Przesunięty przez: Gosia Śro 12 Mar, 2008 17:05 |
Życie i przygody Nicholasa Nickleby (2002) |
| Autor |
Wiadomość |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Nie 29 Kwi, 2007 09:18 Życie i przygody Nicholasa Nickleby (2002)
|
|
|
Obejrzałam "Nicolasa Nickleby" (wersja z 2002 r.)
Nominowana do Złotego Globu adaptacja ponadczasowej powieści Karola Dickensa.
Rodzina Nicklebych wiodła dostatnie, komfortowe życie do chwili śmierci ojca Nicholasa. Pozostawieni bez środków przybywają do Londynu szukając pomocy u wuja Ralfa. Jednak Ralf pragnie jedynie rozdzielić i wykorzystać rodzinę do swoich niecnych celów. Nicholas ucieka ze szkoły dla chłopców prowadzonej przez sadystycznego pana Squeersa i razem ze Smikem, kalekim sierotą, który nic nie pamięta ze swego wcześniejszego życia wracają do Londynu aby znowu połączyc rodzinę Nicklebych. Po drodze przeżywają moc przygód i spotykają fascynujące postaci.
Film barwny, z galerią postaci, w tym wiele drugoplanowych.
Swietna obsada: Christopher Plummer, Anne Hathaway, Jamie Bell, Edward Fox, Jim Broadbent.
Film o tym, ze warto być szlachetnym, dobrym i pełnym godności, mimo przeciwności losu. O tym, że zło na końcu obraca się przeciwko złemu. A dobroć i szlachetność wzbudza podziw i skłania innych do pomocy.
Bardzo sympatyczna i wzruszająca rola Jamie Bella (znanego z filmu z Ralphem "Miłego dnia") w roli kalekiego Smike`a, Plummer w roli demonicznego wuja, ktory wykorzystuje najbliższych i nie cofa się przed niczym, włącznie ze stręczycielstwem swojej młodej krewnej. Anne Hathaway w roli słodkiej dziewczyny zmuszanej z powodu długów do ślubu ze starszym i bogatym "dżentelmenem".
Sama główna postać (aktor bliżej nie znany), to chłopiec, który w wieku 19 lat musi stać się glową całej rodziny, a w dodatku staje się odpowiedzialny za słabszych od siebie.
Opowieść smutna, a jednocześnie pogodna i pełna ciepła. |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 08:25
|
|
|
Z jednej strony oglądało mi się ciężko - włoska wersja językowa i bardzo niedopasowane to nie to co tygryski lubią najbardziej, ale z drugiej strony film mi się podobał, jest dobrze i bardzo dobrze zagrany, zgrabnie przedstawia historię młodzieńca opiekującego się siostrą, matką, przyjacielem, tajemniczą piękną nieznajomą i kim tam się jeszcze da wbrew wrednemu, skorumpowanemu wujowi.
Polecam
zwiastun:
http://www.youtube.com/watch?v=u7lenqzIGwI |
|
 |
Akaterine

|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 08:39
|
|
|
Oglądałam to, ale nic a nic z tego nie pamiętam . |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 09:14
|
|
|
Ja teraz oglądam inną wersję i aż mi szkoda, że od niej nie zaczęłam, bo jest pełniejsza jeśli chodzi o różne wątki (co nie dziwne, jako że zajmuje dwukrotnie tyle czasu co w/w). Szkoda tylko, że główny bohater jest trochę nijaki - ale za to wszyscy pozostali cudni
http://www.youtube.com/watch?v=38FhuxiyRCs |
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 10:18
|
|
|
Czy ja tą wersję już mam czy dostanę? |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 10:23
|
|
|
Pierwszą dostałaś a do drugiej dostałaś linka powyżej - innej nie mam |
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 13:10
|
|
|
| BeeMeR napisał/a: | | Pierwszą dostałaś a do drugiej dostałaś linka powyżej - innej nie mam |
Zerknęłam na obsadę tego pierwszego na Filmwebie i ten blondyn jest na oko straszny. Ten drugi film wygląda ok, ale wolałabym ze wspomaganiem.... |
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 13:29
|
|
|
| a ktory jest pierwszy ? Ten z Anna Heatheway? |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 13:34
|
|
|
Pierwszy w Basinym opisie |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 20:26
|
|
|
| Anaru napisał/a: | Zerknęłam na obsadę tego pierwszego na Filmwebie i ten blondyn jest na oko straszny. Ten drugi film wygląda ok, ale wolałabym ze wspomaganiem.... | Ten blondyn na plakacie to mnie nieco odstręczał Głupie ujęcie, nie wiem czemu takie wybrali. Natomiast uwierz mi Ania, w filmie blondyn wychodzi o wiele lepiej, charakterniej niż mdły i niepozorny brunecik. Z kolei "siostra" "brunecika" zagrała o niebo lepiej, z pazurem, niż z lekka histeryczna Ramola Garai. |
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 01:01
|
|
|
O, Ramolę przynajmniej już kojarzę z Mary Bryant
Mam ostatnio chęć na kostiumowce. |
|
 |