|
Matthew Macfadyen |
| Autor |
Wiadomość |
Ira

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 11:57
|
|
|
| McFayden może się podobać chociaż to nie mój typ brzydki nie jest. Ale rolę pana Darcy położył nie tylko swoim wizerunkiem, ale i tym jak wymyślił go reżyser. Darcy był sztywniakiem skrępowanym konwenansami. Nie chodziłby do obcych ludzi w niekompletnym ubraniu. Państwo Bennetowie nie grzeszyli kultura, ale nie taplali się w błocie przed domem. Film ma wiele fanek. Ja go nie mogę oglądać. Bingley jeszcze ujdzie. Ale Darcy i Wickham w takim wykonaniu i stylizacji to po prostu koszmar. Nie ma na kogo popatrzeć. |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 12:01
|
|
|
Jakas wersja rezyserska? W ktorym momencie panstwo Bennet taplali sie w blocie? |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
Ira

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 12:06
|
|
|
| Agn napisał/a: | Jakas wersja rezyserska? W ktorym momencie panstwo Bennet taplali sie w blocie? | chodziło mi o to,że przed budynkiem był syf i błoto. Świnie w zagrodzie na widoku. Dziewczyny chodziły w dezabilu. Już samo zachowanie młodszych dziewcząt gorszyło. Więc tak ubrane chodzić nie mogły wśród ludzi. |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 13:01
|
|
|
| Agn napisał/a: | | ... panny lazace na zewnatrz z golymi glowami |
I za to Cię lowciam mocno! Że widzisz to zachowanie, które dla większości pewnie nie jest problematyczne, ale jak ktoś siedzi bardziej w historii to wie, że to było bardzo nieformalne zachowanie i nie u szanujących się panien z dobrego domu |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 13:33
|
|
|
| Ja az tak nie siedze mocno w historii, wiem, ze kostium w filmie to tylko kostium, ktory ma "pracowac", a nie doslownie odtworzona garderoba z tamtego okresu, niemniej pewne rzeczy powinny zostac zachowane. Tak jak nie lazil wtedy nikt bez gorsetu (chyba ze sie myle?), tak wydawalo mi sie, ze z gola glowa zadna szanujaca sie panna po miescie nie ganiala. Ciesze sie, ze mialam racje. |
|
|
|
 |
Ira

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 14:18
|
|
|
| Agn napisał/a: | | Ja az tak nie siedze mocno w historii, wiem, ze kostium w filmie to tylko kostium, ktory ma "pracowac", a nie doslownie odtworzona garderoba z tamtego okresu, niemniej pewne rzeczy powinny zostac zachowane. Tak jak nie lazil wtedy nikt bez gorsetu (chyba ze sie myle?), tak wydawalo mi sie, ze z gola glowa zadna szanujaca sie panna po miescie nie ganiala. Ciesze sie, ze mialam racje. | .
Dokładnie. I z rozpuszczonymi bądź potarganymi włosami. O ile suknia mogła się ubrudzić podczas spaceru to żadna szanująca się panna nie pokazałaby się z tapirem na głowie. Tak jak to wyszło u Keiry. To było niedopuszczalne i mogło zostać źle odebrane. O wiele więcej klasy miała Lizzy w wersji z 1995. Pokazała buntownicza i niezależna postawę jednocześnie zachowując godność. Wracając do McFadyena to wygląda bardzo żałośnie i niechlujnie jak czeka podczas rozmowy Lizzy z ojcem. To po prostu szczyt. Siedzi tam jak wyrzucony śmieć przed domem.
Na innym wątku czepiamy się wyglądu Anne Elliott z 2007, ale siostrom Bennet też należy się krytyka. Wyglądają załóżcie niechlujnie na potańcówce w Meryton. Nieuczesane, w sukienkach, które pasowałyby na służące niż na Panny z ziemiaństwa. Bennetowie nie byli bogaci, ale kiedyś bardzo zwracano uwagę na odpowiedni strój. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 15:36
|
|
|
Dziewczyny, ale Wy tu off topa uprawiacie!
Weszłam, żeby poczytać o "smutnym Darcym", a tu tylko kilka postów o nim, a reszta o ekranizacjach Austen (i to tych, które mi się nie podobały! ).
Jakbym chciała poczytać o "uwielbianej" "DiU" z 2005 roku to bym wlazła w tamten temat, a tak mnie wzięłyście znienacka i mam traumę, bo znów przypomniałam sobie to błoto, kiecki, rozczochranie i żulowatego pana Benneta! |
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 15:45
|
|
|
| Smutny Darcy też strojem nie powalał, plus wyglądał jakby był przebrany, a nie ubrany. Przyznaję, że ja do dzisiaj nie rozumiem fenomenu tego filmu, może jako romans to jeszcze spoko film, ale jako ekranizacja książki Jane Austen to zupełnie im nie wyszło. I Mathew jako Darcy wyszedł dość żałośnie, w ogóle nie widać było jego dumy, on był po prostu niezadowolony z życia i tyle -_- |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021 15:46
|
|
|
Oj. Wybacz, kochana. |
|
|
|
 |
achata

|
Wysłany: Pon 15 Lis, 2021 11:11
|
|
|
Obejrzałam ostatnio trochę z nudy "Enolę Homes"- głównie dla ról męskich i tak mnie naszło, że Hanry Cavill byłby fajnym Darcym. W kostiumie z epoki i twarzową falką włosów nad czołem, postawny, chmurny i z głosem, który porusza tysiące najskrytszych zakończeń nerwowych.
Skojarzył mi się gdy grał w bilarda.
https://pl.pinterest.com/pin/225180050110011047/
Jak myślicie? |
_________________ w poszukiwaniu pogody ducha |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 15 Lis, 2021 11:26
|
|
|
Moja koleżanka jest ogromną fanką Henrysia i właśnie po obejrzeniu Enoli stwierdziłyśmy, że mógłby zagrać jakąś taką rolę w stroju historycznym, bo pasuje mu Jako Darcy może też by się sprawdził, kto wie |
|
|
|
 |
Akaterine

|
Wysłany: Pon 15 Lis, 2021 20:51
|
|
|
Wentworth! (wykrzyknęła marząc o idealnej ekranizacji Perswazji ) |
|