|
Omijać z daleka czyli czego nie polecam ... |
| Autor |
Wiadomość |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 13 Mar, 2017 23:09
|
|
|
| Anaru napisał/a: | | No szczególnie z tym brodziszczem, seksapil na maxa |
Nawet przy uwzględnieniu obecnej mody na drwala - nie. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
milenaj

|
Wysłany: Wto 14 Mar, 2017 08:30
|
|
|
| praedzio napisał/a: | | milenaj napisał/a: | | Praedzio Legion, jak? |
Pisałam w wątku Marvelowym. Mnie się ogląda super. No i ja lubię bardzo Dana Stevensa. |
No ja też, szczególnie ten jego nowy image. |
_________________ https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Wto 14 Mar, 2017 08:38
|
|
|
Yup. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Szafran

|
Wysłany: Pią 18 Sie, 2017 20:39
|
|
|
Dawno mnie żaden seans tak nie zirytował, jak "Planeta singli", którą parę dni temu puściłam sobie z jakiegoś VoD pod gotowanie i sprzątanie kuchni.
Wiedziałam, że nie jest to dzieło i świadomie do kina nie poszłam, choć mogłam w abonamencie... I polskie komedie romantyczne to dla mnie niezmiennie jakiś zupełnie kuriozalny zakątek kina. Ale czegoś tak okropnego się nie spodziewałam - szczególnie, że rzecz nie miała wcale złych recenzji. To dam teraz upust irytacji.
Szlag mnie trafił z powodu dwóch "niewinnych" żarcików. Takie tam heheszki... z gwałtu. Raz pada z ekranu zdanie w stylu, że dziewczyna jest taką sztywniarą, że "nie wyluzowałaby, nawet gdyby jej podać pigułkę gwałtu". No boki zrywać. I cóż za wyrafinowanie. Drugi tekst - kobitka dowiaduje się, że mąż ją zdradza. Gotuje się ze złości i wygraża werbalnie, co to wiarołomcy złego zrobi. Po czym zwraca się do bohatera geja: "Niech go pan zgwałci". Na to opadło mi już wszystko.
Gdzieś po drodze pada jeszcze zdanie, że "chłopcy nie powinni płakać". Jakaś randka bohaterki jest pokazana jako śmieszna i nieudana, bo gość, z którym się umówiła, zaczyna mówić o piłce nożnej. Na bo przecież kobieta nie może rozmawiać o piłce czy jej lubić:>.
I cała masa jakiś takich mizoginistycznych, seksistowskich i naszpikowanych stereotypami bredni.
Bohaterowie są potwornie antypatyczni, mają jakieś totalnie chore relacje rodzinne. Jest jakiś konflikt bohaterki z matką, w którym nie bardzo wiadomo, o co chodzi. W ramach jego kulminacji bohaterka odzywa się do matki takimi tekstami, jakby miała lat 14:>.
Plus jakieś odczapistyczne i urągające myśleniu sytuacje...
Główna bohaterka jest nauczycielką. Prowadzi zajęcia muzyczne - sytuacja scenariuszowa chce, że na sali gimnastycznej, gdzie trenują sport inne dzieci. Te sportowe trochę przeszkadzają i dogryzają muzycznym, szczególnie jeden chłopiec. No i nasze dziewczę trafi nad sobą panowanie i zaczyna się na chłopca wydzierać. W sposób, w jaki żaden pedagog nie powinien się do żadnego dziecka odezwać i nie tak, by rozwiązać konflikt. W sumie to temu dziecku grozi - choć w ramach scenariuszowej błahości i błazenady, używając słów dość lekkich i psuedożartobliwych. Niemniej gdyby ktoś prowadzący dowolne zajęcia w szkole tak się do mojego dziecka odezwał, zadbałbym o to, by już tam nie popracował.
W pewnym momencie na potrzeby filmowego telewizyjnego reality show nagrywają pewien materiał - taki z nieporozumieniem między kilkorgiem ludzi, jeszcze montują to specyficznie, że mijają się z prawdą i niby jest napięcie, czy to zostanie pokazane, czy nie. Co jest już bzdurą piramidalną. Bo żadna telewizja nie mogłaby sobie pozwolić na puszczenie takiego nagrania - bez podpisanych zgód na wykorzystanie wizerunku pokazanych w owym materiale osób (to nie było żadne wydarzenie publiczne), materiale zmontowanym stronniczo, w sposób mijający się z prawdą, pokazujący ich w sposób ośmieszający. Nie ma chyba prawnika, który mógłby ich potem wybronić przed niewyobrażalnie wysokim odszkodowaniem:>.
Okropny scenariusz, niedobre dialogi i masa motywów "popożyczanych" skądś-tam. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. |
_________________ *****************************
https://hunterwaalii.com
https://www.instagram.com/morgasia/ |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pią 18 Sie, 2017 22:25
|
|
|
| Szafran napisał/a: | | Szlag mnie trafił z powodu dwóch "niewinnych" żarcików. Takie tam heheszki... z gwałtu. Raz pada z ekranu zdanie w stylu, że dziewczyna jest taką sztywniarą, że "nie wyluzowałaby, nawet gdyby jej podać pigułkę gwałtu". No boki zrywać. I cóż za wyrafinowanie. Drugi tekst - kobitka dowiaduje się, że mąż ją zdradza. Gotuje się ze złości i wygraża werbalnie, co to wiarołomcy złego zrobi. Po czym zwraca się do bohatera geja: "Niech go pan zgwałci". Na to opadło mi już wszystko. |
Ja pier... serio?!!!
Nie zbliżę się do tego filmu nawet na kilometr. Takie żarty bardzo mnie bolą. Scenarzysta to chyba jakiś idiota. Dzięki za ostrzeżenie. Nie, żebym się wybierała, ale diabli wiedzą, co do człowieka trafi, jak będzie chciał sobie coś włączyć "pod prasowanie". |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pon 21 Maj, 2018 15:36
|
|
|
| Wiecie co... chyba już na pięć czy sześć rat próbowałam obejrzeć Pilgrimage z Rysiem i jakoś dalej niż za pół godziny nie wyszłam... Nie wchodzi mi zupełnie - wiele stracę jeśli porzucę próby? |
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Pon 21 Maj, 2018 23:18
|
|
|
Ita obejrzałaś? |
|
 |
ita

|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2018 00:26
|
|
|
Tak, jeszcze w tamtym roku. Pamiętam, że jakoś nie padłam z wrażenia, nie miałam też ciągot, żeby obejrzeć jeszcze raz. Po roku od obejrzenia zostało mi tylko jakieś mgliste wrażenie, że film był dość ciężki, ponury. I bardzo brutalny. Ja bym sobie darowała. Ewentualnie można obejrzeć sobie foty z filmu. I tyle moich wrażeń |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2018 08:50
|
|
|
| No właśnie - on jest ponury - nawet nie mroczny, ale ponury. Chyba sobie daruję. |
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2018 20:05
|
|
|
| Też próbowałam i mi nie wyszło... |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019 14:34
|
|
|
Przyznano filmowe "Węże" dla najgorszych polskich filmow
Oto przykłady:
"WIELKI WĄŻ – NAJGORSZY FILM ROKU - "Studniówk@"
Wyjaśnienie Akademii: Za ciężkostrawny produkt filmopodobny, od którego aż bije nieudolność. Ale, przyznajemy, bije także pasja do kina.
ŻENUJĄCY FILM NA WAŻNY TEMAT - "Dywizjon 303. Historia prawdziwa"
WYSTĘP PONIŻEJ TALENTU - Daniel Olbrychski, "DJ"
NAJBARDZIEJ ŻENUJĄCA SCENA - "Carpe Diem, Carpe Dick, "DJ"
EFEKT SPECJALNEJ TROSKI - bieg do nieistniejącego myśliwca, "Dywizjon 303. Historia prawdziwa"
NAJGORSZY PRZEKŁAD TYTUŁU ZAGRANICZNEGO - "Juliet, Naked" – "Też go kocham"."
https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/weze-2019-poznalismy-najgorsze-polskie-filmy-ubieglego-roku/8szw9j8 |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019 15:46
|
|
|
Dobrze, że o tych filmach w ogóle nie słyszałam |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019 15:59
|
|
|
Te opisy kategorii przypominają mi nasze anty-Oski |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019 17:08
|
|
|
Jejku jakie cudne kategorie! |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wto 13 Sie, 2019 17:19
|
|
|
| Wielka ucieczka duchów - wymiękłam przed upływem 7 minut. Hałaśliwe, haha-śmieszne. |
|
 |
Anaru

|
Wysłany: Śro 14 Sie, 2019 00:14
|
|
|
Jakie urocze kategorie
Z filmów tylko Dywizjon 303 chyba obił mi się o uszy, chyba zrobili dwa konkurencyjne filmy? |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 06 Lis, 2019 11:16
|
|
|
| Na skraju jutra z Tomem Cruisem - odpadłam w ciągu 10 minut gdy wyżej wzmiankowany jako tchórzliwy żołnierz robił co mógł by uniknąć konfrontacji z obcymi, przeskoczyłam na ostatnie 10 min gdy dzielny nagle i odważny żołnierz walczył u boku jeszcze dzielniejszej i odważniejszej Emily Blunt z kosmicznymi ośmiornicami, które nawet w jakiś sposób były urocze. |
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Sob 08 Lut, 2020 15:45
|
|
|
No i była premiera superfilmu, same wiecie, jakiego. Nie widzialam. Nie zamierzam.
Pierwsze, eeee, wrazenia widzow juz sa.
https://kultura.onet.pl/wiadomosci/jakub-zulczyk-o-filmie-365-dni-p*rnhub-lepszy-i-za-darmo/1h32m11
(Zamiast gwiazdki wstawcie literke o, inaczej post nie chce przejsc.)
Ale tu mnie najbardziej ubawila inna rzecz - Blania jest przekonana, ze nagroda Bestseller Empiku to nagroda LITERACKA. No prawie jak Nobel. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Sob 08 Lut, 2020 16:14
|
|
|
| Agn napisał/a: |
Ale tu mnie najbardziej ubawila inna rzecz - Blania jest przekonana, ze nagroda Bestseller Empiku to nagroda LITERACKA. No prawie jak Nobel. |
Aż mi się wierzyć nie chce, że ta kobieta to taki pustak. To musi być lans. Nie wiem, ale w życiu nie spotkałam jeszcze "na żywo" takich kobiet jak ta Blanka, dlatego tak trudno mi uwierzyć w istnienie takich osób. Choć podobno wszechświat i głupota ludzka są nieskończone (choć są wątpliwości co do tego pierwszego ).
A mnie się przykro zrobiło, że jedna z jej "książek" zdobyła nagrodę Bestseller Empiku z adnotacją, że jej "trylogia" przekroczyła już - UWAGA - 500 tys. sprzedanych egzemplarzy.
To świadczy niestety kiepsko o czytelnikach.
I nie chodzi mi o tematykę, ale o STYL tej grafomanii. Po tych kilku zdaniach, które tu kiedyś były przytoczone widać jakiego typu jest to pisanina. Nie myślałam, że to kiedyś napiszę - ale w porównaniu z tym książki Mroza to literatura. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 08 Lut, 2020 16:17
|
|
|
| Cytat: | | "Poszłam niesiona szeptem prawdziwych pisarzy i satysfakcją, że oto ja, dziewczyna z Puław, laska, która przynajmniej w teorii nie umie pisać, odbiera literacką nagrodę" |
O matko jedyna...Nie wiem, śmiać się czy płakać. Tym razem chyba jednak płakać. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Sob 08 Lut, 2020 17:12
|
|
|
Ja nie zamierzam tego oglądać - ani tym bardziej czytać |
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Sob 08 Lut, 2020 21:47
|
|
|
No so , mamy swoje 50 twarzy erlgreja |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 02 Mar, 2020 22:40
|
|
|
| Mam z innego źródła opinie odmienną i pewnie sama będę musiała sprawdzić. Ale to dopiero jak dvd wyjdzie, bo nie ma nawet w zapowiedziach. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
akne

|
Wysłany: Wto 03 Mar, 2020 10:48
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Cytat: | | "Poszłam niesiona szeptem prawdziwych pisarzy i satysfakcją, że oto ja, dziewczyna z Puław, laska, która przynajmniej w teorii nie umie pisać, odbiera literacką nagrodę" |
O matko jedyna...Nie wiem, śmiać się czy płakać. Tym razem chyba jednak płakać. |
Może nie powinnam, ale nie mogę się powstrzymać: nagrody Empiku to nagrody SPRZEDAŻOWE, a nie literackie. Potwierdzają wielki sukces kasowy, i wiele mówią o gustach społecznych.
Ale nie są literackie. A tak na marginesie, do nagród literackich w naszym kraju raczej nominowani są ci, którzy mają inne źródła finansowania życia niż literatura. Chyba że jest się starą dobrą gwardią, typu Myśliwski itp. |
|
|
|
 |
|
|