|
Dewajtis |
| Autor |
Wiadomość |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Wto 26 Wrz, 2023 12:49 Dewajtis
|
|
|
Ponoć tvp zaczęła nadawać Dewajtis , ma mieć 7 odcinków. Zamierzacie oglądać ? Bo mnie wystarczyło trochę fotosów i jakieś trailery, żeby nie chcieć tego tknąć, nawet nie potrzebowałam recenzji rekonstruktorek nota bene nie pozostawiających suchej nitki na kostiumachv i fryzurach. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Nie 01 Paź, 2023 23:15
|
|
|
| Dlaczego mało męski ? |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pon 02 Paź, 2023 12:39
|
|
|
No bo taki mi się wydaje Ciepłe kluchy. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pon 02 Paź, 2023 13:48
|
|
|
| Znaczy spokojny, łagodny i nieagresywny? Ale przecież to są zalety , nie wady mężczyzny. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 02 Paź, 2023 14:33
|
|
|
Moim zdaniem wizualnie nie wygląda źle.
Nie wiem, jak gra. |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pon 02 Paź, 2023 16:48
|
|
|
Czrtwan nie był łagodny, tam się kotlowało w środku. U tego aktora nic się nie kotłuje, jest bez ikry zupełnie |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2023 11:40
|
|
|
Kotłowało się w środku, ale z wierzchu był jak skała opanowany, wybuchł tylko raz, gdy Żyd zaczął się przymierzać do Dewajtisa. Poczucie obowiązku miał takie, że poza zamachem na Dewajtisa był w stanie wszystko znieść i stłumić.
Co do wyglądu - typ dobrany bardzo dobrze, tylko za mało wychudzony i żylasty, nie wygląda na człowieka pracującego non stop niezależnie od pory roku, dnia i nocy i pogody, jak to robił Czertwan. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2023 16:41
|
|
|
Opanowany to nie znaczy poczciwy, mało bystry, duży miś, a tak odbieram tu tego aktora
No nie podszedł mi zupełnie, a gdy zobaczyłam odtwórczynię Ireny to odechciało mi się podwójnie. Natomiast Martwitz Piotra Gąsowskiego świetny |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 03 Paź, 2023 18:37
|
|
|
| Riella była w skansenie ( z uczniami ), w którym Dewajtis kręcili. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2023 09:45
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Opanowany to nie znaczy poczciwy, mało bystry, duży miś, |
No tak , to zdecydowanie nie pasuje, bo czym jak czym ,ale misiem to Czertwan nie był. Już jeżeli to samotnym samcem grizzly |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2023 10:09
|
|
|
O właśnie, znakomite porównanie |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2023 10:23
|
|
|
Zaczynam rozważać zapoznanie się z materiałem wyjściowym (a potem ew. Serialem) |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2023 10:34
|
|
|
Materiał wyjściowy jest bardzo fajny, dobrze się czyta , i nie jest jakiś nachalny dydaktycznie, chociaż oczywiście nieprawdopodobności rozmaite się trafiają znaczy to moja osobista opinia, bo pisarstwo Rodziewiczówny lubię, jest barwne, obrazowe i emocjonalne . Zaznaczam, ze nigdy nie czytałam (i nie zamierzam ) Wrzosu, który chyba jest najpopularniejszy, ale to ponoć romans, a od romansów zawsze starannie stroniłam (Trędowata to co innego, romans tam to dodatek, liczy się cała reszta , i jest to osobna klasa dla siebie ). |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2023 11:24
|
|
|
| Cytat: | | to osobna klasa dla siebie | no ba, takich kwiatków jak "Waldemarowi zmysły wypełzły na usta" to się byle gdzie nie znajdzie |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 04 Paź, 2023 13:47
|
|
|
no własnie |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 19 Paź, 2023 10:33
|
|
|
Chyba jednak zacznę oglądać, najwyżej przerwę. Jestem jednak ciekawa, zwłaszcza że słyszę niezłe opinie. Raz kozie śmierć.
Będę komentować i krytykować |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 19 Paź, 2023 11:41
|
|
|
I jeszcze baw się dobrze- na tyle na ile umiesz |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Czw 19 Paź, 2023 18:00
|
|
|
Muszę zatem znieczulić wewnętrznego krytyka |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 21 Paź, 2023 21:33
|
|
|
Jestem po trzech odcinkach. Ogląda mi się bardzo dobrze! Znakomite aktorstwo, choć postaci nie do końca książkowe. Panna Aneta Marii Pakulnis wspaniała. Mirosław Baka w roli starego Czertwana zdominował pierwszy odcinek. Marta żywcem wzięta z kart książki. Braciszek odpowiednio wredny. Małgorzata Pieczyńska jako macocha też bardzo dobra, aczkolwiek dają jej dziwne kostiumy (ta wydekoltowana suknia przy śmiertelnym łożu mężą ). Ładna scenografia. Drażni mnie trochę Hanka, którą w ksiązce bardzo lubiłam , tu jest zbyt egzaltowana. Swoją drogą aktorka urodą pasowałaby do roli Ani z Zielonego Wzgórza
Do Marka się przyzwyczaiłam, ten aktor ma jednak coś w sobie, choć absolutnie nie jest książkowym Czertwanem. Budzi raczej matczyne uczucia (trochę się podłamałam, ale tak, już ten wiek ). Natomiast w retrospekcjach mignął jakiś młodziutki aktor w roli nastoletniego Marka - strzał w 10!
Rymko Ragis dobry, ale zupełnie nie tak sobie go wyobrażałam. No i nie ma jeża!
Subtelna muzyka.
Jednym słowem ogląda się dobrze, aczkolwiek nie porywa mnie. Zastanawiam się nawet dlaczego... |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Sob 21 Paź, 2023 23:19
|
|
|
Kostiumy i fryzury najgorsze jakie mogli wymyslić, nie mające nic wspólnego z epoką |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 22 Paź, 2023 01:05
|
|
|
Nie znam się na tym specjalnie, ale nawet mnie razi to bezhołowie bez ładu i składu.
obejrzałam wszystkie dostępne odcinki i rzekę, że nieźle żarło ale zdechło. Od czwartego począwszy M jak miłość pod dębem zielonym
Ale pewnie obejrzę do końca choć coraz częściej przewracam oczyma. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Pon 23 Paź, 2023 17:51
|
|
|
Po szóstym odcinku stwierdzam, że jest coraz gorzej. Scenariusz leży i kwiczy, wieje nudą, a na niektóre wątki należałoby spuścic zasłonę milczenia (Hanka! ). A dialogi bywają koszmarne.
Szkoda, bo się nieźle zapowiadało. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Nie 29 Paź, 2023 23:26
|
|
|
Skończyłam. Na plus piękne zdjęcia - warto zobaczyć przynajmniej fragmenty bo przyroda ukazana wspaniale. Niemniej dramaturgia całości leży i kwiczy, wątki miłosne strasznie słabe, Czertwan miał o niebo więcej chemii z Martą niż z Ireną (tu nie ma żadnej ), wątek wyemancypowanych studentek przerobiony w stylu promowania cnót niewieścich, dialogi tam, gdzie nie wzięte z oryginału - żenujące, a aktorstwo bardzo nierówne. Im więcej starszych aktorów i im mniej głównych bohaterów razem tym lepiej.
Do książki ma się nijak w moim odczuciu, ale i tak to jest chyba krok w dobrym kierunku jeśli chodzi o polskie seriale kostiumowe ostatnich lat, po tych wszystkich koronach królów . |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pon 30 Paź, 2023 10:10
|
|
|
Sądząc po Twoich wrażeniach chyba nie jest to jednak dobry krok |