|
|
Światy pana G.G. Kaya :) |
| Autor |
Wiadomość |
Aragonte

|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 15:29
|
|
|
| asiek napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | Aśku, czy Cię wciągnie aż tak jak mnie, to nie wiem, ale polecam - Kaya stawiam aktualnie najwyżej ze znanych mi współczesnych, żyjących twórców fantasy |
Zaczęłam Letnie drzewo... Trudno się oprzeć nawiązaniom do WP. |
Nie ma co się opierać, bo są
Ja bym Ci polecała bardziej np. "Tiganę" niż świat Fionavaru, który jest ciekawy, poruszający, angstowy, ale może momentami wydawać się wtórny. |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
| Ostatnio zmieniony przez Aragonte Pon 04 Kwi, 2011 16:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 16:27
|
|
|
Ja póki co przeczytalam tylko Ostatnie promienie słońca, ale tak mi sie podobała ta powieść, że już zakupiłam trzy kolejne i niedługo będę czytać |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Fibula

|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 19:13
|
|
|
| asiek napisał/a: | Zaczęłam Letnie drzewo... Trudno się oprzeć nawiązaniom do WP. |
Ja jestem gdzieś w środku drugiego tomu, więc pewnie szybko mnie dogonisz . |
|
|
|
 |
Deanariell
nie z tego świata /Jensenated

|
Wysłany: Śro 06 Kwi, 2011 20:25
|
|
|
Nawiązania do WP są, naturalnie, ale po początkowym skrzywieniu się, że facet tutaj oto "małpuje" z Mistrza , stwierdziłam, iż robi to z wdziękiem i w sympatyczny sposób, pozostając jednocześnie oryginalnym w tworzeniu własnego świata.
| Aragonte napisał/a: | | Ja bym Ci polecała bardziej np. "Tiganę" niż świat Fionavaru, który jest ciekawy, poruszający, angstowy, ale może momentami wydawać się wtórny. |
A ja lubię Fionavar - od czasu Śródziemia nie trafiłam na tak wciągający i autentycznie poruszający mnie losami swoich bohaterów świat. Później może jeszcze u Martina, ale ten ma u mnie minus, za przeciąganie z zakończeniem - wszak koniec wieńczy dzieło, azaliż nieprawdaż? |
_________________ "Carry on my wayward son,
For there'll be peace when you are done
Lay your weary head to rest
Now don't you cry no more..."
["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion Winchesterland forever and ever!
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Pią 23 Lip, 2021 12:48
|
|
|
| Przy okazji kupna nowego żelazka (stare po ośmiu latach użytkowania puściło dyma) wdepnęłam do księgarni, a tam łypnęła na mnie najnowsza książka Kaya pt. "Dzieci ziemi i nieba". Ktoś już się zapoznał? |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pią 23 Lip, 2021 13:07
|
|
|
| Nie kojarzę kompletnie. Przekartkowałaś chociaż? O czym to? |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 23 Lip, 2021 13:29
|
|
|
| Cytat: | W świecie Europy doby renesansu, przesyconym konfliktami i dramatami, na pograniczu, gdzie zderzają się ze sobą imperia i religie, ważą się losy świata…
Z Senjanu, cieszącego się złą sławą pirackiego miasteczka, wyrusza młoda kobieta, która szuka zemsty za utratę rodziny. Tej samej wiosny z bogatego państwa-miasta Seressy, słynącego ze swoich kanałów i laguny, wyprawiają się dwie bardzo różniące się od siebie osoby: młody malarz, który zmierza na niebezpieczny wschód, by na życzenie wielkiego kalifa namalować jego portret oraz obdarzona żywą inteligencją, powodowana gniewem kobieta udająca żonę lekarza, lecz wysłana przez Seressę w misji szpiegowskiej.
Statkiem handlowym, na którego pokładzie płyną, dowodzi posiadający wszelkie zalety młodszy syn z kupieckiej rodziny, targany wątpliwościami co do przeznaczonego mu życia. A jeszcze dalej na wschód pewien chłopiec szkoli się na żołnierza, by zdobyć chwałę w nieuchronnie zbliżającej się wojnie. Ich losy się splatają, a ich życie wisi na włosku, ponieważ kalif wysyła wielką armię, która ma zająć potężną fortecę, stanowiącą bramę do zachodniego świata… |
Kay trzyma się sprawdzonych tematów. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Pią 23 Lip, 2021 13:33
|
|
|
Nie umiem kartkować Kaya.
Jednak opis powieści mnie na tyle zachęcił, że poważnie zastanawiam się nad kupnem (wypłaczo, przybywaj!).
https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2021/07/dzieci-ziemi-i-nieba-guy-gavriel-kay.html |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 09 Lis, 2021 18:12
|
|
|
I jak, podobała ci się ta powieść?
*ależ prędka reakcja, huehue*
I czy ktoś miał w rękach to wydanie "Fionavaru"?
https://bonito.pl/k-90195271-fionavarski-gobelin |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Fibula

|
Wysłany: Czw 11 Lis, 2021 18:03
|
|
|
Aragonte, mam na półce, ale czytałam zanim pojawiło się to wydanie. Coś sprawdzić? Pożyczyć? |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pią 12 Lis, 2021 22:07
|
|
|
| Fibula napisał/a: | Aragonte, mam na półce, ale czytałam zanim pojawiło się to wydanie. Coś sprawdzić? Pożyczyć? |
Napisz, czy ładne, bo chomik vel smok mi się obudził na widok tej edycji |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|