To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - powieść - Nasz fanfik ;))

Mara - Pią 25 Wrz, 2009 21:13

Kiedy tylko obejrzałam serial „Północ Południe” natychmiast zapragnęłam poznać książkę – przy doskonałej historii i świetnej adaptacji zwykle tak mam. Nieźle się rozczarowałam dowiedziawszy, że po polsku tego jeszcze nie wydano. Zaczęłam grzebać w sieci za jakimś tłumaczeniem i tak znalazłam to forum. Wspaniale jest wiedzieć, że tyle osób podziwia Richarda (i Johna Thorntona) w równym stopniu co ja. Witajcie serdecznie! Dziękuję za zaproszenie.
seniorita - Pią 25 Wrz, 2009 21:19

Mara napisał/a:
Kiedy tylko obejrzałam serial „Północ Południe” natychmiast zapragnęłam poznać książkę – przy doskonałej historii i świetnej adaptacji zwykle tak mam.

niewiele jest adaptacji i ekranizacji godnych swojego literackiego pierwowzoru ale N&S jest tu chlubnym przykładem. Twierdzę tak z całą pewnością choć nie czytałam książki. Ale oczywistym jest, że serial BBC nie byłby tym samym bez absolutnie zachwycającego JT ;) choć im dłużej się zastanawiam, tym większą mam skłonność oddać sprawiedliwość także Margaretce ;)
czy w najlepszych historiach kobiety są w związku tą chłodniejszą i bardziej wyważoną stroną? a może dlatego tego typu historie przypadają do serca żeńskiej publiczności? :) bo mężczyzna szaleje targany namiętnością, której ona długo zdaje się nie podzielać? ;)

Mara - Pią 25 Wrz, 2009 21:39

Ja książkę E. Gaskell przeczytałam – jakieś 80% po polsku dzięki fragmentom tłumaczenia zamieszczonym na tym wspaniałym forum, a resztę w oryginale (chociaż angielskiego wciąż się uczę). Zwykle uznaję wyższość książki, ale w tym przypadku jedno dorównuje drugiemu. Co najwyżej dołożyłabym kilka scen z książki do filmu. Richard A. jest jeszcze lepszym Johnem T. niż go Autorka wymyśliła. Sportretował człowieka twardo stąpającego po ziemi, który niespodziewanie dla siebie wpada w sidła miłości.
W kwestii silnych mężczyzn, doświadczonych przez życie targanych namiętnością, której kobieta nie podziela mogę podać przykład mojego ulubieńca Erika – Upiora Opery czy chociażby z naszego podwórka – Sir Guy of Gisborne. Podobnie było też z Andrzejem Kmicicem (tu przynajmniej dobrze się skończyło).

Mara - Nie 27 Wrz, 2009 12:09

Dostałam pierwszy fanfik – stokrotne dzięki raz jeszcze Gosiu. Rzucono mnie od razu na głęboką (na głębokość wanny, ale wystarczyło by tchu zabrakło) wodę. Po dwóch dniach jak się wreszcie osuszyłam i ochłonęłam proszę pokornie o resztę. Bo tam przecież musiał wpierw być ślub, wesele, a damy wspominają coś o liście Thortona i o dusznym powozie (ten mnie zwłaszcza intryguję). Przygrywka może być równie ciekawa co finał. Dlatego padam do nóg i proszę o ciągi wcześniejsze jak i dalsze (te Honeymoony i studia nad grecka kulturą muszą być fascynujące). Ktoś wspomniał, że to rzymska kultura raczej, a ja jako wielbicielka starożytnych Rzymian (szczególnie ich systemu prawnego) tym bardziej jestem zainteresowana ;-) . Z góry dziękuję i pozdrawiam. Mail przypominam: mara.jade@gazeta.pl
seniorita - Nie 27 Wrz, 2009 12:37

ten powóz też mnie intryguje ;) malina705[a]o2.pl przypominam się też pokornie ;)

mara, do Twojej galerii męskich bohaterów - usidlonych znienacka przez płeć słabszą dodałabym jeszcze mojego ulubieńca - Butlera z "Gone with the wind", zarazem kolejny przykład ekranizacji dorównującej książkowemu pierwowzorowi :)

Mara - Wto 29 Wrz, 2009 21:53

Czy ja bym mogła nieśmiało się przypomnieć w kwestii sequela i studiów nad kulturą grecką? Jeśli Gosia nie może, to znajdzie się jakaś inna przyjazna duszyczka i podeśle? Będę bardzo zobowiązana.
Gosia - Wto 29 Wrz, 2009 22:00

Fanfik "powozowy" wysłałam, ale o jakim sequelu mówisz i badaniach nad kulturą grecką, to nie wiem albo nie pamiętam. Serio.
Mara - Wto 29 Wrz, 2009 22:10

Zajrzyj Gosiu na stronę 8 tego wątku i dalsze. Jest tam mowa o szykowaniu się do wyjazdu Jasia z Margaretką na miesiąc miodowy (do którego chyba jednak nie doszło) i o studiach nad literaturą grecką. Możliwe, że ten fanfik nazywał się “Honeymooning” .
Gosia - Wto 29 Wrz, 2009 22:30

Oki, przekopałam moje stare płyty i znalazłam jeszcze dwa fanfiki, w tym jeden z literaturą grecką ;)
Honey (czyli “Honeymooning” – tłumaczenie fanfika - sequela fanfika „The Wedding”] - to ten z literaturą grecką oraz jakiś Honeyspecial.

Wyślę może jednak tylko ten pierwszy ;)

Mara - Wto 29 Wrz, 2009 22:35

Kochana jesteś Gosiu, że chciało Ci się poszukać. Już się cieszę i czekam niecierpliwie na przesyłkę sequela "The Wedding". Dzięki wielkie!
Ten drugi w wolnej chwili jeśli możesz to także podeślij (chyba że to jest kłopot). Ja bardzo lubię czytać, a o Johnie i Margaret to szczególnie. Padam do nóg!

Gosia - Wto 29 Wrz, 2009 22:43

Muszę zaznaczyć, że tłumaczenie nie jest moje! Pełne uznanie dla tłumaczki :D

Teraz się cieszę, że wiele plików przekopiowałam na płyty, bo od tego czasu zmieniałam komputer. Czasem tylko muszę pomyśleć, na której płytce coś mogę znaleźć ;)

Anaru - Wto 29 Wrz, 2009 22:44

Odkryłam, że chyba są rzeczy, których nie znam :mysle:
Czy ja bym się mogła uśmiechnąć o pełny zestaw fanfików? :kwiatek:

Gosia - Wto 29 Wrz, 2009 22:46

Anaru, maila poproszę.
Acha i musisz odpowiedzieć, czy jesteś pełnoletnia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Anonymous - Wto 29 Wrz, 2009 22:48

Ja zaświadczam, że Anaru to małolata jest i nie powinna czytać erotyków.

Za to ja jak najbardziej poproszę :mrgreen:

Anaru - Wto 29 Wrz, 2009 22:51

lady_kasiek napisał/a:
Ja zaświadczam, że Anaru to małolata jest i nie powinna czytać erotyków.

Taaaa.... jeszcze mi ciut do drugiej osiemnastki brakuje, ale coraz mniej. ;)

anaru_inne@wp.pl

Z góry ślicznie dziękuję :kwiatek:

Gosia - Wto 29 Wrz, 2009 23:24

Lady_Kasiek, maila proszę! ;)
O ile jesteś pełnoletnia :mrgreen:

Anaru - Wto 29 Wrz, 2009 23:41

No nie wiem czy Kasiek w bieli może czytać takie rzeczy :P

Ślicznie dziękuję :kwiatek:

Anonymous - Śro 30 Wrz, 2009 16:19

kasiam203@interia.pl :mrgreen:
Jotka - Śro 30 Wrz, 2009 20:12

Kolejna pełnoletnia usmiecha się o fanfika
jotka1234@wp.pl

seniorita - Pią 02 Paź, 2009 20:43

oczywiście ja również jestem zainteresowana arkanami zgłębiania literatury greckiej :mrgreen: malina[a]o2.pl
BeeMeR - Wto 13 Paź, 2009 10:38

ja też! Mam wrażenie, że czytałam, ale nie wszystko - zwłaszcza literatury greckiej nie pamiętam :mysle:
Tak czy inaczej nie zaszkodzi sobie odświeżyć :mrgreen:

tylko nie pamiętam, czy ja pełnoletnia jestem ;)
bachucha@wp.pl

Gosia - Wto 13 Paź, 2009 16:43

Fanfiki pełnoletnim zostały przesłane :D
Anaru - Wto 13 Paź, 2009 23:49

Mag13 napisał/a:
A Kaśkowi proszę nie udostępniać - jak się kto tytułuje dziewicą w bieli, to sam sobie winien jest! :mrgreen: :wink:

Chyba too late :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BeeMeR - Śro 14 Paź, 2009 14:04

Ktoś tu twierdził, że na dziewictwo w bieli (Jasia ;) ) nigdy nie jest za późno :-P

Co do Kaśka to mniemam, że jej od Anaru nic nie zagraża ;)

Caitriona - Śro 14 Paź, 2009 18:08

Wiecie co, ja miałam te wszystkie fanfiki, ale miałam tez awarię komputera i teraz nie mogę ich odszukać.. Może mi je ktoś przesłać, wszystkie, które były, ten grecki też? Byłabym wdzięczna :kwiatek: Dodam, że jestem pełnoletnia :-P

caitri@wp.pl