|
Ciarán Hinds |
| Autor |
Wiadomość |
Gitka

|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 09:11 Ciarán Hinds
|
|
|
Ciarán Hinds
data urodzenia: 1953-02-09
Ma 188 cm wzrostu.
Ciarán Hinds urodził się w stolicy hrabstwa Antrim, największym mieście Irlandii Północnej- Belfaście. Jest najmłodszy z pięciorga dzieci, ma cztery siostry. Jego ojciec był lekarzem. Miał nadzieję, że jego jedyny syn pójdzie w jego ślady, ale tak się nie stało. Jego matka Moya, amatorska aktorka, wywarła największy wpływ na decyzję, by zostać aktorem. Chociaż zaczął studiować prawo w Queen University, opuścił uczelnię i podjął studia aktorskie na Royal Academy Of Dramatic Art.
Rozpoczął karierę sceniczną przy Glasgow Citizens' Theater w przedstawieniu "Kopciuszek". Przez kilka lat grał główne role w spektaklach "Arsenik", "Stary lace" i "Faust". Współpracował z The Field Day Company. Przyłączył się również do Royal Shakespeare Company, podróżując dookoła świata z główną rolą w przedstawieniu "Ryszard III".
Na kinowym ekranie zadebiutował w 1981 roku w filmie "Excalibur" z tak utalentowanymi aktorami jak Liam Neeson, Gabriel Byrne i Patrick Stewart. Pojawił się w wielu produkcjach telewizyjnych. Grał takie klasyczne charaktery jak pan Edward Rochester w telewizyjnym dramacie romantycznym "Jane Eyre" [1997] i kapitan Wentworth w melodramacie "Persuasion" [1995].
Pilnie strzeże swojego życia prywatnego. Od wielu lat jest związany z francusko-wietnamską aktorką Hélène Patarot. Mają córkę Aoife (irlandzki odpowiednik imienia Ewa). Mieszkają w Londynie.
http://www.filmweb.pl/Cia...Person,id=71225
http://www.imdb.com/name/nm0001354/
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 09:18
|
|
|
Wydawało mi się że miałyśmy już ten temat.
Szukałam go, bo będzie film dwuczęściowy z Ciaránem.
TV 4: Wtorek 14/11/2006 23:40
Burmistrz Casterbridge The Mayor of Casterbridge (2003)
Obsada:
Ciarán Hinds - Michael Henchard
Juliet Aubrey - Susan Henchard
Jodhi May - Elizabeth Jane
James Purefoy - Donald Farfrae
Polly Walker - Lucetta Templeman
Ekranizacja klasycznej powieści dziewiętnastowiecznego pisarza Thomasa Hardy'ego, genialnego portrecisty angielskiej prowincji. Bohaterem jest Michael Henchard, cyniczny i pozbawiony zasad alkoholik, który pewnego razu sprzedał żonę i córeczkę przypadkowo spotkanemu marynarzowi. Od tego momentu historia jego życia to dzieje pokuty oraz kariery człowieka, który dociera na szczyty lokalnej władzy, zostając burmistrzem miasteczka Casterbridge.
http://www.telemagazyn.pl/program/3415254772.html
http://www.filmweb.pl/May...,Film,id=126186
http://www.imdb.com/title/tt0283474/
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 15:19
|
|
|
| I wyobraźcie sobie, że ja ten film kiedyś oglądałam i zwróciłam uwagę na oczyska Ciarana, ale bez żadnych skojarzeń. |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 16:26
|
|
|
On nibu fajny jest, taki męski, ale przeszkadza mi ta jego końska facjata, przez którą też ma jakąś taką lekką wadę wymowy.
Ale w filmach kostiumowych fajnie się prezentuje. Zresztą chyba nigdy nie widziałam go w cywilu |
|
|
|
 |
otherwaymistercollins [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 16:30
|
|
|
| To wspaniale że ten film wyemitują w PL TV :smile: Obsada świetna, więc mam nadzieję że będzie się przyjemnie oglądało |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 16:40
|
|
|
| Alison napisał/a: | On nibu fajny jest, taki męski, ale przeszkadza mi ta jego końska facjata, przez którą też ma jakąś taką lekką wadę wymowy.
Ale w filmach kostiumowych fajnie się prezentuje. Zresztą chyba nigdy nie widziałam go w cywilu |
Alison, a w filmie "Veronica Guerin" (2003) nie widziałaś go?
http://www.filmweb.pl/Ver...e,Film,id=38730
albo w "Dziewczynach z kalendarza"
http://dziewczyny.z.kalendarza.filmweb.pl/ |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 16:44
|
|
|
Dobry film. |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 17:21
|
|
|
| Alison napisał/a: | | On nibu fajny jest, taki męski, ale przeszkadza mi ta jego końska facjata, przez którą też ma jakąś taką lekką wadę wymowy. |
O, o o !!!! Z ust mi wyjęłaś !!!
No właśnie. I dlatego najbardziej mi się podoba jako Rochester. Tam miał wąsy, co niwelowało końskość i ta wada nie była widoczna (jedynie słyszalna, ale to mi akurat nie przeszkadzało ) |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006 17:29
|
|
|
Dziewczyn jeszcze nie zobaczyłam, a z Veroniki jakoś kompletnie go nie pamiętam...
A kogo on tam grał? |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 08 Lis, 2006 00:26
|
|
|
| No i Upiór w operze z Gerardem Upiorem: Ciaran nosił niezwykle twarzowe baranie rogi i świetnei śpiewał, ale że grał dowiedziałam się dopiero z dodatków - nie rozpoznałam go, mimo, że Perswazje oglądam bardzo często. |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 08 Lis, 2006 01:37
|
|
|
a ja go od razu dojrzałam (ale byłam na świeżo po Rzymie, to mi się zakodował ) |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Śro 08 Lis, 2006 20:57
|
|
|
| Alison napisał/a: | | On nibu fajny jest, taki męski, ale przeszkadza mi ta jego końska facjata, przez którą też ma jakąś taką lekką wadę wymowy. |
Idealnie to ujęłaś, Alison. |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
Czasami po prostu odpowiedź brzmi: nie. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 02:00
|
|
|
Warto było czekać do północy, bo Ciaran mimo końskiej szczęki jest dobrym aktorem . Czekam na drugą część 'Burmistrza Casterbridge' z niecierpliwością. |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Śro 15 Lis, 2006 10:47
|
|
|
| otherwaymistercollins napisał/a: | Warto było czekać do północy, bo Ciaran mimo końskiej szczęki jest dobrym aktorem . Czekam na drugą część 'Burmistrza Casterbridge' z niecierpliwością. |
Ja nie dałam rady do konca, a i w trakcie nie moglam za bardzo sledzic uwaznie, ale wygladalo na b. dobre! |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 21 Lis, 2006 00:28
|
|
|
no i w końcu wiem jak sie wymawia to imię |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Śro 28 Mar, 2007 01:33
|
|
|
| Oglądałam dziś Uipora i musze powiedzieć, że szalenie mi się Ciaran w tym podobal. :grin: |
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2007 10:26
|
|
|
| Harry napisał/a: | | Oglądałam dziś Uipora i musze powiedzieć, że szalenie mi się Ciaran w tym podobal |
O, mi też się bardzo podobał; nie wiedziałam że umie tak dobrze śpiewać |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2007 10:35
|
|
|
A wiedziałaś, że Gerry w ogóle umie śpiewać?  |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2007 10:44
|
|
|
Nie nie wiedziałam, ale Ciaran to mi w ogóle na takiego nie wyglądał co to tak śpiewać potrafi |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2007 10:49
|
|
|
| mnie w sumie Patrick Wilson nawet zaskoczył - widziałam go w Aniołach w Ameryce, gdzie grał Mormona-homoseksualistę, który nie mógł się z tym pogodzić, miał żonę i w ogóle całe życie udawał... A tu taki myk. |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2007 10:50
|
|
|
| A któż to? Stawiam na blondyna... |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Harry_the_Cat
poszukująca

|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2007 10:54
|
|
|
| No wicehrabia.... |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 29 Mar, 2007 10:56
|
|
|
No, o niego mi chodziło - nie zanam faceta z żadnej innej roli, a tu to tak średnio mi się podobał... Ale ogólnie to muszę sobie Upiora przypomnieć, dla Ciarana przede wszystkim |
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Wiedźma

|
Wysłany: Pon 17 Gru, 2007 19:47
|
|
|
Ciaran Hinds, chcialam zaznaczyć, był absolutnie genialny jako Juliusz Cezar w serialu "Rzym". Lepszego Jula wręcz nie mogłabym sobie wyobrazić, charyzma ucieleśniona, magnetyzm, aura władzy dookoła, a przy tym seksowny jak wszyscy diabli. No i ten głos, a niech mnie. Moja uraza pod adresem Kasjusza, Brutusa i całej tej bandy spiskowców wzrosła niepomiernie. Zawsze lubiłam Cezara i uważałam Brutusa za absolutnego półgłówka, ale pozbawienia mnie możności dłuższego oglądania Hindsa w tak znakomitej roli to już na pewno draniowi nie wybaczę!
Tak na marginesie, Hinds pojawił się rownież w "Tomb Raider: the cradle of the life", z Gerardem Upiorem Butlerem, grając Najgłówniejszego Złoczyńcę, i była to jedyna rola w tym gniocie która się do czegokolwiek nadawała (Butlera miałam ochotę po seansie udusić, bo z jego strony był to potężny wpadunek aktorski). |
|
|
|
 |
|
|