To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści Jane Austen - "EMMA" - wspólne czytanie i rozmowy

Tamara - Nie 08 Mar, 2009 14:31

Oki :mrgreen:
nicol81 - Śro 11 Mar, 2009 15:33

To co sądzimy o przyszłej żonie Eltona i Franku?

Mnie najbardziej przejęła wizyta u Martinów. Emma zachowuje się, jakby cierpiała, że ich rozdziela z Harriet, ale czuje, że musi... :?

Tamara - Śro 11 Mar, 2009 21:40

Wciąż nie nawiązała kontaktu z rzeczywistością , choć nawet podświadomość jej daje znaki , że robi źle - to przykre uczucie , że Martinowie zasługują na więcej .
Przyszła pani Elton zapowiada się całkiem ciekawie - ta nieodparta szczerość w okazywaniu uczuć :mrgreen: przypomina mi to nieco Charlottę i pana Collinsa :-P

nicol81 - Czw 12 Mar, 2009 17:18

Rzeczywiście- mamy pastora, który po arbuzie bardzo szybko się zaręczył :wink: Nasza Emma oczywiście już zdążyła ocenić panią przyszłą pastorową jako kupiecką córkę :roll:
Anonymous - Czw 12 Mar, 2009 17:24

Pastorowa strasznie mnie zawsze irytowała :wsciekla: , normalnie, jakby studiowała ze mną i byłaby moim kolegą to, ale by dostałaaa :bejsbol:
nicol81 - Nie 22 Mar, 2009 11:35

nicol81 napisał/a:
To czytamy 26-28?

Miałam na myśli 25-27 :ops1:

Emmy stosunek do państwa Cole jest piękny :roll: Nie chce iść na przyjęcie, ale chce, żeby ją zaprosili, by mogła im odmówić :mrgreen: I jeszcze chciałaby, żeby zrozumieli, dlaczego im odmawia :-P