PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"Mamma mia!"
Autor Wiadomość
annmichelle 

Wysłany: Śro 08 Gru, 2021 08:03   

Wrzucam tutaj, bo temat "abbowy". :mrgreen:
Docierały do mnie wieści, że ABBA wydała po 40-stu latach nowy album, ale ponieważ z natury jestem sceptyczna wobec wszelkich "muzycznych powrotów po latach" :-| , więc jakoś mnie to nie interesowało.
Kilka dni temu słysząc w radiu "I still have faith in you" i świąteczne "Little things" postanowiłam przesłuchać ten nowy album. No i mąż wie już jaki chcę prezent na Gwiazdkę. :mrgreen:
Nie pamiętam kiedy kupiłam ostatnie CD (tja, czasy Spotify, MP3 i "internetów"), ale album "Voyage" chcę mieć. :-P
Jest tak "abbowy" jak to tylko możliwe - piszę to jako zachętę lub odstraszacz. :twisted:
Z ciekawostek - album wydany jest na vinylu, kasecie (!!!), CD (różne opcje, normalne, deluxe) i oczywiście dostępny w wersji elektronicznej.

Trzykrotka 

Wysłany: Śro 08 Gru, 2021 09:49   

Ja go odsłuchałam jakiś czas temu na youtube. Rzeczywiście, jest to Abba w czystej postaci, tylko po tekstach widać upływ czasu, doświadczenia dojrzałych ludzi, nutkę nostalgii. Nie porwał mnie, ale zakładam, że gdybym dała mu drugą i trzecią szansę, to polubiłabym go.
Mimo braku zachwytu słucha się ich nadal przyjemnie. Głosy są piękne i czyste, muzyka swojsko "domowa."

annmichelle 

Wysłany: Śro 08 Gru, 2021 10:40   

Trzykrotka napisał/a:
Nie porwał mnie, ale zakładam, że gdybym dała mu drugą i trzecią szansę, to polubiłabym go.

Myślę, że tak będzie w moim przypadku, bo skoro po jednokrotnym przesłuchaniu "chodzą" za mną 3-4 piosenki (na 10) i potrafię je zanucić.
ABBA to ABBA - chyba nie znam osoby, która by ich nie znała. :-P Wiadomo opinie różne, ale nie pamiętam, żeby ktoś wypowiadał się całościowo o ich twórczości źle. :mysle:
Wczoraj posłuchałam sobie ich największych hitów i przy "Winner takes it all" mam ciarki jak zawsze: za wokal, za tekst i za emocje.
A większość ich piosenek to wiadomo: do pozytywnego nastawienia i na poprawę humoru. :mrgreen: Panie mają czyste głosy, które dobrze ze sobą współgrają, wyraźną dykcję, piosenki są chwytliwe, teksty (w większości) nie uwłaczają inteligencji słuchacza. :wink:

Trzykrotka 

Wysłany: Śro 08 Gru, 2021 11:57   

Tekstom zarzucano kiedyś, że mają za dużo wypełniaczy w formie powtarzania tych samych słów i fraz - śmieszny zarzut wobec piosenek, które składają się z trzech zdań na krzyż. Moja ulubiona :roll: to Life is life, la la la la la.
Ze starych piosenek bardzo lubię Andante Andante, przepiękny, intymny tekst i cudowne wykonanie - oraz piosenkę, którą śpiewali podobno na zakończenie koncertów, niemal a capella, The Way The Old Friends Do
https://www.youtube.com/watch?v=rK8MdA2C5r0
I inne też, lubię Abbę.

annmichelle 

Wysłany: Śro 05 Sty, 2022 16:13   

Voyage - przyjemna płyta. :-)
Wpadające w ucho piosenki, życiowe teksty, fajne aranżacje, bez niepotrzebnych udziwnień, unowocześniania, zmiksowanych głosów, itp.

Swietne po ciężkim dniu, po pracy, dla relaksu, ale też... do potańczenia. :mrgreen:

Trochę autoironii :wink: ze strony twórców, bo słychać znane tony z "SOS" czy "Fernando".
Moja ulubiona piosenka to "Don't shut me down". :serce:
Choć w sumie podobają mi się wszystkie :serce2: :mrgreen: (oprócz ostatniej :cool: ).

Mikołaj wiedział, jaki prezent mi się spodoba. :wink:

Odpowiedz do tematu