PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Vinceroooo!... albo o operze
Autor Wiadomość
Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Śro 06 Sie, 2025 09:29   

Zabierz im mikrofony i dźwiękowców i niech spróbują zaśpiewać coś bez wspomagania. Kamiński łyka głoski, ma powietrze w głosie i wydaje dźwięki z wysiłkiem. W dodatku nie trafia w dźwięki i co jakiś czas fałszuje.
Sochacka śpiewa przez nos, też powietrze w głosie, i nie otwiera ust.
Kathia to samo - powietrze, głos nieczysty, nie otwiera ust. Gdybym nie wiedziała , że to dwie różne wykonawczynie, nie odróżniłabym ich po głosie. Obydwie mocno wspomagane elektroniką.
Jann tak samo - krótki oddech, śpiewa przez nos, ściśnięte gardło, wszystkie dźwięki na jedno kopyto, a wydobycie z siebie falsetu nie jest taką znowu wielką sztuką.

Mam wrażenie, że współcześni wokaliści albo dążą do ideału śpiewania bez otwierania ust, albo zwyczajnie się drą, bo wydanie z siebie głośnego dźwięku nie oznacza, że jest to śpiew. Poza tym - żadne z nich nie ma prawidłowej emisji. Żadne z nich nie oddycha przepona i nie umie ustabilizować głosu. Do tego wady wymowy, niestaranna dykcja, łykanie końcówek albo początków słów, , niepotrzebne akcentowanie jednej głośnej głoski, reszta zjedzona. Powinno być słychać każde słowo oddzielnie całe, od początku do końca, a nie jakieś kluchowate zbitki . No i jak się ust nie otwiera szeroko to ani głosu ani dykcji nie będzie.

Dla przykładu - posłuchaj i popatrz na solistkę. I to nie jest dziewczyna kształcona muzycznie,bo Mazowsze powstało z uzdolnionych naturszczyków. Oczywiście jakiś tam szlif muzyczny dostali, ale przede wszystkim mieli głosy, słuch i wrodzone predyspozycje. Popatrz jak oddycha , wytrzymuje całą frazę na jednym oddechu , a nie sapie co dwa słowa. I posłuchaj jakości głosu - żadnego szemrzącego powietrza, głosik czyściutki, silny, trafiający idealnie w każdą nutę
https://www.google.com/se...QHXBI-MGrs,st:0

A tu wyzwanie dla dzisiejszej młodzieży śpiewającej - niech ktoś zaśpiewa Bandoskę w połowie tak dobrze, jak 80-letnia Irena Santor. Wszyscy się wyłożą bo nikt nie umie operować oddechem tak, żeby starczyło go na całą frazę , i nikt nie umie w dynamikę i modulację głosu: https://www.google.com/se...u3de7QNcZQ,st:0
Ostatnio zmieniony przez Aragonte Śro 06 Sie, 2025 23:42, w całości zmieniany 1 raz  

Ania Aga 

Wysłany: Śro 06 Sie, 2025 11:45   

Tamara, Ralph pierwszy raz mnie zachwycił i złapał za serce, dla mnie świetna interpretacja, nigdzie nie słyszę fałszów. Bez mikrofonów śpiewają w operze i jeżeli chce się obecnie słuchać idealnego śpiewu pewnie tylko tam można tego doświadczyć. Zmienił się sposób śpiewania, mnie to nie przeszkadza i nie jest tak, że współcześni nie uczą się śpiewu, tylko niekoniecznie w akademiach. Szpaka do akademii nie przyjęli, a przez lata rozwiną swój warsztat ćwicząc z nauczycielami śpiewu. Ważne, czy wokalista trafia do wrażliwości słuchacza. Sochacka jest świetna, Kathia też. Z jednym się zgodzę, śpiewanie na jedno kopyto, jest popularny Podsiadło, kopiuje się jego sposób śpiewania.
Jestem wychowana na Mazowszu, czy chciałabym słuchać takich wykonań teraz? Chyba już nie.
I żeby nie było, nie podważam twojej wiedzy, dzięki że tak dokładnie opisałaś sposób śpiewania wokalistów, których wymieniłam, fajnie poznać punkt widzenia kogoś innego.

Tamara 

Wysłany: Śro 06 Sie, 2025 12:28   

No widzisz, dla mnie nikt z tych młodych śpiewać nie potrafi, wszyscy są tacy sami, ani głosem ani interpretacją się nie wyróżniają . Kamiński niestety fałszuje w tej piosence i tego się nie da ukryć.
Co do nauki - nie wymagam , żeby piosenkarze byli po konserwatorium, ale chociaż po państwowej szkole muzycznej, bo w prywatnych odwalają chałtury. Trafianie do wrażliwości to jedno, ale warsztat do drugie, a znacznie łatwiej trafić do wrażliwości z warsztatem, bo ma się wtedy o wiele większy wachlarz możliwości wokalnych. Wiesz, to trochę tak, jakby10-letnie dziecko jeżdżące sobie na łyżwach po lodowisku porównywać do zawodnika z klubu, nawet juniora i twierdzić, że ono jeździ równie dobrze. Doszliśmy do etapu, kiedy każdy może śpiewać, zgodnie z tym, co śpiewał nieodżałowanej pamięci Stuhr, ale w ten sposób doprowadzono do dramatycznego zjazdu w dół jakości piosenkarstwa.

Co do Mazowsza - nie idzie mi o typ muzyki, tylko o warsztat, pozwalający na zaśpiewanie wszystkiego dzięki prawidłowej technice wokalnej. Tak jak w łyżwiarstwie - jak nie opanujesz techniki, nie skoczysz żadnego skoku, no i nasi wokaliści właśnie skakać nijak nie umieją.

Ania Aga 

Wysłany: Śro 06 Sie, 2025 12:35   

Z ciekawostek o Kaminskim
Uczył się w szkole muzycznej w klasie skrzypiec[6]. Mając 11 lat, zaczął uczęszczać na zajęcia wokalne do Jasielskiego Domu Kultury[7]. Uczęszczał do I Liceum Ogólnokształcącego im. Króla Stanisława Leszczyńskiego w Jaśle[8]. Ukończył wokalistykę na Wydziale Jazzu i Muzyki Estradowej Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku[9]. Studiował też na Wydziale Popu na Codarts University for the Arts[w innych językach] w Rotterdamie[10][11].

Ania Aga 

Wysłany: Śro 06 Sie, 2025 13:08   

Czy ktoś na polskiej scenie muzycznej śpiewa przeponą?

RaczejRozwazna

Wysłany: Śro 06 Sie, 2025 14:11   

Kojarzę tych młodych wykonawców tylko z nazwiska - bo obija się mi o uszy, że ludzie się nimi emocjonują. Nie słucham tej muzyki, przynajmniej świadomie. Natomiast sądzę, że na pewno można znaleźć i dziś dobrych wykonawców.
Jednakże to nagranie Kamińskiego mi się nie podoba, mam wrażenie że nie panuje on nad głosem w niektórych momentach, lekkie fałsze też są. Natomiast ma manierę ekspresyjną, typową dla naszych staaarych mistrzów, ale w moim odczuciu daleko im do nich. Może to jest kwestia tego konkretnego nagrania.
W Polsce najlepszą uczelnią kształcącą muzyków estradowych są Katowice, zastanawiam się czy fakt, że on ostatecznie wylądował w Gdańsku mimo że urodził się na Podkarpaciu nie świadczy o tym, że to Katowic się nie dostał. Ale to tylko gdybanie. Po Akademii powinien lepiej śpiewać w moim odczuciu.

Aragonte 

Wysłany: Śro 06 Sie, 2025 23:09   

Zanim doczytam, wrzucę kolejną wersję arii Olimpii z Opowieści Hoffmanna, tym razem - tadam! - z Dianą Damrau! Ależ ona jest fantastyczna w tej roli :oklaski: :serduszkate: :serce: I wokalnie, co oczywiste, ale też aktorsko - pamiętajcie, że udaje ożywioną lalkę czy też cyborga :mrgreen:
https://www.youtube.com/w...c&start_radio=1

Edit: posłuchałam Kamińskiego i jestem na nie - moim zdaniem piosenka przekracza jego możliwości i trochę mnie uszy bolały podczas słuchania. Mam w pamięci, ile mocy było w głosie w oryginalnym wykonaniu. Tutaj zbyt mi przeszkadzają niedostatki, żebym mogła się cieszyć tym, co jest dobre.

Aha, ja nie mam żadnej specjalnej edukacji muzycznej, zakończyłam ją w liceum, śpiewałam w chórze tylko w podstawówce, bo potem się wymigałam :-P Ale słuch jakiś tam mam - lepszy niż głos, bo ten kompletnie mi zardzewiał i nawet nie wiem, czy załapałabym się na półtorej oktawy :(

Edit: posłuchałam pozostałych wykonawców z linków Ani Agi i trochę bardziej pasują mi obie panie (choć pani nr 1 ma mocno nosowy głos). Ostatni wykonawca strasznie fafluni, nie podoba mi się. W ostatecznym rozrachunku wygrałby u mnie utwór Kaśki Sochackiej, bo podobało mi się instrumentalne tło - kojarzyło mi się w intrem do serialu Twin Peaks. Ale tak ogólnie to nie jest to moja bajka - jest mnóstwo muzyki popowej czy rockowej, którą lubię, i nie potrzebuję szukać teraz czegoś nowego.

Zdecydowanie wolę te starsze wykonania i wykonawców, którzy dbali o dykcję i technikę śpiewu. Pewnie brzmię jak ramol, ale tak mam :wink:
Irytuje mnie np. sposób śpiewania lubianej powszechnie Sanah - jej maniera sprawia, że odbieram to jako pretensjonalne do bólu. Włączyłam sobie właśnie jej duet z Bajorem i początek był ok, ale jak tylko zaczęła śpiewać, zgrzytnęłam zębami:
https://www.youtube.com/w...Y&start_radio=1

To już wolę posłuchać Alicji Majewskiej i Bajora :mrgreen:
https://www.youtube.com/w...g&start_radio=1

A jeśli chcę naprawdę się wzruszyć, to puszczam sobie "Ismenę" w wykonaniu Trzepiecińskiej i Gintrowskiego:
https://www.youtube.com/w...o&start_radio=1

Poza tym Kaczmarski, Gintrowski, Demarczyk, Grechuta... i wielu innych. Jest się czym cieszyć. O, to późne (ostatnie...) wykonanie "Ocalić od zapomnienia" Marka Grechuty:
https://www.youtube.com/w...i_ThB0o&index=5

Jeszcze Jacek Wójcicki mi się przypomniał:
https://www.youtube.com/w...w&start_radio=1

No dobra, zamykam się, bo w zasadzie to offtopuję w wątku o operze :-P

Ania Aga 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 08:26   

Bajor dla mnie jest przykładem ekspresji w śpiewaniu, możliwości głosowych chyba za dużych nie ma.
Z moich doświadczeń, byłam na koncercie Grechuty, na żywo śpiewał tak sobie, tyle że u niego najważniejszy był tekst i muzyka.
Z osób, które wymieniłam, Jann jest kontratenorem, za dzieciaka śpiewał w chórze w operze, chodził do szkoły muzycznej, z tej czwórki, o której pisałam, najmniej jest dla mnie interesujący.

Dziewczyny, kto śpiewa w rozrywce przeponą? Ewentualnie, kto ostatni posługiwał się tą techniką? Freddie Mercury, Czesław Niemen? Strzelam, nie mam pojęcia, czy używali tej techniki.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 12:43   

Do mnie też ci wykonawcy podlinkowane wcześniej nie trafili. Śpiewają z dziwną manierą. Przy czym ja się na muzyce zupełnie nie znam. Słucham, co mi się spodoba i tyle. W ulubionych na Spotify mam straszny misz masz. Poza tym słucham staroci i muzyki filmowej.

Tamaro linki z twoje wcześniejszej wypowiedzi nie działają.

Tamara 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 13:40   

RaczejRozwazna napisał/a:
W Polsce najlepszą uczelnią kształcącą muzyków estradowych są Katowice, zastanawiam się czy fakt, że on ostatecznie wylądował w Gdańsku mimo że urodził się na Podkarpaciu nie świadczy o tym, że to Katowic się nie dostał. Ale to tylko gdybanie. Po Akademii powinien lepiej śpiewać w moim odczuciu.

Pełna zgoda. Po Katowicach są na przykład Golcowie, których styl można lubić albo nie, ale wokalnie i muzycznie są perfekcyjni.

Ania Aga napisał/a:
Czy ktoś na polskiej scenie muzycznej śpiewa przeponą?

Tak, Golcowie na przykład.
To że Kamiński ukończył Gdańsk, nie oznacza od razu, że dobrze śpiewa. Studia można skończyć ze średnią pięć albo ze średnią trzy.

Ania Aga napisał/a:
Dziewczyny, kto śpiewa w rozrywce przeponą? Ewentualnie, kto ostatni posługiwał się tą techniką? Freddie Mercury, Czesław Niemen? Strzelam, nie mam pojęcia, czy używali tej techniki.

Armstrong, Edith Piaff, Whitney Houston, Aretha Franklin , Wodecki, Santor, J.Lo, wszyscy metalowcy , cały hard rock, tam bez przepony nie wydobędziesz z siebie dźwięku. Znakiem rozpoznawczym jest umiejętność zaśpiewania na jednym oddechu długiej frazy z modulacją głosu, co słychać na przykład w "I will always love you" albo "The power of love Jennifer Rush". Aparat wokalny działa mniej więcej tak jak szkockie dudy - jak masz wypełniony miech, możesz grać. Tym miechem są płuca, a całkowite wypełnienie płuc powietrzem i kontrola nad długością i jakością wydechu zależą od przepony, której rolę pełni dudziarz, dopełniając powietrzem miech, żeby ciśnienie w nim było dostateczne dla wydobycia dobrej jakości dźwięku. Na samo brzmienie dźwięku ma oczywiście również wpływ krtań, ale na długość i i regulację - przepona. Bez przepony się nie da. I co ciekawe, umiejętność operowania przeponą jest po części wrodzona, to są ludzie z naturalnie ustawionym głosem, kandydaci na gwiazdy wokalistyki. Szkoła muzyczna rozwija tę umiejętność i uczy jak nad nią panować i jak wykorzystywać, ale w zakresie wrodzonych możliwości.
Taka na przykład Kukulska ukończyła szkołę muzyczna na słabych trójach, a kiedy zadebiutowała po raz pierwszy na jakimś koncercie mając bodaj 17 lat, fałszowałą tak strasznie, że ojciec wysłał ja od razu na dwa lata do Londynu na naukę, skąd wróciła poduczona śpiewania, z własnym zespołem tanecznym i co najważniejsze dźwiękowcami. Było to dawno i mało kto o tym mówił, więc mało kto pamięta. Co ciekawe, tę samą szkołę z tymi samymi nauczycielami skończyła Kasia Skrzynecka, która śpiewa fenomenalnie, a do nauki się specjalnie nie przykładała, za to miała wrodzone predyspozycje i umiejętności operowania głosem.
Mówiąc krótko - bez przepony nie ma śpiewu, tylko konieczność zatrudnienia dobrego dźwiękowca.

Tamara 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 13:43   

Admete napisał/a:
Tamaro linki z twoje wcześniejszej wypowiedzi nie działają.

A to nie wiem czemu :shock: mnie się wszystko otwiera i w telefonie i na kompie :shock:

może tak się otworzy
https://www.youtube.com/watch?v=ju3de7QNcZQ
https://www.youtube.com/watch?v=DQHXBI-MGrs

Ania Aga 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 14:06   

Skrzyneckiej szkoda, pamiętam ją z młodości, z jakiegoś festiwalu, dobrze śpiewała i jaka była ładna.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 14:22   

Tamara napisał/a:
może tak się otworzy

Teraz zadziałało. Dzięki.

annmichelle 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 15:49   

Tamara napisał/a:

Taka na przykład Kukulska ukończyła szkołę muzyczna na słabych trójach, a kiedy zadebiutowała po raz pierwszy na jakimś koncercie mając bodaj 17 lat, fałszowałą tak strasznie, że ojciec wysłał ja od razu na dwa lata do Londynu na naukę, skąd wróciła poduczona śpiewania, z własnym zespołem tanecznym i co najważniejsze dźwiękowcami. Było to dawno i mało kto o tym mówił, więc mało kto pamięta.

Ja pamiętam.
Jako dziecko Kukulska miała fatalny głos, te wszystkie "Puszki-okruszki", "Co powie tata" - to było tak strasznie zaśpiewane. :roll: I słyszałam to ja, jako dziecko, słyszeli to ludzie z mojej rodziny, znajomi, którzy mówili, że "biedne dziecko, ojciec ją lansuje mimo, że nie ma głosu". Ale takie wtedy były czasy, że dzieci piosenkarzy były pchane do radia i muzyki (pamiętacie pewnie Sadowską czy Antkowiaka - też nepotyzm pełną gębą).
Później byłam zaskoczona jej progresem (np. w jednej z jej pierwszych dorosłych piosenek "Dłoń"), nagrała album a la Toni Brexton, później drugi, równie popularny. Ale to co tworzy od ok. 20 lat - kompletnie do mnie nie trafia, te miauczenia, przerost formy nad treścią.

Tamara 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 15:51   

Ania Aga napisał/a:
Skrzyneckiej szkoda

A dlaczego szkoda?

Tamara 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 15:56   

annmichelle napisał/a:
Tamara napisał/a:

Taka na przykład Kukulska ukończyła szkołę muzyczna na słabych trójach, a kiedy zadebiutowała po raz pierwszy na jakimś koncercie mając bodaj 17 lat, fałszowałą tak strasznie, że ojciec wysłał ja od razu na dwa lata do Londynu na naukę, skąd wróciła poduczona śpiewania, z własnym zespołem tanecznym i co najważniejsze dźwiękowcami. Było to dawno i mało kto o tym mówił, więc mało kto pamięta.

Ja pamiętam.
Jako dziecko Kukulska miała fatalny głos, te wszystkie "Puszki-okruszki", "Co powie tata" - to było tak strasznie zaśpiewane. :roll: I słyszałam to ja, jako dziecko, słyszeli to ludzie z mojej rodziny, znajomi, którzy mówili, że "biedne dziecko, ojciec ją lansuje mimo, że nie ma głosu". Ale takie wtedy były czasy, że dzieci piosenkarzy były pchane do radia i muzyki (pamiętacie pewnie Sadowską czy Antkowiaka - też nepotyzm pełną gębą).
Później byłam zaskoczona jej progresem (np. w jednej z jej pierwszych dorosłych piosenek "Dłoń"), nagrała album a la Toni Brexton, później drugi, równie popularny. Ale to co tworzy od ok. 20 lat - kompletnie do mnie nie trafia, te miauczenia, przerost formy nad treścią.

No właśnie. Co gorsza ona do tej pory miauczy (nie obrażając kotów), tylko że wyrobiła sobie status gwiazdy, więc nikt tego nie śmie głośno powiedzieć, ale jak nie miała talentu, tak nadal nie ma . I tak, to ojciec pchał ją siłą w muzykę mimo że nie miała predyspozycji; skończyła klasę fortepianu, ale skończyła tylko dlatego, że ojciec stał jej nad karkiem i pilnował, żeby ćwiczyła do upadłego i tę tróję dostała. Egzamin wstępny do szkoły też ledwo zdała.

Ania Aga 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 16:05   

Skrzynecka jest aktywna wokalnie?

Tamara 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 17:43   

Wydała 6 albumów, ostatni bodaj w 2011.

Ania Aga 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 18:54   

O których wiedzą nieliczni.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 07 Sie, 2025 19:51   

Chodzi o tę Skrzynecką, która występuje w programie "Twoja twarz brzmi znajomo"? Widziałam na YT. Jakoś tam zarabia na życie śpiewaniem.

Tamara 

Wysłany: Pią 08 Sie, 2025 13:33   

Ania Aga napisał/a:
O których wiedzą nieliczni.

Bo piosenkarstwo to jest jej uboczne zainteresowanie, przede wszystkim jest aktorką. Ale śpiewa znakomicie.

annmichelle 

Wysłany: Pią 08 Sie, 2025 19:12   

Pamiętam ją z "Oszaleli anieli". :-P

Ania Aga 

Wysłany: Sob 09 Sie, 2025 21:00   

Wyświetlił mi się na FB koncert Placido Domingo, 2 września w ICE Kraków, na stronie ICE jest odwołany, na FB ludzie piszą, że jest problem ze zwrotem za bilety. Ciekawe, czy naprawdę miał się odbyć, czy to scam

RaczejRozwazna

Wysłany: Sob 09 Sie, 2025 22:08   

W maju był w Rzeszowie więc jsk najbardziej mógł się pojawić w Krakowie. Ale wiek już jest jaki jest...

Ania Aga 

Wysłany: Sob 09 Sie, 2025 22:11   

Gdzie był w Rzeszowie? W filharmonii? Szkoda, że nie wiedziałam

Odpowiedz do tematu