|
Czasoumilacze filmowe |
| Autor |
Wiadomość |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 12 Lip, 2020 16:05
|
|
|
| Tak, to prawda. Ma coś magnetyzujacego w sobie. W czym go polecasz oprócz Jane Eyre? |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Nie 12 Lip, 2020 16:31
|
|
|
| Tajemnica domu na wzgórzu. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Wto 28 Lip, 2020 00:20
|
|
|
Właśnie skończyłam oglądać "Randkę w ciemno" (co za niewdzięczny polski tytuł!) z 2015 r.
https://www.filmweb.pl/fi...mno-2015-741717
Francuska urocza komedia o ludziach, którzy mieszkają obok siebie, rozmawiają przez ścianę, ale się nie widzą. A mimo to tworzą cos w rodzaju udanego związku.
Polecam bardzo. Dobrze mi po tym filmie. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Śro 29 Lip, 2020 15:37
|
|
|
| Tak mi się przypomniało. Jako czasoumilacz filmowy polecałabym Netflixowe "Palmy w śniegu" na podstawie powieści Luz Gabás. Kiedyś pisałam o tym filmie. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Śro 29 Lip, 2020 21:59
|
|
|
| *skrzętnie notuje w kajeciku "do obejrzenia"* |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 24 Paź, 2020 13:23
|
|
|
Pod wpływem sugestii RaczejRozważnej z tematu o marvelach - wrzucam całą dotychczasową serię jako "umilacze filmowe".
Potwierdzone empirycznie (na mojej skromnej osobie ) : po raz drugi oglądam całą serię "po kolei" i te filmy nadają się jak ktoś ma potrzebę wyłączenia się od bieżących wiadomości, plag wszlakich, itd.
A jednocześnie nie są to takie ogłupiacze, jak wielu sądzi - w tym ja jeszcze niecały rok temu, dopóki nie obejrzałam całości w styczniu 2020, w jakieś dwa tygodnie.
Więcej o marvelach w wątku im poświęconym : https://forum.northandsouth.info/2318.htm?start=600#580722 |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pią 15 Sty, 2021 21:26
|
|
|
Jeśli w ciągu ok. 2,5 roku obejrzałam po raz czwarty (chyba ) film, który mnie relaksuje i wzrusza to chyba zasługuje na miano mojego "czasoumilcza", prawda?
Dorzucam więc do tematu kolejny tytuł i będzie to pewnie najdłuższy tytuł filmu w tym temacie.
Stowarzyszenie Miłośników Literatury i Placka z Kartoflanych Obierek |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pią 15 Sty, 2021 23:06
|
|
|
Cudowny tytuł
Mnie ostatnio i permanentnie czas umila bolly. Sama zastanawiam się, kiedy mi się znudzi... |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Sob 16 Sty, 2021 07:37
|
|
|
"Stowarzyszenie..." tylko czytalam.
Na film wciaz nie mam jakos ochoty. Chyba nie przepadam za glowna aktorka. Ladna jest, ale... Hmm. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 16 Sty, 2021 09:24
|
|
|
| Agn napisał/a: | | "Stowarzyszenie..." tylko czytalam. |
Również przeczytałam i zaraz dorzucę więcej w temacie "Film lepszy niż książka", żeby tutaj nie robić OT.
| Agn napisał/a: | | Na film wciaz nie mam jakos ochoty. Chyba nie przepadam za glowna aktorka. Ladna jest, ale... Hmm. |
Lily James widziałam w kilku filmach i chyba najbardziej podobała mi się jej gra właśnie w "Stowarzyszeniu". Była jednocześnie przebojowa i nieśmiała - brzmi paradoksalnie, ale jej gra była przekonująca. A Dawsey tak cudownie wycofany, nieśmiały, a jednocześnie widać te emocje w nim. No i Mark - przebojowy, pewny siebie - doceniłam aktora dopiero po drugim obejrzeniu filmu.
Co do samego filmu to kopiuję moję starą opinię z forum, może kogoś zachęci (lub zniechęci).
"A mnie ten film miło zaskoczył.
"Wpadłam" na niego w zeszłym roku zupełnie przypadkowo, nie wiedziałam o czym będzie i kto w nim gra. Bardzo podobały mi się wszystkie role, nie tylko główne.
Zapowiadał się na typowy romans, a historia od jakiejś 30-40 minuty filmu zaczyna się toczyć innym torem i przemienia się w dramat, melodramat, obyczajówkę z historycznym tłem.
Poza tym ja uwielbiam angielskie filmy kostiumowe : za język z cudownym akcentem (w tym filmie jeden wyjątek : amerykański akcent Amerykanina Marka aż "bije" po uszach , tak dla kontrastu), prawie zawsze rewelacyjne aktorstwo, także postaci drugo- trzecioplanowych, piękne plenery, za dbałość historyczną w kostiumach, scenografii, niespieszną opowieść bez efekciarstwa, taką nostalgię za utraconym światem, który już nie wróci.
A w tym filmie dodatkowo ciekawa była historia, myślę, że w Polsce wiele osób nie wie, że także niektóre tereny (pomijając część kolonii) Wlk. Brytanii były pod okupacją niemiecką.
Oczywiście, inna to była okupacja niż Polski, ale właśnie to też jest ciekawe." |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 08 Wrz, 2021 10:24
|
|
|
Obejrzałam sobie "pod prasowanie" Za horyzontem - lubię ten film, dawno już nie oglądałam |
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Śro 08 Wrz, 2021 19:36
|
|
|
Za horyzontem? To w tym filmie Nicole Kidman sprawdzala, co u Toma Cruise'a kryje sie pod miska czy myle filmy? |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 08 Wrz, 2021 20:47
|
|
|
Owszem, a oboje byli młodzi i piękni |
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pią 03 Cze, 2022 14:37
|
|
|
A ja (kolejna na przestrzeni kilku lat...) powtórka ze "Stowarzyszenia Miłośników...."
Tym razem z mojego nowego, osobistego bluraya, więc z ciekawymi dodatkami i wywiadami.
Ech, lubię ten film. Bardzo. |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wto 13 Cze, 2023 10:45
|
|
|
Obejrzeliśmy Indianę Jonesa - Ostatnią krucjatę.
Adam zachwycony, chichrał się nieziemsko, kilka razy powtórzył, że film jest genialny, mimo upływu lat. Myślę, że nie bez znaczenia jest fakt, że Indy w każdym filmie ma inny obiekt do romansowania,acz najmniej mu pasuje ta wrzeszcząca blondi ze Świątyni Zagłady
Ja też ogromie lubię trzy pierwsze filmy, działają odstresowująco |
|
 |
|
|