To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści - "Portret Doriana Graya" Oscar Wilde

Anonymous - Nie 20 Cze, 2010 10:53
Temat postu: "Portret Doriana Graya" Oscar Wilde

Dorian Gray jest człowiekiem niezwykłej urody, lecz nie tylko jego aparycja czyni go niezwykłym... Jest on bowiem w posiadaniu obrazu, swojego portretu, który starzeje się zamiast swego właściciela.

Dziś pożyczyłam od koleżanki, zaraz zrobię sobie herbatki z cytrynką, wyłączę się z życia rodzinnego i biada temu kto przerwie mi czytanie. Po lekturze podzielę się wrażeniami.

Dodaję okładkę zagraniczną, polskie wydanie nie doczekało się ładnej oprawy. Może strzelą wydanie filmowe, ach Ben Barnes na okładce :)

Sofijufka - Nie 20 Cze, 2010 11:12

przyjemnej lektury! Dobrze sie to czyta :mysle:
RaczejRozwazna - Nie 20 Cze, 2010 16:05

Oj dobrze :) Polecam gorąco!
Gunia - Nie 20 Cze, 2010 16:14

Była filmowa okładka - oczywiście tylko angielska.

Anonymous - Nie 20 Cze, 2010 18:30

Jestem w trakcie, zrobiłam sobie przerwę na przetarcie patrzałków i powrót do Was. Nie chcę zapeszyć, ale jak na razie OGROMNIASTY ukłon w stronę Wilde'a.

Gunia napisał/a:
Była filmowa okładka - oczywiście tylko angielska.
[url=http://images50.foto...00m.jpg]Obrazek[/URL]

Ładna, na serio ładna. Może kiedyś "Portret Doriana Graya" w orginale? Hmm, kto wie :-P
Nie mam nic przeciwko, a nawet bardzo bym chciała aby polska okładka (jeśli będzie nowe wydanie) była coś w deseń tego plakatu:

RaczejRozwazna - Nie 20 Cze, 2010 21:22

Ben Barnes jest dla mnie - z powierzchowności - idealnym Dorianem...
stawrogi - Nie 12 Wrz, 2010 22:00

O nie widziałam, pamiętam z dzieciństwa jakąś starą wersję nadawaną w cyklu Perły z lamusa- od niej się zaczęło- dopiero potem przeczytałam książkę:)
Diana - Wto 14 Wrz, 2010 19:23

Jeszcze książki nie czytałam, ale chyba najpierw zobaczę film. Ben Barnes z plakatu patrzy po prostu hipnotyzująco. Całkiem już zapomniałam, że miano ten film nakręcić. A szykuje się chyba prawdziwa uczta.
Eeva - Wto 14 Wrz, 2010 22:55

Film bardzo fajny polecam, ale zupełnie inny niz książka - tzn różni się od książki, tak to chciałam ująć ;-)
Gunia - Sob 25 Wrz, 2010 22:59

Ale chyba nieźle oddaje ideę? Tzn. jeśli wziąć pod uwagę, że z oczywistych względów mocno "fabularyzuje" historię, którą Wilde spisał w sposób bardziej refleksyjny.
hannah_johnson - Czw 07 Lip, 2011 22:36

RaczejRozwazna napisał/a:
Ben Barnes jest dla mnie - z powierzchowności - idealnym Dorianem...

Dorian o ile dobrze pamiętam, był w powieści blondynem, a Ben ma ciemne włosy, ale to akurat można przeboleć. Film bardzo fajny:)

Dajana1003 - Pią 08 Lip, 2011 17:45

Widziałam tylko część filmu, ale nigdy nie myślałam, że jest oparty na jakiejś książce :)
Anonymous - Sob 09 Lip, 2011 12:21

powazny blad !!
Deanariell - Pon 11 Lip, 2011 11:31

Dajana1003 napisał/a:
Widziałam tylko część filmu, ale nigdy nie myślałam, że jest oparty na jakiejś książce

:paddotylu: Oscar Wilde zapewne przewraca się w grobie ze zgrozą w oczodołach. :-P
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde

Nie wiem jak teraz program z języka polskiego w LO, ale powinni coś o tym autorze przynajmniej wspominać w ramach wzmianki o literaturze obcej - przy okazji zagadnień: modernizm, Młoda Polska... :mysle: Która to teraz klasa w tym trzyletnim systemie LO? :roll:

Gunia - Pon 11 Lip, 2011 12:36

Trzecia. :) I w tym temacie nie za wiele jest w programie utworów zagranicznych autorów, zresztą w ogóle klasyka światowej literatury jest traktowana baaardzo pobieżnie.
Anonymous - Pon 11 Lip, 2011 13:47

Ja nie przyganiam mlodziezy, bo sama poznalam tworczosc Oscara zupelnie poza lektura szkolna...
Admete - Pon 11 Lip, 2011 21:26

Niestety przy 3 latach w LO nie ma czasu na zbyt wiele...
Deanariell - Wto 12 Lip, 2011 15:14

AineNiRigani napisał/a:
Ja nie przyganiam mlodziezy, bo sama poznalam tworczosc Oscara zupelnie poza lektura szkolna...

Ja chyba również w ten sposób... Przy okazji czytania na własną rękę różnych opracowań na temat epoki... :mysle: :wink:
Admete napisał/a:
Niestety przy 3 latach w LO nie ma czasu na zbyt wiele...

W ciągu czterech lat nie można było się zmieścić z programem, a teraz, to już totalna żałość... :roll: Nie wywracam oczyma na niedoinformowaną młodzież, raczej ubolewam nad nędzą systemu edukacji. :-|

Nawet, jeśli nie ma czasu na czytanie, to można byłoby uczniom ogólnie opowiedzieć o najważniejszych utworach z danego okresu, polskich szczególnie, ale na tle literatury obcej, a przynajmniej z naciskiem na kulturę i sztukę Europy, skoro jesteśmy jej częścią. :P Wiem, że to utopijna wizja z mojej strony. ;)

Velissa - Wto 12 Lip, 2011 23:16

Czytam... czytam... Oj... Wciąga :)

Filmu nie widziałam jeszcze... Ale postanowiłam, że przeczytam najpierw książkę...

Deanariell - Śro 13 Lip, 2011 11:39

Velissa napisał/a:
postanowiłam, że przeczytam najpierw książkę

:oklaski: :wink:

hannah_johnson - Nie 24 Lip, 2011 12:41
Temat postu: Re: "Portret Doriana Graya" Oscar Wilde
Biedroneczka napisał/a:
Obrazek

Dorian Gray jest człowiekiem niezwykłej urody, lecz nie tylko jego aparycja czyni go niezwykłym... Jest on bowiem w posiadaniu obrazu, swojego portretu, który starzeje się zamiast swego właściciela.

Dziś pożyczyłam od koleżanki, zaraz zrobię sobie herbatki z cytrynką, wyłączę się z życia rodzinnego i biada temu kto przerwie mi czytanie. Po lekturze podzielę się wrażeniami.

Dodaję okładkę zagraniczną, polskie wydanie nie doczekało się ładnej oprawy. Może strzelą wydanie filmowe, ach Ben Barnes na okładce :)

Polecam tez inne utwory Wilde`a:)

beatrice - Czw 12 Lip, 2012 12:49

Jedna z moich ulubionych książek. Po prostu kopalnia złotych myśli.
Posiadam wydanie z Benem na okładce, w środku są też cudne fotosy z filmu. Więc uczta nie tylko dla szarych komórek, ale i dla oka. :wink:

Gunia - Pią 13 Lip, 2012 04:08

W środku są fotosy?! :shock: Jak mogłam ich nie zauważyć? Cóż, w takim razie drugi egzemplarz jest mi jednak niezbędnie potrzebny. :mrgreen:
beatrice - Pią 13 Lip, 2012 08:59

Są, są. Rozpłynąć się można. :serduszkate: