To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - powieść - I polskie wydanie Północ Południe

Admete - Nie 12 Cze, 2011 20:40

Deanariell napisał/a:
Admete napisał/a:
Na stronie Empiku nie ma, więc ja nie mogę zamówić, bo kupuję przez Internet.

A u nas w Empiku nie ma? Są chyba nawet dwa teraz w mieście (w Zenicie i w Galerii)? :mysle:

Nie sądzę. U nas Empik malutki.

Katrin - Nie 12 Cze, 2011 20:51

Admete napisał/a:
W Bluszczu były chyba dwa tłumaczenia...Może to jest to drugie?

Chyba tylko pierwsze fragmenty w Bluszczu tłumaczył jakiś pan.

Deanariell - Nie 12 Cze, 2011 21:16

Admete napisał/a:
Nie sądzę. U nas Empik malutki.

Ja wiem? :mysle: Ten w Galerii wydał mi się całkiem spory. ;) Wiadomo, że nie to, co w Krakowie, ale zawsze coś. :)

annelise - Nie 12 Cze, 2011 22:25

hej! może kogoś to zainteresuje http://nakanapie.pl/book/...udnie-tom-i.htm
Deanariell - Nie 12 Cze, 2011 22:56

annelise napisał/a:
hej! może kogoś to zainteresuje http://nakanapie.pl/book/...udnie-tom-i.htm

Tam jest podana cena "4.99 zł - 71.93 zł" :shock: - ??? :mysle: Jak to rozumieć - to ile w końcu? :roll:

Anonymous - Nie 12 Cze, 2011 23:09

A kliknał ktoś? TO linki do Północ-Południe o wojnie secesyjnej.
Fibula - Nie 12 Cze, 2011 23:16

Alicja napisał/a:
Fibula napisał/a:
Z linka z KDC wynika, że będą dwa wydania i dwa tłumaczenia.

może któraś z was czytała tłumaczenia tychże tłumaczek? pal licho okładkę, jednakże bzdury w przekładzie to już problem

Mam wrażenie, że to jej pierwsze tłumaczenie, w każdym razie w necie nic nie znalazłam. Książkę chwalą, więc może nie będzie źle :mysle: (wydanie ŚK)

Deanariell - Nie 12 Cze, 2011 23:28

lady_kasiek napisał/a:
A kliknał ktoś? TO linki do Północ-Południe o wojnie secesyjnej.

Kasiek, o jakiej secesyjnej? :shock: Albo ja jestem ślepa, albo nie wiem, bo pod podanym wyżej linkiem jest jak wół: "Książka Północ Południe. Tom I; autor: Elizabeth Gaskell; Wydawnictwo Elipsa; cena 4.99 zł - 71.93 zł. Opis: XIX-wieczna, pełna kontrastów Anglia. Pochodząca z zamożnej, południowej części kraju córka pastora – Margaret Hale – przeprowadza się z rodzicami do Milton, miasteczka na Północy. Rewolucja przemysłowa zostawiła tu swoje ślady. Margaret, zszokowana biedą i warunkami, w jakich żyją robotnicy, wchodzi... itd. ".

Nie rozumiem Cię... :P Poproszę pełnymi zdaniami do mnie mówić. :wink: :mrgreen: :lol:

Anonymous - Nie 12 Cze, 2011 23:33

A jak klikniesz na kup to zaprowadzi Cię do tej stronki
http://allegro.pl/listing...114684&bid=2423

Gunia - Nie 12 Cze, 2011 23:33

Riella - kliknij w wyświetlone oferty, aby zobaczyć szczegóły aukcji. ;)
Deanariell - Nie 12 Cze, 2011 23:37

lady_kasiek napisał/a:
A jak klikniesz na kup to zaprowadzi Cię do tej stronki
http://allegro.pl/listing...114684&bid=2423

Ok. Teraz rozumiem ;) - również skąd ta rozpiętość cenowa. :lol: Kasiek, a może detektywem zostaniesz? :mrgreen: :kwiatek:

Katrin - Pon 13 Cze, 2011 18:44

Deanariell napisał/a:
Ok. Teraz rozumiem ;) - również skąd ta rozpiętość cenowa. :lol:

Jak się klinie w link Ceneo to odsyła nas do płyt Toma Jonesa :)

Północ Południe - Śro 15 Cze, 2011 14:43

ast73 napisał/a:
Natknęłam się w internecie na zapowiedz wydania "Północ południe" ( http://www.kdc.interia.pl..._p11117074.html ) Ma być dostępne w sierpniu i to w jednym tomie.Nie wiem co robić,czekać czy kupować dwa tomy.To chyba jest inne tłumaczenie niż te z Bluszcza.

Poprawiłam linka :wink:
Aragonte

Dostałam właśnie maila ze Świata Książki a propos Północ Południe:

Szanowna Pani,

dziękujemy za korespondencję. Na chwilę obecną nie posiadamy informacji na temat ewentualnego wydania tej pozycji.

Serdecznie pozdrawiam.
W imieniu Weltbild.pl (KDC.pl)

marjarz - Śro 15 Cze, 2011 17:24

Północ Południe napisał/a:
ast73 napisał/a:
Natknęłam się w internecie na zapowiedz wydania "Północ południe" ( http://www.kdc.interia.pl..._p11117074.html ) Ma być dostępne w sierpniu i to w jednym tomie.Nie wiem co robić,czekać czy kupować dwa tomy.To chyba jest inne tłumaczenie niż te z Bluszcza.

Poprawiłam linka :wink:
Aragonte

Dostałam właśnie maila ze Świata Książki a propos Północ Południe:

Szanowna Pani,

dziękujemy za korespondencję. Na chwilę obecną nie posiadamy informacji na temat ewentualnego wydania tej pozycji.

Serdecznie pozdrawiam.
W imieniu Weltbild.pl (KDC.pl)

Ale bałagan, ale to nic-czekam na wydanie bluszczowe. Jeden tom czy drugi-kupuję i się delektuję.

Ania Aga - Czw 16 Cze, 2011 19:44

Szanowna Pani,

dziękujemy za korespondencję. Wskazany tytuł jest w planach wydawniczych Świata Książki.

W przypadku kontynuowania korespondencji prosimy nie usuwać historii dotychczasowej wymiany e-maili - ułatwi nam to rozpoznanie sprawy i szybszą reakcję na Państwa zgłoszenie.

Serdecznie pozdrawiam.
W imieniu Weltbild.pl (KDC.pl) - Maja Połajewska

Na stronach: Pomoc, FAQ oraz Regulamin zakupów zamieszczamy informacje na temat działania sklepu.
W przypadku wątpliwości prosimy o kontakt z naszym Działem Obsługi Klienta serwis@weltbild.pl
Zapraszamy ponownie na zakupy do sklepu www.weltbild.pl

Użytkownik napisał:
http://www.kdc.interia.pl..._p11117074.html
Witam!
Znalazłam informację, że Świat Książki ma wydać powieść E. Gaskell "Północ Południe", czy to prawda?
Pozdrawiam

Ja również napisałam do Weltbilda i dostałam inną odpowiedź. Skopiowałam list bez moich danych

Admete - Czw 16 Cze, 2011 21:04

To jak widać ktoś kręci...Cóż ja i tak nie mam teraz czasu myśleć o ewentualnym zakupie i szukać po księgarniach.
Północ Południe - Pią 17 Cze, 2011 11:06

to faktycznie bardzo dziwne, dwie tak różne odpowiedzi w tak krótkim czasie. Może sami jeszcze nie wiedzą. Mnie odpisał Pan Przemysław Królicki.
Katrin - Pią 17 Cze, 2011 11:50

Dokładnie! Ale ja zanim kupię książkę z tłumaczeniem Bluszczowym, to najpierw przeczytam fragment w sklepie.
Ania Aga - Pią 17 Cze, 2011 15:49

Weltbild połączył się niedawno ze Światem Książki, uznajmy więc, że stąd te rozbieżne informacje. Kto jest tłumaczem powieści Gaskell w Elipsie, ile kosztuje?
annelise - Pią 17 Cze, 2011 21:00

hej! dzisiaj kupiłam w Empiku " Z południa na północ". Kosztuję 24,99 złoty. Gdyby ktoś szukał w Empiku to znajduję się na półce z czasopismem Bluszcz, w dziale czasopism. pozdrawiam :o
Kala - Pią 17 Cze, 2011 21:46

Już nic nie rozumiem. Może mi ktoś miły wytłumaczy, dlaczego "Północ Południe" miałoby być na półce w dziale czasopism? (rozumiem, że wydano je w serii Biblioteki Bluszcza, ale przecież to książka, więc jak na moje oko powinno leżeć gdzie indziej ;) )

Byłam dzisiaj w lubelskim empiku i szukałam pod kątem książek właśnie, ale nie było takiej pozycji w bazie, co mnie wielce zasmuciło. :(

annelise - Pią 17 Cze, 2011 23:10

Sama niewiem dlaczego umieścili w tym dziale. Byłam dzisiaj w Empiku w Warszawie na nowym świecie i nieźle się naszukałam. pozdrawiam
primavera - Sob 18 Cze, 2011 00:06

annelise napisał/a:
Sama niewiem dlaczego umieścili w tym dziale. Byłam dzisiaj w Empiku w Warszawie na nowym świecie i nieźle się naszukałam. pozdrawiam

gdy ja szukałam w moim empiku a potem poszłam do informacji powiedziano mi że jest to wydanie prasowe dlatego znajduje sie tam gdzie inne wydanictwa prasowe.

Admete - Sob 18 Cze, 2011 08:43

Kala napisał/a:
Już nic nie rozumiem. Może mi ktoś miły wytłumaczy, dlaczego "Północ Południe" miałoby być na półce w dziale czasopism? (rozumiem, że wydano je w serii Biblioteki Bluszcza, ale przecież to książka, więc jak na moje oko powinno leżeć gdzie indziej ;) )

Byłam dzisiaj w lubelskim empiku i szukałam pod kątem książek właśnie, ale nie było takiej pozycji w bazie, co mnie wielce zasmuciło. :(

Tak przy okazji Kalo - witaj nam, bo do tej pory chyba się nei odzywałaś :) Moze w takim razie zajrzyj do przywitalni, jak już wyszłaś z ukrycia ;)

Loana - Sob 18 Cze, 2011 19:08

Pierwsze strony i juz chyba blad w tlumaczeniu. Sam poczatek ksiazki, kiedy Margaret prezentuje szale, wchodzi Henry Lennox, budzi sie Edith i "[Edith] nawet we śnie wyczuła instynktownie, że dla Lennoksa warto się obudzić. Zasypała narzeczonego pytaniami o drogą Janet, przyszłą, niewidzianą jeszcze szwagierkę (...)" zdaje sie, ze pan Henry nie byl narzeczonym _-_