To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Sapkowski

Caitriona - Sob 23 Sie, 2014 19:07

Akaterine napisał/a:
Aż nie mogę w to uwierzyć:
Wiedźmin od Bagińskiego potwierdzony - fabularny film z aktorami

Nie wiem czy się bać, czy cieszyć.

Agn - Sob 23 Sie, 2014 19:23

Ja wiem, że na samo wspomnienie poprzedniej ekranizacji ludzi bierze trwoga, ale... może Bagiński dopilnuje czego trzeba i film będzie więcej niż przyzwoity?
Ciekawe, kto zagra tym razem wiedźmina.

Admete - Sob 23 Sie, 2014 20:03

To się stało popularne z powodu gier, więc może uda im się zgromadzić fundusze. Poza tym efekty tym razem będą dobre.
Akaterine - Sob 23 Sie, 2014 20:35

W internecie czytałam opinie, że w obecnych czasach potrzebny jest budżet co najmniej 200 milionów dolarów, żeby tego typu produkcja miała ręce i nogi. I moim zdaniem raczej nie wypali z polskimi aktorami.
Poza tym ciekawe, co z fabułą - opowiadania są zbyt porozrzucane przestrzennie i czasowo, saga jest zbyt długa i zobowiązująca, ewentualnie Sezon Burz dałby radę (mnie akurat się ta książka podobała).
Wiadomość ciekawa, ale to zbyt piękne, by było możliwe ;) . Uwierzę w powodzenie, jeżeli weźmie się za to HBO lub Netflix.

Admete - Sob 23 Sie, 2014 20:40

No tak - to musiałby być serial.
Agn - Sob 23 Sie, 2014 20:43

Słuchajcie, bez czarnowidztwa! Psioczyć i zobaczyć wszystko w czarnych barwach jeszcze zdążymy - nastawmy się pozytywnie, hmm? :) Na powstanie gry też niezła kasa poszła i jakoś się znalazła. A polscy aktorzy przecież nie wszyscy są cięgiem beznadziejni. :rozoweokulary:
Akaterine - Sob 23 Sie, 2014 20:46

Do polskiego kina lepiej nie nastawiać się pozytywnie ;) . Lepiej się źle nastawić i miło zaskoczyć ;) .
Agn - Sob 23 Sie, 2014 20:49

Ja akurat jestem do niego dość pozytywnie nastawiona i uważam, że jest całkiem niezłe. Nie mówię tu o jakichś głupawych komediach romantycznych, ale dramaty nie są najgorsze. Lubię czasem obejrzeć. A bywają też prawdziwe perełki (np. Obława czy Pokłosie). Okej, może polskie kino fantasy nie istnieje, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaistniało. :)
Ja się nastawiam pozytywnie. Jako rzekłam - wieszać psy jeszcze zdążę. Jestem dobrej myśli, bo jakość gry mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła (a mam tylko jedynkę - imaginuję sobie, jaka wypasiona jest dwójka, a co dopiero trójka). :mrgreen:

Caitriona - Sob 23 Sie, 2014 23:36

Ja tam jestem realistką z nutką pesymizmu ;) Wolę spodziewać się mniej, a dostać więcej.

Wydaje mi się, że dobra ekranizacja Wiedźmina, nawet z ew. zmianami, to powinien być serial. A u nas nie jest dobrze na tym polu...

Pożyjemy, zobaczymy.

Anaru - Nie 24 Sie, 2014 23:43

Jestem ciekawa tej ekranizacji. I ciekawa obsady.
Agn - Pon 25 Sie, 2014 09:52

Ja też. I trzymam kciuki za polską ekipę. :D
Swoją szosą - wcale nie muszą ekranizować wszystkiego - np. wszystkich opowiadań. Mogą np. zgrabnie spleść ze 3 i na nich oprzeć ogólną fabułę. Albo zrobić "na motywach". Cokolwiek to będzie obejrzę chętnie i z ciekawości. W Bagińskiego wierzę. :)

Akaterine - Sob 06 Wrz, 2014 08:11

Agn napisał/a:
Jestem dobrej myśli, bo jakość gry mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła (a mam tylko jedynkę - imaginuję sobie, jaka wypasiona jest dwójka, a co dopiero trójka). :mrgreen:

Czy to oznacza, że grałaś? :mrgreen: Kolega z pracy właśnie mi pożyczył jedynkę, matko, ale to wciąga.
Dobra fabuła, dialogi w duchu Sapkowskiego, ciekawe misje - nie dziwię się, że gra stała się takim fenomenem :-) .

Agn - Sob 06 Wrz, 2014 18:14

Akaterine napisał/a:
Czy to oznacza, że grałaś? :mrgreen:

A i owszem. Aczkolwiek nie jestem jakimś mega graczem i nie przeszłam całości (a leciałam na najniższym levelu). Natomiast jakość gry - cymes. Paluszki lizać, jak to zostało zrobione. Właśnie cały Sapkowski z tego wyłaził.

Akaterine - Nie 07 Wrz, 2014 08:11

Ja jestem przy drugim rozdziale, ale chyba będę musiała zacząć od nowa, bo tak obraziłam jedną z postaci, że nie chce ze mną rozmawiać, a bez tego trudno mi będzie ruszyć do przodu :lol: . I to jest fajne w tej grze, jeden zły wybór ma wpływ na wszystko.
Podoba mi się jedno nawiązanie - prywatny detektyw w drugim rozdziale nazywa się Raymond Marloeve, w nawiązaniu do postaci detektywa Philipa Marlowe z powieści Raymonda Chandlera.
Oczywiście nie mogło się obyć bez nawiązań politycznych - jeden mieszczanin mijany na ulicy mówi "Wszędzie korupcja, a gdzie prawo i sprawiedliwość" ;) .

Akaterine - Czw 28 Maj, 2015 21:51

Pewnie każdy wie, że wyszła trzecia część gry Wiedźmin, w której w końcu pojawiła się Ciri i Yennefer, tu mały podgląd dla zainteresowanych (może zawierać spoilery - takie ostrzeżenie, jeżeli ktoś chciałby grać, a nie chce sobie psuć niespodzianki):
https://www.youtube.com/watch?v=aior8jfINtI
https://www.youtube.com/watch?v=tvz2S6bXmUs

Akaterine - Śro 11 Lis, 2015 08:30

http://polygamia.pl/Polyg...a.html#BoxBizCz
Cytat:
Dokładne miejsce planu zdjęciowego nie jest jeszcze ustalone, ale Bagiński chciałby kręcić na terenie Polski i krajów sąsiadujących.
Chodzi o piękne przestrzenie, o przyrodę, o te miejsca, z których ja sam się wywodzę, a pochodzę z Podlasia. Mamy w Polsce miejsca, które są niesamowite i absolutnie unikalne na skalę światową, a filmowo nie są wykorzystane.

Za to Bagiński ma ogromnego plusa :serce2: .

Admete - Śro 11 Lis, 2015 09:12

Też mu daję plusa - ma chłop rację.
praedzio - Śro 11 Lis, 2015 09:15

To tylko czekać, jak mi po Puszczy różne łaki i inne stwory będą grasować. ;)
Akaterine - Śro 11 Lis, 2015 09:15

A najlepszy dowód na to, że ludzie nie czytają ze zrozumieniem - w tekście mowa o ekranizacji opowiadań "Wiedźmin" i "Mniejsze zło", a ci pytają, jak im wyjdzie smok ;) .
Agn - Śro 11 Lis, 2015 13:38

praedzio napisał/a:
To tylko czekać, jak mi po Puszczy różne łaki i inne stwory będą grasować.

I Geralt! Geralt! :excited:
Akaterine napisał/a:
Za to Bagiński ma ogromnego plusa .

Wszystko bardzo fajnie, tylko że w pierwszym podejściu do ekranizacji Wiedźmina (słynny serial z Żebrowskim) też były piękne okolice... tylko smutno wypadły. Filmowcy polscy jakby często zapominają, że filmy są też podkolorowywane. Nowa Zelandia nie wyglądała by tak pięknie we Władcy pierścieni, gdyby jej nie podrasowali. I ten kontrast z naszym Wiedźminem, gdzie wszystko było wyblakłe był tym większy (a swoje dołożyły gumowe potwory). Jak się kręci zaangażowane kino moralnego niepokoju z blokowiskiem w tle, to proszę bardzo - nie kolorujcie, ale gdzie z czymś takim do fantastyki? Ech...
Życzę Bagińskiemu szczęścia. Naprawdę. Bo po tym pierwszym serialu fani Geralta będą bardzo wnikliwie patrzeć na tę próbę.

Admete - Śro 11 Lis, 2015 14:10

Nie sądzę, żeby Bagiński nie rozważył wszystkiego i sądząc po tym jak stworzono grę, to i film od strony wizualnej będzie pewnie dobry. Zatrudnią dobrego operatora, tak myślę.
Agn - Śro 11 Lis, 2015 14:13

Ja mam taką nadzieję. I cieszę się już na ten film, serio. Ale chciałabym, by ta uroda, o której mówi, była faktycznie w filmie widoczna. Bo to prawda - mamy w Polsce naprawdę przepiękne tereny.
Akaterine - Śro 11 Lis, 2015 14:39

Trzeba też wziąć pod uwagę to, że od ostatniego Wiedźmina minęło sporo czasu, więc techniki filmowania, które wtedy może były droższe, teraz są standardem. Widać to nawet po serialach, wystarczy porównać to, co robiło BBC 15 lat temu i co robi teraz.
Agn - Śro 11 Lis, 2015 14:57

Akaterine napisał/a:
Widać to nawet po serialach, wystarczy porównać to, co robiło BBC 15 lat temu i co robi teraz.

Tylko to co robiło BBC 15 lat temu wciąż lepiej się prezentuje niż nasz Wiedźmin.
Niemniej liczę na pana Bagińskiego i mimo wszystko optymizm względem tej produkcji przebija mi się przez moje chwilowe czarnowidztwo. Nie przejmujcie się mną.

Anaru - Nie 15 Lis, 2015 23:18

Ja jestem bardzo ciekawa tego wiedźmina, ciekawe czy będą następne części.