był jakiś, co nie znaczy że dobry.
Aktorsko osobiście najbardziej mi się podobał Dionizos i Ares. |
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Nie 24 Mar, 2024 07:48
|
|
|
| Ogląda ktoś Problem trzech ciał? Lecę z drugim odcinkiem i jak przez mgłę przypominam sobie książkę. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 24 Mar, 2024 09:14
|
|
|
Ja zaczęłam i chyba jednak nie obejrzę. Ale nie zarzekam się. Może jednak wrócę. Chińczycy zrobili swoja wersję w zeszłym roku. Jak to u niech - długą. Nie wiem, ile cenzury jest w ich serialu. Opinie Chińczyków o serialu Netflixa:
https://www.theguardian.c...s-viewers-china
Może powinnam obejrzeć obie serie? Jakby ktoś był zainteresowany wersją chińską, to służę informacją |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Nie 24 Mar, 2024 18:43
|
|
|
| Za chińską podziękuję. 😉 A Netfliksowa na razie ogląda mi się dobrze. Mam ochotę powtórzyć książkę. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 24 Mar, 2024 18:46
|
|
|
| Na razie mnie nie ciągnie specjalnie do tego serialu. Może w wakacje, jak nie będę miała, co robić. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 21 Cze, 2024 22:02
|
|
|
Zwiastun House of Dragon robi wrażenie:
https://www.youtube.com/watch?v=p3ro6wEdQxc
Oglądać jednak nie będę, bo nie lubię Targaryenów. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 16 Sie, 2024 13:57
|
|
|
| Kiedyś porzuciłam pierwszy sezon Rodu Smoka po 5 odcinku, ale stwierdziłam, że wrócę, bo jest sezon 2 i nic ciekawego z fantastyki. Nadal uważam, że nikomu nie da się tam kibicować, ale serial jest tak dobrze zrobiony, że można obejrzeć dla ciekawych dialogów, dobrych ról, kostiumów, scenografii i muzyki. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|