Przesunięty przez: Gosia Sob 08 Mar, 2008 19:14 |
Deathly Hallows - to dopiero początek! |
| Autor |
Wiadomość |
arlekin
arlekin

|
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 22:44
|
|
|
Ja mam za soba cała serię. czytałam zaraz po wyjściu każdej części. choć tomy I-III już ze dwa razy.
po przeczytaniu powiem tak. rozczarowala mnie Rowling w ostatnim tomie. Mam wrażenie, ze koniecznie chciala zakończyć na 7 tomach, a tym samym ostatni tom strasznie skopała- brak postaci, skrót walk, historii itp.
Taki quiz odnośnie moim zdaniem wpadek w 7 tomie, o jakiej postaci Pani Rowling zapomniała? |
_________________ O panie, udziel mi zmysłu humoru.
Daj mi łaskę, ażebym rozumiał się na żartach, a dzięki temu trochę szczęścia zaznał w życiu i z innymi mógł się nim dzielić.
(św. Tomasz Morus) |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 30 Maj, 2012 07:57
|
|
|
| arlekin napisał/a: | | Taki quiz odnośnie moim zdaniem wpadek w 7 tomie, o jakiej postaci Pani Rowling zapomniała? | oj, nie wiem. Acz w moim odczuciu też siódmy, tj. końcówka siódmego tomu była najbardziej naciągana i to nawet nie wspominam o epilogu.
No i co najmniej dwa razy zaprzeczyła sama sobie (przynajmniej ja tyle wyczytałam):
- jak Hermiona mówi w kafejce, że nigdy nie rzucała zaklęcia zapomnienia, a przecież wcześniej twierdziła, że zmieniła pamięć rodzicom
- raz jest mowa, że zaklęcie wygasa po śmierci rzucającego, a inne później trwa po śmierci innego czarodzieja.
Ale i tak czytało mi się dobrze (a nawet bardzo dobrze) i przymierzam się powolutku do powtórnego maratonu filmowego |
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Śro 30 Maj, 2012 10:28
|
|
|
A ja czekam z utęsknieniem na obejrzenie drugiej części....
I gdyby nie maraton Battlestar Galactica (II połowa III sezonu ) to bym się pewnie już dawno sama dobrała,m żeby nie czekać. |
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Nie 03 Cze, 2012 11:04
|
|
|
| BeeMeR napisał/a: | - jak Hermiona mówi w kafejce, że nigdy nie rzucała zaklęcia zapomnienia, a przecież wcześniej twierdziła, że zmieniła pamięć rodzicom
- raz jest mowa, że zaklęcie wygasa po śmierci rzucającego, a inne później trwa po śmierci innego czarodzieja.
|
Łe? Tylko tyle? Przez całą serię takich błędów jest mnóstwo. By daleko nie szukać - w pierwszym tomie o Jamesie było, że jest ścigającym, potem zrobiła z niego szukającego.
Itp. Itd.
A o jakiej postaci nie napisała w siódmym tomie? Powiem szczerze, że bladego pojęcia nie mam. Ale raczej nikogo istotnego nie pominęła.
I mnie osobiście siódmy tom bardzo się podobał. Ale niech będzie, że ja kocham całą serię, ze wszystkimi jej wadami i zaletami. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 03 Cze, 2012 12:12
|
|
|
Ja zupełnie nie widze takich wpadek. Akurat Potetra to czytam całościowo |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Nie 03 Cze, 2012 12:24
|
|
|
| Mi też one nie przeszkadzają, choć za którymś czytaniem włażą same w oczy. Całość i tak nie traci nic ze swoich walorów tylko dlatego, że jest kilka błędów. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 03 Cze, 2012 12:29
|
|
|
Jakieś tam błędy wyłapują, ale liczy się fajność całokształtu |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 14:05
|
|
|
Skończyłam ostatni tom i Snape'a mi żal
W ogóle mi go było zawsze żal, ale teraz to już całkiem...
A w ogóle to ten Najźlejszy ze Złych Voldemort skojarzył mi się z Tengelem w daaaawno temu czytanych Ludziach Lodu. Wszyscy się go boją przez pokolenia, a totem się taki niedorobek okazuje.
Ciekawa jestem filmów, bo na razie chyba trzy mam za sobą...
| arlekin napisał/a: | | Taki quiz odnośnie moim zdaniem wpadek w 7 tomie, o jakiej postaci Pani Rowling zapomniała? |
O kim? |
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 16:04
|
|
|
| Anaru napisał/a: | | Skończyłam ostatni tom i Snape'a mi żal |
Wciąż się po tym pozbierać nie mogę.
A jak słucham soundtracka to już świczki w okach. |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 16:17
|
|
|
| Anaru napisał/a: | A w ogóle to ten Najźlejszy ze Złych Voldemort skojarzył mi się z Tengelem w daaaawno temu czytanych Ludziach Lodu. Wszyscy się go boją przez pokolenia, a potem się taki niedorobek okazuje. | dokładnie
Jak dokończę czytać wątek to zabieram się ponownie za serię |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 18:10
|
|
|
Czytałam rok temu, więc na razie dam sobie odpocząć, ale na pewno przeczytam raz jeszcze Mnie tez Snape'a było żal...Mógł byc innym człowiekiem. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012 22:36
|
|
|
Zobaczyłam wreszcie wszystkie części
I naprawdę mi się podobało, mimo pewnych nieścisłości, uogólnień itd.
Muszę teraz poczytać wątek. |
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 16 Lip, 2012 06:44
|
|
|
| Ha, a ja zamiast spac w sobote w nocy czytalam sobie HP7... i rano tez, zamiast pracowac, czytalam sobie dalej. Naprawde dobre sa te ksiazki! |
|
|
|
 |
Eeva
Rtyhm is my life

|
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 10:11
|
|
|
Wczoraj wkręciłam przyjaciółkę w HP. Wczesniej zarzekała się że nie przeczyta i nie obejrzy i takie tak, ale jak wykorzystałam to, że była trochę napita i zmusiłam ją do obejrzenia pierwszej części. Wkręciła się strasznie, obejrzałyśmy jeszcze dwie następne części, przeżywała, krzyczała do telewizora i w każdej nowej postaci widziała zwolennika Voldemorta:-)
Zarzeka się, że książek nie przeczyta, bo jak obejrzy to już wszystko będzie wiedziała, ale jak ją znam to zaraz się dorwie do książek:-)
Tak w sumie to strasznie jej zazdroszczę, że może poznać ta historię i obejrzeć film nie wiedząc co się wydarzy i nie znając praktycznie każdej sceny:-) |
_________________ I live in the real world where vampires burn in the sun.
I don't want to achieve immortality through my work; I want to achieve it through not dying.
The Cure, Joy Division and Morrissey make it cool to be unloved. |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Pon 06 Sie, 2012 11:38
|
|
|
No to jest fajne uczucie, ja tak ostatnio miałam swój pierwszy raz z Harrym Potterem. Fanturia mnie zaraziła wciskając pierwszy tom i w efekcie przeczytałam wszystkie tomy i obejrzałam wszystkie części. |
|
 |
milenaj

|
|
|
|
 |
Eeva
Rtyhm is my life

|
Wysłany: Czw 08 Lis, 2012 14:29
|
|
|
Widziałam w angielskiej wersji, bardzo fajne, chociaz ja jestem zwolenniczką klasycznych okładek Bloomsbury - http://www.bloomsbury.com...27s+Stone&Gid=1
|
_________________ I live in the real world where vampires burn in the sun.
I don't want to achieve immortality through my work; I want to achieve it through not dying.
The Cure, Joy Division and Morrissey make it cool to be unloved. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 08 Lis, 2012 15:31
|
|
|
Mam dwie ostatnie w angielskiej wersji Dzięki Agn |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Pią 09 Lis, 2012 11:54
|
|
|
| milenaj napisał/a: | | Widzieliście te okładki? |
Bardzo ładne |
|
 |
arlekin
arlekin

|
Wysłany: Sob 10 Lis, 2012 20:56
|
|
|
Widziałam nowe wydanie. Całkiem fajne okaldki, ale nie dam sie zwariować i nie kupię. Chyba, ze chrześniakowi za jakieś 6 lat.
A w siódmej części w ogóle nie pojawia się watek Charliego Wesley,a, dziwne ze nie walczy wraz z rodziną, co? Wesley'owie są tacy liczni, ze o nim zapomniała, a może coś przeoczyłam?
To odpowiedź do pytania z czerwca. Pół roku, hmmm lepiej późno niż w cale, mam rację Anaru. |
_________________ O panie, udziel mi zmysłu humoru.
Daj mi łaskę, ażebym rozumiał się na żartach, a dzięki temu trochę szczęścia zaznał w życiu i z innymi mógł się nim dzielić.
(św. Tomasz Morus) |
|
|
|
 |
milenaj

|
Wysłany: Sob 10 Lis, 2012 23:22
|
|
|
Ja też dzisiaj zmacałam w Empiku. Jejku jak fajnie wyglądają te okładki, a w twrdej oprawie to dopiero. Ale przecież nie kupię nowych, jak mam komplet. Ale cenę koszt w myśli oszacowałam i na półce sobie wyobraziłam. |
_________________ https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Sob 10 Lis, 2012 23:34
|
|
|
| arlekin napisał/a: | | Pół roku, hmmm lepiej późno niż w cale, mam rację Anaru. |
Przynajmniej zagadka rozwiązana |
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 12 Lis, 2012 17:29
|
|
|
| Jaka zagadka? Ja widzę tylko pytanie, a zero odpowiedzi -_-' |
|
|
|
 |
Anaru

|
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 10 Gru, 2012 07:41
|
|
|
"A w siódmej części w ogóle nie pojawia się watek Charliego Wesley,a, dziwne ze nie walczy wraz z rodziną, co? Wesley'owie są tacy liczni, ze o nim zapomniała, a może coś przeoczyłam?
To odpowiedź do pytania z czerwca. Pół roku, hmmm lepiej późno niż w cale, mam rację Anaru"
Hej! To gdzie jest ta odpowiedz! Bo ja tez jestem ciekawa co z Charliem? |
|
|
|
 |
|
|