Zamknięty przez: praedzio Nie 26 Lip, 2020 09:07 |
Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP |
| Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2018 12:18
|
|
|
| Gdyby kiedyś wybrał inaczej... |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2018 12:24
|
|
|
Trudno powiedzieć, czy by wybrał, bo tu wiele też zależało od Lily. Miała go za przyjaciela, nigdy nie wybrała na partnera, nie wiem, czy mogłaby go zatrzymać. W książce mówiła mu, że obraca się w złym towarzystwie. Severus ze swoją przeszłością bezbronnego dziecka raczej nie wybrałby inaczej... I też szedł prostą drogą do piekła. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2018 12:40
|
|
|
| Podobno Rowling powiedziała kiedyś w jakimś wywiadzie, że możliwe były romantyczne uczucia między Severusem i Lily, gdyby wybrał inaczej. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2018 18:05
|
|
|
| No, jak dla mnie musiałby się lepiej zachowywać, bo nazywanie jej szlamą to kiepski grunt na rozwój romantycznych uczuć. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2018 18:43
|
|
|
| Ale ja mam właśnie na myśli fakt, że nigdy by jej tak nie nazwał, gdyby wcześniej pozbył się myśli o czarnej magii. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2018 19:30
|
|
|
Ale gdyby Lily i Severus się związali, nie byłoby co czytać, bo nie byłoby Harry'ego |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2018 19:58
|
|
|
To oczywiste |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
akne

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2018 21:32
|
|
|
Obejrzałam wreszcie w spokoju w oryginale Insygnia. Nie pamiętam książki, ale jestem zła na reżysera. Wyciął sceny z pożegnaniem Harrego przez kuzyna, który wreszcie nie okazał się... same wiecie ... I na końcu scenę z Malfoyem, kiedy rzucał Harremu różczkę, także pokazując ludzką twarz na koniec. Może i dynamika zyskała, ale to świństwo moim zdaniem.
Za to najobrzydliwszą sceną jest zamiana staruszki w węża
A najzabawniejszą: zawsze chciałam wypowiedzieć to zaklęcie |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2018 23:21
|
|
|
| akne napisał/a: | | Wyciął sceny z pożegnaniem Harrego przez kuzyna, który wreszcie nie okazał się... same wiecie ... |
Oj tam się zaraz nie okazał. Dudley raz jeden nie wiadomo dlaczego nie uznał Harry'ego za śmiecia. Wątpię by się zmienił.
| akne napisał/a: | | I na końcu scenę z Malfoyem, kiedy rzucał Harremu różczkę, także pokazując ludzką twarz na koniec. |
Zaraz... kiedy?
| akne napisał/a: | | Za to najobrzydliwszą sceną jest zamiana staruszki w węża |
Ta scena jest świetnie zrobiona. Ona wygląda jak z rasowego horroru. Owszem, jest okropna, ale naprawdę dobrze robi swoją robotę. |
|
|
|
 |
akne

|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2018 23:47
|
|
|
Nie wiadomo za co? Moim zdaniem za poprzednią akcję z dementorami w tunelu. Wtedy Dudley , z czym się musi zmagać Harry.
Draco w momencie "ożywienia" Harrego rzucił mu własną różdżkę https://www.refinery29.co...-hallows-part-2 |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Sob 12 Maj, 2018 00:05
|
|
|
| akne napisał/a: |
Nie wiadomo za co? Moim zdaniem za poprzednią akcję z dementorami w tunelu. Wtedy Dudley , z czym się musi zmagać Harry. |
Tak, ale jakoś przez bite 2 lata nie czuł potrzeby podziękowania mu za uratowanie tyłka, a nagle wypala z czymś takim. Dudley nie był sentymentalny, nie wiem więc skąd mu się nagle wzięło to wszystko przy pożegnaniu.
Chodziło mi o książkę - a wobec tego nie mam problemu z tym, że tego w filmie ostatecznie nie było. Nie każdy urodzony palant musi się rehabilitować - większość palantami zostaje. I tak dobrze, że skinął grzecznie Harry'emu głową na powitanie 19 lat później - bo to Potter uratował mu tyłek, a nie odwrotnie. |
|
|
|
 |
akne

|
Wysłany: Sob 12 Maj, 2018 10:52
|
|
|
Widzisz, ja wolę wierzyć, że każdy palant kiedyś się choć trochę poprawi
A Dudley... nie wiemy, czy nie podziękował po swojemu Moim zdaniem zastosował mechanizm wyparcia, ale w sytuacji, gdy ucieka się z domu przed wojną czy mordercami, porzuca całe życie, może drgnąć jakieś przemyślenie, że człowiekowi idącemu na śmierć należy się ze dwa miłe słowa na koniec. Bo dla mnie w tej scenie Dudley nie miał złudzeń, że skoro Harry zostaje, to raczej się nie uratuje. On był mugolem, dla niego to co widział i sobie wyobrażał było przecież tysiąc razy bardziej przerażające niż dla Harrego. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 12 Maj, 2018 10:53
|
|
|
Tu taka strona z informacjami o postaciach - o Dudleyu:
http://harrypotter.wikia.com/wiki/Dudley_Dursley
Na dole masz usuniętą z filmu scenę pożegnania Harry'ego z Dudleyem. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Sob 12 Maj, 2018 11:07
|
|
|
| No cóż, dla mnie większość palantów nie ma ludzkiej twarzy i jest to bardzo życiowe. |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2019 19:36
|
|
|
Obejrzeliśmy z Adasiem HP Kamień Filozoficzny- dziś chciał powtórki czyli chyba mu się podobało
Na kolejne części będzie musiał poczekać, ale przynajmniej cokolwiek już kojarzy z tego świata |
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2019 21:01
|
|
|
Jeeee!!! Pierwsze koty za płoty! |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Sob 16 Lut, 2019 16:12
|
|
|
Trafiony zatopiony! |
|
 |
milenaj

|
Wysłany: Nie 17 Lut, 2019 19:59
|
|
|
Eeee Harry Potter ma dla mnie właściwości terapeutyczne. W kłopotach tylko muzyka i film dowolny w tle mnie uspokaja i usypiam.
Więc niech Adaś poznaje, oczywiście według Twojej oceny, któtre części są dla niego odpowiednie |
_________________ https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wto 19 Mar, 2019 17:16
|
|
|
Obejrzałam Komnatę Tajemnic - sama, przypominająco, Adaś ma jeszcze czas na krwawe napisy, hasła "zabić go/szlamę" itp. Oglądam w dubbingu - Dumbledore ma wyjątkowo paskudny głos |
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Śro 20 Mar, 2019 13:34
|
|
|
Zgadzam się, niestety ma, nie wiem czy w tych późniejszych nie dubbingował kto inny , albo się przyzwyczaiłam .
Sprawdziłam - przyzwyczaiłam się, ale pamiętam ten głos jako taki starczo-jękliwy.
https://www.filmweb.pl/pe...ch+Duryasz-7497 |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 20 Mar, 2019 14:31
|
|
|
Nestem w połowie Więźnua Azkabanu i już Dumbledore'a gra Michael Gambon, którego bardzo lubię i który jest imho znacznie ciekawszy aktorsko niz nijaki poprzednik. Dubbing wciąż jękliwy |
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pią 22 Mar, 2019 22:53
|
|
|
Ja tez wole Gambona, ale pisalam juz o tym miliard razy.
W oryginale nie podoba mi sie tez glos Richarda Harrisa. Z dubbingiem nie ogladam - zycie jest wystarczajaco podle, co mam sie dodatkowo katowac. |
|
|
|
 |
milenaj

|
Wysłany: Sob 23 Mar, 2019 20:37
|
|
|
| Agn napisał/a: |
W oryginale nie podoba mi sie tez glos Richarda Harrisa. Z dubbingiem nie ogladam - zycie jest wystarczajaco podle, co mam sie dodatkowo katowac. |
A ja się przyzwyczaiłam do dubbingu i akurat Pottera oglądam tylko w dubbingu |
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Sob 23 Mar, 2019 20:59
|
|
|
Skończyłam Więźnia - Gambon gra zdecydowanie ciekawiej, nie tak rozwlekle jak poprzednik, dubbingujacy też musi się sprężać, jest lepiej |
|
 |
milenaj

|
Wysłany: Sob 23 Mar, 2019 21:44
|
|
|
| Cytat: | Skończyłam Więźnia - Gambon gra zdecydowanie ciekawiej, nie tak rozwlekle jak poprzednik, dubbingujacy też musi się sprężać, jest lepiej
_________________ |
Czyżbyś robiła powtórki? Ja chyba znam na pamięć. Bardzo często wracam |
 |
|
|
|
 |
|
|