|
Wszyscy jestesmy amatorami (chyba) .... |
| Autor |
Wiadomość |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 21:52
|
|
|
Warstwy naprawdę nie są złe!
Jak to działa - mam nadzieję, że choć trochę pomogę...
1 - Przede wszystkim - gdzie znaleźć warstwy - w oknie Gimpa --> File --> Dialogs --> Layers

2 - Okno warstw - od góry:
mode - to sposób "łączenia" warstw. Sugeruję eksperymenty. Jeśli masz dwie lub więcej warstw zmieniaj "mode" na tej górnej i zobaczysz, co się dzieje. Bardzo wiele zależy od zdjęcia.Np. - jeśli będziesz miała to samo zdjęcie na dwóch warstwach i górną ustawisz na "Screen" to zdjęcie się rozjaśni. Podobnie jeśli nad swoim zdjęciem ustawisz białą warstę i wybierzesz "mode = soft light".
opacity - ustawia natężenie efekty danej warstwy.
Dalej - pamiętaj, żeby zawsze sprawdzić czy aktywna jest zawsze warstwa nad którą chcesz pracować (mi się często zdarza, że zaczynam coś robić i nic się nie dzieje... Zwykle oznacza to, że pracuję na pustej warstwie... )
Na samym dole, od lewej -
--> Stwórz nową warstwę. Pustą, jeśli chcesz coś wkleić z zewnątrz bądz narysować (nie musisz rysować na swoim zdjęciu, możesz na przezroczystej warstwie - łatwiej się pozbyć, jak nie będziesz zadowolona z efektu) , białą lub wypełnioną jednym z dwóch kolorów w głównym oknie gimpa
--> strzałki służą do przesuwania warstw w górę/dół
--> kopiuj warstwę
--> kosz

Jak są jakieś konkretne pytania, to pytaj - co Ci sprawia szczególny problem. Niewykluczone, że nie będę wiedziała jak pomóc, bo jestem samoukiem [/list] |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 21:53
|
|
|
| aneby napisał/a: | | jak się nakłada deseń na warstwę? |
że co??? No właśnie dlatego korzystam z angielskiej wersji programu... Nie mam pojęcia, co to jest deseń... |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
aneby
:(

|
Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 22:51
|
|
|
Pod oknem z warstwami jest zbiór różnych wzorków
np
nie wiem jak się to nanosi na warstwę. Kopiuje? |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 22:58
|
|
|
Ok, mówisz o czymś, co ja znam jako "pattern" Ale nie korzystam z tego.
W każdym razie, jak otworzysz to okno, to kliknij na wybrany wzór. Jak klikniesz jeszcze raz, to będziesz mogła to przeciągnąć na swoją aktywną warstwę. Po prostu przeciągnij i "upuść" na swoim obrazku. Jeśli to jest bełkot, to daj znać. |
|
|
|
 |
aneby

|
Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 23:09
|
|
|
Nie jest bełkot ale będę próbować jutro. Time to bed! |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 23:10
|
|
|
Okie dokie To zamykam GIMPa na dziś |
|
|
|
 |
aneby

|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 22:30
|
|
|
Warstwy sprawiają mi już znacznie mniej trudności
Oto wynik eksperymentów z warstwami, gradientem i paroma innymi rzeczami.
Olivia wszystko dzielnie zniosła
  |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 22:31
|
|
|
|
|
|
|
 |
aneby

|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 22:34
|
|
|
Dzięki |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 22:35
|
|
|
Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, to śmiało - może będę potrafiła pomóc |
|
|
|
 |
maniutka
Madridista całym sercem

|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 22:37
|
|
|
| Ja niby coś tam załapałam z tych warstw, ale trzeba będzie poćwiczyć |
|
|
|
 |
aneby

|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 22:39
|
|
|
Właśnie. Ćwiczenie jest niestety baaardzo czasochłonne Niestety doba nie jest z gumy, nie rozciągnie się |
|
|
|
 |
aneby

|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 23:41
|
|
|
Kocie mam pytanie. Jak usunąć (lub wymazać) jakiś niepożądany przedmiot ze zdjęcia, tak zeby tam było tło. Dokładnie chodzi mi o usunięcie logo ze screena.
W photoshopie udało mi się to zrobić, a tu nie mogę znaleźć. |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 23:45
|
|
|
Obawiam się, że Gimp nie ma takiego bajeru. Pewnie dlatego za PS trzeba zapłacić 3000 PLN a Gimp jest darmowy... |
|
|
|
 |
Calipso
Mama Mayi <3

|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 09:00
|
|
|
Mam pytanie,gdzie mogę znależć Gimpa ? jeśli trzeba go instalować,to czy jest to bardzo trudne? a może wcześniej muszę się nauczyć korzystania z photoshopa,zanim zabiorę się do gimpa co mi poradzicie? |
_________________ "Nektar szczęścia nigdy nie bywa bez domieszki,lepiej jednak wypić go razem z piołunem,aniżeli nigdy nie skosztować ani kropli"
 |
|
|
|
 |
aneby

|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 09:36
|
|
|
Ja pobierałam stad http://dobreprogramy.pl/i...=655&GIMP+2.4.4
pewnie są też inne miejsca. Ściągasz instalkę i ja uruchamiasz, potem robisz to co pisze w oknie, na końcu "finish" i już. Na pulpicie masz skrót do GIMPa.
Ja dopiero zaczynam
Znalazłam coś takiego w necie jak szukałam info o warstwach
http://gajdaw.pl/gimp/
Jest tam trochę opisów, przykłady i zadania. Może się przyda - mnie pomogło |
|
|
|
 |
asiek

|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 18:05
|
|
|
| aneby napisał/a: | Kocie mam pytanie. Jak usunąć (lub wymazać) jakiś niepożądany przedmiot ze zdjęcia, tak zeby tam było tło. Dokładnie chodzi mi o usunięcie logo ze screena.
W photoshopie udało mi się to zrobić, a tu nie mogę znaleźć. |
W takiej sytuacji używam po prostu pędzla. ..."Pipetka" automatycznie dobierze kolor tła, a pędzel "zamaluje" logo. ...Trochę przy tym zabawy, ale da sie zrobić.Można też użyć narzędzia służącego do klonowania. W ten sposób można zakryć niechciany element znacznie szybciej.
A'propos pytania Calipso, to polecam następującą stronkę http://www.gimpuj.info/ ...Można tam pobrać program oraz dowiedziec się wielu ciekawy rzeczy o gimpie. |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 18:16
|
|
|
a ja rozmazowywacza używam |
|
|
|
 |
Calipso
Mama Mayi <3

|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 19:43
|
|
|
Aneby,Asiek dziękuję za linki jak tylko zrobię trochę miejsca na dysku,to od razy zabieram się do nauki
| lady_kasiek napisał/a: | | ja rozmazowywacza używam |
tylko zobaczymy co wyjdzie z mojej nauki,jeśli teraz nie wiem o czym Kasiek mówisz |
_________________ "Nektar szczęścia nigdy nie bywa bez domieszki,lepiej jednak wypić go razem z piołunem,aniżeli nigdy nie skosztować ani kropli"
 |
|
|
|
 |
aneby

|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 20:12
|
|
|
Znalazłam tekie wyjście, że zmazuje w photoshopie, a resztę robię w GIMPie |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 20:16
|
|
|
Jeśli masz Photoshop, to czemu używasz Gimpa? |
|
|
|
 |
aneby

|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 20:30
|
|
|
Bo wydaje mi się prostszy Tam jeszcze się nie zabierałam za warstwy. Efekty świetlne są w photoshopie ciekawsze. |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 20:32
|
|
|
| Ale do photoshopa jest dużo więcej tutoriali... Mi mnóstwo czasu zajmuje odcedzenie tego, co mogę spróbować zrobić w Gimpie... |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 08 Paź, 2008 11:13
|
|
|
| Calipso napisał/a: | | tylko zobaczymy co wyjdzie z mojej nauki,jeśli teraz nie wiem o czym Kasiek mówisz |
w Gimpie masz atkie nardzedzie ono się nazywa rozsmarowywanie to jest jeden z ostatnich przycisków w narzędziowniku... tam sobie dobierasz siłę, rozmiar rozsmarowywacza bo kształt się robi automatycznie z kształtu akurat wybranego pędzla |
|
|
|
 |
twojtyp
|
Wysłany: Pią 21 Lis, 2014 10:26
|
|
|
Widzę, że większość z Was tworzy w Gimpie. Używacie jeszcze innych programów? Ja zaczęłam przygodę z CorelDraw, jest dość ciekawy. Do tego Photoshop oczywiście |
|
|
|
 |
|
|