|
Polskie filmy historyczne i kostiumowe |
| Autor |
Wiadomość |
Loana

|
Wysłany: Czw 22 Lip, 2021 10:37
|
|
|
Nie widziałam żadnej, może się w końcu zmuszę i obejrzę jakąś |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Sob 24 Lip, 2021 18:45
|
|
|
W buduarze pani Emilii stoi samowar |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 24 Lip, 2021 19:30
|
|
|
Tamaro jakich ty odkryć dokonujesz przy tej odnowionej wersji |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Admete Nie 25 Lip, 2021 19:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Nie 25 Lip, 2021 16:20
|
|
|
No bo wreszcie coś widać przecież naprawdę mam wrażenie , że to zupełnie inny film , widać gesty, mimikę , drobiazgi absolutnie nie widoczne w starej wersji. Widać wzór na obiciu kanapy w buduarze pani Emilli , kolory ubrań , widać dokładnie cały drugi i trzeci plan, a nie jakąś plamę . Nota bene gdy Benedykt odwiedza Emilie mówiąc jej dobranoc widać nie tylko lampę przy łóżku, bardzo ładną zresztą ale oprócz odbicia reflektora na drzwiach , widać stojącą przy drzwiach drugą lampę , niewidoczną w starej wersji tak samo zaskoczył mnie kolor zasłon i ścian w jadalni w scenach plenerowych widać dokładnie wszystkie roślinki i kwiatki na łąkach i w lesie
No i warkocz Tereni jest faktycznie lekko zrudziały |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 2021 22:02
|
|
|
Ale czasem remastering staje się powodem cierpienia - teraz widać wyraźnie, co pani Emilia i pani Andrzejowa mają na głowach w charakterze ozdóbek pani Emilia ma jakieś pierze i puchy przyklejone do głowy , a pani Andrzejowa ma na czubku głowy mini krowi placek z pierzem i plastikową siatką na włoszczyznę o ile jestem w stanie darować kompletną niezborność i nieadekwatność kostiumów do okresu , w którym rzecz się dzieje, to te stroiki od siedmiu boleści wołają naprawdę o pomstę do nieba , tak samo to coś, co ma do głowy przyczepione Leonia pomijając , że ma sukienki uszyte chyba z pościelowej bawełny i na dodatek zapinające się z boku na zamek błyskawiczny , i kompletnie nie historyczne |
|
|
|
 |
Ira

|
Wysłany: Śro 28 Lip, 2021 19:47
|
|
|
Czy jest tutaj jaka fanką Komudy? Otóż kręcą serial na podstawie książki "Diabeł łańcucki".
W rolę Jacka Dydyńskiego wciela się Mateusz Banasiuk.
https://youtu.be/3RWeF9D6N-U
Dawno nie mieliście serialu, gdzie akcja toczy się w XVII wieku. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pon 23 Sie, 2021 08:40
|
|
|
Dowiedziałam , że w 2017 wydano zremasterowaną cyfrowo Lalkę |
|
|
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Pon 23 Sie, 2021 16:21
|
|
|
W tych czasach, w których był kręcony ten film szyło się spódnice z podszewki i farbowanej tetry - miałam takie Widocznie szyli kostiumy z tego co było. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 24 Sie, 2021 09:45
|
|
|
Ale nie idzie o materiał - idzie o koncepcję i wykonanie, czegoś takiego nikt wtedy na głowie nie nosił |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 24 Sie, 2021 09:58
|
|
|
Ale widz tego nie wie, a twórców nie było stać na konsultanta od kostiumów Podejrzewam, że wyszli z założenia "niech wygląda mniej więcej historycznie i jakoś to będzie." Ale pamiętam, że te stroiki wyglądały niedorzecznie. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 24 Sie, 2021 11:09
|
|
|
Tak sądzę |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 25 Sie, 2021 11:52
|
|
|
No więc obejrzawszy pierwszy odcinek odnowionej Lalki jestem zachwycona i co lepsze , dzięki oczyszczeniu filmu nie ujawniły się właściwie żadne kompromitujące szczegóły oprócz kabla wysokiego napięcia wiszącego w poprzek ulicy Bednarskiej między latarniami, kiedy Wokulski przyjeżdża do Warszawy i wraca z dworca. Nota bene ten budynek pełniący rolę dworca to jakaś pomyłka, bo dworzec kolei warszawsko-wiedeńskiej wyglądał zupełnie inaczej mogli chociaż makietę ścian z kartonu zrobić. Chociaż chyba już kiedyś na to narzekałam |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 25 Sie, 2021 12:57
|
|
|
Narzekałaś |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 25 Sie, 2021 13:26
|
|
|
Tak, masz rację, nawet wklejałam zdjęcie dworca z XIX wieku , przypomniało mi się .
Za to na fali odkryć w wersjach zrekonstruowanych - w Nad Niemnem dodali migawkę, w zagrodzie Anzelma podczas pierwszej wizyty Justyny - Jan zajmujący się końmi, którym zapewne miał zadać siana czy inszego obroku, pojawia się na podwórzu dzierżąc w objęciach wielki snop dojrzałego zboża, jak w żniwa - pamiętajmy że to 30 czerwca, imieniny Emilii , zboże jeszcze kwitnie i jest zielone. |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 07 Paź, 2024 10:06
|
|
|
Chyba tu pasuje do wątku, bo polski i w sumie kostiumowy No to obejrzałam na Netflixie (zaraz wylatuje niestety ) "Niebezpiecznych Dżentelmenów". Oczywiście część czasu patrzyliśmy z koleżanką (ona już widziała) na naszych znajomych i koleżanki z Krynoliny grających statystów (w operze były nasze koleżanki). Ale oprócz tego skupiałam się też na filmie, bo - i tu jestem bardzo pozytywnie zaskoczona - to jest całkiem dobra komedia! Fajnie napisana, fajnie zagrana, naprawdę zabawna. Stroje i wnętrza nie kłują w oczy, dialogi wychodzą całkiem znośnie. Naprawdę polecam jak ktoś nie widział, bo fajnie zobaczyć dobrze zrobiony film o Polsce i z polskimi aktorami Nie było cierpienia, patriotyzmu wzniosłego i beznadziejnych strojów! |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pon 07 Paź, 2024 10:12
|
|
|
| Loana napisał/a: | | Nie było cierpienia, patriotyzmu wzniosłego i beznadziejnych strojów! | To tak się w polskim kinie da?
OK, to sobie kiedyś nadrobię, pamiętam, że Trzykrotka też wyrażała się pozytywnie |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 07 Paź, 2024 16:38
|
|
|
Mnie ten film wkurzył |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|