To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Witamy w dramalandzie! - odcinek 6

Admete - Śro 08 Lip, 2015 20:49

Możliwe, że źródełko zapada nam dopiero jutro, więc ja chyba pójdę spać. Pada. Cieszę się bardzo, bo chłodniej i straszna susza dookoła.

Cytat z soompi:

Cytat:
Whoa the first episode is so intense. And Gwi look so hot even when he's killing people left and right. Lee Jun Ki is so good in acting. Both him and LSH did such a job well done. I am so immersed into their characters and into their scenes because they acted so well. Over-all I like the first episode. It's the backdrop of KSY human life and how he turned into a vampire. I am actually more excited for tomorrow episode since it's already on the present time.

Aragonte - Śro 08 Lip, 2015 21:05

Admete napisał/a:
To czekamy na Scholara? Prawdaż? ;)

Ja nie obejrzę wcześniej niż w weekend, jak dobrze pójdzie - kisnę w robocie :?

Agn - Śro 08 Lip, 2015 21:14

Biedna. Ty to masz godziny pracy, że tylko ręce załamać. :(
:przytul:

Już jest pierwszy odcinek. Ale tylko mkv. Niby fajny format, bo malusi, ale capsów nie będę mogła robić. :foch2:
Napisów niet.

Edycja: No oczywiście zerknęłam tu i ówdzie. :rumieniec: Trafiłam na scenę, kiedy bohaterka się kaleczy i jest kropla krwi. Junki trochę zbyt teatralnie zagrał to budzenie się w nim instynktów wampirzych, ale zanim do tego doszło... dziouchy... te oczyska zza wachlarza... moje serce... :serduszkate:

Trzykrotka - Śro 08 Lip, 2015 23:21

Ja tez czekam na Scholara. Doczekac sie nie mogę. A poki co ogladam po troszku tego i tamtego. Nie odzywam sie, bo bark sobie uszkodzilam na rowerze i pisac mi trudno. Dzis juz jest lepiej, ale nadal nie jestem pewna, czy cos tam nie peklo. Na pomoc medyczna nie doczekasz sie wszak w malej miejscowosci.
No, jutro sie okaze, czym sie nowego Jun Ki je/ssie :trzyma_kciuki:

BeeMeR - Śro 08 Lip, 2015 23:30

Tez czekam, ale Scholar to zdecydowanie w domu na wlasnym sprzecie a nie na lapku z innymi ustawieniami.
Trzykrotka - oby bark przestal bolec :trzyma_kciuki: i nic nie bylo pekniete :trzyma_kciuki:

Co do lektora w Chuno to calkiem rozumiem pomnstowanie Admete - tlumaczenie jest niby ok, ale strasznie po lebkach i czytane dość byle jak i kiedy. Pol biedy jesli sie nie zagladnie do tlumaczenia angielskiego - bo mozna wcale nie wiedziec, ze tam jest sporo przypisow, wyjasnien tradycji czy okolicznosci - jednozdaniowych. Nie typu "unni oznacza..." ale naprawde ciekawostek. No i jezyk jest bardziej soczysty.

Agn - Śro 08 Lip, 2015 23:41

Trzykrotko, ja rozumiem - Junki złamał sobie nos, Yoo Bi uszkodziła kręgosłup, ale naprawdę nie musisz się z nimi jednoczyć i w dniu premiery Scholara bark sobie psuć. :przytul: Wracaj szybciutko do zdrowia. Kto nam tu będzie robił staż Trzykrotki, jak nie ty?
Admete - Czw 09 Lip, 2015 07:21

Szkoda, że Chuno jest z napisami w tak kiepskiej jakości. Mogłabym wrzucić napisy do tamtego z lektorem, ale przesunięcie mi przeszkadza. Trzykrotko po powrocie do domu prześwietl ten bark i idź do lekarza.
Trzykrotka - Czw 09 Lip, 2015 09:44

Buuu, pierwsza rzecz jaka mnie czeka po wakacjach, to rentgen i lekarz. I oby tylko na tym sie skonczylo.

Na dramabeans bardzo pozytywnie pisza o Scholarze. Poczatek komentarza po streszczeniu: 'God, I love Jun Ki' :-D Po zdjeciach widac, ze Soo Hyuk jest tak ZUy, ze zakrzywia czasoprzestrzeń.

Admete - Czw 09 Lip, 2015 10:54

On pasuje do takich dziwnych ról.
Trzykrotka - Czw 09 Lip, 2015 12:14

Dokladnie. Piszą, ze jego Gwi, choc zly, to ma jakis posmak wewnetrznej kruchosci :-D Taki sam byl w King of High School i to byla swietna rola. Nad Jun Ki sie rozplywaja :serce:

A propos King of High School to In Guk w Hello Monster jest bardzo dobry. Bardzo fajna drama na lato. Zastanawiam sie, czy tworcy jeszcze z nami grają, czy juz dali nam ostateczne podpowiedzi, kto jest kim. Bardzo lubie, kiedy nasz etatowy sekretarz nie gra tylko podpory glownego bohatera, jak w KMHM. Rownie gladki mecenas ze sliczna buzia tez jest bardzo dwuznaczny. Podoba mi sie ekipa policyjna. Chyba najmniej podoba mi sie dziewczyna. Ale drama jako taka jest wybitnie mila w odbiorze.

Z recenzji jeszcze: co by nie mowic o ohydnej fryzurze Ksiecia z Muszkieterow, to Time That I Loved You jest bardzo solidna komedia romantyczna o trzydziesto paro latkach. Na razie wlasciwie jest opowiescia o przyjazni i pokazem niesamowitych butow :lol: bo bohaterka jest szefowa sprzedazy tychze w duzej firmie. Aktorzy sa swietnie dobrani i sposobem gry i fizycznoscia. Na koniec odcinka 4 pojawil sie Hyung z Pinokia i temperatura komentarzy na forach skoczyla o kilka kresek.

Ogladalysmy jeszcze z Gosia 2 odcinki Oh My Ghostess z tvn, zabawne, ale jeszcze nie wiem, czy skusze sie na nastepne.

Admete - Czw 09 Lip, 2015 13:49

To ja sobie spróbuję to Time That I Loved You - może akurat. Divorce już się dawno skończyło :) Napisy do scholara już są i do Hidden Identity 8. Nie wiadomo, co oglądać. dziś nie za dużo, bo wybywam do koleżanki na 17.
Agn - Czw 09 Lip, 2015 14:04

Ja dziś wieczorem robię sobie ucztę scholarową - należy mi się, uważam, odstresowanie i bezkarne gapienie na Piękne Oczy (zza wachlarza :serduszkate: ).
Admete napisał/a:
Time That I Loved You

To coś z Ha Ji Won? :mysle: Opowiesz, mniemam, o wrażeniach. :D

BeeMeR - Czw 09 Lip, 2015 17:34

Tez mam na wieczór w planie Scholara :mrgreen:
I kontynuację Krawca królewskiego - zaczęłam i to jest przepięknie filmowane :serduszkate:

Trzykrotka - Czw 09 Lip, 2015 17:54

Koniecznie podziel się fotkami i wrażeniami z Krawca :kwiatek: Zamierzam puścić ten film pomiędzy nie- koreańskich znajomych.
Tak, drama, którą z Gosią nazywamy na szybko 'buty' to ta z Ji Won. Mankament wizualny jest taki, że i Ji Won i Książę, którego nazwiska jeszcze nie pamiętam, muszą czasami udawać 18-latków... W obsadzie jest zatrzesienie osob z Pinokia. Oboje second lead między innymi.

Aragonte - Czw 09 Lip, 2015 19:11

Agn napisał/a:
Ja dziś wieczorem robię sobie ucztę scholarową - należy mi się, uważam, odstresowanie i bezkarne gapienie na Piękne Oczy (zza wachlarza :serduszkate: ).

Gap się, ile wlezie na Piękne Oczy - należy ci się bardzo.
Nawet nie będę ci go na razie wyrywać w nocy, gdyby postanowił ci się przyśnić :wink:
Może w niedzielę obejrzę Scholara :mysle: albo w sobotę, jeśli zabiorę ze sobą do rodziców lapka i co trzeba na lapku, hmmm...

BeeMeR - Czw 09 Lip, 2015 19:22

Trzykrotka napisał/a:
Zamierzam puścić ten film pomiędzy nie- koreańskich znajomych.
Mam niewiele mniej niż pól godziny krawca za sobą ale jestem dobrej myśli póki co :kwiatek:
Film ma ogromny blichtr wizualny - pierwszy raz hafty królewskie wyglądają na ręczne a nie maszynowe w dramalandzie - bo kostiumowo to bardzie dramowo niż filmowo, wszystko czyściunie, śliczniunie, nowiunie - nawet jeśli o pół metra za długie czy krótkie ;)
A zmiany mody wprowadzane są z jajem - póki co zachwyconam :mrgreen:

Nastawiam się wizualnie na Scholara oglądając fanvidy z Arang :serduszkate:

BeeMeR - Czw 09 Lip, 2015 20:52

Wrr, napisy viki do Scholara są mocno niedoskonałe :roll: Chyba poczekam na lepsze. To nie translator, ale miejscami tak niegramatycznie zgrzytają że wrr. Acz może sobie po prostu poprawię z polskim sosem dziewczyn, bo Junki śliczny :serce: Anioł też ciekawy :serce:
Niektóre sceny były dość teatralne póki co, to sam początek jednak, może potem się rozhula.

Trzykrotka - Czw 09 Lip, 2015 20:58

Na gooddrama ciagle nie ma Scholara, a bez tego nie obejrze. Ogladam High Society i troche sie niecierpliwie.
Admete - Czw 09 Lip, 2015 21:04

Mnie głowa boli i nic nie obejrzę.
Trzykrotka - Czw 09 Lip, 2015 21:33

To ta pogoda... Mnie tez dzis boli glowa i nogi mam cieżkie... Scholara dalej nie ma :cry2:
BeeMeR - Czw 09 Lip, 2015 21:40

Cierpliwości, to seguk, napisy (zwłaszcza dobre) robią się dłużej :trzyma_kciuki:
Mnie też bolała głowa - bez prochów się nie obeszło.

Agn - Czw 09 Lip, 2015 23:16

Ja jestem w połowie pierwszego odcinka i jestem zachwycona. Podoba mi się. Bardzo. Nawet jeśli momentami jest zbyt cięte przejście z jednej sceny do drugiej, ale już łyknęłam konwencję.
Anioł mi się nie podoba. No nie podoba mi się i już. Do zagrania póki co wiele nie miał, więc nie oceniam jego możliwości aktorskich, ale wyglądowo nie podoba mi się za grosz, nie nie poradzę.
Za to - zdziwicie się, wiem - piekielnie podoba mi się Junki. Żadnego overactingu czy przekombinowania. I nawet już chwycił za miecz. :serce: A wygląda tak, że nie powiem co przez co i z jakim wymachem leci. :rumieniec: Choć na razie mamy jego historię jako człowieka.
Poza tym? Pięknie to sfilmowano, wampirowej otoczki (tj. trupy i wysysanie krwi) w odpowiedniej ilości, muzyka jest interesująca, dość nietypowa.
Dobra, lecę dalej, bo nóżki mi same tańczą z radości.

Trzykrotka - Czw 09 Lip, 2015 23:25

Idę spać nie obejrzawszy Scholara i mam focha jak stąd do Marakeszu. Dobrze, że mam książkę o Atlantydzie na otarcie łez.
Agn - no przecież nie ma obowiązku, żeby ci się z dacjaty podobał. Chodzi tylko o wzniesienie się nad poziomy nie akceptacji facjaty i dostrzeżonie, czy tworzy ciekawą postać, pasuje do roli, czy tam co. Nie wiem, bom - wrrrrr - nie miała okazji sprawdzić.

Agn - Czw 09 Lip, 2015 23:29

Wierzaj mi, Trzykrotko, że ja się tu staram wznieść ponad wszystko. No zły jest, by nie rzec ZUY. Spodoba ci się, myślę, nawet jeśli łazi w jakimś niehanbokowym szlafroku. A morduje aż miło. *Damon Salvatore seal of approval* Generalnie aktorsko jest dobry, ma w sobie sporo wdzięku a'la Lestat, tu się nie mogę za nic przyczepić.

Edycja: Aaaaa, super scena przemiany w wampira!!! I potem ten "marsz" przez wioskę w takim szoku... i na dobitkę - "wywieszka".
Cholera, tylko muzyka momentami jest naprawdę zbyt dziwna.

Edycja II: A poza tym Piękne Oczy to wyjątkowo całuśny jest - pierwszy odcinek nieskończony, a on już drugie kisu odfajkowuje.
Tylko przykro jest póki co jak nie wiem. Smutna historia, cóż zrobić. :(

Edycja III: ...i trzecie. I to trzecie to śliczne jest! :serce:

Edycja IV: A w zapowiedzi pokłada się interesująco z panną. No, no, Junki, nie poznaję cię. :twisted:

Jak dla mnie bomba. :love_shower:

BeeMeR - Pią 10 Lip, 2015 08:24

Ja Scholara wczoraj nie skończyłam dramatycznie byłam śpiąca, ale większość mam za sobą więc pozwolę sobie powiedzieć że:
- Junki jest śliczny jak marzenie - tj. dokładnie jak powinien, nie mówię oczywiście tylko o twarzy czy oczach, ale i ruchach, jeździe konno, hanbokach - całokształcie :serduszkate:
- Anioł mi się bardzo podoba również - właściwie drama zaczyna się od jego ujęcia ;) i powiedziałabym, że mogłaby się klamrowo kończyć jego ujęciem gdyby nie fakt, że oczukuję raczej iż zginie tragicznie ;) Jest mi absolutnie obojętne co on ma na głowie - w sensie obecnego tapira czy perłę w koronie - mnie się podoba jak on operuje oczami i - bardzo oszczędnie - mimiką, reszta nie ma większego znaczenia. Szlafrok jakiś ma, klimatyczną jaskinię z milionem świec - szafa gra :mrgreen:
- Dziewczyna jest śliczna (ta pierwsza miłość) :serce: Póki co jest ok.
- kissu był wielce cnotliwy ale bardzo sympatyczny
- scena przemiany - nie do końca mi leży, podoba mi się jak ogień płynął żyłami, bardzo ok, ale można było ciut lepiej. Zwłaszcza że przy pierwszych odcinkach jest jeszcze czas i energia by poszaleć.

Co mi się nie podobało lub tak sobie - tj. mogło być lepsze:
- montaż - zbyt rwany i szarpany, wolę bardziej stonowany, by się móc przyjrzeć ujęciom, a ujęcia same w sobie są śliczne.
- przechodzenie od sceny do sceny także czasem nieco rwane - a już pojawienie się nagle w trawach panów w kapelutkach - wtf :roll:
- brak większego pomysłu na walki - tj na pretekst do nich, bo np. walka z ochroniarzami księcia jak jedni i drudzy są po tej samej stronie to sztuka dla sztuki - no ale nie szkodzi, Junki rusza się ślicznie
- gumowa ręka :roll:
- tłumaczenie - hm... :roll:
niby nic, ale teksty w stylu: "`Myung Hee, go tell Jowchun to take care the wild cats jumping over the walls every night at the separate quarters.", bez podziałki, zbędnej gramatyki. No ale dobrze, że w ogóle jest inaczej byłaby straszna kicha ;)