|
Filmy i seriale kostiumowe |
| Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 16 Lut, 2022 07:35
|
|
|
| Ten film ma taką konwencję, to rodzaj stylizacji, nie jest filmem historycznym. Maria Antonina pokazana została jak celebrytka. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Śro 16 Lut, 2022 10:00
|
|
|
Oooo, tego watku szukalam, kiedy chcialam pisac o "Pozlacanym wieku"!
Tez widzialam kiedys ten film, pamietam go. Pamietam, ze w ktorym momencie brakowalo mi tylko, by w tle polecialo "Malcziki"... Nieszczegolnie mi przypadl do gustu.
Myslalam, ze Coppola chciala zrobic film w stylu Luhrmana, ale jej nie wyszlo. Tyle dobrego, ze z okazji tego filmu wydana zostala (z filmowa okladka, niestety) biografia Marii Antoniny autorstwa Antonii Fraser, ktora bardzo mi sie podobala. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 16 Lut, 2022 10:02
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Maria Antonina pokazana została jak celebrytka. | Co nie zmienia faktu, że mnie też film nie zachwycił. |
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Śro 16 Lut, 2022 20:47
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Maria Antonina pokazana została jak celebrytka. |
ale nawet tego nie pokazali, bo nie widać, żeby stanowiła ośrodek zainteresowania, żeby była trędsetterką, żeby w ogóle robiła cokolwiek poza łażeniem i głupimi uśmieszkami w ogóle nie widać, że jest ważna, poza scenami ubierania rano .
Natomiast dziś obejrzałam Księżną i jestem autentycznie zachwycona ile tam prawdy nie wiem, bo jej biografii za dobrze nie znam, ale sam film jest świetny . Jest i intryga, i aktorstwo, i napięcie, i muzyka jak trzeba, nie mówiąc o oprawie plastycznej nie jestem na tyle biegła w modzie XVIII-wiecznej , żeby się czegoś czepiać, jedyna rzecz to scena, kiedy Georgiana i Bess siedzą razem , i Bess coś haftuje na stojącym tamborku - tkanina jest w ogóle nie naciągnięta , wyszywać na takiej zwisłej szmacie się nie da |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2022 00:12
|
|
|
| Ksiezna? Z Keira? Widzialam, podobal mi sie. |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2022 07:06
|
|
|
| Mnie też. Chętnie zobaczyłabym jeszcze Faworytę, bo mi jakoś ten film umknął. A Maria Antonina też mnie nie zachwyciła. |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2022 09:29
|
|
|
| Faworyta to zupelnie innego rodzaju kino. Swietny film, na dlugo zostaje w pamieci. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Nie 20 Lut, 2022 17:52
|
|
|
| Agn napisał/a: | | Ksiezna? Z Keira? |
Tak . |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2022 17:07
|
|
|
Dwa odcinki Pozłacanego wieku za mną - pierwszy tak sobie, ale drugi to nieźle mi się oglądało.
Wpływy z kiermaszu charytatywnego przeszły moje oczekiwania |
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Sob 21 Maj, 2022 22:21
|
|
|
Przypomniałam sobie, że na Apple TV ukazały się już trzy odcinki Węża z Essex, więc zabrałam się za oglądanie. Pierwszy odcinek za mną. Obsada wyborna. Lecę dalej. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Czw 27 Paź, 2022 17:10
|
|
|
Wspominałam (w temacie książkowym) jakiś czas temu, że przeczytałam książkę "Cud", a dziś trafiłam na zapowiedź filmu na jej podstawie : https://www.filmweb.pl/fi...7-2022-10010480
Jaka obsada!
Ale podobnie jak w przypadku "Węża z Essex" (filmu nie widziałam) nie wiem, czy szybko skuszę się na obejrzenie, bo za dobrze w pamięci mam książki, ich poetykę i swoje wyobrażenia o bohaterach.
W każdym razie obie książki ("Cud" i "Wąż z Essex") polecam. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 27 Paź, 2022 17:56
|
|
|
Przeczytałam, w jaki sposób dziewczyna żyła tak długo i ...
|
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2022 13:50
|
|
|
Czytałam książkę nie wiedząc o niej komletnie nic - i sama zagadka to tylko ułamek. Cała reszta, klimat, otoczka, bohaterowie - przeczytałam szybko, bo ciekawa byłam do czego to wszystko zmierza.
Jestem raczej wrażliwcem czytelniczym i nie lubię obrzydliwych, wynaturzonych opisów np. morderstw, tutaj było jednak sporo opisów anatomiczno-medycznych co dzieje się z ciałem człowieka, gdy przestaje jeść. |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 17 Gru, 2022 21:04
|
|
|
Swego czasu trafiłam przypadkowo w Dwójce na pierwszy odcinek hiszpańskiego serialu "Izabela, królowa Hiszpanii", opowiadającego losy Izabeli Kastylijskiej (Katolickiej), uznawanej za pierwszą królową zjednoczonej przez nią Hiszpanii. Rzeczywiście postać fascynująca choć z dzisiejszego punktu widzenia mocno kontrowersyjna (konkwista i rekonkwista, Inkwizycja i wypędzenie Żydów, choć jednocześnie obrona Europy przed potęgą Imperium Osmańskiego oraz nietuzinkowa i wizjonerska osobowość królowej - do dziś jej potomkowie rządzą monarchiami całej Europy). Ponieważ od dawna interesują mnie biografie kobiet-władczyń zaczęłam podglądać z zainteresowaniem, choć i z pewną dozą sceptycyzmu.
Serial okazał się świetny - już dawno się tak nie wkręciłam w oglądanie czegokolwiek. Niezwykle wręcz wierny pod względem faktograficznym (odświeżam na bieżąco biografie Izabeli - liczba mnoga nieprzypadkowa ) wizualnym oraz psychologicznym - postaci wydają się wręcz żywcem wzięte z opisów biograficznych (aktorzy dobrani znakomicie). Przy tym trzymający w napięciu, w ogóle nie nudny jak na drobiazgową opowieść historyczno-biograficzną. Intrygi i polityka, sojusze i zdrady, honor i hańba, rycerze bez skazy i rozpustni książęta Kościoła. Właściwie jedyny mankament to większe sceny batalistyczne - widać brak funduszy. Ale nie narzekam, wręcz przeciwnie, reszta rekompensuje mi wszystko.
https://www.imdb.com/title/tt2011533/
Fragment soundtracku (muzyka też bardzo dobrze dobrana!) ze spojlerowatymi przebitkami z serialu:
https://www.youtube.com/watch?v=GBCXMUASukE
Główny motyw liryczny - temat Izabeli i zakochanego w niej rycerza Gonzala Fernandeza de Cordoba (przeszedł do historii jako Wielki Wódz - wspaniały strateg, główny architekt ówczesnych zwycięstw hiszpańskich i ojciec współczesnej sztuki batalistycznej)
https://www.youtube.com/w...Luv4eqQ&index=2
I jedna ze stylizacji na muzykę religijną:
https://www.youtube.com/w...uv4eqQ&index=25
Przy okazji naszła mnie refleksja - nasza Jadwiga Królowa była postacią równie wizjonerską - niestety umarła za szybko. Jak wiele zależało od szczęścia lub nieszczęścia przy porodzie i połogu... |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 28 Gru, 2022 15:32
|
|
|
Kurczę, wygląda na to, że TVP wykupiło tylko pierwszy sezon "Izabeli" - dziś ostatni odcinek. Może po Nowym Roku pójdą po rozum do głowy...
Edit. Poszli Drugi sezon od 2 stycznia. Cieszę się bardzo. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pią 06 Paź, 2023 23:59
|
|
|
No... będzie arcydzieło |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 07 Paź, 2023 10:11
|
|
|
| Ale kostiumy do re 😆 |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Sob 11 Lis, 2023 21:04
|
|
|
Obejrzałam Poldark, serial BBC z 1975-1977, to dwa sezony, obejmujące tyle co cztery pierwsze sezony Poldarka 2015, pierwszy sezon podobał mi się bardzo, nawet jeśli fryzury pań są w dużej mierze straszne drugi tak sobie, bo wiele wątków traktuje po macoszemu, ledwo wspominając, że ktoś umarł albo coś zrobił (jak dla mnie Poldark 2015 zdecydowanie czytelniej poprowadził wielowątkowość, wieloosobowość, nie myliłam tam postaci, zawsze było wiadomo kto co komu winien - cieszę, się, że tą wersję obejrzałam najpierw, bo się nią posiłkowałam przy tej starszej ), ale i tak się cieszę z seansu, niektóre sceny to były istne perełki, zwłaszcza sceny pijackiego balu elity albo sceny wiejskie
Tu rzut oka na główną parę:
https://www.youtube.com/watch?v=6KT7zf9EBfc
oraz o serialu:
https://www.youtube.com/watch?v=g83FJkqAxSY |
|
 |
annmichelle

|
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pon 27 Lis, 2023 22:35
|
|
|
| Najgorsze, że nudny według krytyków. Szkoda, miałam się wybrać. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 27 Lis, 2023 23:07
|
|
|
Opinie "zwykłych" ludzi też raczej mało entuzjastyczne.
Generalnie brzmią, że film jest paszkwilem i powielaną brytyjską propagandą z czasów napoleońskich. Po ponad 200 latach!
Można nie lubić postaci Napoleona, ale kłamanie na jego temat jest po prostu słabe i robi wiele niedobrego pod względem prawdziwej historii.
Nie wybronił się nawet aktor grający rolę tytułową, a na jego "rolę życia" liczyło wielu widzów.
Dziękuję - nie obejrzę. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 28 Lis, 2023 06:26
|
|
|
| Nie wybieram się, bo nie lubię tej postaci historycznej. Przyjaciółka była i się jej film nie podobał. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 28 Lis, 2023 10:16
|
|
|
Podobno tylko kostiumy i wnętrza są w porządku, chociaż część scen nie jest kręcona tam, gdzie się powinna rozgrywać, a te obiekty istnieją i są zachowane w całości, np. wydarzenia mające miejsce w Malmaison zostały nakręcone zupełnie gdzie indziej(opinia rekonstruktorek napoleońskich, znających miejsca związane z Napoleonem)
Na pewno tego nie obejrzę, bo dziada nie lubię (w sensie Napoleona ) |
|
|
|
 |
|
|