|
Boski Horatio - Lancelot, czyli Ioan Gruffudd |
| Autor |
Wiadomość |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 00:33 Boski Horatio - Lancelot, czyli Ioan Gruffudd
|
|
|
Tak się zdziwiłam, że nie ma tego tematu (Caitri?) że przez oastatnie pół godziny szukałam go nawet w aktorach z wrzosowisk i austenaliów (śpię od ponad godziny. Przed moinitorem siedzi moje ciało astralne, nie do końca sprawne...)
Jeśli jest, to prosze ten zlikwidoać.
A na razie:
http://youtube.com/watch?v=y1agM6b7DS4 |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 00:52
|
|
|
Bo ja myślałam, żem osamotniona w uwielbieniu dla Ioana...
Ale skoro temacik już jest :razz: to proszę:
- jedna z moich ulubionych fotek
A tu druga -  |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
migotka
migotka

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 08:55
|
|
|
Ioan Gruffudd
ur. 6 października 1973 Cardiff, Walia, Wielka Brytania
Przystojny, fotogeniczny, świetnie radzi sobie z każdą rolą. O Ioanie Gruffuddzie mówi się, że jest najgorętszym walijskim towarem eksportowym od czasu Catherine Zeta-Jones. Wiele osób ma problem z poprawnym wymówieniem imienia aktora. Powinno się mówić „Jo-an Griffith”. Ioan nie zamierza zmienić nazwiska - „I co z tego, że moje imię jest trudne do wymówienia? Wszyscy nauczyliśmy się mówić Schwarzenegger”.
Bardzo dobrze wspomina dzieciństwo. Jego rodzice Gillian i Peter byli nauczycielami. Ioan jest najstarszym dzieckiem, ma brata Aluna, który jest dwa lata młodszy, i siostrę Siwan, młodszą o lat siedem. Matka Ioana mówiła po walijsku, Ioan jest dwujęzyczny.
Uczęszczał do szkoły Ysgol Gyfun Gymraeg Glantaf, gdzie odkryto u niego talent muzyczny. Przez kilka lat grał na oboju w South Glamorgan Youth Orchestra. Potrafi także pięknie śpiewać. W 1992 roku rozpoczął studia w prestiżowej Royal Academy of the Dramatic Arts w Londynie, którą ukończył trzy lata później.
Jako piętnastolatek debiutował przed kamerami w walijskiej operze mydlanej pt. „Pobol Y Cwm” (People of the Valley, 1989-1994) w reżyserii Williama Gwyn. W 1996 r. wystąpił w filmach telewizyjnych „A Relative Stranger” i „Poldark” oraz w przedstawieniu „Dekameron” na scenie Gate Theater. Na dużym ekranie debiutował rolą dandysa Johna Gray, kochanka Oscara Wilde (Stephen Fry) w „Wilde” (1997) Briana Gilberta. Był oficerem Lowe, który wyciągnął umierającą Kate Winslet z lodowatego oceanu w hollywoodzkim przeboju „Titanic” (1997) Jamesa Camerona.
Serca fanów oraz przychylność krytyków przyniosła mu rola osiemnastowiecznego kapitan statku w „Honoratio Hornblower” (1998-1999). Serial jest adaptacją powieści C.S. Forestera. Gruffudd zagrał tytułową rolę. Był Pipem w Dickensowskich „Wielkich nadziejach” wyreżyserowanych w 1999 r. przez Juliana Jarrolda. Wcielił się w Salomona w dramacie „Salomon i Geanor” (1999) Paula Morrisona. Film opowiada historię miłości Żyda i Walijki na przełomie XIX i XX wieku. W czasie pracy nad rolą Ioan nauczył się jidysz. „Salomon i Geanor” był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film zagraniczny.
Widzowie BBC mogli oglądać Gruffudda w jednym z odcinków serialu „Love in the 21st Century” (1999), gdzie zagrał mężczyznę, którego obsesyjne zainteresowanie masturbacją zagraża relacjom z żoną. Dołączył także do obsady bardzo dobrze ocenianego filmu BBC pt. „Warriors” Petera Kosminsky. Serial opowiada o brytyjskich żołnierzach służący w Bośni.
Gruffudd gra także w lżejszym repertuarze. W 2000 roku wystąpił w„102 dalmatyńczykach” (2000) Kevina Lima, a rok później wraz z przyjacielem Matthew Rhysem zagrali parę gejów w „Dużej małej Ani” (2001) Sary Sugarman. Gruffudd wystąpił także w opowieści o morderstwie popełnionym w edwardiańskim Londynie pt. „Another Life” (2001) Philipa Goodhewa oraz „Happy Now” (2001) Philippy Cousins i thrillerze„Shooters” (2002) w reżyserii Glenna Durforta i Colina Tea.
W 2002 roku Gruffudd przeniósł się do Stanów Zjednoczonych, gdzie zagrał u boku Christiany Ricci w horrorze „Zgromadzenie” (2002) Briana Gilberta.
„Man and Boy” (2002) Simona Curtisa to opowieść o londyńczyku Harrym Silverze, który opiekuje się dwuletnim synem po odejściu żony. Scenariusz filmu powstał w oparciu o bestsellerową powieść Tony Parsonsa. Historia opowiedziana w „Man and Boy” jest bliska sercu Gruffudda, ponieważ sprawy związane z rodziną i dziećmi są dla niego bardzo ważne.
Ioan pojawił się w dobrze przyjętej ekranizacji powieści laureata Nagrody Nobla, Johna Galsworthy’ego pt. „Saga rodu Forsyte’ów” (2002). Zagrał Lukasa Gold w serialu zrealizowanym przez stację CBS, pt. „Century City” (2004).
Producent Jerry Bruckheimer wypatrzył Ioana na castingu do „Helikoptera w ogniu” (2001) Ridleya Scotta i dał mu niewielką rolę porucznika Johna Bealesa, a następnie zaangażował do „Króla Artura” (2004) Antoine Fuquy. W obrazie o legendarnym królu Gruffudd zagrał rycerza Lancelota. Dla potrzeb roli zapuścił brodę oraz nosił specjalne ubranie, które maskowało jego chudą sylwetkę. W 2005 roku wcielił się w walczącego ze złym Doktorem Doomem pana Fantastic w „Fantastycznej czwórce” Tima Story.
Ioan mieszka w Los Angeles z aktorką Alice Evans, którą poznał na planie „102 dalmatyńczyków”. Jako nastolatek zaczął grać w rugby, robi to do dzisiejszego dnia. Bywa w kinie i teatrze, często wpada także do pubu na piwo. Lubi słuchać Manic Street Preachers i Stereophonics. Aktorskimi wzorami są dla niego Robert Redford i Paul Newman.
za onet.pl
filmografia:
http://ioan.gruffudd.filmweb.pl/ |
| Ostatnio zmieniony przez migotka Czw 08 Lut, 2007 09:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
migotka
migotka

|
|
|
|
 |
laura

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 12:49
|
|
|
| Grał (chyba) głównego bohatera w "Great Expectations" z 1999r.Czy ktoś to oglądał? |
|
|
|
 |
miłosz
kucharz jedno ma imię

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 14:37
|
|
|
Wiadomość z 2005 roku
"Walijski aktor Ioan Gruffudd uważa, że Britney Spears i Paris Hilton dają zły przykład młodym dziewczynom.
Aktor, którego wkrótce będzie można zobaczyć w obrazie "Fantastyczna czwórka" ma pretensje o to, że Spears i Hilton, czyli kobiety będące w centrum uwagi młodego pokolenia zajmują się głownie pokazywaniem ciała i seksualnymi prowokacjami.
- Przecież te dziewczyny odpowiadają za to co jest ważne dla młodych ludzi - mówi Gruffudd. - Wygląda na to, że wkrótce będzie się liczyło tylko pokazywanie ciała i seks.
Zdaniem Brytyjczyka piękno kobiet polega na elegancji i tajemniczości."
Piękno kobiet polega na elegancji i tajemniczości już go kocham
no i to....
http://www.amazinggracemovie.com/ czuję, że serca nasze krwawić będą...
 |
_________________ Z Tobą ciemność nie będzie ciemna.......... |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 15:42
|
|
|
| miłosz napisał/a: | Walijski aktor Ioan Gruffudd uważa, że Britney Spears i Paris Hilton dają zły przykład młodym dziewczynom.
|
Nie znam gościa, ale już za to zdanie go lubię |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 16:51
|
|
|
| miłosz napisał/a: | | Piękno kobiet polega na elegancji i tajemniczości |
No po prostu
- mój avek
 |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
migotka
migotka

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 17:52
|
|
|
| poprawnie myślący ciekawy osobnik;) unikat!!! |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 20:41
|
|
|
Jo cóż, Walijczycy to Celtowie, nie Sasi, to by go tłumaczyło
Tylko dlaczego on jest jeszcze kawalerem?
Może czeka własnie na którąś z nas?
Tiaaa... pomażyć sobie można... |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 21:27
|
|
|
| Caitriona napisał/a: | | miłosz napisał/a: | | Piękno kobiet polega na elegancji i tajemniczości |
No po prostu |
Zdecydowanie
Muszę sobie chyba "Króla Artura" odświeżyć |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 21:43
|
|
|
| Cytat: | | Muszę sobie chyba "Króla Artura" odświeżyć |
He he - ja sobie własnie odświeżyłam wczoraj przedwczoraj i dzisiaj bede kończyć to odświeżanie
Dzisiaj to mi się nawet jakieś Lanceloty śniły - ale chaotycznie i nic nie pamietam. |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 22:50
|
|
|
Niech i mi się przyśni!!
 |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 23:38
|
|
|
| cudo! |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 23:45
|
|
|
| Harry_the_Cat napisał/a: | | cudo! |
A tu 'dziwny' Ioan:
 |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 23:49
|
|
|
| Mniam mniam, mlasku mlasku !!!! |
|
|
|
 |
migotka
migotka

|
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Pią 09 Lut, 2007 09:05
|
|
|
Aaaa na tym piątym od góry to ja go poznałam! Skądś go kojarzę, nie wiem skąd, ale no buźkę to ma charkterną |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Pią 09 Lut, 2007 15:24
|
|
|
| migotka napisał/a: | | sliczne te avki;) |
Dziękuję |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
przecinek

|
Wysłany: Pią 09 Lut, 2007 22:38
|
|
|
| Ioan to kolejny aktor, którego od wielu lat dobrze znam, chociaż przez długi okres trudno mi było połączyć nazwisko aktora z postaciami, które grał (tak wcześniej miałam z Rufusem Sewellem i Jasonem Isaacs). To znaczy te postacie były dla mnie ważniejsze. A Ioan dla mnie jest przede wszystkim aktorem świetnie wcielającym się w role mężczyzn, dla których kobiety tracą głowy. Ma w sobie taki magnetyzm, któremu trudno się oprzeć. |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 09 Lut, 2007 23:01
|
|
|
prawda? W dodatku nawet grając - nic zupełnie nie robi. Nie uwodzi, nie kokietuje, nie usiłuje zdominować.
Po prostu emanuje z siebie tym magnetyzmem za którym idą wszystkie babki... |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 09 Lut, 2007 23:01
|
|
|
Czy Horatio to Hornblower? Bo ja bym chętnie zapoznała tego pana Nie miałam okazji do tej pory. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 09 Lut, 2007 23:18
|
|
|
A juści Admete. Pan Horatio Hornblower, admirał floty JKM.
Ksiązki są równie wspaniałe, a co ważniejsze - ich pisanie poprzedzone było bardzo dokładnymi i wnikliwymi studiami historycznymi. |
| Ostatnio zmieniony przez Caitriona Pon 12 Mar, 2007 22:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 09 Lut, 2007 23:28
|
|
|
| Książki kiedys czytałam. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Caitriona Pon 12 Mar, 2007 22:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 10 Lut, 2007 10:16
|
|
|
a ja dodam, że Ioan ma taki dziwny głos... |
|