|
Komary mutanty i rekiny ludojady czyli strasznie głupi film |
| Autor |
Wiadomość |
BeeMeR

|
Wysłany: Pon 05 Lut, 2024 14:57
|
|
|
Uncharted (2022)
Rzecz cała w wielkim skrócie - zabili go i uciekł.
Pierwsze pół filmu bardzo wolno się rozwijało, ale potem poziom absurdu i przygody sięgnął zenitu więc bawiłam się dobrze, mogłabym też obejrzeć część kolejną.
Gonienie za skarben a'la Indiana Jones, wypadanie samochodem z samolotu, noszenie żaglowców Magellana helikopterami - i złoto, które ewidentnie niewiele waży - żyć, nie umierać
Zwiastun
https://www.youtube.com/watch?v=xITa1lpQDGM |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Sob 07 Gru, 2024 21:09
|
|
|
Akademia pana Kleksa 2023
Film jest okropny, dialogi żałosne, gagi z ptasimi kupami też, ogolnie ptakoludź sprawiał na mnie wrażenie polskiego Jar Jara i tak samo mnie irytował,Kleks też, bo się zachowywał jak naćpany. Czerwień drzew i trawy męczy, niewiele ma to wspólnego z wyobraźnią. Moja osobista loża szyderców połowicznie znudziła się i uciekła zanim Ada trafiła do akademii, drugie pół (Ania) wytrwale oglądało, przewijając wilki ze słowami "znowu te orki"... |
| Ostatnio zmieniony przez BeeMeR Sob 07 Gru, 2024 21:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 07 Gru, 2024 21:19
|
|
|
| Nie dotrwałam nawet do połowy. Nie da się tego oglądać. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Sob 07 Gru, 2024 21:43
|
|
|
Acha,pół filmu myślałam, że ten blondynek to też dziewczynka |
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 08:51
|
|
|
Ostatnio przypadkiem wpadłam w tv na Troję, której dotąd nie oglądałam arcydzieuo to jest zaiste godne umieszczenia w tym wątku, choćby z racji Achillesa Pitta, który jest jak kołek i wygląda i zachowuje się jak Brad Pitt przebrany w kostium greckiego wojownika, nie mający pojęcia , że ma być Achillesem, a nie Bradem Pittem ale takoż na przykład wyciągnięte w całości na piasek wielkie ciężkie greckie okręty wojenne oraz scena, która mnie zauroczyła - Achilles przebijający Hektora mieczem teleskopowym, który owszem w chodzi w Hektora z przodu, ale nie wychodzi z tyłu sprawdzałam nawet długość greckich mieczy - wynosiła 50-70 cm, więc nawet przez Pudziana by przeszło na wylot , co dopiero przez takiego chucherkowatego Hektora. Co za bałwan pilnował efektów no i te szalenie głębokie kwestie wygłaszane przez bohaterów, i cała wojna trwająca wg orientacyjnych obliczeń jakieś trzy tygodnie, może miesiąc, odliczywszy 12 dni na uroczystości pogrzebowe Hektora Dekoracje chyba pożyczyli z Króla Skorpiona. Nie oglądałam od początku, ale to jest tak dramatycznie beznadziejne, ze nie żałuje, bo nawet to, co widziałam, było nie do wytrzymania |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 10:40
|
|
|
Zawsze mnie zastanawiało jak z takim budżetem i taką obsadą może wyjść takie cuś.
Pamiętam, że stałam po stronie Hektora a nie Achillesa, czyli wiele to mówi, bo zamysł twórców był chyba inny.
Wtedy w Hollywood (po "Gladiatorze") zapanowała moda na "kino antyczne".
Oglądałam wieki temu i nie zamierzam powtórki. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 11:17
|
|
|
Hektor znacznie fajniejszy, Parygolas też fajniejszy od Achillesa Tępego Kołka gigantyczny beznadziejny kit za gigantyczne pieniądze, nieprawdopodobne.
Ja trafiłam na to pierwszy raz w życiu i więcej nie chcę
Swoją drogą ciekawa jestem, czy film o Aleksandrze Macedońskim był podobnego typu, czy trochę lepszy.
A w sumie czemu nikt Odysei nie zekranizował ? Przecież idealny materiał na fantasy z romansem i wojną w tle |
| Ostatnio zmieniony przez Tamara Pon 03 Lut, 2025 11:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 11:18
|
|
|
Ja na tym w kinie byłam. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 11:19
|
|
|
Nie żartuj |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 12:15
|
|
|
| Tamara napisał/a: | | Swoją drogą ciekawa jestem, czy film o Aleksandrze Macedońskim był podobnego typu, czy trochę lepszy. |
Nie oglądałam, ale pamiętam, że recenzje i opinie zwykłych widzów były masakryczne. Pod każdym względem. Dlatego nie robiłam podejścia.
Ludzie stopniowali pod względem oglądalności: Gladiator, Troja, Aleksander.
Film "300" wymykał się z tych ocen, bo była to bardziej ekranizacja jakiegoś komiksu niż rzeczywiście antycznej Sparty.
Z tego okresu obejrzałam wtedy serial "Rzym" (taki sobie), nakręcili jeszcze wtedy kilka serii "Spartakusa", ale tu nie widziałam nawet zwiastuna, więc nie będę się wypowiadać. |
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 15:18
|
|
|
Troję, Aleksandra i 300 obejrzałam w kinie. Taką fazę wtedy miałam. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 15:50
|
|
|
Ja Aleksandra oglądałam w kinie, przysnęło mi się, to pamiętam |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 03 Lut, 2025 20:39
|
|
|
| Aleksander jest strasznie zły. Kicz i żenada. To już Troja lepsza. A Odyseję kiedyś nakręcili jako miniserial. Troję widziałam w kinie, a Aleksandra na zjeździe Kompanii Boromira w Pruszkowie, leciał w tle w trakcie ciekawszych od niego rozmów. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 08:53
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Aleksandra na zjeździe Kompanii Boromira w Pruszkowie, leciał w tle w trakcie ciekawszych od niego rozmów. |
No to musi to być rzeczywiście szalenie ambitne arcydzieło
Gladiatora widziałam, jest o tyle zjadliwy, że mówi o nie wiadomo kim, jeżeli to postacie historyczne, to przynajmniej mało znane i trudno robić jakiekolwiek porównania z historią, ale i tak nic mi nie urwał, a raczej potężnie wynudził i nie bardzo rozumiem fenomen, prowadzący do sequelu. Pamiętam, że okrutnie mnie wkurzała szaro-niebieska kolorystyka filmu. |
|
|
|
 |
praedzio

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 09:31
|
|
|
Ja oglądałam taką Odyseję: https://www.filmweb.pl/film/Odyseja-1997-31569
Leciała kiedyś w TV. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 09:33
|
|
|
Dka mnie Aleksander był nie tyle zły, co nudny.
Troja była przede wszystkim słaba. A Odyseję też kiedyś widziałam |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 11:39
|
|
|
| Ja Gladiatora bardzo lubię. Trzy razy byłam w kinie. W nim nie chodzi o historię, tylko o emocje. Podoba mi się też jego malarskość i muzyka. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 13:33
|
|
|
Emocje w Gladiatorze są zdecydowanie z tego gatunku, którego nie trawię muzyki w ogóle nie pamiętam. |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 13:51
|
|
|
Ech, muzyka z Gladiatora to już klasyka. Jest przepiękna. I Lisa Gerrard śpiewa.
Ja też kocham ten film, choć doskonale widzę, że to głównie rozrywka, nie żadna prawda historyczna. Ale filmowo jest na 100% |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 14:26
|
|
|
A ja właśnie uwielbiam trochę patosu i walki na arenie ( podkręcone ). |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 16:17
|
|
|
Ja w przypadku "Gladiatora" mam obojętny stosunek: ani na nie, ani na tak.
Obejrzałam na przestrzeni tych lat chyba 2 lub 3 razy. Pamiętam, że podobały mi się niektóre ujęcia (szczególnie początek w śnieżnej Germanii, bo to dosyć rzadko do tamtej pory eksponowany wątek w filmach dotyczących Cesarstwa lub Republiki Rzymskiej, no i oczywiście te poetyckie z Toskanii ).
Historycznie - zamknę oczy, wrrrr.
Aktorsko - obok kilku dobrych ról kilka słabych. Scenariusz też dosyć sztampowy.
Jest to dobre kino rozrywkowe, aczkolwiek nie zachwycił mnie i trochę nie rozumiałam tego szału, jaki wywołał te 20-25 lat temu. |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 17:19
|
|
|
Ja bardzo lubię Gladiatora Ostatnio byłam na pokazie specjalnym w kinie - nic się ten film nie zestarzał. Muzyka to jest koniec świata. Natomiast cała sprawa z dwójką jest totalnym niewypałem, muzyka też do bani. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 17:25
|
|
|
Ja mam podobnie z Gladiatorem - mogę oglądać, zdjęcia i muzyka ładne, ale na dalszą metę ani mnie grzeje ani ziębi... |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 04 Lut, 2025 19:41
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Ja bardzo lubię Gladiatora |
|
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Fibula

|
Wysłany: Sob 22 Lut, 2025 15:22
|
|
|
| annmichelle napisał/a: | | Tamara napisał/a: | | Swoją drogą ciekawa jestem, czy film o Aleksandrze Macedońskim był podobnego typu, czy trochę lepszy. |
Nie oglądałam, ale pamiętam, że recenzje i opinie zwykłych widzów były masakryczne. Pod każdym względem. Dlatego nie robiłam podejścia.
Ludzie stopniowali pod względem oglądalności: Gladiator, Troja, Aleksander.
Film "300" wymykał się z tych ocen, bo była to bardziej ekranizacja jakiegoś komiksu niż rzeczywiście antycznej Sparty.
Z tego okresu obejrzałam wtedy serial "Rzym" (taki sobie), nakręcili jeszcze wtedy kilka serii "Spartakusa", ale tu nie widziałam nawet zwiastuna, więc nie będę się wypowiadać. |
Ja z kolei "Rzym" bardzo lubię i żałuję, że zakończył się na drugim sezonie; castingowo to jeden z lepszych seriali, jakie widziałam. Ostatnio trafiłam też na "Dominę" - tytułową rolę gra Kasia Smutniak i ten serial też mi się podoba. |
|
|
|
 |
|
|