|
|
Szekspir szeroooooooko pojety |
| Autor |
Wiadomość |
Trzykrotka

|
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 13 Kwi, 2023 09:56
|
|
|
Też już znalazłam i nawet coco jumbo bo mi tak będzie łatwiej |
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 18 Kwi, 2023 12:05
|
|
|
Obejrzałam ten Sen Nocy Letniej z Teatru Telewizji. Swoją drogą - co były za czasy, kiedy Teatr Telewizji grał co poniedziałek i można było w nim obejrzeć całą klasykę, spektakle współczesne i pokazywał aktorów z całej Polski, ech....
Ale do brzegu: rozumiem już poniekąd, czemu Adamczyk wybrał Słomczyńskiego. Barańczak jest piękny, ale strona komediowa tak jest tam dobra, tak autentycznie komiczna, że przysłania trochę część romansową i liryczną. A ten spektakl jest o zawiłościach miłości we wszystkich jej wariantach, a naciskiem na miłość młodą, niepewną siebie i często pogubioną.
Wątek rzemieślników i Spodka ograniczony jest do absolutnego minimum, właściwie potrzebny jest dla wyprodukowania osła dla Tytanii. I dobrze właściwie, bo panowie wybrani do tych ról stanowili w moich oczach jednolitą masę - że tak powiem - żaden nie miał szczególnego daru.
spektakl jest bardzo nastrojowy i skąpany w baśniowym, tajemniczym klimacie. Muzyka go w dużej mierze tworzy, jest przepiękna, zarówno w tle, jak piosenki.
Elfy potraktowane są z powagą, wyglądają jak od Jacksona. Ateńczycy mają fantastyczne stroje i fryzury. Las - jak wynika z making of - nie miał być dosłownym lasem i rzeczywiście nie ma tam dosłownego mchu, pni, czy paproci, a mimo to wiemy, że to las - świetna robota scenografki.
Obejrzyjcie, warto to przeżyć. Spektakl jest dość krótki, btw. |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 11 Maj, 2023 14:57
|
|
|
Obejrzałam w/w spektakl, w dużej mierze mi się podobał - piękne stroje, scenografia, cała wizualna strona, plus naprawdę pięknie podawany tekst Plus osobiście jestem niezmiernie uradowana, że ta wersja nie robi z Heleny para-wariatki latającej za Demetriuszem który już jej nie chce.
Ewidentnie był jakiś pomysł na tą sztukę -ograniczenie komediowości na rzecz skupienia się na poplątanych wątków miłosnych - tyle, że jak się odebrało śmiech to i wzruszenia ani innych emocji u mnie nie się nie wydobyło.
Zdecydowanie uważam, że w wersji komediowej łatwiej łyknąć te wszystkie wariacje miłosne.
Inna sprawa, że ja niegdyś uważałam "Sen" za moją ulubioną lub jedną z dwóch ulubionych komedii Szekspira, dziś nie jestem już tego taka pewna, bo doszłam do wniosku, że jest on wyjątkowo okrutny wobec kobiet: Hipolita zostaje zmuszona do małżeństwa bo przegrała wojnę - niby nie protestuje ale nie ma nic do powiedzenia. Hermia i Helena przeżywają porzucenia u naprawdę okrutne słowa byłych kochanków zanim wszystko wróci do dawnego stanu radosnego zakochania - o ile po takim "śnie" wróci... A Tytania - no, to co prezentuje jej małżonek to w ogóle przechodzi ludzkie pojęcie, ale na szczęście ona jest ponadczasowym elfem i umie wziąć to "na klatę" ale ona już pewnie niejedno z Oberonem przeszła albo obmyśla stosowną zemstę Ja bym pewnie obmyślała - (o ile bym nie była straumowana do końca mojego krótkiego życia pożyciem z osłem )
To tak półżartem oczywiście |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|