PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Świat według Marvela
Autor Wiadomość
annmichelle 

Wysłany: Nie 28 Sie, 2022 13:04   

Ben Kingsley świetnie się odnalazł w roli pseudo-Mandaryna. :-P
W "Ironie Manie 3" był świetny, a w krótkometrażówce kradł każdą scenę.
BeeMer, obejrzyj kiedyś "Shang Chi" :mrgreen: - kontynuuje wątek z krótkometrażówki.
Dialog o "Planecie małp" i poplątana logika - jedna z bardziej komiczno-absurdalnych scen marvelowskich. :rotfl:
A relacja Trevora (Kingsleya) z jego "zwierzątkiem domowym", hm ... To trzeba zobaczyć! :-P :mrgreen:

BeeMeR 

Wysłany: Nie 28 Sie, 2022 16:09   

annmichelle napisał/a:
Ben Kingsley świetnie się odnalazł w roli pseudo-Mandaryna.
Oj tak, to jednaq z postaci, która chyba nie mogła być lepiej obsadzona :szacuneczek: :oklaski: :rotfl:
Dziecko Bin Ladena i Benny Hilla :lol:

Wszystko (prawie) obejrzę, jeśli czas pozwoli ;)

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Nie 28 Sie, 2022 19:00   

Dobra. Napadne na Disney Plus. Dzieki! :mrgreen:
annmichelle napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
Przypomnijcie mi proszę, czy powinnam z nim jeszcze któryś film ominąć :kwiatek:

Nie kojarzę, żeby któryś z pozostałych marveli był brutalny, obrzydliwy, czy jakoś moralnie skrzywiony. :mysle: Agn, masz pomysł?

Kurcze, nie bardzo. Ja ogladam te filmy inaczej niz rodzic i wielu rzeczy nie zauwazam. :mysle:

BeeMeR 

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2022 13:41   

Zimowy żołnierz za mną, trochę mnie znudził, trochę mi się podobał.

Oglądam Thora - mroczny świat. Olaboga, Portman jest okropna :roll: piękna kobieta, ale grać to ona nie umie, przynajmniej w moich oczach i w tym filmie :confused3:
Zaczynam podejrzewać, że feralna trylogia SW nie mogła się udać z dwójką drewnianych aktorów wybranych do "epickiego romansu" i jeszcze na dobitkę irytujący Jar Jar :czekam2:

annmichelle 

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2022 14:46   

A nie mówiłam, że Portman w SW i Marvelach to porażka? :mrgreen:
W sumie w każdym filmie w jakim ją widziałam (poczynając od Leona) mnie irytowała. :roll:
Nie rozumiem jej fenomenu.
Zamierzam niedługo obejrzeć najnowszego Thora, gdzie w/w też gra, więc ciekawa jestem, czy może będzie lepiej....

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2022 19:46   

Ja akurat bardzo lubie Portman i doceniam czesto jej gre aktorska, ale ona kompletnie nie nadaje sie do filmow rozrywkowych - w ogole nie chwyta konwencji. Wole ja w dramatach.

BeeMeR 

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2022 22:15   

Mnie ona zazwyczaj nie przeszkadza, w Leonie na pewno nie, w SW zdecydowanie gorzej odbierałam Haydena, w pierwszym Thorze też nie tak bardzo jak w drugim. Ale tu - zupełnie nietrafiona :roll:

BeeMeR 

Wysłany: Wto 06 Wrz, 2022 10:18   

Zaczęłam czas Ultrona - podczas zakrapianej imprezy Avengersi próbowali sił z młotem Thora, a przy kapitanie Aneryka drgnął, lekko szokując właściciela :lol:
Podejrzewam, że o tą scenę chodziło :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez BeeMeR Śro 07 Wrz, 2022 14:48, w całości zmieniany 1 raz  

annmichelle 

Wysłany: Wto 06 Wrz, 2022 11:57   

Tak, to o tę scenę chodziło. :mrgreen:
Miej ją w pamięci, bo wróci rikoszetem w "Endgame". :wink:

BeeMeR 

Wysłany: Śro 07 Wrz, 2022 14:47   

Skończyłam Avengerów - czas Ultrona. Widowiskowe łubudu, ale niestety film mi się dłużył i nieraz zerkałam na licznik ile jeszcze do końca... :czekam2:

BeeMeR 

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2022 13:27   

wojna bohaterów - na Syberii mówi się po niemiecku... zbieram szczękę z podłogi :thud: :rotfl:
Cieszę się,że Adam zrezygnował jednak po namyśle z dalszych filmów i poprzestał na Avengersach, tych pierwszych, bo to kolejny, który jest widowiskowy ale niekoniecznie dobry. Pokazałam mu tylko w/w scenę z próbami podniesienia młota Thora :wink: ew. Obejrzymy Strażników Galaktyki razem.

BeeMeR 

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2022 14:30   

Zaraz po wojnie bohaterów obejrzałam Team Thor - jaka cudowna, kilkuminutowa bzdura :rotfl:
Thor kładzie swój młot spać dokładnie tak jak Anusia swoje ulubione pluszaki :lol: :rotfl:

BeeMeR 

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2022 08:47   

Zaczęłam wczoraj Czarną Panterę ale film nie przetrwał próby pierwszych 15 minut. Myślałam, że się zaziewam na śmierć. :czekam2:

Zaczęłam zatem Ragnarok i przynajmniej się pochichrałam :lol:
nie mam nic przeciwko sporej dawce humoru i autoironii - może nawet obejrzę z Adasiem :mrgreen:

annmichelle 

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2022 08:52   

Agn napisał/a:
Thor: Love and Thunder a.k.a. The Best of Guns'n'Roses

Rozrywka przednia. Zwłaszcza jeśli ktoś lubi poczucie humoru Taiki Waititi (ja kocham). Do tego świetny soundtrack. I Chris H. w (niemal) pełnej krasie (jeeeeest na co patrzeć :serduszkate: ).
Choć film w sumie o niczym, to jednak fajnie się ogląda. Jest tak absurdalny, że nic tylko się cieszyć. :mrgreen:

Wczoraj obejrzałam.
I powiem, że nie miałam takiego :co_stracilam: jak w przypadku "Ragnaroka".
Na plus:

- gra Bale'a i Hemswortha.
Tego pierwszego nie poznałabym, gdybym nie wiedziała, że to on. Szkoda go jedynie na jeden film :-| , był dobrym "złolem" i mógłby być głównym złym w tej fazie marvela. No szkoda.
A Hemsworth zyskuje u mnie z każdym filmwm, w którym go widzę. Oglądałam z nim kilka filmów pozamarvelowskich i to jest naprawdę dobry aktor. Potrafi grać i mam nadzieję, że będzie dostawał dobre role.
Chris Evans (kapitan Ameryka) przyjmuje role złoli i psychopatów i świetnie się w tym odnajduje, więc może Hemsworthowi też dadzą szansę, żeby pograł coś nie tylko "ze względu na wygląd". Ma potencjał komediowy, ale i dramatyczny.

- Portman wypadła lepiej niż w dwóch pierwszych "Thorach". Nie irytowała mnie tak bardzo i nie przewijała się po ekranie z miną "co ja tutaj w ogóle robię"

- mroczne momenty

Minusy:

- wątek Zeusa i zgromadzenia bogów
Russel Crowe mówiący z rosyjskim akcentem (???) nie był Zeusem, a bardziej jakimś satyrem. :roll:
Co to w ogóle miało być?! Całe to zgromadzenie bogów było "od czapy" i zapełniaczem czasu antenowego.

- "dialogi na odległość" Thora z dziećmi :pomocy:

- męcząca konwencja.
Po godzinie zrobiłam sobie przerwę na herbatę, bo zaczęła mnie boleć głowa. Nie wiem, czy to wina montażu, zbyt szybkich ujęć, zbyt wielu przeskoków po wątkach. Męczące to było po prostu.

Muza jest niemal kopią tej z "Ragnaroka", choć obok G'n'R pojawia się też... ABBA. :mrgreen:

Jednak nie podchodzi mi ta "jajcarska" konwencja w przypadku opowieści o Thorze. W Strażnikach ją bardzo lubię, a tutaj w wielu momentach mam odczucie, że to jest takie wymuszone, nienaturalne i nieśmieszne.

Scenariusz nie był taki zły, ale można to było bardziej stonować i wybrzmiałby lepiej, a tu obok scen śmierci głównych postaci mamy zaraz kiepską scenę z dziewczynką, która pyskuje Thorowi (BTW - to dziecko grało tragicznie słabo...).

Film lepszy niż oczekiwałam, podobał mi się chyba nawet bardziej niż Strange i multiversum, ale to wciąż moja ocena na poziomie 5-6 na 10. :-|
Czekam na Strażników.

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2022 09:26   

Ja sie tylko nie zgodze co do Bale'a a raczej jego zlola - w ogole mnie ten typ nie obchodzil i nie rozumialam jego postepowania. Kiedy pojawial sie na ekranie to mialam raczej "o nie, to znowu on, po co?" :roll: niz "no, ale sie teraz zacznie!" :mrgreen:
Blizej mu bylo do zlola a'la "Tenet" niz do postaci, na ktora.soe.czeka, by cos namieszala.
Szkoda Bale'a do takiej roli.

annmichelle 

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2022 09:34   

Agn napisał/a:
Szkoda Bale'a do takiej roli.

O to mi chodzi, że zagrał naprawdę dobrze i starał się z niej więcej wycisnąć niż tam było.
Niestety, scenariusz mu nie pozwolił i ta jajcarska konwencja (vide pierwcze z nim sceny, gdzie trafia do oazy boga którego czcił).
No i pod względem charakteryzacji cały czas miałam skojarzenie z Voldemortem :roll: . Mogli go jakoś inaczej przedstawić wizualnie.

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2022 09:36   

Oooo tez mialam skojarzenie z Voldemortem! :high5:

BeeMeR 

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2022 20:03   

Skończyłam Thor Ragnarok - ogromnie mi się podobał :serce:
Podejrzewam, że zabawno-ironiczna konwencja nie każdemu odpowiada - mnie jak najbardziej :lol:
Ostatnio filmy marvelowe odbierałam tak sobie, nudnawe, niezapamiętywalne, ale widowiskowe łubudu, a ten przynajmniej był jakiś, ufam, że zapamiętywalny, po części ze względu na doskonałą obsadę, a po części to, jak bawili się swoimi rolami. Ubawiłam się dość dobrze :lol:

Darryl Team - chyba najsłabsza krótkometrażówka ze wszystkich, ale niech tam będzie.

BeeMeR 

Wysłany: Pon 12 Wrz, 2022 19:46   

Avengers - wojna bez granic:
Oj, łubudu i komary mutanty :roll:
Tj. ja mam nie po drodze z tym, co się tu złożyło w całość:
- atak z kosmosu na Ziemię, a najlepiej USA :roll:
- za dużo bohaterów na raz, a jak coś jest o wszystkim to o niczym konkretnie
- animowany Zuy - nie poradzę, Tanos walił sztucznością, nie umiem się nim przejąć ani zachwycić ani przerazić, nic.
- Zielone ludziki ani laska z czułkami też do mnie nie przemawiają nie poradzę, wolę ludzi z mocami albo ludziopodobnych kosmitów, a nie takich, którzy wyglądają jak pomalowani albo z... komiksu ;) . Ok, ja oczywiście wiem, że tu podstawą jest komiks, po prostu tego filmu akurat nie kupuję :P
- jak kto0ś umiera (np. kolejny raz) to też nie wiem, czy tym razem na prawdę czy wróci (np. Loki), więc też nie umiem się przejąć.
Widać ten film nieszczególnie był dla mnie.
Nowe fryzury, oczy, brody doceniam ;)

Kapitan Marvell
Pamiętam, jak poszłam z dzieciakami do kina na Jak wychować smoka 3 i przed seansem puścili zwiastun tegoż - oj, byłam wściekła, bo zwiastun był nieodpowiedni dla dzieci, przynajmniej Anusi, chodzi mi o scenę gdy tytułowa bohaterka wgniata staruszkę w słupek metra/autobusu(?) :bejsbol:
Ok, w filmie scena jest jasna, ale dla Ani w zwiastunie nie była :bejsbol:

Fulm natomiast mi się podobał, pomijając wstęp, kiedy nie bardzo wiedziałam o co chodzi i dlaczego... :co_stracilam:
No, takich zuych to ja rozumiem :serce:
I linia fabuły skupiona ja jednym głównym wątku, a nie milionie drobnych - i o to chodzi.
Podobało mi się wyjaśnienie skąd Fury ma oko takie jakie ma ;)

annmichelle 

Wysłany: Pon 12 Wrz, 2022 20:39   

BeeMeR napisał/a:
Widać ten film nieszczególnie był dla mnie.

Być może. :-)
"Infinity War" najlepiej ogląda mi się od razu z "Endgame". Dla mnie to część 1 i 2 całości. Oba filmy baaaardzo lubię, bo są fabularnie dopracowane, jest balans między akcją, psychologią postaci i dla mnie właśnie siłą jest, że wreszcie łączą się w nich wszystkie wątki i spotykają wszyscy bohaterowie. :-) No i mają kilka bardzo emocjonalnych scen.

"Kapitan Marvel" - nie podeszła mi aktorka, która gra główną rolę. :roll: Może dlatego rzutuje mi to na całość filmu. Doceniam klimacik, ale film dla mnie wśród marvelowych średniaków, jak np. Ant-Man.

BeeMer, ale zawsze lubię poczytać opinie różne od moich. :kwiatek:

BeeMeR 

Wysłany: Pon 12 Wrz, 2022 22:23   

annmichelle napisał/a:
fabularnie dopracowane
:co_stracilam:
Może chodzi o to, co określiłam jako "wielkie łubudu" ;)

annmichelle napisał/a:
psychologią postaci
których? :shock:
Psychologia postaci to akurat ostatnia rzecz której oczekuję po marvelach ;) nie boli jak się tu i ówdzie pojawia jakiś rozwój, ale ogólnie to ja oczekuję zajmującej walki dobra ze złem ;) albo po prostu bajki o supermocach ;) miłości i emocji tego typu też nie oczekuję i nie zawsze kupuję namiastki ;)

annmichelle napisał/a:
mają kilka bardzo emocjonalnych scen.
:shock: Musiałam przegapić, serio. :mysle:

Ja też lubię czytać odmienne opinie, nawet jeśli za nic nie jestem w stanie się z nimi zgodzić :kwiatek:

Mnie akurat podeszła Marvelka, pasuje mi taka trochę androidowa, robi swoje i jest ok.

annmichelle 

Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 07:24   

BeeMer, obejrzyj "Endgame", bo nie będę wyłuskiwać poszczególnych scen w argumentacji (dla mnie te dwa filmy to jak jeden długi film). :-) A "Infinity War" spodobało mi się dopiero przy drugim oglądaniu :-P .
Poza tym co jednych wzrusza innych niekoniecznie. :wink:
Mnie poruszyły losy Gammory, Czarnej Wdowy, Kapitana Ameryki, Iron Mana, a nawet Visiona. :wink: Ostatnia scena z Czarną Wdową czy ostatnia z Kapitanem Ameryką - bardzo je lubię po prostu. :serce2:
Oprócz tego scenarzyści mieli ciężką robotę w przypadku tych dwóch filmów, bo trudno kręcić filmy nie z jednym, nie z dwoma, ale z, hm, 8-10 głównymi bohaterami.
Swietnie powiązali wątki, wielu narzekało na "Endgame", że momentami jest przegadany, a mnie właśnie to "przegadanie" się podobało i pozwoliło wybrzmieć pewnym sytuacjom i scenom.

Wspomniane przez Ciebie "łubu dubu" to dla mnie są np. pierwsi Avengersi czy Dr Strange 2. :-P

BeeMeR 

Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 07:39   

Obejrzę Endgame niedługo, na razie jestem w trakcie Homecoming. Sympayczny ten popkulturowy Spidermanek :wink:

BeeMeR 

Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 16:20   

Homecoming mnie jednak okropnie znudziło :spi:
Problemy dorastających amerykańskich nastolatków to nie moja bajka, nawet jeśli jeden z nich jest superbohaterem. Czy tam później jest jakieś godne uwagi łubudu?
Bo żebyśmy się dobrze rozumiały, ja lubię dobrze zrobione łubudu, zabili go i uciekł, a nawet od czasu do czasu komary mutanty, byleby to było widowiskowe i rozrywkowe :wink:

annmichelle 

Wysłany: Wto 13 Wrz, 2022 19:12   

Dla mnie dwa pierwsze Spider-Many i dwa pierwsze Ant-Many to kino familijne jakby żywcem wyjęte z lat 90-tych. :wink:
Nie moje klimaty.
Ale wrażenia mam neutralne, nie negatywne, jak w przypadku kilku marveli.

Odpowiedz do tematu