|
Ruby in the Smoke |
| Autor |
Wiadomość |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 12:31 Ruby in the Smoke
|
|
|
W święta BBC wyemituję ekranizację pierwszej części
trylogii Sally Lockhart autorstwa Philipa Pullmana -
"Ruby in the Smoke".
W roli tytułowej Bilie Piper, reżyseria Brian Percival.
(pociąg wygląda nieco znajomo... )
HISTORIA (tłumaczę, nie wiedząc nic ponad to, co czytam, więc nie przywiązujcie się za bardzo)
Sally Lockhart właśnie zabiła człowieka. Nie bronią, chociaż ma pistolet, a pewnie i temperament, żeby go użyć. Sally zabiła pana Higgsa, przy użyciu słów: Siedem błogosławieństw. Niestety nie ma pojęcia, co te słowa oznaczają. Przysłał je jej ojciec w liście napisanym na moment przed tym, jak utonął na Morzu Południowochińskim. Ostrzegał ją przed zblizającym się niebezpieczeństwem.
Sally miała nadzieję, że kolega ojca, pan Higgs, będzie potrafił wyjaśnić tę tajemnicę. Ale on zmarł ze strachu. Jedyna osoba, która jest świadkiem tych dziwnych zdarzen poza Sally to Jim Taylor, młodzienic zatrudniony w firmie przewozowej "Lockhart and Selby".
Jima fascynuje rozwiązywanie zagadek, więc pomaga Sally szukać odpowiedzi na wszelkie pytania związane ze śmiercią jej ojca. Wkrótce oboje wciągnięci są w tajemnicza historię pełną opium, chińskich gangów (Chinese Triad gangs), sekretów z przeszłości samej Sally. A w samym centrum tej historii znajduje się Rubin z Agrapur...
Rubin znalazł sie w posiadaniu ojca Sally wiele lat wczesniej, w czasie swego pobytu w Indiach. Ten ukrywał klejnot przez cały czas, zostawiając Sally szerg wskazówek.
Jednak Sally nie jest jedyną osoba próbującą odnależć bezcenny kamień. Jej nemesis, stara pani Holland, jest zdeterminowana by dostać go w swoje ręce - nic nie zdoła jej powstrzymac, nawet koniecznośc popełnienia zbrodni.
Uciekając przed panią Holland, Sally spotyka młodego fotografa Fredericka Garlanda, który otacza ją opieką. Wkrótce zaprzyjaźniają się - ale ich wzajemne relacje mogą się pewnego dnia rozwinąć w coś o wiele bardziej romantycznego. .
Sally, Fred i Jim razem próbują przeciwstawić się morderczym planom pani Holland i jej pomocników. Ale zagłębiając się coraz bardziej w tajemnicę, zdają sobie sprawę, że "Lockhart and Selby" zamieszana była w ciemne interesy na Dalekim Wschodzie. Ich odkrycia budzą zło większe niz pani Holland, które Sally będzie musiała pokonać, aby poznać prawdę o śmierci swego ojca i swojej własnej tożsamości.
Ufff.
Moim zdaniem zapowiada sie bardzo ciekawie :grin: |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
| Ostatnio zmieniony przez Harry_the_Cat Czw 14 Gru, 2006 12:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 12:39
|
|
|
Znalazłam na teletubisiach zajwakę świątecznego programu BBC1 - są tam malutkie fragmenty z filmu (jak i RH... )
http://www.youtube.com/watch?v=6YrpdEEZh_w |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 12:50
|
|
|
| Mmmm interesujące... *gładzi długą siwą brodę Gandalfa* Obaczym... albo i nie, jak do nas nie dojdzie. :/ |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 13:00
|
|
|
| Szkoda, że ta książka Pullmana nie jest u nas przetłumaczona. A gdyby ktoś zdobył film, to pamiętajcie ...;-) |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Admete Czw 14 Gru, 2006 13:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 13:03
|
|
|
Toż to kryminał.
Pociąg faktycznie wyglada znajomo. skoro został wyremontowany, bedzie używany teraz do wszystkich produkcji BBC |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
 |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 13:10
|
|
|
Ja myślę, że musimy tez uważnie przyglądać się sukniom... |
|
|
|
 |
miłosz
kucharz jedno ma imię

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 13:25
|
|
|
Philip Pulmann interesuje mnie ze względów wiadomych *jako brody nieposiadająca - drapie się po lichej czuprynie*
pociąg wyglada znajomo - takiż sam w minioną sobotę wjezdzał na dworzec główny w Krakowie
a ten film kurcze wyglada niezwykle zajmująco - nagrać proszę bo mua posiada jedynie BBC prime ...................... |
_________________ Z Tobą ciemność nie będzie ciemna.......... |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 13:26
|
|
|
| A Miłoszu, myślisz, że my to co? Też tylko BBC Prime... |
|
|
|
 |
miłosz
kucharz jedno ma imię

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 13:37
|
|
|
| Harry_the_Cat napisał/a: | | A Miłoszu, myślisz, że my to co? Też tylko BBC Prime... |
eeeee Herry to co mię starą głowę zawracazs |
_________________ Z Tobą ciemność nie będzie ciemna.......... |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 14 Gru, 2006 13:42
|
|
|
Bo ja osobą wielkiej wiary jestem |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 01:44
|
|
|
Dorzucę tu jeszcze linka do strony bibsów o bohaterach:
http://www.bbc.co.uk/pres..._profiles.shtml
(może w wolnej chili przetłumaczę co nieco) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 15:13
|
|
|
| Mam coraz większą ochote na ten film. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
migotka
migotka

|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 16:41
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Mam coraz większą ochote na ten film. |
tak jak ja, ale ja nawet nie zobacze teraz bo u mnie niet BBC |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 17:21
|
|
|
| Jakie wy jesteście pesymistki. Ja mam nadzieje, że zobaczę. Zobaczyłam The Golden Hour i parę innych rzeczy, to zobacze i to jakoś. |
| Ostatnio zmieniony przez Harry_the_Cat Pią 15 Gru, 2006 21:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 18:49
|
|
|
Ja tez mam nadzieję albowiem zawsze jest nadzieja I całe grono wspaniałych dam, które na pewno cos wymyślą |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
bezpaznokcianka

|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 20:50
|
|
|
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Jakie wy jesteście pesymistki. |
ja mam BBC 1 |
| Ostatnio zmieniony przez Harry_the_Cat Pią 15 Gru, 2006 21:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 20:53
|
|
|
| No taaaak. |
| Ostatnio zmieniony przez Harry_the_Cat Nie 01 Lip, 2007 16:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
bezpaznokcianka

|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 20:55
|
|
|
nie moge nawet jakbym chciala. U mienia niet wideuo. ale chetnie poogladam |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 23 Gru, 2006 16:09
|
|
|
Kurcze chcę film i książkę też, choćby po angielsku Tutaj strona filmu:
http://www.bbc.co.uk/drama/rubyinthesmoke/ |
Lubię jesień.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Admete Sob 23 Gru, 2006 20:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Sob 23 Gru, 2006 16:29
|
|
|
O, dzięki, Admete!
Ja też chcę to obejrzeć straszliwie, i wierzę, że prędzej czy później to się uda |
|
|
|
 |
migotka
migotka

|
Wysłany: Sob 23 Gru, 2006 16:48
|
|
|
| to ja po proszę od Mikołaja BBC one;) obok tych czterech polskich co posiadam |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 23 Gru, 2006 21:01
|
|
|
Harry ja tez święcie wierzę, że nam się uda to obejrzeć Miejmy nadzieję, nie tę mała marną |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Nie 24 Gru, 2006 00:36
|
|
|
| Tu są 2 wysokiej rozdzielczości zdjęcia z RitS: http://ladybluelake.livej...143.html#cutid1 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 24 Gru, 2006 12:53
|
|
|
Harry aleś mnie przestraszyła. Przez chwilę myslałam, że to te z wampirem |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
otherwaymistercollins [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 29 Gru, 2006 21:02
|
|
|
Dlaczego w tym filmie wszyscy gadają tak, że ich nie rozumiem ? A zwłaszcza Jima nie rozumiem, którego mówic to uczył chyba Mister-My-Angel-Guppy... |
|
|
|
 |
|
|