To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - powieść - I polskie wydanie Północ Południe

Północ Południe - Pią 06 Maj, 2011 15:51
Temat postu: I polskie wydanie Północ Południe
Już w czerwcu w EMPIKU I tom powieści „Północ Południe” Elizabeth Gaskell, w której wielkie namiętności idą w parze z błyskotliwą analizą społeczną wiktoriańskiej Anglii.
Wydawnictwo Elipsa (pod znakiem Biblioteki Bluszcza) postanowiło wyjść naprzeciw potrzebom tak dużej grupy czytelników i opublikować pierwsze polskie tłumaczenie powieści.
Szczęśliwi?? ;-)

Ania Aga - Pią 06 Maj, 2011 16:52

Tak!
Hanula - Pią 06 Maj, 2011 16:59

bardzo :-)
Anonymous - Pią 06 Maj, 2011 17:08

Dożyliśmy.... :party:
Yvain - Pią 06 Maj, 2011 18:19

Super :mrgreen:
praedzio - Pią 06 Maj, 2011 18:56

No, proszę... :cool:
Agn - Pią 06 Maj, 2011 19:07

Jeżu! Dożyliśmy! A ja nawet siwa nie jestem! I ciągle daleko do mej emerytury! Wow! Niesamowite! :mrgreen:
PS Piękna okładka. :)

primavera - Pią 06 Maj, 2011 19:18

Yahoooooooooo :cheerleader2: :banan:
Eeva - Pią 06 Maj, 2011 21:27

taaaaaaaaaaaaak!!!!!!!!!!!!
milenaj - Pią 06 Maj, 2011 21:43

Wchodzę po paru dniach na forum, a tu taka wiadomość. Jest!
:banan: :banan: :banan:

Admete - Pią 06 Maj, 2011 21:50

A kto to jest Północ Południe?
damamama - Pią 06 Maj, 2011 22:04

Ja też będę jedną z pierwszych, które ją kupią. :banan:
Aragonte - Sob 07 Maj, 2011 00:21

Super, że wreszcie się doczekaliśmy :banan:
Admete napisał/a:

Też bym chciała wiedzieć :wink:
Zapraszamy w każdym razie Północ Południe do Przywitalni :kwiatek:

Anonymous - Sob 07 Maj, 2011 00:54

No ba !!!
Wreszcie-nareszcie!!
I ta okladka naprawde sliczna.

Mara - Sob 07 Maj, 2011 09:57

Przyłączam się do wszytskich uradowanych. A to miła niespodzianka! Kupię oczywiście. Okładka ładna, stylowa. Tylko ten "tom I" mnie martwi. Ile trzeba będzie czekać na drugi i czy ta książka wymaga dzielenia na tomy? Moim zdaniem w jednym by się spokojnie zmieściła.
trifle - Sob 07 Maj, 2011 16:15

A ja jak czarny charakter i zabijacz przyjemności powiem, że okładka nadal mi się nie podoba, dół jest ok, ale ta lady w koronkach nadal jak z tandetnego romansidła :sorry3: Ale trudno, dobrze, że w końcu ktoś to wyda.
- Sob 07 Maj, 2011 19:09

trifle napisał/a:
ale ta lady w koronkach nadal jak z tandetnego romansidła

szczerze mówiąc, nie zdziwiłabym się, jeśli tę książkę znajdziemy na półce pod kategorią 'romans'... :mysle:

a co do tego, że ma się w ogóle pojawić na półkach sklepowych, to, zgodnie z moim optymistycznym podejściem do życia: 'nie uwierzę, póki nie zobaczę'...

Agn - Sob 07 Maj, 2011 19:19

aś napisał/a:
trifle napisał/a:
ale ta lady w koronkach nadal jak z tandetnego romansidła

szczerze mówiąc, nie zdziwiłabym się, jeśli tę książkę znajdziemy na półce pod kategorią 'romans'... :mysle:

Na pewno nie w mojej księgarni! Jeśli na romansidła nie dałam wsadzić Austen i Bronte (no jakże by one wyglądały pośród autorzyn z BISu?!), to i Gaskell nie dam!

Admete - Sob 07 Maj, 2011 21:10

Thin masz rację :) przypilnuj tego u siebie.
Agn - Sob 07 Maj, 2011 21:17

W każdym razie ta książka na pewno nie dostanie kategorii "literatura kobieca", podobnie jak Austen, Bronte, James etc. są jako literatura piękna, to i Gaskell się w grobie przewracała nie będzie. :)
A w razie czego ja wiem, o co chodzi i nie pozwolę na to, by się Gaskell kisiła z chłamem z Amberu i resztą badziewia. :D
Ale już np. za empik nie ręczę. :lol:

Admete - Sob 07 Maj, 2011 21:27

A to w takim razie, ja się chyba wstrzymam z kupnem.
Okładka niezbyt trafiona, ale trudno sie mówi.

Aragonte - Sob 07 Maj, 2011 22:12

Mag113 napisał/a:
Admete napisał/a:

Dział Promocji Wydawnictwa Elipsa! :mrgreen:

Niepokoi mnie informacja z dzisiejszej korespondencji mailowej od pewnej pani redaktor, prowadzącej sprawę wydania N&S. Zapytałam, kiedy zostanie wydana część II. Odpowiedź: Co do kolejnej czesci, jeszcze nie wiadomo - zobaczymy jak pojdzie z pierwsza. Czyżby, o ile, np. "nie pójdzie" sprzedaż I części, nie wydadzą drugiej??? :bejsbol: :mysle:

Wrrrr! Miejmy nadzieję, że sprzedaż pójdzie dobrze (pewnie się o to i tak postaramy :wink: ), ale ta informacja nie brzmi zachęcająco :-| Czemu to w ogóle podzielili? :?

Dzięki za info :kwiatek:

Anaru - Nie 08 Maj, 2011 01:01

Mag113 napisał/a:
Co do kolejnej czesci, jeszcze nie wiadomo - zobaczymy jak pojdzie z pierwsza. Czyżby, o ile, np. "nie pójdzie" sprzedaż I części, nie wydadzą drugiej??? :bejsbol:

No świetny, genialny wręcz pomysł... :confused3:
czyli niezorientowany człowiek czyta część pierwszą i jak wreszcie wydadzą część drugą, to już nic nie pamięta z pierwszej... :roll:
Pogratulować.

praedzio - Nie 08 Maj, 2011 08:40

Na Gosinym blogu doczytałam, że odstęp czasowy między dwiema częściami to kilka miesięcy. Podejrzewam, że źródło wiedzy było to samo. ;)
Caroline - Nie 08 Maj, 2011 17:39

Świetna wiadomość! Nareszcie.
Okładka bardzo mi się podoba, w każdym razie ładniejsza niż dwie poprzednie.
Czekamy zatem z niecierpliwością na czerwiec. To już niedługo.