To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Witamy w dramalandzie! - odcinek 6

Agn - Czw 21 Maj, 2015 16:12

Admete napisał/a:
W obrębie świata przedstawionego wszystko mi gra

Tutaj też są pewne granice. :lol:
BeeMeR napisał/a:
Melduję, że doczytałam wątek (prócz Hwajung które sobie najpierw obejrzę a potem doczytam ). Miejcie litość i nie oznaczcie spoilery SC 15-16 cobym też mogła najpierw obejrzeć - wystarczy w nagłówku, ominę post wzrokiem a potem doczytam
domyśłam się kto umrze (trafi za kraty) ale nie chcę wiedzieć przedwcześnie jak

Ok, postaram się nie zapomnieć o oznaczeniu w razie czego. Cieszę się, że wróciłaś. Mam nadzieję, że wszyscy zdrowi i już po strachu. :przytul:

Dobra, thera flu zrobione, to mogę wziąć się za dramy. O ile coś z nich załapię, bo mi lekko głowa buzuje. :?

Admete - Czw 21 Maj, 2015 16:17

Agn napisał/a:
Tutaj też są pewne granice. :lol:

W dramach? Nie ma żadnych ;) Serio ja się nimi przestałam przejmować w kategoriach jakiegokolwiek prawdopodobieństwa.

Trzykrotka - Czw 21 Maj, 2015 16:22

Admete napisał/a:
Serio ja się nimi przestałam przejmować w kategoriach jakiegokolwiek prawdopodobieństwa.

Umówmy się z góry, że ty na to patrzysz inaczej niż statystyczna większość - i będzie pięknie :kwiatek:
BeeMer - martwiłam się :hug_grupowy: Dobrze cię znowu widzieć.

Admete - Czw 21 Maj, 2015 18:02

Trzykrotka napisał/a:
Umówmy się z góry, że ty na to patrzysz inaczej niż statystyczna większość - i będzie pięknie :kwiatek:

Znaczy się mam więcej nie pisać o tym? Nie ma sprawy :wink: Obejrzałam sobie drugi raz 8 odcinek Missing Noir M. Po wydarzeniach z odcinka 7 Gil Soo-Hyun i detektyw Oh Dae-Young prowadzą odrębne śledztwa, ale na końcu okazuje się, że mają tego samego podejrzanego. Bardzo mi się podobało ich przypadkowe spotkanie pod hotelem. Bromance jeszcze z tego będzie. To ci dwaj panowie na moim avku.

Agn - Czw 21 Maj, 2015 18:16

Admete napisał/a:
W dramach? Nie ma żadnych

Są, są. Ostatecznie scenariuszy MIMO WSZYSTKO nie pisze Pierwsza Grafomanka RP. ;)
Admete napisał/a:
Bromance jeszcze z tego będzie. To ci dwaj panowie na moim avku.

Tak mi się zdawało. Choć nie wiem czemu, wcześniej otoczka wokół kółka była pomarańczowa. :mysle:

To co? Ktoś ma ochotę na dalsze fotki Pięknych Oczu? :mrgreen:

Admete - Czw 21 Maj, 2015 18:19

Agn napisał/a:
Są, są.

Im więcej oglądam, tym mniej jestem o tym przekonana ;) A tak serio, to każdy ma jakieś preferencje i upodobania względem zachowań, reakcji postaci, wątków, sytuacji. Ja nie traktuje tego jakoś szczególnie poważnie, jak mi coś nie pasuje, to przewinę, jak mnie zezłości, to nie obejrzę dalej. I tyle.

Cytat:
Tak mi się zdawało. Choć nie wiem czemu, wcześniej otoczka wokół kółka była pomarańczowa. :mysle:

To był inny avek, tamten mi się nie podobał. Ten znalazłam gotowy.

Agn - Czw 21 Maj, 2015 18:28

Admete napisał/a:
Im więcej oglądam, tym mniej jestem o tym przekonana

Hehehehehe :D

Agn - Czw 21 Maj, 2015 18:54

Sensory couple nr 15 - spoilery!!!

(Patrz, Basiu, pamiętałam :mrgreen: )

Mam ochotę walnąć Miśka, bo robi teraz coś tak totalnie głupiego, że mnie zęby bolą. Wiem, że tu emocje itd., ale jak już ma złapanego złoczyńcę i ma go oddać w ręce sprawiedliwości i wie, że facet ad mortem usrartem nie wyjdzie z paki... to mógłby go nie lać, bo jeszcze go jakiś mecenasik wybroni na tej podstawie. :frustracja:

Edycja: I znowu skazaniec ma ręcznik na łapach zakutych w kajdany - o co biega z tym ręcznikiem??? :mysle:

Edycja: Coś czuję, że Admete przewinie przynajmniej pół tego odcinka. :lol:

Edycja: Misiek i jego pomysły na oświadczyny. :lol: W końcu oświadczyny wymyślił fajnie, choć otoczka była najbardziej kiczowata ze wszystkich. Pamiętacie te wszystkie podświetlane wesołe miasteczka i parki? Well... szykujcie się na wersję hard. :lol:

Edycja: Yessss! Do zdjęć ślubnych Miśkowi sczesano grzybka i od razu lepiej wygląda. Nie mogli tak od razu?

Agn - Czw 21 Maj, 2015 20:50

Pozwolę sobie - Hwajung nr 12 :)

Gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości czy wręcz obawy, czy Hwa Yi będzie pracowała w zbrojowni, to je rozwiewam - oczywiście, że będzie.

A ponieważ spodobała się głupiutkiej córce kucharki, no to stąd niedaleko do awantury.
Przerwa na lunch, każdy dostaje jedzenie (proszę, nie mówcie mi, że to czerwone to kimchi :lol: ). Hwa Yi dostaje od córki kucharki wielgachną kopę ryżu, co z niezadowoleniem odnotowują inni.

I tak chwila za chwilą mamy - dosiada się do Hwa Yi gość, by zapytać, czy usiłuje wyrwać służkę. Oczywiście Hwa Yi zaprzecza i życzy mu dużo szczęścia w podrywie.
Ale to nie wystarczy, najwyraźniej gość szuka zaczepki. I zaczęło się od tego, że siedzi nie tam gdzie trzeba. No to Hwa Yi zabiera tacę i zaczyna odchodzić, ale nie - zaczepniś ją szarpie, to i jej jedzenie ląduje na jego głowie i okolicach.

No i się zaczyna. :mrgreen: Wstaje on, inny krzykacz, więcej krzykaczy, cała zgraja krzykaczy...

I jazda!

Z innych wydarzeń - mamy sabotaż. Na razie nie wiadomo, kto coś namotał, ale zaczęło się od zielonego ognia, potem było mnóstwo dymu i ludzie masowo zaczęli się zataczać, wymiotować i generalnie masakra się zrobiła.

Oczywiście jako winnego wskazano od razu Hwa Yi (bo tknęła pokrywę któregoś razu). Dziewczyna postanawia się bronić i udowodnić swoją niewinność. Niestety, na to wchodzi szef policji Hong i każe aresztować zarówno Joo Wona jak i Hwa Yi. Tak, ojciec aresztuje syna.

W dzisiejszym odcinku podziwiałam:

1. Pan szpieg notuje ładne laski w mieście.

Na tym łapie go In Woo, krytykuje jego gust odnośnie kobiet. Kończy się to w objęciach gisaeng. :)

2. Śliczne ujęcia, architektura oraz przedmioty zdobiące.

3. I pijemy!

I znowu tydzień czekania...

Tymczasem do Zamaskowańca nie ma jeszcze napisów. Przynajmniej takich w cywilizowanym języku. To tyle, jeśli chodzi o moje ambitne plany potrójnej dobranocki. Ech...

Agn - Czw 21 Maj, 2015 21:23

PS Przypomniał mi się wyraźny okrzyk Trzykrotki: "Dawaj!", więc nie przedłużając...

Trzykrotka - Czw 21 Maj, 2015 23:55

Uch.... to sobie zerknęłam okiem na fotki... Jak na Jun Ki to odważna sesja, skoro on taki wstydliwy. Modelce zazdroszczę - łapa w dekolcie! I to nie jej dekolcie :lol: Ale nadal Jun Ki omija ją wzrokiem - nasz chłopak. W oczy fanek się patrz, ty nasz wampirze uczony ty :serce2:
Serio - mam nadzieję, że wampiry w tej dramie nie będą jak te latające wydry z Van Helsinga. Znowu je dziś widziałam w TV, a wydają mi się dziwnie odrażające.
Edit: aj, aj, jakie nóżki :excited: (Zgadnijcie czyje :mrgreen: )

Agn - Pią 22 Maj, 2015 09:30

Trzykrotka napisał/a:
Modelce zazdroszczę - łapa w dekolcie! I to nie jej dekolcie

Podejrzewam, że gdyby jego łapka była w jej dekolcie, to też by nie narzekała. :lol:
Trzykrotka napisał/a:
Serio - mam nadzieję, że wampiry w tej dramie nie będą jak te latające wydry z Van Helsinga.

O ile doczytałam to, co mówili ludzie znający mangę - wampióry tam mogą latać.

A ile tam wątków miłosnych będzie. Fiu fiu! Więc przede wszystkim główny, wiadomo, do tego wątek z przeszłości (i jako żywo kojarzy mi się to z Draculą, gdzie po latach spotyka kobietę, która wygląda jak jego ukochana), a do tego dochodzi jakaś wyjątkowo wredna gisaeng, znaczy się - zwrednieje, bo wampir nie będzie nią zainteresowany.
Jak Junki będzie te trzy panienki obracał, a jednocześnie kopał kogo trzeba, to się będzie działo. :mrgreen:
Z facetów - Changmin to książę, zaręczony (czy wręcz już chajtnięty z ową "byłą"), no i Stolarz jako jakiś pałacowy, wyjątkowo zły wampir.
Trzykrotka napisał/a:
aj, aj, jakie nóżki (Zgadnijcie czyje )

HMMMM.... Nie zgadnę. :mrgreen:

Trzykrotka - Pią 22 Maj, 2015 09:49

Aż muszę Gosię poprosić o poszukanie jej gdzieś na stronach mangowych. Choć to chyba webton, a ona ich nie lubi.
Agn - Pią 22 Maj, 2015 09:54

W necie jest... ale po chińsku lub po rosyjsku. :? Gdyby była po angielsku, to bym poczytała, a tak sobie tylko mogę obrazki obejrzeć. :(
Zresztą będą spore zmiany względem komiksu (np. jedna z postaci kobiecych jest dodana). Zwłaszcza że historia w komiksie nie jest jeszcze skończona (pewnie ma miliard tomów), a dramę skończyć trzeba.

Trzykrotka - Pią 22 Maj, 2015 10:54

Hm... Po rosyjsku chyba jeszcze moglabym się porwać na czytanie. Kiedyś Mistrza i Małgorzatę czytałam' ech, stare dzieje :rumieniec: Ale chyba sobie spokojnie poczekam do lipca, Lubię takie czekanie :-D
A propos rosyjskiego, to w Warm i Cozy parsknęłam śmiechem, kiedy Kang Sora okazała się pracownicą działu handlu z Rosją. Czyżbym wyczuwała małe nawiązanko? :lol:

Warm and Cozy
Wreszcie wiem, co w trailerze robiła dzida! :rotfl: Domyślałam się oczywiścoe... Sora wygladała z nią tak stylowo, ze na miejscu jej agenta już szukałabym jej miejsca w Latajacych Smokach albo innym seguku. Pierwszy odcinek za mną. Powiem tak: tyłka mi nie urwało. Wszystko póki co było z serii 'znacie? To posluchajcie,' ale za to nad całością unosi się duch tytułu. Zapowiada się drama ciepła, kojąco miła, moze bez wielkich przełomów akcji i burzliwych wydarzeń, ale urocza :trzyma_kciuki: Przede wszystkim oboje Główni są łatwi do polubienia, a już sama Jeju i jej morski oddech nastroiła mnie wczoraj tak wakacyjnie, ze chce mi się odpalać ciąg dalszy. I zrobię to, zaraz po finale Sensory Couple i FFI. Idą wakacje, takie dramay będą nam teraz serwowac.

Admete :kwiatek: broń Boże nie mówię ci, co masz pisac, a czego nie. Przepraszam, jeśli tak to zabrzmialo. Masz inne pogląd na ogladanie i takie samo prawo do wyrażania go, jak kazdy. Wczoraj wystraszyłam się po prostu, ze zaraz zaczniemy kolejną w ciągu kilku dni jalową dyskusję nie prowadzaca do zadnej konkluzji. Nie miej mi za złe, proszę :kwiatek:

Aaa, zapomniałabym, było cameo Mastera z Master,s Sun! Proszę, jak przystojnie wygladał bez grzyba na czole!

Admete - Pią 22 Maj, 2015 11:14

A zauważyłaś, żebym przestała pisać? ;) Sensory Couple faktycznie przewijam trochę. Skończę i do widzenia ;) Jakiś seguk mi potrzebny, może Tree with deep roots? Albo wasz Hwajung - tyle, że przeraża mnie to 50 odcinków. Z Empress Ki nie zdzierżyłam do końca, ledwo do 20.
Trzykrotka - Pią 22 Maj, 2015 12:33

Uff, dobrze :kwiatek:

Wlasnie trauma po Empress Ki odstrasza mnie od Hwajung, choc dziewczyny są zachwycone. Zwyczajnie boje sie zaczynac. Dokonczę sobie Shine or Go Crazy i Baek Dong Soo, no i na Smoki poczekam. Wrazen z Tree byłabym ciekawa, gdybys sie zdecydowała :kwiatek:

Sensory Couple MOGĄ BYĆ SPOILERY!
Taka dawka slodyczy, ze wrecz nie było innej możliwosci zakonczenia odcinka. Pomysły Miśka na oswiadczyny :zalamka: i inne takie - w sumie tak z 3/4 odcinka to miłe i urocze, choc troche jednostajne wypelniacze przed finałem. Szczerze mówiac, wolałabym dowiedzieć sie o motywach postępowania mordercy troche wiecej, niz wykoncypowała oficer Yeom. Moze bedzie jakas wielka spowiedż mordercy w odcinku finalowym.

Sprawdzę potem, na razie idę sprawdzic, czy Bonarka stoi na swoim miejscu, bo śniła mi się w totalnej przebudowie :mysle: Na szczescie przestalo lać.

Admete - Pią 22 Maj, 2015 12:52

Ja sobie nadal chrypię, ale jeszcze dwa dni bez gadania, to może przestanę do poniedziałku. Obejrzałam do końca SC - takie ple,ple trochę. Ciekawe jak zakończą FFI.
Agn - Pią 22 Maj, 2015 14:58

Trzykrotka napisał/a:
A propos rosyjskiego, to w Warm i Cozy parsknęłam śmiechem, kiedy Kang Sora okazała się pracownicą działu handlu z Rosją. Czyżbym wyczuwała małe nawiązanko? :lol:

Też o tym pomyślałam. Ale może aktorka po prostu mówi po rosyjsku (i chyba mówi, zważywszy jak ładnie mówiła w Misaeng) i może będą to chcieli wykorzystać z czasem. :)
Trzykrotka napisał/a:
Sora wygladała z nią tak stylowo, ze na miejscu jej agenta już szukałabym jej miejsca w Latajacych Smokach albo innym seguku.

Ach, nadawałaby się! Na jakąś wojowniczkę jak najbardziej. Tylko czy Korea ma tradycję wojowniczek? :mysle:
Trzykrotka napisał/a:
Powiem tak: tyłka mi nie urwało. Wszystko póki co było z serii 'znacie? To posluchajcie,'

Mnie też niczego nie urwało, ale jest lekkie i przyjemne. I niezobowiązujące. Choć może się to ładnie rozwinąć. Ja już oczyma duszy swojej widzę pierepałki z tą ruiną, którą panna chce przerobić na kafejkę. Liczę też na spore interakcje z miejscowymi kobietami. :mrgreen:
Trzykrotka napisał/a:
Aaa, zapomniałabym, było cameo Mastera z Master,s Sun! Proszę, jak przystojnie wygladał bez grzyba na czole!

Się właśnie zastanawiałam, skąd znam tę twarz - z fotek, które tu były chyba publikowane. :D
Admete napisał/a:
może Tree with deep roots?

Też się już na to ślinię...
Trzykrotka napisał/a:
Wlasnie trauma po Empress Ki odstrasza mnie od Hwajung, choc dziewczyny są zachwycone.

Jeśli zaczną się odcinki zapchajdziury i drama zacznie się plątać w zeznaniach i zanudzi publikę, niewątpliwie się o tym od nas dowiecie. :)

SC obejrzę... Hmm, chyba dopiero w niedzielę wieczorem. :)

Aragonte - Pią 22 Maj, 2015 17:57

Agn napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:

Też o tym pomyślałam. Ale może aktorka po prostu mówi po rosyjsku (i chyba mówi, zważywszy jak ładnie mówiła w Misaeng) i może będą to chcieli wykorzystać z czasem. :)

Mam wrażenie, że nie mówi jednak, tylko nauczyła się tego, co musiała na użytek scenariusza (z niezłą wymową) - coś takiego kojarzę z odcinka specjalnego, ale mogę się mylić :mysle:

Agn - Pią 22 Maj, 2015 18:18

A no to świetnie jej poszło, bo takich wyuczonych tekstów w dramalandzie było pełno (może nie po rosyjsku, ale jednak) i nie zawsze szły tak płynnie. Jeśli jednak podobna informacja była o jej angielskim, to za zarazę nie uwierzę - za pięknie mówiła.
Trzykrotka - Pią 22 Maj, 2015 19:30

Po angielsku mówiła ślicznie i słychać było, ze zna język, bo dobrze intonowała, wiedziała, co mówi. Ale po rosyjsku to ona nie umiała. Ja się jeszcze rosyjskiego uczyłam, wiem, co mówię. Gdybym nie miala powiedzine, z kim ona rozmawia, nie wpadłabym na to, co to za język. Ale intonowała też dobrze. Ma ewidentnie dar' do języków.

Sensory Couple obejrzana.
Choć było i zabawnie i ślicznie, to się zawiodłam. Jakoś tak po łebkach i za szybko załatwili sprawę chefa Kwona, a całość strasznie polukrowali. Bardzo było miło, ale trochę mdło.
Jednak dramie wystawiam letnią laurkę w kwiatki i motylki za kilka miłych godzin przy niej spędzonych.

zooshe - Pią 22 Maj, 2015 19:31

Warm and Cozy 3
Nadal bardzo przyjemnie się ogląda.
Było nawiązanie do Heirsów i Love is the mooooooomeeeent.

Była i Arielka ratująca księcia. :rotfl:
Jeśli mi drama nie sparuje hyunga z ajummą będę mocno zawiedziona. :mrgreen:

Agn - Sob 23 Maj, 2015 07:47

Trzykrotka napisał/a:
Ja się jeszcze rosyjskiego uczyłam, wiem, co mówię. Gdybym nie miala powiedzine, z kim ona rozmawia, nie wpadłabym na to, co to za język.

A to ja, choć ostatnio zauważyłam, że kiepsko rozróżniam czeski od rosyjskiego (dalibór nie wiem dlaczego :rumieniec: ), tak tu słyszałam wyraźnie rosyjski. Ale się nigdy nie uczyłam, więc gdyby mówiła po chińsku, ale kiepsko, to też bym nie wiedziała.
zooshe napisał/a:
Jeśli mi drama nie sparuje hyunga z ajummą będę mocno zawiedziona.

Z którą ajummą? :mysle:

Poranna kawa! Nie wiem, czy to pasiak, garnitur, czy piżamka, ale kto by się tym przejmował? :mrgreen:

PS Zooshe, twój avek... :thud: To powinno być niezgodne z prawem... :serduszkate:

Admete - Sob 23 Maj, 2015 07:54

Tak sobie poczytałam o początkach Joseonu i stwierdziłam, że w Six Flying Dragons to na końcu krwawo będzie. Postać KMM zginie w zamachu przeprowadzonym przez przyszłego króla. A razem z nim zginie królowa i jej dwóch małoletnich synów. Przyrodni brat, przyszły król Taejong nie pozostawiał niczego przypadkowi i nie miał ochoty, żeby mu ktoś wyskoczył z pretensjami do tronu. To ojciec Sejonga Wielkiego - bohatera Tree with deep roots. Zabieram się dziś za tę dramę. Na razie podejrzałam sam początek. Akcja idzie wartko od razu, choć już wiem, czego się będe czepiać. Styl walk - latanie po dachach. Przesada. Lubię takie walki jak w BDS - wystylizowane, ale w granicach rozsądku. A tu mi jakąś wuxią zapachniało ;)