Przesunięty przez: Gosia Sob 08 Mar, 2008 19:14 |
Czytamy... polecamy... odradzamy |
| Autor |
Wiadomość |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 09 Sie, 2022 23:50
|
|
|
| Admete napisał/a: | Wiesz, że nadal czytuje fanfiki ze Stranger? A ostatnio także z SW |
Ja przeczytałam trochę fanfików z Babylon 5, jak wiadomo
Nie krytykuję czytania rozrywkowych książek, absolutnie Ostrze tej krytyki to kierowałam w swoją stronę, bo myślałam o swojej tfurczości
Ale, żeby było w temacie - czytam sobie tę powieść inspirowaną Rebeliantami i chociaż nie jest to nic wyrafinowanego, to całkiem dobrze się bawię |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2022 04:16
|
|
|
Powieść inspirowana Rebeliantami? W sensie...?
Admete, donos, donos o wszystkim co czytasz! |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2022 08:06
|
|
|
| Aragonte napisał/a: | Nie krytykuję czytania rozrywkowych książek, absolutnie Ostrze tej krytyki to kierowałam w swoją stronę, bo myślałam o swojej tfurczości
|
I tutaj jak zwykle musze napisać, że powinnaś w końcu to przepracować i nie myśleć w takich kategoriach. To zupełnie bez sensu. Fanfiki z B5 tez czytałam i nawet mam jakieś zgromadzone Książkę nawiązująca do Rebeliantów tez już zdążyłam przeczytać, bo w gruncie rzeczy to ff Agn oglądałysmy z Aragonte i BeeMer serial animowany ze świata SW - Star Wars: Rebels. Jaki fajny jest, mówię ci. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2022 15:08
|
|
|
| Admete napisał/a: | Książkę nawiązująca do Rebeliantów tez już zdążyłam przeczytać, bo w gruncie rzeczy to ff |
Może i fanfik, ale naprawdę przyjemny BTW czytałam, że w sumie to prawie każdy może zostać autorem powieści z uniwersów SW, jeśli książka, którą napisze i wyśle do oceny, wpasowuje się w lore, w chronologię wydarzeń itepede.
A ja zabrałam się za kontynuowanie swojej przygody z Sarah J. Maas i męczę drugi, grubaśny tom "Dworów", a na czytniku zaczęłam śledzić losy bohaterek Bestselerek (mają popularnego vloga o książkach na YT), skoro już kupiłam w promocji LoPiW (w wersji poprawionej, uff, bez baboli i ortów, mam nadzieję). Na razie nie jest źle, tj. chociaż to nie mój świat, to podchodzę neutralnie do stylu. Ciekawostką jest dla mnie to, że są dwie autorki, więc na pewno pisane przez każdą z nich rozdziały będą się od siebie jakoś tam różniły
Jakby ktoś chciał wiedzieć, co czytam - to:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5001241/legenda-o-popiolach-i-wrzasku
Jak widać, dalej prowadzę akcję pt. "jak się pisze książki z kategorii young adult?" |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 17:22
|
|
|
Nadal czytam niemrawo powieść Bestelerek, przy okazji dokształcając się z tego, jak niektóre wydawnictwa radzą sobie z aferami typu "puszczamy do druku plik bez korekty i liczymy na to, że nikt się nie połapie", ale podzielę się takim drobiażdżkiem
https://www.facebook.com/...12675926&type=3
Ktoś na F-B trafnie zauważył, że na mapce w książce Bestselerek pojawiła się tajemnicza nazwa "Bór Sraniczny"
Mam wersję pierwotną książki, bez naniesionych później poprawek, będę mogła się poznęcać, jak mnie najdzie faza sadystycznego redaktora
No dobra, teraz to się chichram, ale gdyby o moją książkę chodziło, tobym się zapłakała, wściekła na wydawnictwo, ale też spaliła ze wstydu, że tyle baboli puściłam |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 17:59
|
|
|
Bór zaiste imponujący nazwą |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 18:16
|
|
|
Przecudna nazwa A jak powinno być? |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 18:17
|
|
|
Stawiam na Graniczny |
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 18:36
|
|
|
| BeeMeR napisał/a: | Stawiam na Graniczny |
Wygrała pani dyplom z orderem z ziemniaka
Aż sobie literki porównywałam wczoraj na tej mapie, bo chciałam się łudzić, że może to taka literka udziwniona, ale nie, "Sraniczny" jak nic |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pon 07 Lis, 2022 13:39
|
|
|
Oczywiście szykuje się drugi tom cyklu Bestselerek:
https://www.youtube.com/watch?v=4fYAtxBKtck
Fajnie jest być znanym youtuberem, wtedy wydanie książki jest łatwe |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pon 07 Lis, 2022 17:13
|
|
|
Warto być youtuberem, a już znanym to w ogóle - żyć nie umierać. Na ostatnich targach książki w Krakowie największe tłumy cisnęły się do influenserek z yt plus burdel-mamy z wyrokiem, tej z Krolowych życia. Dagmary jakiejś - tam.
Zaczynam mieć jak Admete Ten świat mnie coraz bardziej uwiera. |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 07 Lis, 2022 23:01
|
|
|
Nie czytalam tej powiesci jeszcze. Zla jest? |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 08 Lis, 2022 00:22
|
|
|
Nic nie napiszę, bo jestem ciutkę uprzedzona Jeśli będziesz chciała się zapoznać, a u ciebie w księgarni nie będzie, to daj znać
Na pewno jest nierówna - i trochę nie ma co się dziwić, bo autorki są dwie. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Wto 08 Lis, 2022 07:28
|
|
|
Jest na Legimi, wiec jak mnie kiedys wezmie to sobie sprawdze. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 08 Lis, 2022 12:17
|
|
|
Zakładam, że trafisz tam na wersję po korekcie, ale tam też zdarzają się kwiatki typu abażurowe drzwi |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Wto 08 Lis, 2022 16:20
|
|
|
Jaka soczysta brednia |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 08 Lis, 2022 16:56
|
|
|
Nie mam niestety notatek, ale pojawiały się dziwactwa typu "melodyczniejszy język", "obsesyjnie wrzasnęła", "byłaś na skraju emocji" itd.
"Zwierzę [koń] zrzuciło drobne ciało dziewczyny" (żyła, zapewniam, nie były to zwłoki ).
"Raina sapnęła wściekle przy akompaniamencie szlochu siostry".
Z drobiazgów: jedna z autorek zestawia też szafir i onyks, zaznaczając, że bohaterka nie wiedziała, z jakim kamieniem miała do czynienia. Tylko że onyks jest nieprzezroczysty (jak agat, jaspis, malachit itd), więc stanowi zupełnie inną kategorię niż szafir, nawet jeśli jeden będzie "wyjątkowo ciemny", a drugi "niespotykanie jasny". A trochę wątpię, żeby ta bohaterka nie miała chociaż takiej wiedzy, bo wychowywała się na dworze królewskim i pomagała się ubierać wysoko urodzonym jako pokojowa
A, mam też wrażenie, że koszula nocna jednej z bohaterek transmutowała w czasie ich ucieczki w piżamę osłoniętą szlafrokiem, ale to muszę odszukać, żeby posłużyć się cytatem
Edit: znalazłam
"Za drzwiami stała roztrzęsiona Rose, ubrana tylko w koszulę nocną". Potem jest mowa o tym, że na tę koszulę narzucono fioletowy szlafrok, po czym kawałek później, w następnym rozdziale jest fragment: "szlafrok i wystająca spod niego piżama rozwiewały się na wietrze".
Żadnej zmiany ciuchów po drodze nie było |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pią 14 Kwi, 2023 11:38
|
|
|
Wrzucę sobie linka do vloga z recenzją "Dzieci Burzy" Magdaleny Świerczek-Gryboś, żeby spokojnie obejrzeć w domu i się poznęcać
https://www.youtube.com/watch?v=6ljrEML-2CQ
Edit: oho, około 12. minuty jest o scenach zero... erotycznych
Zasadniczo to pan mówi coś z czym się zgadzam - że nie ma potrzeby wprowadzać opisu sceny erotycznej/miłosnej, jeśli piszący czuje się niepewnie w pisaniu tychże, i że nie jest to pruderia |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 15:19
|
|
|
Przemowa Ursuli Le Guin (Defense of Art over Profits) ze wstępem Gaimana:
https://www.youtube.com/watch?v=s2v7RDyo7os |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Czw 28 Wrz, 2023 15:56
|
|
|
Czerw Fantastyczny o książkach (uprasza się o klikanie, bo niestety wszystkie filmiki o ksiązkach mają kiepską oglądalność, inaczej niż te o RoP czy Wiedźminie ):
https://www.youtube.com/watch?v=1WlEnPg7LIQ |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Śro 08 Lis, 2023 00:44
|
|
|
Oho, widzę, że pojawił się drugi tom "kultowej", jak twierdzi wydawnictwo, serii Bestselerek:
https://www.goodreads.com...jgSl5jCk&rank=1
Nie zamierzam wydawać 50 zeta na tę książkę, więc pewnie posłucham sobie recenzji Tomka z kanału Książkowe Bajdurzenie i mooooże kiedyś sięgnę po ebook. Recenzja tutaj - podobno jest lepiej niż w tomie pierwszym:
https://www.youtube.com/w...nDW2iip4&t=439s |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 08 Lis, 2023 05:18
|
|
|
| Ciekawe czy naegimi mają. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 17 Gru, 2023 15:08
|
|
|
| Wpadł mi w ręce "Asystent czarodziejki" Aleksandry Janusz - całkiem zgrabne fantasy, nie ma co prawda rozmachu ale nawet wyciąga. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 02 Sty, 2025 14:53
|
|
|
| znalazłam niedawno na Legimi książkę Johna Wyndhama - "poczwarki". Pamiętam ją sprzed wielu lat i mam do niej sentyment, więc zaczęłam czytać. To historia o dzieciach - telepatach w świecie po wojnie i skażeniu środowiska. Takich ludzi nazywa się bluźnierstwem. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 07 Sty, 2025 19:23
|
|
|
| A teraz kolejna powtórka - seria Robin Hobb o Skrytobójcy. Czytałam też jej pozostałe serie, ale to właśnie ta zapadła mi najbardziej w pamięć. Czyta mi się doskonale. To takie fantasy w starym, dobrym stylu. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|