Siostry Brontë - Anne Brontë
Harry_the_Cat - Nie 29 Paź, 2006 17:55 Temat postu: Anne Brontë Anne Brontë (ur. 17 stycznia 1820 w Thornton - zm. 28 maja 1849 w Scarborough) - angielska pisarka, jedna z trzech sławnych sióstr-pisarek Brontë.
Anne urodziła się w Thornton, w hrabstwie Yorkshire (Anglia). Jej matka umarła rok później, po tym jak rodzina przeniosła się do Haworth. Śmierć matki i rodzeństwa miała wpływ na jej dalsze życie. Wraz z siostrami kształciła się w pensji dla niezamożnych w Westmoreland. Później pracowała jako guwernantka. Wspólnie z siostrami Charlotte i Emily Jane od wczesnych lat młodości pisała wiersze i opowiadania. Razem wydały w 1846 tomik poezji, w którym Anna opublikowała swoje poezje pod pseudonimem Acton Bell. Umarła w nadmorskim kurorcie Scarborough w Anglii, gdzie leczyła gruźlicę (na tę samą chorobę zmarł przed nią jej brat Branwell i dwie siostry - Maria i Elizabeth), a jednocześnie w miejscu, w którym rozgrywały się wydarzenia zawarte w jej powieściach. Tam też została pochowana na Cmentarzu Parafialnym Św. Marii.
Anne wydała dwie powieści:
Agnes Grey - historia guwernantki, zawierająca elementy autobiograficzne (1847)
The Tenant of Wildfell Hall - związana z losem jej brata Branwella (1848)
Żadna z nich nie została wydana w Polsce.
Za: Wikipedia
Gitka - Śro 28 Lut, 2007 22:23
Taką stronkę znalazłam, jesli już była to przepraszam
http://www.mick-armitage....nne/bronte.html
Alison - Czw 01 Mar, 2007 08:48
A ona dla mnie to już zawsze będzie miała twarz Isabelle Huppert.
Gosia - Czw 03 Maj, 2007 21:25
Na mnie duze wrazenie zrobil opis ostatnich dni chorej na suchoty Anne Bronte. Kiedy juz nie bylo dla niej ratunku, Charlotte wyjechala z nia do nadmorskiego Scarborough, w ktorym zreszta Anne ulokowala ostatnie sceny swej powiesci "Agnes Grey".
Anne jako jedyna zostala pochowana z dala od Haworth, w miejscu ktore w jakis sposob bylo jej bliskie.
Była osobą pelną wewnetrznego spokoju, ktorego w trudnych chwilach uzyczala siostrom, jej obecnosc wyciszala napiecia miedzy siostrami.
Opisywana byla jako: "slodka, lagodna, astmatyczna, o fiolkowoniebieskich oczach, delikatnej przejrzystej cerze i jasnokasztanowych wlosach"
Gitka - Pon 28 Maj, 2007 14:46
Dzisiaj przypada rocznica śmierci Anne Brontë
zmarła 28 maja 1849 w Scarborough
rysunek wykonany przez Charlotte Brontë
http://concise.britannica.com/ebc/art-57132
behemotka - Sob 14 Sie, 2010 13:48
http://wyborcza.pl/1,7547...m_Ropuchem.html
wywiad wprawdzie o Jane Austen ale...
"Elizabeth Gaskell, znana głównie jako biografka Charlotte Brontë. Pisała m.in. o kobietach z nizin społecznych, o robotnicach z manufaktur. Albo trzecia z sióstr Brontë - Ann, która do tej pory była niemal kompletnie poza Anglią nieznana. Właśnie powstaje pierwszy przekład jej powieści na polski."
aś - Sob 14 Sie, 2010 13:59
| behemotka napisał/a: | | Właśnie powstaje pierwszy przekład jej powieści na polski. |
też to wyczytałam- bardzo się cieszę, bo ciekawa jestem twórczości najmłodszej siostry. po przeczytaniu "Na plebanii w Haworth" najbardziej polubiłam właśnie Annę
behemotka - Sob 14 Sie, 2010 14:01
http://wyborcza.pl/1,7547...m_Ropuchem.html
wywiad wprawdzie o Jane Austen ale...
"Elizabeth Gaskell, znana głównie jako biografka Charlotte Brontë. Pisała m.in. o kobietach z nizin społecznych, o robotnicach z manufaktur. Albo trzecia z sióstr Brontë - Ann, która do tej pory była niemal kompletnie poza Anglią nieznana. Właśnie powstaje pierwszy przekład jej powieści na polski."
Admete - Sob 14 Sie, 2010 16:11
Przytoczyłam w innymm dziale ten wywiad i też zwróciłam uwagę na to zdanie. Mam nadzieję, że będzie neidługo do kupienia.
behemotka - Nie 15 Sie, 2010 12:47
przepraszam, nie wiem, czemu dwa razy się wysłało
Ania Aga - Czw 02 Lut, 2012 16:40
http://merlin.pl/Lokatork...t/1,979936.html
Skąd to nagłe zainteresowanie dziewiętnastym wiekiem?
"Lokatorka Wildfell Hall" Anne Bronte do kupienia od 22 marca.
milenaj - Czw 02 Lut, 2012 16:59
Ja tam się cieszę. Choć z kupnem będę musiała trochę poczekać...
Ania Aga - Czw 02 Lut, 2012 17:06
Ależ ja nie narzekam, tylko się dziwię!
milenaj - Czw 02 Lut, 2012 17:07
Tak naprawdę, to ja też.
Anonymous - Czw 02 Lut, 2012 17:28
Może ktoś coś więcej napisać o tej książce? Kupię na pewno i cieszę się, że wydają tak ładnie jak "Shirley" ale między Bogiem a prawdą ta ostatnia mnie jakoś nie porwała więc chcę się nastawić odpowiednio...
Sofijufka - Czw 02 Lut, 2012 18:28
to jest powieść w formie listu bohatera do przyjciela oraz pamiętnika bohaterki. Losy kobiety walczącej o niezależność w świecie, gdzie w oczach społeczeństwa i w świetle prawa żona jest jedynie własnością męża.
Pojawienie się we dworze Wildfell Hall pięknej i tajemniczej wdowy wywołuje huragan plotek wśród okolicznych mieszkańców. Czy młoda kobieta skrywa jakiś mroczny sekret? Nikt nie może uciec przed przeszłością...
Anne wykorzystała tu historię swojego brata i jego pijaństwa do przedstawienia degrengolady męża bohaterki...
Dla mnie to ciekawa książka, choć główny bohater, zakochany w rzekomej wdowie to zachowuje si e czasem jak nastolatek a nie facet
Ania Aga - Czw 02 Lut, 2012 19:17
U Dyboskiego przeczytałam, że Anna w pewnym stopniu wzoruje się na Heathcliffie z "Wichrowych wzgórz" kreśląc portret swojego bohatera. Jej zamiarem było odtworzenie zmarnowanego życia brata w celu ostrzeżenia innych przed podobnym losem. Tytuł przetłumaczył "Dzierżawca dworu na Dzikich Skałach"
Czy ta powieść nie była ekranizowana?
Akaterine - Czw 02 Lut, 2012 19:21
Była, grali Tara Fitzgerald, Toby Stephens i Rupert Graves. Chętnie kupię, bo film bardzo mi się podobał.
Caroline - Nie 22 Kwi, 2012 18:47
Czekam i czekam aż cena troszkę spadnie, ale na razie nic.
Shirley też trzyma się wysoko.
praedzio - Nie 22 Kwi, 2012 20:43
Ja kupiłam już jakiś czas temu wykorzystując promocję w ŚK.
Fibula - Nie 22 Kwi, 2012 21:04
Jutro ma być promocja w Empiku 30% przy zakupach od 100 zł.
Dorfi - Sob 28 Gru, 2013 13:07
Kupiłam "Agnes Grey". Co prawda dla mamy w prezencie, ale jak ona przeczyta to przeczytam ją i ja.
|
|
|