|
Kobieta w bieli (The Woman in White) |
| Autor |
Wiadomość |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 20:33 Kobieta w bieli (The Woman in White)
|
|
|
Po przeczytaniu powieści Collinsa, która w sumie mi się podobała, choć na niektóre rzeczy musiałam przymknąć oko ( więcej: http://i-love-impala67.bl...ie-collins.html ), sięgnęłam po jej ekranizację.
Wersja, którą widziałam jest z roku 1997. W rolach głównych występują Justine Waddell (Żony i córki) jako Laura, Tara Fitzgerald (The Tenant of Wildfell Hall) jako Marian, Simon Callow (Pokój z widokiem 1985) jako Fosco, Andrew Lincoln (To właśnie miłość) jako Walter.
Całkiem udana rzecz. Jest sporo zmian w stosunku do książki, ale summa summarum najważniejsze zdarzenia, osoby, czasami nawet kwestie zostały wiernie oddane. Narracja z Waltera została przeniesiona na Marian i chyba w sumi dobrze. Film ma klimacik grozy i napięcia, głównie za sprawą kobiety w bieli i jej charakteryzacji Nie podobała mi się tylko Waddell, nie miała nic z Laury, ani urody, ani sposobu zachowania. Za to Tara była dobrym wyborem jeśli chodzi o rolę Marian. Reszta obsady nie zapisała się jakoś szczególnie w mojej pamięci.
 |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
| Ostatnio zmieniony przez Caitriona Czw 20 Sie, 2009 20:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 20:41
|
|
|
| Niby wiem, że ta powieść istnieje, ale jakos nigdy nie wpadła mi w ręce. Filmu też nie znam. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 20:52
|
|
|
| Do powieści nie zachęcam, trzeba mieć na nią nastrój i zdecydowanie czytać jako ciekawostkę, ale film zawsze można obejrzeć. [Coco-jumbo?;)] |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 21:04
|
|
|
To się uśmiecham Szeroko. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 21:12
|
|
|
Oki doki |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 21 Sie, 2009 11:03
|
|
|
ja sobie też spróbuje coco jumbo, zwłaszcza biorąc pod uwagę moją fazę na kostiumowce |
|
 |
achata

|
Wysłany: Pią 21 Sie, 2009 19:16
|
|
|
| Pamiętam jak oglądałam ten film w telewizji dobrych kilka (może nawet kilkanaście) lat temu i jak mnie wystraszył i zachwycił. Aż się wtedy dziwiłam, że tak dobre kino nasza TV zapodaje bez rzetelnej reklamy. To mogło być nawet całkiem świeżo po wyprodukowaniu |
_________________ w poszukiwaniu pogody ducha |
|
|
|
 |
Caroline

|
Wysłany: Śro 02 Wrz, 2009 20:59
|
|
|
| achata napisał/a: | | Pamiętam jak oglądałam ten film w telewizji dobrych kilka (może nawet kilkanaście) lat temu i jak mnie wystraszył i zachwycił. Aż się wtedy dziwiłam, że tak dobre kino nasza TV zapodaje bez rzetelnej reklamy. To mogło być nawet całkiem świeżo po wyprodukowaniu | Mam podobne wrażenia. Obejrzałam film w TV, dziwiąc się, że nigdy o nim ani o książce nie słyszałam. Powieści szukałam długo i zdecydowanie zgadzam się z Cait - raczej dla upartych koneserów. Słabo trzyma klimat grozy. |
|
|
|
 |
Dorfi
Królowa Śniegu

|
Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 23:41
|
|
|
| Film oglądałam chyba 3 razy (na Zone Europa leciał). Ale o książce nie słyszałam. Jak wpadnie mi w ręce to przeczytam, bo film mi się podobał. |
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota,
chociaż co do pierwszego nie mam pewności"-A.Einstein |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 14 Lip, 2011 17:22
|
|
|
Obejrzałam - ciekawe dość, malownicze bardzo, acz śledztwo prowadzone przez główną bohaterkę wydaje się mało wiarygodne (cud, że coś odkryła działając tak obcesowo ), wielbicielkom kostiumowców polecam
 |
|
 |
|
|