Przesunięty przez: Gosia Sob 08 Mar, 2008 19:14 |
Czytamy... polecamy... odradzamy |
| Autor |
Wiadomość |
Fibula

|
Wysłany: Śro 08 Sty, 2025 21:13
|
|
|
Też mnie kusi powtórka, bardzo mi się kiedyś podobał, a ponieważ mam pamięć jaką mam, to w zasadzie mogłabym czytać jak nowość.
Na razie nadganiam ulubione cykle kryminalne: czekają na mnie "Winy, które nosimy" Hjortha & Rosenfeldta i ostatni tom Departamentu Q - żal mi będzie się rozstawać z bohaterami. I jestem w połowie cyklu o mentaliście ("Kult"), którego bohaterka kojarzy mi się z Sagą z "Mostu nad Sundem". |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 08 Sty, 2025 21:31
|
|
|
| Fibula napisał/a: | | to w zasadzie mogłabym czytać jak nowość. |
To tak jak ja, bo czytałam naprawdę dawno temu. Serię Błazna też lubiłam, ale uważam, że seria o Skrytobójcy jest lepsza. Natomiast Żywostatki już tak bardzo nie przypadły mi do gustu, choć też są dobre. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Fibula

|
Wysłany: Śro 08 Sty, 2025 22:11
|
|
|
| Mag cichaczem wydał kolejną trylogię (Bastard i Błazen), tzn. jakoś ją przegapiłam w chwili wydania i stosunkowo niedawno odkryłam, że jest, więc tym bardziej kusi ponowna lektura całości. Czytałaś? |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 09 Sty, 2025 12:32
|
|
|
Nie wiedziałam nawet, że coś wyszło, ale nie dziwi mnie to, bo straciłam kontakt z literatura fantasy ostatnio. Wczoraj odkryłam, gdy poszukałam informacji o autorce. Ja ją czytałam naprawdę dawno. Przypomnę sobie na pewno serię "Błazna", mają w bibliotece i chyba nawet moje dawne książki Chyba im oddałam albo Rielli Nie pamiętam. Rozdałam w życiu wiele książek. Inaczej musiałabym mieszkać na ulicy, bo w mieszkaniu nie byłoby miejsca. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 19 Sty, 2025 22:39
|
|
|
Admete, może tutaj będzie widać tekst:
https://www.facebook.com/...extid%3DwwXIfr#
Tj. chyba nie mamy dostępu do artykułu w "Wyborczej", ale warto przejrzeć to, co jest dostępne na FB i komentarze. |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 20 Sty, 2025 09:07
|
|
|
| Może jak się zaloguję na FB. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pon 26 Maj, 2025 18:40
|
|
|
Przeczytałam zbiór opowiadań SF Teda Chianga "Historia twojego życia". Mają rożny poziom ale jedno spodobało mi się bardzo - quasi reportaż o społeczeństwie, które skłania się do noszenia przyrządu, uniemożliwiającego widzenie atrakcyjności fizycznej ludzi. Bardzo ciekawe, wielostronne podejście |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2025 16:06
|
|
|
Przeczytałam ze sporym opóźnieniem "The Ghost Bride" - koncept ciekawy, wizja zaświatów mi się podobała, ale zakończenie oraz ochy i achy nad superprzystojnym bohaterem trochę już mniej Jakbym do świata "Dworów" Sarah J. Maas wskoczyła. Widziałabym tu inne, bardziej realistyczne zakończenie. Ale czytało mi się dobrze i nawet zarwałam kawał nocy, żeby skończyc. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2025 17:54
|
|
|
| Aragonte napisał/a: | | "The Ghost Bride" - | Wydaje mi się, że oglądałyśmy serial na tej podstawie, całkiem niezły |
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2025 18:51
|
|
|
| Tak, pomyślałam, że najpierw przeczytam książkę, a potem zabiorę się za serial. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2025 19:33
|
|
|
Czytałam; polecam też drugą książkę tej samej autorki, Nocny tygrys. Serial The Ghost Bride podobał mi się bardziej niż powieść.
Edit: o, widzę, że jest kolejna przetłumaczona powieść, Lisia żona
Edit2: no i kupiłam.... Lisy kuszą mnie niepomiernie. |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Pon 15 Wrz, 2025 16:46
|
|
|
| Aragonte napisał/a: | | Tak, pomyślałam, że najpierw przeczytam książkę, a potem zabiorę się za serial. |
Dobrze zrobiłaś, bo ja widziałam serial już kilka razy, bardzo mi się podoba, a książkę zaczęłam czytać i jakoś mnie nie wciągnęła...
Ale skoro znasz książkę, to dasz znać po serialu jak dużo zmienili |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 15 Wrz, 2025 21:40
|
|
|
| A mnie się wydaje,.że serial był słabszy. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2025 12:25
|
|
|
Serial był dynamiczny i miał pewne elementy, które mnie bardziej grały, jak na przykład to, że ojciec bohaterki nie zgadzał się na chory pomysł z narzeczeństwem. W książce był za i w dodatku był morfinistą. Jakoś wolałam tę czystą od narkotyków wersję. Ale wizja mało niebiańskich zaświatów mi się książkowo podobała.
No i macie, kupiłam Lisią żonę... Szkoda, że wydana kompletnie inaczej niż dwie poprzednie książki. Pewnie inne wydawnictwo. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2025 15:40
|
|
|
| Czytam teraz "Lisią zonę", ale kiedy skończę, to nie wiem. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2025 17:04
|
|
|
| Trzykrotka napisał/a: | | W książce był za i w dodatku był morfinistą. |
W książce nie był wyraźnie za, ale chodził wiecznie otumaniony opium i był takim pleple bez wigoru. Sensowną postacią była opiekunka/służąca bohaterki, amah, no i ten kucharz, który widział duchy.
Zaświaty były ciekawe - piekielne pieniądze, papierowe miniatury tego, co zmarły miał do swego użytku itd. To wszystko grało, moim zdaniem.
O czym jest "Lisia żona"? Coś o lisach o ośmiu czy dziewięciu ogonach? |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2025 19:14
|
|
|
| O lisach, zmiennokształtnych. Dopiero zaczęłam czytać, ale już mi się podoba. Tym razem już Chiny kontynentalne, czasy dynastii Qing. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2025 20:31
|
|
|
| Też mi się podoba. Książka ma dwie narracje - jedna prowadzi Lisica, która chce się zemścić na człowieku, który zabił jej córkę, a druga opowiada historię detektywa Bao i jego poszukiwań w związku ze śmiercią pewnej kurtyzany. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2025 22:03
|
|
|
| Znalazłam ebooka w znośnej cenie. Może kupię. Ale z drugiej strony mam takie zaległości czytelnicze, że w ogóle niczego nie powinnam kupowac. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 17 Wrz, 2025 12:22
|
|
|
| Jeśli - tak jak ja - lubisz lisie/gumihowe opowieści, to zachęcam. Ta autorka ma piękny język i potrafi tworzyć żywe, dotykalne światy. Książka opasła, ale czyta się doskonale. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Śro 17 Wrz, 2025 16:48
|
|
|
Zamówiłam "Lisią żonę" w Świecie Książki, a "Tygrysa" w Dedalusie |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 19 Wrz, 2025 22:50
|
|
|
| Przeczytałam błyskawicznie "Lisią żonę" - widzę tam gotowy scenariusz filmowy, ale musieliby to zrobić Koreańczycy i akcję przenieść do Korei. Dałoby się. Natomiast Chińczycy, by to zepsuli. |
Lubię jesień.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Admete Sob 20 Wrz, 2025 13:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 20 Wrz, 2025 00:41
|
|
|
Może Koreańczycy zrobią remake
"Lisia żona" czeka już na mnie w księgarni, ale muszę najpierw do Warszawy wrócic.
A na razie czytam sobie nieśpiesznie "Hyperiona" w kindelku. Opowieśc księdza Hyota (a wlaściwie autora pamiętnika, tj. księdza Dure) była świetna, druga częśc trochę mnie irytuje, bo fabularnie ciekawie, ale te super-hiper seksy sprawiają, że przewracam oczami Nie kupuję tego na razie, ale może finalnie będzie ok. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 12 Mar, 2026 19:58
|
|
|
| Przeczytałam "Projekt Hail Mary" - nie będę udawać, że rozumiałam części naukowe, ale czytało się sympatycznie. Może pójdę do kina na film. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|