|
Thomas Hardy |
| Autor |
Wiadomość |
migotka
migotka

|
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 27 Lis, 2008 20:45
|
|
|
Skończyłam właśnie czytać Pod drzewem, pod zielonym... (Under the Greenwood Tree) Hardy'ego. I trzeba przyznać, że podtytuł, Sielanka w stylu holenderskim (chociaż nie wiem czemu akurat w stylu holenderskim...), jest całkowicie adekwatny do treści. Ja mam wydanie z roku 1957, nie wiem czy były inne, ale zdecydowanie to wpływa na treść i odbiór ksiażki. Ale i tak bardzo dobrze mi się czytało tą powieść, zwłaszcza pierwszą częsć, Zimę. Nawet kilka razy się całkiem nieźle uśmiałam. Całość jest bardzo lekka, miła i przyjemna, taka sielankowa właśnie. Powiem szczerze że, mimo iż ksiażkę dobrze mi się czytało, wolę jej ekranizację z 2005 roku; jest to film z bajkowym klimatem, i w sumie niewiele się różni od powieści, ale jakoś tak cała historia jest lepiej poprowadzona i bohaterowie są bardziej realni i fajniejsi.
A to mój ulubiony cytat: Jestli coś równie bezczelnego jak zjednoczone niewiasty? |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Irm

|
Wysłany: Sob 14 Mar, 2009 19:27
|
|
|
Ja tylko chciałam uprzedzić - gdyby ktoś zamierzał nabyć w Empiku anglojęzyczną wersję Under The Greenwood Tree to jest to streszczenie Pinguina na drugim stopniu trudności (600 słów).
Ja się właśnie ostatnio tak nacięłam, bo uskrzydlona frajdą czytania Gaskell w oryginale postanowiłam nabyć właśnie tę powieść Hardy'ego (za 27 zł). No i zamiast oryginału dostałam 40-stronicowy ekstrakt z obrazkami Trzeba dokładnie czytać, co jest w ofercie, bo się inaczej frycowe płaci :/ |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Pon 16 Mar, 2009 00:20
|
|
|
| Irm napisał/a: | | gdyby ktoś zamierzał nabyć w Empiku anglojęzyczną wersję Under The Greenwood Tree to jest to streszczenie Pinguina |
Streszczenie książki zamiast samej książki???? Jest coś takiego? |
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Pon 16 Mar, 2009 00:44
|
|
|
To do nauki angielskiego |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 03 Cze, 2009 19:05
|
|
|
| Dorwałąm się do Tessy korzystając z dobrodziejstw "Klasyki Romansu" czytam, czytam i jestem oczarowana. Bo ze mnie takie naiwne dziewczątko i np. uczucie Tessy i Angela wywołuje u mnie motylko i złorzeczenia na podły los(przemiennie) |
|
|
|
 |
Katarynka

|
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 14:41
|
|
|
A ja nigdzie nie mogę dostać "Pod drzewem, pod zielonym ..." |
|
|
|
 |
ast73

|
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 21:35
|
|
|
| Jakiś czas temu miałam okazję przeczytać "Pod drzewem pod zielonym".Film jest raczej wariacją na temat książki,niż dokładną ekranizacją jak np. "Z dala od zgiełku".Główni bohaterowie mniej sympatyczni,zwłaszcza postać nauczycielki,wydała mi się bardziej trzpiotowata.Za to mieszkańcy wioski fantastycznie opisani.Film jest zdecydowanie lepszy,moim zdaniem. |
|
|
|
 |
Katarynka

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 11:45
|
|
|
Film widziałam już 2 albo 3 razy i z każdym kolenym "razem" jest coraz ciekawszy |
|
|
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Sob 06 Mar, 2010 23:19
|
|
|
| Katarynka napisał/a: | A ja nigdzie nie mogę dostać "Pod drzewem, pod zielonym ..." |
To jest "Under The Greenwood Tree"?
Gdziesik kajsik musiało być , tzn film, bo książka to nie wiem |
|
 |
Katarynka

|
Wysłany: Sob 06 Mar, 2010 23:53
|
|
|
Film już widziałam, książki poszukuję |
|
|
|
 |
ast73

|
Wysłany: Śro 07 Kwi, 2010 12:07
|
|
|
| Proponuję polować na allegro,ja tak zrobiłam i w ciągu pół roku udało mi się kupić,"Panie z Cranford","Z dala od zgiełku","Pod drzewem pod zielonym",wydania antykwaryczne praktycznie niedostępne w moim mieście.Ostatnią pozycję pożyczyłam siostrze nie wiem kiedy zwróci bo mieszka dość daleko i rzadko przyjeżdża w rodzinne strony. |
|
|
|
 |
szoppracz
|
Wysłany: Nie 28 Wrz, 2014 21:08
|
|
|
| Jak dla mnie Tessa jest genialna! Zarówno książka, jak i film! |
_________________ http://www.conrad.pl |