"A ja się cieszę właśnie, że odkładka odcina się od filmu. Im więcej czasu mija, tzn z każdym kolejnym obejrzeniem - a było ich kilka - tym częściej stwierdzam, jak nie-idealna jest ta ekranizacja i jak mi żal książkowego zakończenia Peronowe jest ładnie filmowo i nim się najpierw zachwyciłam, ale jak potem przeczytałam książkę, to zdecydowanie oryginalne jest lepsze i odpowiedniejsze.
A poza tym ja lubię neutralne okładki, a nie filmowe, bo mogą się zdezaktualizować "
Też mi się wydaje, że film dało się zrobić jeszcze lepiej, ale bezwarunkowo z tymi samymi aktorami Nie czytałam książki, tylko trochę tłumaczeń zamieszczonych na forum, jednak wydaje mi się, że książkowe zakończenie byłoby dużo lepsze, bardziej intymne...i prawdziwe.
W filmie jest na peronie, przy ludziach - z całowaniem A w książce jest w pokoju, oni są sami, M. wykłada swoją business proposition przy biurku, wszystko się wyjaśnia, następnuje moment "delicious silence" po czym zastanawiają się komu pierwszemu powiedzieć. Cioci Margaret, która wykrzyknie z pewnością: Ten mężczyzna??
Na to Margaret, że może jednak pani Thornton, która zareaguje: Ta kobieta??
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi.
Ja to juz mocno po ptakach, ale chcialam powiedziec, ze druga okladka jest swietnia w porownaniu do pierwszej (chociaz ja zawsze obkladam ksiazki, zeby sie nie zniszczyly ).
I ogromnie dziekuje Mag13 za interwencje!!!
Aaa, nie widziałam wcześniej tego tematu... Mag Już nie mogę się doczekać tego wydania!
_________________ To było dawniej niż pudełka od cygar
i atlantyda o ludziach dalszych niż tajemnica,
gdy na szerokich ławicach wieczór barczysty jak sztygar
trzymał w zębach szczerbatą fajkę księżyca...
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 08:36
Mag13 napisał/a:
Witam,
cieszę się, że doszliście Państwo do porozumienia. Mnie też zależy na
tym, aby książka, na którą czeka tyle osób była dobrze wydana. Dziękuję
za okazane mi zaufanie.
Serdecznie pozdrawiam Panią i całe forum!
Joanna Laprus-Mikulska
Ja tez pozdrawiam Panią, całe Forum i panią Redaktor
_________________ Pamięci wieku XIX, kiedy to literatura była wielka, wiara w postęp -
bezgraniczna, a zbrodnie popełniano i wykrywano ze smakiem tudzież
elegancją.
Wysłany: Pią 12 Lut, 2010 20:16
Mag, dziękuję za Twą dwuletnią obecność na forum, za dedykację od Richarda, za interwencję w sprawie książki i jej okładki.
Za to wszystko i jeszcze dużo więcej, dziękuję
Nie mówię: "Żegnaj", ale: "Do zobaczenia", bo wierzę w to, że jeszcze będziemy dyskutować. Jeśli nie tu, to gdzie indziej.
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met Strona North and South by Gosia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.