To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - powieść - I polskie wydanie Północ Południe

Agn - Śro 10 Sie, 2011 22:49

No ja właśnie dziś dostałam wypłaczę i zaszalałam. *sigh*
Anonymous - Czw 11 Sie, 2011 09:29

Ja czekam. Orobil się człek jak goopi a piniędzy niet...
Caitriona - Czw 11 Sie, 2011 16:19

Agn napisał/a:
A tym bardziej rozradowanam, że na okładce zapowiedzieli, że będzie też wydanie "Żon i córek". JUPIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szok. Ale się cieszę :D

Alicja - Czw 11 Sie, 2011 20:25

aż chciałoby się rzec, że nareszcie coś ruszyło z twórczością Gaskell
primavera - Czw 11 Sie, 2011 21:34

i bardzo dobrze że ktoś zauważył zapotrzebowanie na panią Gaskell na naszym rynku księgarskim :) zamiast kolejnych tworów w stylu paranormal romance
Aragonte - Czw 11 Sie, 2011 21:44

Caitriona napisał/a:
Agn napisał/a:
A tym bardziej rozradowanam, że na okładce zapowiedzieli, że będzie też wydanie "Żon i córek". JUPIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szok. Ale się cieszę :D

Kupię na pewno :)
Jeszcze Cranford mi się marzy...

corrado - Pią 12 Sie, 2011 14:36

Agn napisał/a:
Nabyłam wydanie ze Świata Książki. Moje! Moje! Moje!!!

Dużo kasują? To dalej jest na Mikołaja?

Caitriona - Sob 13 Sie, 2011 19:19

Aragonte napisał/a:
Jeszcze Cranford mi się marzy

To mam :mrgreen:

primavera - Nie 14 Sie, 2011 15:57

Caitriona napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Jeszcze Cranford mi się marzy

To mam :mrgreen:

po polsku? hmmmmm szczęściara ja ma tylko in English

Caitriona - Nie 14 Sie, 2011 17:13

Po polsku, kupione za chyba 3zł :D
Barbarella - Śro 17 Sie, 2011 13:13

Dzisiaj zostałam szczęśliwą posiadaczką Północ Południe :banan: :banan:
Ania Aga - Śro 17 Sie, 2011 16:32

Wczoraj listonosz przyniósł mi paczkę z "Północą i Południem", zamówiłam w Weltbildzie jeszcze z jedną książką i wyszło mi po 35 zł za sztukę. Jestem w trakcie czytania - świetnie napisana książka. Bałam się, że stylem będzie przypominała "Mary Barton". A tu niespodzianka, czyta się fantastycznie, może to kwestia współczesnego tłumaczenia?
Aragonte - Śro 17 Sie, 2011 17:34

Mnie też czytało się bardzo dobrze, może trzy razy zgrzytnęło mi jakieś sformułowanie (ale to pewnie wina tłumaczenia i redakcji).
Barbarella - Śro 17 Sie, 2011 19:47

I już przeczytałaś całą?
Aragonte - Śro 17 Sie, 2011 19:52

Tak, jakiś czas (kilka dni) temu. Pisałam we wspólnej lekturze :)
Barbarella - Śro 17 Sie, 2011 20:01

Wybacz, ale jestem sto lat do tyłu :ops1:
Aragonte - Śro 17 Sie, 2011 20:10

Nie ma nic do wybaczania :) Nie przejmuj się.
Północ Południe - Wto 23 Sie, 2011 11:15

W Empikach (dział z prasą) jest już II tom Północ Południe. Zapraszam do lektury.
Irm - Wto 23 Sie, 2011 11:53

Dobra wiadomość, bo już się chciałam pytać, kiedy drugi tom będzie :)
Loana - Wto 23 Sie, 2011 13:31

ooo, juz jest drugi? dobrze wiedziec :)
Ja tez juz mam to wydanie ze Swiata Ksiazki, jestem w trakcie czytania i czyta sie bardzo przyjemnie. Na razie nie porownuje obydwu wydan, bo za malo sie na tym skupiam, ale moze kiedys sie pokusze :P Tylko najpierw uzupelnie sobie wydanie dwutomowe, lubie miec calosc :)

primavera - Wto 23 Sie, 2011 19:21

kurczę dzisiaj byłam w empiku i nie przyuważyłam grrrrrrrrrr trzeba będzie znowu tam podreptać
Anonymous - Czw 25 Sie, 2011 13:19

Dzień dobry dziewczynki! Od pewnego czasu poluję na 1 tom "Północ Południe" i nie mogę znaleźć, czy jest on dostępny tylko w Empiku w dziale prasowym (i dlaczego w prasowym?!), planuję wybrać się do Krakowa i na mojej trasie jest właśnie Empik na Rynku Głównym. Czytałam różne opinie, że druk mały, okładka z reklamami, jak to jest?

Znalazłam też taką książkę:

Znacie to wydanie?

Dziękuję z góry za pomoc! :)

Pozdrawiam z upalnej Kazimierzy!
M.

Loana - Czw 25 Sie, 2011 16:09

Są, jak mozna wywnioskowac z postow w tym temacie :) , DWA WYDANIA Polnoc&Poludnie.
Jedno, dwutomowe z Elipsy, z podobno malym drukiem (ja nie zauwazylam) i reklamami na okladce.
Drugie, jednotomowe, ktorego okladke zalinkowalac wyzej, ze Swiata Ksiazki.
Finansowo lepiej wychodzi to jednotomowe, dwa tomy z Elipsy to koszt 50 zl, a to jednotomowe chodzi za 37-49 zl (gornej granicy nie jestem pewna).
Co do jakosci papieru to mysle, ze jakosc podobna. Tlumaczenie - nie wypowiadam sie, bo jeszcze nie przeczytalam :)

primavera - Czw 25 Sie, 2011 19:04

istotnie mamy dwa wydania Północy i Południa w dwóch różnych tłumaczeniach i wydane przez dwóch wydawców - niesamowite!

dzisiaj nabyłam sobie II tom wydania Elipsy ale musi poczekać na przeczytanie

JoannaS - Pon 29 Sie, 2011 08:26

Wygląda na to, że po przeczytaniu wydania jednotomowego (wg mnie tłumaczenie w porządku, podoba mi się) skuszę się za jakiś czas na dwutomowe dla porównania.