|
North and South - wspólna lektura |
| Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010 22:23 North and South - wspólna lektura
|
|
|
W wątku tłumaczeniowym padła propozycja wspólnej lektury. Myślę, że możemy zaczynać. Umieściłam ten wątek w dziale twórczości Gaskell, bo wydaje mi się, że tutaj najlepiej pasuje.
Na razie proszę o wyzanaczenie terminu rozpoczęcia naszego wspólnego czytania. Nie ma pośpiechu - możemy czytac po jednym rozdziale. Sama żyję w nieustannym niedoczasie, więc doskonale zdaję sobie sprawę, jak trudno wygospodarować wolne chwile na lekturowe przyjemności. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010 22:32
|
|
|
Ja się na czytanie wspólne i zwłaszcza komentowanie wspólne piszę, ale obawiam się, żak się dossam to nie odpuszczę.... termin? może od srody? środek tygodnia wszyscy zdążą tu przyjść zobaczyć i się namyślić.... |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010 22:34
|
|
|
Kasiek wiadomo, że można przeczytac od razu całośc To naturalna reakcja Myślę jednak, że przyjemnie będzie razem pokomentować. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Caroline

|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 07:52
|
|
|
Chętnie dołączę. Termin dowolny Może być środa. |
|
|
|
 |
elbereth

|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 09:00
|
|
|
I ja, i ja! |
_________________ To było dawniej niż pudełka od cygar
i atlantyda o ludziach dalszych niż tajemnica,
gdy na szerokich ławicach wieczór barczysty jak sztygar
trzymał w zębach szczerbatą fajkę księżyca... |
|
|
|
 |
Sofijufka
ja chcę miec spokój...

|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 09:12
|
|
|
| chetnie się przyłaczę, choc nie zawsze będę mogła byc na bieżąco, bo termin mnie juz goni... |
|
|
|
 |
Fibula

|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 09:41
|
|
|
| To jaka część tekstu na środę? |
|
|
|
 |
Calipso
Mama Mayi <3

|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 14:00
|
|
|
A ja mam w sobotę egzamin i nie wiem czy uda mi się przeczytać chociaż kawałek powieści |
_________________ "Nektar szczęścia nigdy nie bywa bez domieszki,lepiej jednak wypić go razem z piołunem,aniżeli nigdy nie skosztować ani kropli"
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 15:41
|
|
|
| Na razie może tylko pierwszy rozdział. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 20:30
|
|
|
może być i pierwszy. ja dobijam powoli do setnej formatu a4 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 21:38
|
|
|
Nieźle, Kaśku
Ja na razie tylko przeglądałam, nie lubię czytać z monitora. Chyba trzeba będzie druknąć w pracy |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 21:45
|
|
|
no ja właśnie dlatego wydrukowałam, bo na ekranie bym się zamęczyła a i tak już kiepsko widzę.... coraz gorzej...... jestem już po "wyjaśnionym nieporozumieniu" chlip, chlip. |
|
|
|
 |
Calipso
Mama Mayi <3

|
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 16:18
|
|
|
| Aragonte napisał/a: | | Chyba trzeba będzie druknąć w pracy |
Och,gdybym miała w pracy drukarkę <rozmarzyła się> |
_________________ "Nektar szczęścia nigdy nie bywa bez domieszki,lepiej jednak wypić go razem z piołunem,aniżeli nigdy nie skosztować ani kropli"
 |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 18:04
|
|
|
Ja nastawiam sie na czytanie z monitora. Nie stac mnie na drukowanie całości, a jesli chodzi o pracę, to obawiam się, że praca wykorzystuje moją drukarkę, a nie ja pracową |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
trifle

|
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 18:13
|
|
|
| To ja chyba też dołączę. I też będę czytać z monitora, jakoś przeżyję. Czyli na środę pierwszy rozdział? |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 18:53
|
|
|
Wystarczy na rozgrzewkę pierwszy |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 20:57
|
|
|
| Ja już skończyłam, ale jestem tak zachwycona, że chcę już jeszcze raz |
|
|
|
 |
milenaj

|
|
|
|
 |
Alicja

|
Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 20:14
|
|
|
| ja także "piszę się" na wspólne komentowanie, może być środa. Zaczynamy pierwszy rozdział? |
_________________ Człowiek może mieć rację i może się mylić, ale musi decydować, wiedząc, że dobro i zło bywają wcale nieoczywiste, a czasem nawet że wybiera między dwoma rodzajami zła, że nie ma żadnej racji. I zawsze, zawsze wybiera sam. Pratchett,Carpe Jugulum |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 03 Mar, 2010 14:17
|
|
|
Szkoda, że nie moge wydrukować powieści - o wiele lepiej czyta sie wersję papierową. Nie rpzepadam za czytaniem z monitora. Pierwszy rozdział za mną. Zupełnie nie pamiętam swoich uczuć z czytania pierwszych stron N&S po angielsku. Pamiętam, że byłam podekscytowana, że w ogóle to czytam I tak połowy nie rozumiałam.
Edith to taka śliczna laleczka. Kontastowo zestawiona z Margaret. teraz mogę powiedzieć, że choc Daniela byłą bardzo dobra w swojej roli, to chyba byłą zbyt mało posągowa...Jakoś nie pasuje mi teraz do obrazu Margaret stojącej pod żyrandolem i prezentującej indyjskie szale. Tej sceny nie ma oczywiście w serialu - właściwie szkoda.
Henry Lennox ewidentnie z Margaret flirtuje, a ona nie do końca sobie to uświadamia, ale na pewno ją to irytuje. |
Lubię jesień.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Admete Śro 03 Mar, 2010 20:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Katarynka

|
Wysłany: Śro 03 Mar, 2010 19:57
|
|
|
Zgadzam się Margaret jest wyraźnie poirytowana zachowaniem Lennoxa. Mam też wrażenie, że ów Pan flirtuje tak trochę na siłę
A ja dziś wydrukowałam i przyznam, że gdybym miała czytać Północ-Południe" z nosem przed monitorem, to nic by z tego nie wyszło. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 03 Mar, 2010 20:03
|
|
|
Kolejny facet, który myli irytację z kokieterią |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Sofijufka
ja chcę miec spokój...

|
Wysłany: Śro 03 Mar, 2010 20:07
|
|
|
| a szczerość z flirtem... |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 03 Mar, 2010 21:38
|
|
|
Mnie postać♠ Edith strasznie irytuje, gdyby żyła dziś byłaby typową plastiks, pusta slodka idiotka,chociaż może nie bedę zbyt surowa.... jakieś uczucia ma...pozytywne.
A Henrego mi żal... on pokochał margolcie.... skoro zapominał o jej braku zamożności... biedny miał nadzieję, że łut szczęścia.... |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 03 Mar, 2010 22:04
|
|
|
| A wiesz, że ja też tak o Edith pomyslałam? I chyba byłam niesprawiedliwa, bo przeciez to dobra dziewczyna, tylko chowana całkiem pod kloszem. Margaret była bardziej niezzleżna, inteligentna. Gdy oglądałam N&S nigdy nie myślałam, że Margaret ma tylko 18 lat. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|