|
Jennifer Ehle |
| Autor |
Wiadomość |
Lizzy1813
Lizzy1813

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:05
|
|
|
Jennifer gra teraz w "The King's Speech" z Colinem Firth'em:).
Jestem tutaj nowa:) |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:09
|
|
|
Lizzy, witaj nam! Zajrzyj do Przywitalni (dział "Przy kawie")
Czy możesz napisać dwa słowa o tym projekcie? Jennifer i Colin znowu razem? |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:11
|
|
|
Hmmm, ciekawe
* Colin Firth as King George VI
* Geoffrey Rush as Lionel Logue
* Helena Bonham Carter as Elizabeth Bowes-Lyon, George's consort
* Jennifer Ehle as Myrtle Logue, Lionel's wife
* Michael Gambon as King George V, George's father
* Derek Jacobi as Cosmo Gordon Lang, Archbishop of Canterbury
* Guy Pearce as King Edward VIII, George's brother, whose sudden abdication thrusts Bertie into the national spotlight
* Timothy Spall as Winston Churchill, Prime Minister of the United Kingdom
http://en.wikipedia.org/w...eech_%28film%29
http://www.flickr.com/pho...57622887893230/ |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:27
|
|
|
| Zapowiada się ciekawa rzecz. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:38
|
|
|
| 7/8 ulubinych aktorow w jedym flmie -ja to musze widziec !! |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:46
|
|
|
| Chciałabym zobaczyć Helenę w normalnej roli - czyli nie jako wiedźmę tym razem. Wczoraj w TV mignął mi w oczach Pokój z widokiem i ogarnęła mnie nostalgia za angielską różą. A Jennifer wciąż mi mało. Po Before The Rains mam niedosyt, mało jej tam było. |
|
|
|
 |
damamama
nowa wielbicielka DiU oraz JE

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 20:40
|
|
|
Dla polsko języcznych:
Helena Bonham Carter, Jennifer Ehle, Guy Pearce, Derek Jacobi, Timothy Spall i Michael Gambon dołączyli do obsady filmu Toma Hoopera pod tytułem The King’s Speech.
Główne role w dramacie kostiumowym autorstwa Davida Seidlera grają Colin Firth i Geoffrey Rush.
Jest to opowieść o człowieku, który zostanie królem Jerzym VI, ojciec obecnej królowej Anglii, Elżbiety II. Po tym, jak jego brat abdykuje, Jerzy VI (Firth) przejmuje tron. Ciąży na nim opinia, że jest nerwowy i nie pasuje na króla. Korzysta z pomocy terapeuty do spraw przemówień, Lionela Logue (Rush). Dzięki nieoczekiwanym technikom i w wyniki nieprawdopodobnej przyjaźni, “Bertie” odnajduje w sobie siły i odwagę, aby poprowadzić kraj do wojny.
Także jestem ciekawa tego filmu. Jeżeli po obsadzie można ocenić film to ja od razu stawiam 6 |
|
|
|
 |
Calipso
Mama Mayi <3

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 21:57
|
|
|
| Lizzy1813 napisał/a: | | Jennifer gra teraz w "The King's Speech" z Colinem Firth'em:). |
O jeżu,jeżu jeżu Już nie mogę się doczekać kiedy dorwę ten film w swoje łapki  |
_________________ "Nektar szczęścia nigdy nie bywa bez domieszki,lepiej jednak wypić go razem z piołunem,aniżeli nigdy nie skosztować ani kropli"
 |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 11:41
|
|
|
O ja Cię! Wszystkich aktorów podanych w obsadzie lubię, sześcioro uwielbiam, więc będzie to niezła uczta |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
damamama
nowa wielbicielka DiU oraz JE

|
Wysłany: Pon 22 Lis, 2010 23:18
|
|
|
| Wczoraj przez przypadek na Zone Europa trafiłam na film "Kropla słońca" z Jennifer z jednej z główniejszych ról. W pierwszej chwili jej nie poznałam, ale dzięki niej film mnie wciągnął i obejrzałam go cały (skończył się o 1:00). Bardzo ciekawa historia rodziny żydowskiej mieszkającej na Węgrzech pokazana na przestrzeni prawie całego wieku XX. Polecam. Dopowiem, że główną rolę grał Ralph Fiennes. |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Śro 24 Lis, 2010 18:47
|
|
|
| Bardzo podobał mi się ten film, ciekawy i dobrze zagrany. |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 09:10
|
|
|
Jennifer Ehle będzie grała w serialu medyczno-nadprzyrodzonym A Gifted Man: http://www.youtube.com/wa...feature=related |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 11:07
|
|
|
fajny. Lubie tego goscia, chociaz zastanawialam sie, czy jakos wiekowo sa nie bardzo dopasowani. Ale nie sa - znaczy sie gosc jest mlodszy, ale tylko 4 lata.
Lubie ja z tym kolorem wlosów:) |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 13 Paź, 2013 22:47
|
|
|
Jenifer Ehle dołaczyła ponoć do obsady "50 twarzy Greya". Świat się kończy. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
RG
Lady Gisborne

|
Wysłany: Sob 19 Paź, 2013 23:43
|
|
|
A ja właśnie dowiedziałam się na filmwebie, że (i tu wklejam cytat):
Wystąpiła w pilocie serialu "Gra o tron" w roli Catelyn Stark, jednak musiała z niej zrezygnowac z powodów rodzinnych. Została zastąpiona przez Michelle Fairley - z jej udziałem nakręcono ponownie sceny z pilota serialu, w których pojawia się Catelyn Stark.
Szkoda, rola niezbyt może szałowa, ale przypomniałaby światu o Jennifer. |
_________________ Lady Gisborne |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 20 Paź, 2013 12:41
|
|
|
| Zdobyłaby ponownie wielką popularność, bo Gra o tron to przebój. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
mih00

|
Wysłany: Sob 17 Paź, 2020 15:11
|
|
|
Taka ciekawostka w tych nieciekawych czasach zarazy.
Moja ulubiona aktorka Jennifer Ehle czyli serialowa Lizzy Bennet dała się namówić i w czasach lockdownu nagrała filmiki czytając rozdziały "Pride and Prejudice".
Są to dosyć spontaniczne i improwizowane występy, w większości nagrane w swoim samochodzie, czasem z przeszkadzającym psem. Ale bardzo naturalne.
Ciekawe dla wielbicieli książki, serialu i aktorki.
https://www.youtube.com/c...6YymdOWw/videos
Może być to sporym zaskoczeniem, ale odtwórczyni postaci Lizzy z klasycznej angielskiej powieści jest z urodzenia Amerykanką i tam też mieszka. Ale młodość spędziła w Anglii i jest znana z tego, że płynnie posługuje się zarówno akcentem brytyjskim, jak i amerykańskim. Ja tego nie umiem ocenić, ale ciekawe czy podczas czytania przechodzi na oryginalny oksfordzki akcent (RP)? |
_________________ Fan twórczości Jane Austen.
Wielki fan "Dumy i Uprzedzenia" - książki i serialu z 1995.
Zagorzały wielbiciel Jennifer Ehle. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Nie 18 Paź, 2020 13:12
|
|
|
Nie miałam pojęcia, że Jennifer Ehle jest Amerykanką. Dziękuję za informację i za link |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Nie 18 Paź, 2020 13:49
|
|
|
| Trzykrotka napisał/a: | | Nie miałam pojęcia, że Jennifer Ehle jest Amerykanką. |
Jej rodzice byli mieszanym małżeństwem: matka jest znaną brytyjską aktorką, a ojciec był pisarzem amerykańskim, więc wyrastała w sumie w dwóch kulturach, stąd posługiwanie się dwoma akcentami, choć akurat wśród aktorów anglojęzycznych wielu z nich potrafi mówić w przynajmniej kilku akcentach.
Przy czym zauważyłam pewną prawidłowość: łatwiej rdzennemu Brytyjczykowi nauczyć się akcentu amerykańskiego (mam na myśli akcent z zachodniego wybrzeża), niż Amerykanom typowego brytyjskiego (mam na myśli akcent a la Elżbieta II). |
|
 |
mih00

|
Wysłany: Pon 19 Paź, 2020 00:56
|
|
|
Na portalach angielskich można było znaleźć opinie wielbicieli literatury J.Austen, którzy przeżyli szok słysząc amerykański akcent w wywiadach dla amerykańskiej TV u odtwórczyni ich kultowej i najbardziej klasycznej angielskiej bohaterki Lizzy Bennet.
Tak, zgadza się, wynika to z jej życiorysu. Podobno 17 razy zmieniała szkoły przenosząc się z matką tam, gdzie ta akurat grała w filmach i teatrach. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 19 Paź, 2020 07:27
|
|
|
| mih00 napisał/a: | | Na portalach angielskich można było znaleźć opinie wielbicieli literatury J.Austen, którzy przeżyli szok słysząc amerykański akcent w wywiadach dla amerykańskiej TV u odtwórczyni ich kultowej i najbardziej klasycznej angielskiej bohaterki Lizzy Bennet. |
Bez przesady z tym szokiem.
Jennifer Ehle przed ekranizacją "DiU" nie "wyskoczyła jak królik z kapelusza", miała już za sobą kilka ról filmowych, wiadomo było, że jest "pół-Amerykanką".
Co do wywiadów - to wielu aktorów brzmi w nich zupełnie inaczej niż w rolach, które odtwarzają.
O szoku to można mówić, gdy Angielka Vivien Leigh zagrała amerykańską do szpiku kości Scarlett O'Harę w "Przeminęło z wiatrem". To był "szok i policzek" dla południowych Amerykanów, były zdaje się jakieś protesty podczas kręcenia filmu.
Nieźle musiały im potem "opaść szczęki", gdy obejrzeli film.
Choć dla wielu pewnie to i tak nie była "godna, córa Południa". |
|
 |
mih00

|
Wysłany: Pon 19 Paź, 2020 23:39
|
|
|
| Cytat: | | Bez przesady z tym szokiem. |
No dobra niech będzie, ale sądząc po komentarzach internautów dla niektórych było to duże zaskoczenie.
| Cytat: | | Jennifer Ehle przed ekranizacją "DiU" nie "wyskoczyła jak królik z kapelusza", miała już za sobą kilka ról filmowych |
No nie powiedziałbym. Przed D&U zagrała właściwie (co prawda dość duża rolę) w jednym, nieznanym u nas serialu "The Camomile Lawn". A jest to typowa angielska, zresztą bardzo udana produkcja, ekranizacja znanej książki. I to też mogło zmylić fanów co do narodowości aktorki.
Reszta to były bardzo małe role np. w bardzo ciekawym filmie o piątym Beatlesie "Backbeat" gra pierwszą żonę Lennona, ale pojawia się na ekranie przez kilkadziesiąt sekund i wymawia kilka słów. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wto 20 Paź, 2020 08:07
|
|
|
| mih00 napisał/a: | | No nie powiedziałbym. |
Naliczyłam przed "DiU" 6 seriali z jej udziałem plus "Backbeat".
W Wlk. Brytanii raczej nie była więc aktorką anonimową.
| mih00 napisał/a: | | Przed D&U zagrała właściwie (co prawda dość duża rolę) w jednym, nieznanym u nas serialu "The Camomile Lawn". A jest to typowa angielska, zresztą bardzo udana produkcja, ekranizacja znanej książki. |
I dodaj, że bardzo odważna rola, bo Ehle wystąpiła tam nago.
Wspominam o tym, bo pamiętam, że właśnie ta kwestia wywołała dyskusję, czy będzie ona pasować do roli Elizabeth Bennet, a nie jej pochodzenie i akcent. Zresztą z podobnymi "zarzutami" spotkało się obsadzenie Firtha w roli Darcy'ego - wielu nie pasował, bo patrzyli przez pryzmat jego wcześniejszych ról.
Nie rozumiem też za bardzo o jakim zaskoczeniu jej akcentem mówisz: wtedy w 1995 roku czy teraz ludziska się dziwują, jak słuchają jej wywiadów? Jeśli to jakieś współczesne wypowiedzi na forach to raczej średnio świadczy o wiedzy tych "fanów" , skoro 25 lat po premierze serialu nie ogarnęli pochodzenia "ulubionej" aktorki.
P.S. Moderatorki poproszę o wydzielenie tych postów i dołączenia do tematu "Jennifer Ehle". |
|
 |
mih00

|
Wysłany: Śro 21 Paź, 2020 21:25
|
|
|
| Cytat: | | Naliczyłam przed "DiU" 6 seriali z jej udziałem plus "Backbeat" |
Trochę już mnie bawi ten spór, ale cieszę się, że mam z kim wymienić informacje
Jak wspomniałem karierą Jennifer zainteresowałem się niedawno czyli 25 lat po serialu D&U ale w sieci można znaleźć naprawdę dużo informacji. Dotarłem do prawie wszystkich filmów z jej udziaem, do różnych wywiadów prasowych i na YT, i stąd moja wiedza. Jej filmografię wziąłem z takich portali jak IMDB. Przed D&U doliczyłaś się 6 produkcji i poza rolą Calypso to są epizody albo mało znane brytyjskie filmy telewizyjne. Jeśli stąd stała się znana, to tym bardziej ludzie zakładali, że to Angielka. A słowa zaskoczenia nie pojawiały się teraz tylko wtedy, gdy aktorka udzielała wywiadów po premierach swoich amerykańskich filmów na przestrzeni wielu lat.
| Cytat: | I dodaj, że bardzo odważna rola, bo Ehle wystąpiła tam nago.
Wspominam o tym, bo pamiętam, że właśnie ta kwestia wywołała dyskusję, czy będzie ona pasować do roli Elizabeth Bennet, a nie jej pochodzenie i akcent |
I tu jest właśnie niezwykle ciekawy smaczek dodający pikanterii powstawaniu naszego uwielbianego serialu. W wersji wydarzeń, którą ja znam fakt udziału aktorki w rozbieranych scenach w The Camomile Lawn był dla Towarzystw miłośników twórczości J.Austen powodem oprotestowania wyników castingu. Uważali, że aktorka występująca w takich scenach i grająca tak niemoralną postać nie jest godna zagrania ich najsłynniejszej heroiny. Podobno producenci początkowo ugieli się i zrezygnowali z J.Ehle.
Jennifer w wywiadzie po latach wspominała ze śmiechem, że z powodu tych scen w środowisku cały czas z niej żartowano:
<Jennifer says “I had two or three years of ‘Ah, didn’t recognise you with your clothes on!’">
Te docinki definitywnie zakończył dopiero udział w Dumie i Uprzedzeniu.
Zapewne to wiesz w The Camomile Lawn debiutował też później dobrze znany (i na tym forum też) Toby Stephens.
Ciekawy i zaskakujący był też stosunek głównych aktorów do D&U już po rozgłosie jaki im przyniósł duży sukces serialu. |
|
|
|
 |
|
|