To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Malarstwo i Teatr - Henryk VIII

Anonymous - Śro 15 Lis, 2006 20:16

Alison napisał/a:
Ale chyba za bardzo sugeruję sie filmem z moją kochaną Bonham-Carter. Czyżby był aż taki niezgodny z prawdą historyczną?

Tak jak pisze Maryann, oprócz wątku miłosnego - w zasadzie wszystko ok.

P.S. Oj jak ja ten film strasznie przezywalam !!

Alison - Śro 15 Lis, 2006 20:21

Dziewczynki, ja to głupi z historii strasznie jestem, więc Wy tu sobie rozmawiajcie, a ja się przy Was chętnie douczę ;-)
Ciociu Aine, a mój synek przeszedł do kolejnego etapu tej olimpiady z historii wieesz, mimo, że to niezbyt lubiane przez niego XX-lecie międzywojenne? Jak przejdzie jeszcze ten, to będzie zwolnion z egzaminu humanistycznego. Potrzymasz kciuka? ;-)

Alison - Śro 15 Lis, 2006 20:22

AineNiRigani napisał/a:

Ta scena na szafocie mnie zamieniała w cieknącą galaretkę. Ciebie też? :wink:

Maryann - Śro 15 Lis, 2006 20:25

Ten film jest piękny, choć tak strasznie smutny. Choć i tak może mniej ponury od prawdy - w rzeczywistości Jane nie miała nawet tyle szczęścia. Była bogata, inteligentna i wykształcona, ale chyba nikt jej nigdy w życiu nie kochał. Nawet rodzice traktowali ją tylko jak narzędzie do zdobycia władzy.
Alison - Śro 15 Lis, 2006 20:30

Maryann napisał/a:
Ten film jest piękny, choć tak strasznie smutny. Choć i tak może mniej ponury od prawdy - w rzeczywistości Jane nie miała nawet tyle szczęścia. Była bogata, inteligentna i wykształcona, ale chyba nikt jej nigdy w życiu nie kochał. Nawet rodzice traktowali ją tylko jak narzędzie do zdobycia władzy.

To straszne jak w historii roi się od takich tragicznych postaci. Ostatnio czytałam o Katarzynie II i historia życia jej męża Piotra po prostu mną wstrząsnęła. Od samego dzieciństwa był traktowany strasznie, mimo swojej wysokiej pozycji, a już to jaką mu zgotowano śmierć, to jest po prostu niewyobrażalne bestialstwo.

Maryann - Śro 15 Lis, 2006 20:37

Tylko, że Piotr w przeciwieństwie do Jane Grey miał przynajmniej jakiś realny wpływ na swoje życie. Krótko bo krótko, ale był władcą Rosji z realna władzą - wykorzystał ją zresztą na rzecz Fryderyka II. A jak skończył życie - cóż, w tym kręgu kulturowym i w tych czasach, że się tak wyrażę, była to bardzo popularna metoda unieszkodliwiania przeciwników politycznych. Piotr I nie oszczędził nawet własnego syna... [/fade]
Maryann - Śro 15 Lis, 2006 20:39

Alison napisał/a:

Nie wiem, czy można nakręcić bardziej przejmującą scenę egzekucji.

Anonymous - Śro 15 Lis, 2006 21:06

Alison napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:

No jak nie, jak tak !!
Katarzyna też nie miała letkiej śmierci, oj nie. Pod tym wzgędem polska fantazja dała jej nieźle w rzyć (dosłownie i w przenośni).

P.S. Mateczko, bede trzymać oba kciuki, a jak trza będzie to nawet duze palce u nóg !!!

Alison - Śro 15 Lis, 2006 21:09

AineNiRigani napisał/a:
No jak nie, jak tak !!!!!

A kto mówił, że nie? ;-)

AineNiRigani napisał/a:
P.S. Mateczko, bede trzymać oba kciuki, a jak trza będzie to nawet duze palce u nóg !!!

Sęks :-*

Maryann - Śro 12 Gru, 2007 15:54

Agn napisał/a:
szukam biografii Marii Tudor, bo za słabo ją znam.

Agn, moja biografia Marii Tudor już do mnie jedzie... :banan_czerwony:
Dotrze niestety dopiero po świętach, ale już się cieszę... :-D